areklaczak 15.09.06, 19:47 Może macie pomysły jak powinien być zbudowany dom optymalny dla wszystkich ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: menda Re: dom realnych marzeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 19:53 Takiego domu nie będzie, na szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob.b Re: dom realnych marzeń IP: *.chello.pl 15.09.06, 20:24 www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3990500&ProjID=198 jedana z propozycji dla mniej zamożnych 1222 zł m2 pod klucz. Trzeba zakładać że bedziesz zmieniał ten domeK i narępne jak rekawiczki , a więc w miarę postępu w bogaceniu się luvb w najgorszym scenariuszu będzie tam wegetował . Odpowiedz Link Zgłoś
ramonka27 Re: dom realnych marzeń 15.09.06, 21:01 Głupoty wypisujesz. Niedługo się okaże, że dom buduje się za darmo, albo za 100zł/m2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob.b Re: dom realnych marzeń IP: *.chello.pl 15.09.06, 21:29 Jesteś taki pewny zwego , wypisz same mądre realia . Ale daruj sobie gadanie ze budowa z suporexu lu pustaka max + jakieś niby normy z katalogów nakładów rzeczowych zrobionych w PRL ( nadal to kopiujecie ) to jest to i moe jeszcze i to , : dom należży budować minimun dwa lata bo tak znapusali w gazecinie typu murator . Zaczniesz bajdurzyć o oddychaniu ścian . Ośmieszyśz się . Na ten pic o oddychaniu chętnie pogadam . Odpowiedz Link Zgłoś
ramonka27 Re: dom realnych marzeń 15.09.06, 23:59 Drogi kolego Po 1. to wydaje mi się że cena jaką podałeś za metr jest o wiele za niska!!! Po 2. Nie czytam gazet typu murator Po 3. Na cenach się trochę znam bo jestem konstruktorem budownictwa Po 4. Nie będę z tobą dyskutował o oddychaniu ścian. Za to chętnie pogadam o konstrukcji. Po 5. Norma zrobiona W czasach PRL jest dobra. Nie wiem czy znasz się na kosztorysowaniu, ale stamtąd bieże się tylko materiały i roboczogodziny, natomiast cenniki są wydawane co kwartał i aktualizowane w zależności od regionu kraju. Po 6, Co oddychanie ścian ma do ceny za m2 powierzchni uzytkowej. Już wiele razy pisałeś tutaj na forum, że cena 1m2 wraz z wykończeniem to 1100zł, 1200zł. No ja mam trochę inne zdanie na ten temat. Moim zdaniem dodaj przynajmniej drugie tyle. Po 7. Co jest złego w pustaku max??? Po 8. Skoro ty wybudujesz dom za 1200zł za m2 to znaczy że dom o powierzchni 250m2 wykończony postawie za 300 000zł. - no nie bądź śmieszny. Po 9. Może przesledź ceny mieszkań i odejmij marże developera to zorientujesz się ile mniej więcej kosztuje 1m2 z wykończeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob.b [...] IP: *.chello.pl 15.09.06, 20:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwilowo Re: dom realnych marzeń betonowy bunkier koszt IP: *.cable.tmark.pl 15.09.06, 21:38 witam A na przykład kilka domków z Chile :) www.europaconcorsi.com/db/pub/architecture.php?id_scheda=10749&idimg=89249 www.europaconcorsi.com/db/pub/architecture.php?id_scheda=10283&idimg=84622 www.europaconcorsi.com/db/pub/architecture.php?id_scheda=12037&idimg=99024 pozdrowienia nieustające Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob.b Re: dom realnych marzeń betonowy bunkier koszt IP: *.chello.pl 15.09.06, 21:46 Kurde Feliks niezłe chatki , szczególnie ta stopkach , szkoda ze cen nie podasją i jeszcze To Chile na końcu świata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwilowo Re: dom realnych marzeń betonowy bunkier koszt IP: *.cable.tmark.pl 15.09.06, 22:07 witam po raz kolejny Zauważ, Bobie, ten brak gipsu. Czyż to nie jest symptomatyczne ?? :] Prawdziwy beton, prawdziwy kamień, prawdziwe szkło, nic niczego nie udaje. Beton nie jest drogi :] Droga jest myśl człowieka, który połączył to w jedno. U nas też jest to możliwe i nasi architekci potrafią to robić. Diabeł tkwi w braku inwestorów. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
ramonka27 Re: dom realnych marzeń betonowy bunkier koszt 16.09.06, 00:04 Ja mam pytanie - który z was chciałby mieszkać w takim czymś??? Ja bym nie chciał. Wygląda to jak bunkier i w dodatku cały oszklony. Jestem ciekawy czy dom rodem z BIG BROTHERA ma oszklony kibel??? Poza tym nie jest to architektura dostosowana do naszych realiów. Nie chcę nikomu narzucać swojego zdania ale moim prywatnym to jest okropne!!! POZDRAWIAM. P.S. Mam nadzieję, że takie bunkry skutecznie odstraszą inwestorów - bo mnie odstraszają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwilowo Re: dom realnych marzeń betonowy bunkier koszt IP: *.cable.tmark.pl 16.09.06, 00:19 oszklony bunkier?? oksymoron Pora na dokształt, Ramonko. Jaka to mianowicie architektura jest dostosowana do naszych realiów ?? "Architektura" tzw gotowców ?? Z mojej strony możesz liczyć na wyrazy współczucia :] Cóż okropnego widzisz w szkle ?? Cóż okropnego jest w braku kolumienek, czterospadowych dachów i gipsowych gładzi we wnętrzach ?? Uważasz, że jesteśmy skazani na dwurury?? (Określenie pseudodworków z gankami wspartymi na czterech "kolumienkach" z rur kanalizacyjnych :] ) Ja nie uważam, że jesteśmy skazani na tandetę. Zdecydowanie jestem za architekturą :) Odpowiedz Link Zgłoś
ramonka27 Re: dom realnych marzeń betonowy bunkier koszt 16.09.06, 08:56 Tak ale nie taką. Niech sobie stawiają to w Chile czy gdzieś tam. Jak zawsze powtarzam nie jestem architektem i nie muszę się dokształcać w tej dziedzienie. Jestem projektantem i tutaj owszem się dokształcam. Co do architektury tych betonowych slumsów mogę się wypowiedzieć tylko rzucając oko i mając jakie -takie pojęcie ze studiów z przedmiotu architektura. Więc wyrażam swoje zdanie a ty oczywiście nie musisz się z nim zgadzać. Te bunkry są okropne - już najgorszy gotowiec jest lepszy od tej kupy betonu. Poza tym te domy nie są dostosowane do obowiązujących norm w Polsce. P.S. Ty możesz mieszkać sobie w domu jakim chcesz - mnie pozostaw wybór. Swój dom zaprojektuję sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: dom realnych marzeń betonowy bunkier koszt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 09:55 ramonka27 napisała: > Co do architektury tych betonowych slumsów mogę się wypowiedzieć tylko rzucając > oko i mając jakie -takie pojęcie ze studiów z przedmiotu architektura. Luka w wykształceniu :( Odpowiedz Link Zgłoś
ramonka27 Re: dom realnych marzeń betonowy bunkier koszt 16.09.06, 14:36 No niestety luka. Na politechnice uczono mnie konstrukcji mostowych, żelbetowych, drewnianych, stalowych, betonowych, tradycyjnych - murowanych w bardzo szerokim zakresie i wymagano ode mnie znajomości zagadnien wytrzymałościowych oraz konstrukcyjnych. Natomiast architektura należy do architektów. Może podaj mi architekta, który potrafi projektować ze stali (wykonać odpowiednie obliczenia statyczno-wytzrymałościowe). Architekt zajmuje się architekturą a konstruktor konstrukcją. REASUMUJĄĆ: Nie można umieć i wiedzieć wszystkiego - bo jest to nieosiągalne. Nie potrzebuję także większych wiadamości z architektury, bo nie są mi do szczęścia potrzebne. Wiadomiści architektoniczne, które posiadam w zupełności wystarczają mnie do poruszania się po projektach technicznych. Natomiast moją profesją jest konstrukcja - i tym się zajmuję na codzień i to wychodzi mi najlepiej. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: dom realnych marzeń betonowy bunkier koszt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 22:31 ramonka27 napisała: > Nie potrzebuję także większych wiadamości z architektury, bo nie są mi do Nie wiesz, ile w życiu przydaje się wiadomości, na które człowiek na studiach machał ręką. > Natomiast moją profesją jest konstrukcja Odbieram to, bardziej jako pasję, .... ale to wynika z profesji :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ramonka27 Re: dom realnych marzeń betonowy bunkier koszt 16.09.06, 23:00 Hmmmm Powtórzę jeszcze raz - kończyłem konstrukcje a nie architekturę. Na studiach starałem się nie machac ręką. Bo to przecierz miałbyć mój przyszły zawód - no i jest. Co do wiedzy odnoście architektury, uważam że jest ona wystarczająca i nie zamierzam jej pogłebiać gdyż uprawnień architektonicznych nie robę więc i tak nie mógłbym podpisywać projektów architektonicznych własnym nazwiskiem. W zupełności wystarcz mi to co robię teraz i uprawnienia które posiadam - czyli projektowo-wykonawcze bez ograniczeń. Wiesz moim prywatnym zdaniem wolałbym zrobić sobie mostowe niż architektoniczne. Architektów jest dość dużo, natomiast szeroko uprawnionych konstruktorów mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
areklaczak mój projekt 16.09.06, 10:30 Ja zasiedlić chciałbym dziesięciopiętrowe stopowo-syntetyczne rotundy z własnymi jadłodajniami. Wejście do każdego przedziału byłoby proporcjonalne do pokonanej odległości. Byłby to dom marzeń. Odpowiedz Link Zgłoś