Dodaj do ulubionych

Koncepcja rozbudowy + kosztorys

09.10.06, 15:59
Planujemy rozbudowe domu. Dokladniej ma to byc dobudowanie poddasza, o powierzchni uzytkowej ok 60m2.
W chwili obecnej potrzebuje osoby, ktora moglaby przygotowac projekt koncepcyjny wraz z kosztorysem rozbudowy. Dodatkowo potrzebna mi rowniez ekspertyza specjalisty dotyczaca wytrzymalosci fundamentow istniejacego budynku i tym samym czy taka rozbudowa bylaby wogole mozliwa. Jaka by byla cena wykonania takiej ekspertyzy? No i jaka byłaby cena przygotowania koncepcji wraz z kosztorysem?
Obserwuj wątek
    • ramonka27 Re: Koncepcja rozbudowy + kosztorys 09.10.06, 17:11
      Skąd Pani jest???
      • ratatouille Re: Koncepcja rozbudowy + kosztorys 09.10.06, 18:55
        witam
        Zakładając, że planowana jest rozbudowa typowej PRLowskiej kostki, mogę apriori
        przyjąć, że dwie ściany szczytowe, tudzież podwyższenie ścian kolankowych,
        tudzież sporządzenie konstrukcji, izolacji i pokrycia dachu, bedzie mniejszym
        obciążeniem dla konstrukcji, niźli warstwy stropodachu, wentylowanego, bądź
        niewentylowanego, który obecnie przykrywa dom.
        Proponuję przejść się po bliższej i dalszej okolicy, wytypować najładniejszą,
        wg Pani, przebudowę, zazcem poprosić właścicieli owego przebudowanego domu o
        kontakt z osobą, która przebudowę projektowała i nadzorowała. Nie ma sensu
        wyważać otwartyc drzwi, tudzież uzcyc się na blędach własnych, jeśli można na
        cudzych.
        pozdrowienia
        • ramonka27 Re: Koncepcja rozbudowy + kosztorys 09.10.06, 20:51
          Czy mniejszym to akurat nie wiem. Należałoby to przeliczyć. O ile zwalenie
          warstw ocieplenia w postaci żuzla wielkopiecowego odciązy konstrukcje - to
          proszę pamiętać, że płyta monolityczna zostaje. Obciązenie uzytkowe należy
          ustalić zgodnie z PN a jest to wartość nie mała bo obliczeniowe 210kg/m2.
          Wyprowadzenie ścianek kolankowych to także ciężar - konstrukcja dachu i jego
          pokrycie także obciązają.

Moja rada dla przyszełgo inwestora jest taka. Zanim zwróci się Pan/Pani do
          architekta o spożądzenie architektury - proszę zrobić ekspertyzę posadowniena.
          Chodzi tutaj o to czy obecny fundament przeniesie nowe obciążenie czy potrzebne
          będzie jego wzmocnienie. Bo wzmocnienie fundamentu może okazać się wcale nie
          takie łatwe i dość kosztowne - o ile bedzie konieczne.
          Według mnie taka pownna być kolej rzeczy. Natomiast inwestor może wybrać inną -
          jego sprawa.
          • korpeczka100 Re: Koncepcja rozbudowy + kosztorys 09.10.06, 23:32
            Zamierzam najpierw zrobic ekspertyze fundamentow, tak jak Pani napisala. Tylko, czy nie powinnam juz w tym momencie miec projektu koncepcyjnego, aby bylo wiadomo jakie bedzie dodatkowe obciazenie fundamentow po przebudowie.
            Jestem z Warszawy.
    • Gość: cromwell Re: Koncepcja rozbudowy + kosztorys IP: *.57.jawnet.pl 09.10.06, 20:08
      o kosztorysie zapomnij
      nikt przy zdrowych zmyslach nie zrobi kosztorysu z prawdziwego zdarzenia
      na pol roku do przodu
      chyba ze chcesz fotomontaz dla uspokojenia sumienia
      mozna wstepnie ustalic koszty robocizny
      ale ceny matrialow skacza do gory z miesiaca na miesiac

pzdr.
    • korpeczka100 Re: Koncepcja rozbudowy + kosztorys 11.10.06, 16:45
      juz jestem po pierwszej wizycie w urzedzie i pol roku to minimum na wydanie decyzji o rozbudowie ;(
      Ponawiam moje pytanie dotyczace wykonania ekspertyzy fundamentow, czy ktos moze mnie poinformowac do kogo mam sie zwrocic o sporzadzenie takiej ekspertyzy?
      • Gość: . Re: Koncepcja rozbudowy + kosztorys IP: *.57.jawnet.pl 11.10.06, 18:50
        www.oritb.neostrada.pl/index2.html
        pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka