bunia_bunia 15.05.06, 09:03 z okien ze szybą zespoloną, czy to musi być jakiś specjalny ?? Czy wystaczy ze tak powiem wydłubać stary i nałożyc nowy ?? Czy trzeba jakoś zabezpieczac ??dzięki z góry za info bunia :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
father48 Re: jak wymienić silikon 15.05.06, 11:39 Jeżeli fabryczny silikon jest naniesiony prawidłowo/nie odstaje/,to zostaw go w spokoju,maluj go łącznie z ramą. Odpowiedz Link Zgłoś
bunia_bunia Re: jak wymienić silikon 16.05.06, 07:22 witam ! jest fabryczny i to że odstaje to mały pikuś ale on ma plamy jak by pleśni i tak wygląda jak by ta pleśn przenosiła sie na rame okna i co w takim przypadku robić ?? Odpowiedz Link Zgłoś
father48 Re: up 18.05.06, 09:51 No to do dzieła.Na sam przód skompletować chemię:środek do usuwania silikonu,impregnat do drewna i silikon akrylowy.Dalej postępować wg.instrukcji zastosowania.Najlepiej usunąć cały silikon,nie tylko w miejscach które opisywałaś.Mam nadzieję,że to odnosi się do jednego felernego skrzydła.Najważniejszą rzeczą jest bezbłedne naniesienie nowego silikonu,radziłbym poćwiczyć wyciskarką ręczną,bo trzeba zachować przy tym jednocześnie estetykę i pełne wypełnienie szczeliny między szybą a ramą. Odpowiedz Link Zgłoś
bunia_bunia Re: up 19.05.06, 07:29 Dzięki za informacje :) niestety okna zimą dość intensywnie sie "pocą" i mam tak na trzech oknach. Chyba jak pójde do jakiegoś obi to mi powiedzą czym sie usuwa silikon ?? Chyba ze masz moze jakieś sparwdzowne środki ?? pozdrowienia z Wrocka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: up IP: *.48.jawnet.pl 19.05.06, 10:54 intensywne pocenie sie szyb w zimie swiadczy o kiepskiej wentylacji nie jest to wcale wina okien moze lepiej zaprosic kominiarza do mieszkania... a tu masz srodek do usuwania plesni www.hgpolska.pl/php/grupy.php?kat=17 znalazlem tez preparat do zmywania silikonu z drewna www.budinfo.pl/?area=budownictwo&view=tekst&topic=technologie&id=174 radze sie jednak zastanowic widzialem proby nakladania silikonu w firmie produkujacej okna profesjonalnym pistoletem pneumatycznym nakladali wszyscy od prezesa przez sekretarki na pracownikach i sprzataczkach konczac raczej kiepsko to wychodzilo:( potrzebna jest praktyka i sprawna reka zeby go estetycznie polozyc pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
bunia_bunia Re: up 19.05.06, 12:01 ojej dzięki stukrotne, myślałam ze to od tego ze w sumie dużo sie gotuje a zimą siłą rzeczy mniej sie okan otwiera czyli trzeba sparwdzić kratki wentylacyjne ?? hm...... dzięki za rady bunieczka Odpowiedz Link Zgłoś
father48 Re: up 22.05.06, 12:10 Gość portalu: cromwell napisał(a): > radze sie jednak zastanowic > widzialem proby nakladania silikonu > w firmie produkujacej okna > profesjonalnym pistoletem pneumatycznym > nakladali wszyscy od prezesa przez sekretarki na pracownikach i sprzataczkach > konczac > raczej kiepsko to wychodzilo:( > potrzebna jest praktyka i sprawna reka zeby go estetycznie polozyc > Zgadza się,uwieńczenie produkcji okien drewnianych sprowadza się do pełnego i estetycznego wypełnienia kanału silikonem.Od jakości tej operacji zależy trwałość drewna,inaczej grzyb zaczyna się robić od środka ramiaka,malowanie zewnętrznych powierzchni jest sztuką dla sztuki.Co poradzić właścicielom takich bubli ? Dokładne oczyszczenie szczeliny,wprowadzenie środka grzybobójczego,no i oczywiście szczelne zamknięcie styku szyba-rama uszczelniaczem.To jest benedyktyńska robota,ale tu chodzi o,można powiedzieć,wieczny efekt.Silikon w amatorskich warunkach jest kłopotliwym materiałem,już skłonny jestem polecić uszczelniacze bliższe akrylowi,dla łatwości obróbki.W desperacji nawet zwykły akryl,wyrównany i pomalowany w jednej płaszczyżnie z drewnem.pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś