08.08.06, 22:17
jaki piec c.o i zbiornik na wode polecacie?acha na eko -groszek
Obserwuj wątek
    • ramonam Re: piec c.o 10.08.06, 16:52
      hmm.. ja sie chetnie takze podepne do tego tematu. Mamy wybrany kocioł z
      pleszewa na 5 lat gwarancji oraz seko oczywiscie z podajnikiem . Tylko dylemat
      który wybrac ?Jesli ktos zna te piece prosze o komentarz;)
      • Gość: mif Re: piec c.o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 21:05
        ramonam napisała:

> hmm.. ja sie chetnie takze podepne do tego tematu

Podepnij się do wyszukiwarki :)
        A może Zębuec?
    • cola33 Re: piec c.o 11.08.06, 15:00
      Polecam kotły - Kostrzewa i Hafa i oczywiście Zębca są to bardzo stare formy
      które mają w tym temacie ogromne doświadczenie i wiele opatentowanych swoich
      technicznych rozwiązań.
    • ramonam Re: piec c.o 12.08.06, 14:11
      :) Kocioł został wybrany .Jest firmy domgaz nazywa sie markusautomatic jest
      oczywiscie na groszek z podajnikiem . Wydaje mi sie dobrym wyborem sporo
      sprzedaja na export do niemiec . Dane firmy to domgaz ul. lesna 45 05-270
      marki wawa tel. 022 781-15-49 . Zdecydowalismy sie takze na ten kocioł ponieważ
      kilku hydraulików take je zachwalało i maja takie zamontowane wiec to o czyms
      takze swiadczy . Nikt by sobie chłamu nie montował .Aha można łatwo go
      wyczyscic zarówno od dołu jak i góre w żeliwnych jest to duży problem bo jak
      jest nawet dojscie to bardzo trudno jest je oczyscic. Pozdro
      • Gość: mif Re: piec c.o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 15:57
        Byłeś u tych hydraulików i widziałeś? :)))
        • myszamisiowa Re: piec c.o 12.08.06, 22:18
          a nam zaproponowano piec firmy żywiec z podajnikiem na 25kw, co myślicie ?
          słyszeliście jakieś opinie?
          • cola33 Re: piec c.o 14.08.06, 22:05
            Oczywiście. Są dobre bardzo estetycznie wykonane. montowałem w Niemodlinie, w
            Opolu i Kluczborku. Działają bardzo poprawnie. Pozdrawiam
            • Gość: gość Re: piec c.o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 22:31
              Czy mógłbyś mi poradzić w takiej sprawie:
              Mam piec gazowy, chciałabym zainstalować piec na węgiel i tutaj mam problem
              nie mam kotłowni, dom nie podpiwniczony z lat 60. Piec ten chciałabym wstawić
              do pomieszczenia ( spirzarki) 3m x 3m ale nie ma tam komina. Czy można do
              takiego pieca zrobić komin z blachy, czy musi być wymurowany.
              POzdrawiam Alicja
              • investor5 Re: piec c.o 18.08.06, 15:16

Komin to bardzo poważna i kosztowna sprawa. Polecam lekturę w internecie: np.
                Systemy kominowe, Schiedel (nie pamietam czy do pieca gazowego też).
                • cola33 Re: piec c.o 18.08.06, 15:52
                  Schiedel - jak masz kasę to taki jak najbardziej, ale po co aż takie cacko.
              • cola33 Re: piec c.o 18.08.06, 15:51
                Witam serdecznie. Oczywiscie ze można postawić komin z blachy - będzie
                najtaniej i bardzo dobrze, tylko musisz zachować średnicę komina aby nie była
                mniejsza niż wylot spalin z pieca, ponizej wyczysta też musi być. A powiedz czy
                ten kociołek gazowy pracuje w układzie otwartym czy zamknięty, PAMIĘTAJ (to
                bardzo ważne i chodzi o Twe bezpieczeństwo)aby piec węglowy pracował w układzie
                otwartym. pozdrawiam serdecznie
                • Gość: GOść Re: piec c.o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 22:03
                  Piec gazowy pracuje w układzie otwartym( naczynie zbiorcze otwarte)ogrzewa
                  120m2 i w okresie grzewczym zużywam 2000m3 gazu ( w tym kuchenka gazowa +
                  junkers na wodę ), grzejniki żeliwne stare. W związku z tym chcę zaoszczędzić
                  na opłatach za ogrzewanie i kupić piec na węgiel, ale problem jest z kominem.
                  Jeżeli postawię komin z blachy to czy muszą być spełnione jakieś warunki tj.
                  odległośc od ściany izolacja, jak wysoko nad dachem .
                  Pozdrawiam
              • andrzej.sawa Re: piec c.o 18.08.06, 16:38
                Komin może być z dowolnego,ale wytrzymałego materiału.Np.Schiedel jest do dymu
                niskotemperaturowego / z pieca gazowego lub olejowego /.
                • Gość: Toma Piec CO............. IP: *.krasnystaw.net 19.08.06, 07:48
                  na odwrót, podczas procesu spalania gazu, spaliny mają bardzo wysoką
                  temperaturę.
                  • cola33 Re: Piec CO............. 19.08.06, 21:52
                    Nie prawda, to zależy jaki posiadasz kociołek. Pozdrawiam
    • ramonam Re: piec c.o 13.08.06, 15:37
      mif tak byłam i widziałam :))))
      • Gość: aaa ja polecam taki piec.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 15:14
        www.r-eco.pl/
        naprawde jest rewelacyjny

sprawdza się po prostu genialnie
        • cola33 Re: ja polecam taki piec.... 19.08.06, 21:51
          Każdy się spradza. A nie sztuka za 30-stkę wydać 10 tysiaków. Lekka przesada,
          chyba ze masz kasę. Pozdrawiam serdecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka