myszamisiowa 08.08.06, 22:17 jaki piec c.o i zbiornik na wode polecacie?acha na eko -groszek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ramonam Re: piec c.o 10.08.06, 16:52 hmm.. ja sie chetnie takze podepne do tego tematu. Mamy wybrany kocioł z pleszewa na 5 lat gwarancji oraz seko oczywiscie z podajnikiem . Tylko dylemat który wybrac ?Jesli ktos zna te piece prosze o komentarz;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: piec c.o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 21:05 ramonam napisała: > hmm.. ja sie chetnie takze podepne do tego tematu Podepnij się do wyszukiwarki :) A może Zębuec? Odpowiedz Link Zgłoś
cola33 Re: piec c.o 11.08.06, 15:00 Polecam kotły - Kostrzewa i Hafa i oczywiście Zębca są to bardzo stare formy które mają w tym temacie ogromne doświadczenie i wiele opatentowanych swoich technicznych rozwiązań. Odpowiedz Link Zgłoś
ramonam Re: piec c.o 12.08.06, 14:11 :) Kocioł został wybrany .Jest firmy domgaz nazywa sie markusautomatic jest oczywiscie na groszek z podajnikiem . Wydaje mi sie dobrym wyborem sporo sprzedaja na export do niemiec . Dane firmy to domgaz ul. lesna 45 05-270 marki wawa tel. 022 781-15-49 . Zdecydowalismy sie takze na ten kocioł ponieważ kilku hydraulików take je zachwalało i maja takie zamontowane wiec to o czyms takze swiadczy . Nikt by sobie chłamu nie montował .Aha można łatwo go wyczyscic zarówno od dołu jak i góre w żeliwnych jest to duży problem bo jak jest nawet dojscie to bardzo trudno jest je oczyscic. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: piec c.o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 15:57 Byłeś u tych hydraulików i widziałeś? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
myszamisiowa Re: piec c.o 12.08.06, 22:18 a nam zaproponowano piec firmy żywiec z podajnikiem na 25kw, co myślicie ? słyszeliście jakieś opinie? Odpowiedz Link Zgłoś
cola33 Re: piec c.o 14.08.06, 22:05 Oczywiście. Są dobre bardzo estetycznie wykonane. montowałem w Niemodlinie, w Opolu i Kluczborku. Działają bardzo poprawnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: piec c.o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 22:31 Czy mógłbyś mi poradzić w takiej sprawie: Mam piec gazowy, chciałabym zainstalować piec na węgiel i tutaj mam problem nie mam kotłowni, dom nie podpiwniczony z lat 60. Piec ten chciałabym wstawić do pomieszczenia ( spirzarki) 3m x 3m ale nie ma tam komina. Czy można do takiego pieca zrobić komin z blachy, czy musi być wymurowany. POzdrawiam Alicja Odpowiedz Link Zgłoś
investor5 Re: piec c.o 18.08.06, 15:16 Komin to bardzo poważna i kosztowna sprawa. Polecam lekturę w internecie: np. Systemy kominowe, Schiedel (nie pamietam czy do pieca gazowego też). Odpowiedz Link Zgłoś
cola33 Re: piec c.o 18.08.06, 15:52 Schiedel - jak masz kasę to taki jak najbardziej, ale po co aż takie cacko. Odpowiedz Link Zgłoś
cola33 Re: piec c.o 18.08.06, 15:51 Witam serdecznie. Oczywiscie ze można postawić komin z blachy - będzie najtaniej i bardzo dobrze, tylko musisz zachować średnicę komina aby nie była mniejsza niż wylot spalin z pieca, ponizej wyczysta też musi być. A powiedz czy ten kociołek gazowy pracuje w układzie otwartym czy zamknięty, PAMIĘTAJ (to bardzo ważne i chodzi o Twe bezpieczeństwo)aby piec węglowy pracował w układzie otwartym. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOść Re: piec c.o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 22:03 Piec gazowy pracuje w układzie otwartym( naczynie zbiorcze otwarte)ogrzewa 120m2 i w okresie grzewczym zużywam 2000m3 gazu ( w tym kuchenka gazowa + junkers na wodę ), grzejniki żeliwne stare. W związku z tym chcę zaoszczędzić na opłatach za ogrzewanie i kupić piec na węgiel, ale problem jest z kominem. Jeżeli postawię komin z blachy to czy muszą być spełnione jakieś warunki tj. odległośc od ściany izolacja, jak wysoko nad dachem . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: piec c.o 18.08.06, 16:38 Komin może być z dowolnego,ale wytrzymałego materiału.Np.Schiedel jest do dymu niskotemperaturowego / z pieca gazowego lub olejowego /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toma Piec CO............. IP: *.krasnystaw.net 19.08.06, 07:48 na odwrót, podczas procesu spalania gazu, spaliny mają bardzo wysoką temperaturę. Odpowiedz Link Zgłoś
cola33 Re: Piec CO............. 19.08.06, 21:52 Nie prawda, to zależy jaki posiadasz kociołek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa ja polecam taki piec.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 15:14 www.r-eco.pl/ naprawde jest rewelacyjny sprawdza się po prostu genialnie Odpowiedz Link Zgłoś
cola33 Re: ja polecam taki piec.... 19.08.06, 21:51 Każdy się spradza. A nie sztuka za 30-stkę wydać 10 tysiaków. Lekka przesada, chyba ze masz kasę. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś