Dodaj do ulubionych

jak wymienić silikon

15.05.06, 09:03

z okien ze szybą zespoloną, czy to musi być jakiś specjalny ?? Czy wystaczy ze tak powiem wydłubać stary i nałożyc nowy ?? Czy trzeba jakoś zabezpieczac ??dzięki z góry za info
bunia :)
Obserwuj wątek
    • father48 Re: jak wymienić silikon 15.05.06, 11:39
      Jeżeli fabryczny silikon jest naniesiony prawidłowo/nie odstaje/,to zostaw go w
      spokoju,maluj go łącznie z ramą.
      • bunia_bunia Re: jak wymienić silikon 16.05.06, 07:22

witam !
        jest fabryczny i to że odstaje to mały pikuś ale on ma plamy jak by pleśni i tak wygląda jak by ta pleśn przenosiła sie na rame okna i co w takim przypadku robić ??
        • bunia_bunia up 17.05.06, 07:28

• father48 Re: up 18.05.06, 09:51
            No to do dzieła.Na sam przód skompletować chemię:środek do usuwania
            silikonu,impregnat do drewna i silikon akrylowy.Dalej postępować wg.instrukcji
            zastosowania.Najlepiej usunąć cały silikon,nie tylko w miejscach które
            opisywałaś.Mam nadzieję,że to odnosi się do jednego felernego
            skrzydła.Najważniejszą rzeczą jest bezbłedne naniesienie nowego
            silikonu,radziłbym poćwiczyć wyciskarką ręczną,bo trzeba zachować przy tym
            jednocześnie estetykę i pełne wypełnienie szczeliny między szybą a ramą.
            • bunia_bunia Re: up 19.05.06, 07:29
              Dzięki za informacje :)
              niestety okna zimą dość intensywnie sie "pocą" i mam tak na trzech oknach.
              Chyba jak pójde do jakiegoś obi to mi powiedzą czym sie usuwa silikon ?? Chyba ze masz moze jakieś sparwdzowne środki ??
              pozdrowienia z Wrocka
              • Gość: cromwell Re: up IP: *.48.jawnet.pl 19.05.06, 10:54
                intensywne pocenie sie szyb w zimie swiadczy o kiepskiej wentylacji
                nie jest to wcale wina okien
                moze lepiej zaprosic kominiarza do mieszkania...
                a tu masz srodek do usuwania plesni
                www.hgpolska.pl/php/grupy.php?kat=17
                znalazlem tez preparat do zmywania silikonu z drewna
                www.budinfo.pl/?area=budownictwo&view=tekst&topic=technologie&id=174
                radze sie jednak zastanowic
                widzialem proby nakladania silikonu
                w firmie produkujacej okna
                profesjonalnym pistoletem pneumatycznym
                nakladali wszyscy od prezesa przez sekretarki na pracownikach i sprzataczkach
                konczac
                raczej kiepsko to wychodzilo:(
                potrzebna jest praktyka i sprawna reka zeby go estetycznie polozyc

pzdr.

• bunia_bunia Re: up 19.05.06, 12:01
                  ojej dzięki stukrotne, myślałam ze to od tego ze w sumie dużo sie gotuje a zimą siłą rzeczy mniej sie okan otwiera
                  czyli trzeba sparwdzić kratki wentylacyjne ?? hm......
                  dzięki za rady
                  bunieczka
                • father48 Re: up 22.05.06, 12:10
                  Gość portalu: cromwell napisał(a):

> radze sie jednak zastanowic
                  > widzialem proby nakladania silikonu
                  > w firmie produkujacej okna
                  > profesjonalnym pistoletem pneumatycznym
                  > nakladali wszyscy od prezesa przez sekretarki na pracownikach i sprzataczkach
                  > konczac
                  > raczej kiepsko to wychodzilo:(
                  > potrzebna jest praktyka i sprawna reka zeby go estetycznie polozyc
                  >
                  Zgadza się,uwieńczenie produkcji okien drewnianych sprowadza się do pełnego i
                  estetycznego wypełnienia kanału silikonem.Od jakości tej operacji zależy
                  trwałość drewna,inaczej grzyb zaczyna się robić od środka ramiaka,malowanie
                  zewnętrznych powierzchni jest sztuką dla sztuki.Co poradzić właścicielom takich
                  bubli ? Dokładne oczyszczenie szczeliny,wprowadzenie środka grzybobójczego,no i
                  oczywiście szczelne zamknięcie styku szyba-rama uszczelniaczem.To jest
                  benedyktyńska robota,ale tu chodzi o,można powiedzieć,wieczny efekt.Silikon w
                  amatorskich warunkach jest kłopotliwym materiałem,już skłonny jestem polecić
                  uszczelniacze bliższe akrylowi,dla łatwości obróbki.W desperacji nawet zwykły
                  akryl,wyrównany i pomalowany w jednej płaszczyżnie z drewnem.pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka