-
Jak kisić całe główki lub liście młodej kapusty ?
-
Juz jest młoda kapusta... do zrobienia na maśle z dużą ilościa kopru i czosnkiem :-)
-
Czy ktoś kiedykolwiek próbował robić młodą kapustę jako przetwory do słoika? Na mojej działce w tym roku wybujały kapusty (zwykłe i włoskie) i od nadmiernej ilości deszczu popękały. Nie zjem ich wszystkich na raz więc chciałabym jakoś ratować. Na razie poszatkowałam kilka główek i poddusiłam. Teraz trzeba zawekować, ale nie mam pojęcia jak to jeszcze obrobić, żeby po zagotowaniu w słoikach jeszcze trochę postała. Byłaby jak znalazł na bigos czy łazanki. Nigdzie nie znalazłam przepisów na ta...
-
Witam i proszę o radę. Zrobiłem młoda kapustę tzn. posztakowałem ją
na drobno, sparzyłem wrzątkiem (zalałem wrzątkiem i potrzymałem pod
przykryciem ok. 5 min, później wodę wylałem). W tym czasie
podsmażyłem boczku trochę i cebulę, dodałem do kapusty, podlałem
wodą, wrzuciłem zielonego koperku, sól, odrobinę cukru, kminek i
pieprzu trochę. Pod koniec, właściwie już na talerzu skropiłem
sokiem z cytryny i wymiesząłem z łyżką śmietany. Niestety, kapusta
jest gorzka w smaku. Co zrob...
-
jak w temacie
czy mozna rozbic gołabki z młodej kapusty?
-
-
Zatrzymałem się przy przydrożnym straganie i kupiłem u chłopa masę
wspaniałych warzyw - w tym mlodą kapustę. Macie może pomysł jak ją
przyrządzić???
-
Można się śmiać ale nie mam ręki do surowej,gotowanej kapusty.A teraz będzie
młoda tak lubie.Mama robiła jakoś z odrobiną octu czy kwasku cytrynowego sama
nie wiem.Jak Wy robicie podpowiedzcie mi jak robić aby była jadalna,na co
uważać?
-
Właśnie kupiłam ową kapustkę i szukam tradycyjnego przepisu bezmięsnego.
Z góry dziękuję.
-
Kto zna dobry przepis na surówkę z młodej kapustki na obiad?
-
mąż zapragnął młodej kapusty z ziemniaczkami. O ile z ziemniakami sobie
poradzę to z kapustą gorzej. Kto pomoże?
-
Wreszcie pojawił sie koper w duzych ilościach i tanio wiec mozna
spokojnie zrobic sobie młodą kapustkę; mnie sie dzisiaj udalo zrobic
bardzo smaczną wg dawnego przepisu naszej nieocenionej eM-eS, ktorej
z tego miejsca jeszcze raz dziekuję za wspaniale acz bardzo proste i
co najwazniejsze - bardzo trafne - pomysły!!
Andrzej
-
Kochani!
Jestem młodą kuchareczką i wszystkich tajników jeszcze nie odkryłam , dlatego
też proszę pomóżcie mi zrobic bigosik
Będę wdzięczna za wszelkie rady.
(Bigosik chce zrobić dzisiaj na obiadek)
Dorcia
-
poniewaz pojawia się juz, to wklejam dawny link, a wnim kilka różnych
sposobów na młódkę:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=25115137&a=27203479
-
-
jeśli to ma być kuchnia śląska to KARMINADLE !!! rzatelności !!!
-
1. czyli młoda kapusta pocięta drobniutko i sparzona wrzątkiem (na razie
normalnie:-)) W rondlu oliwa i masło solone rozgrzane dobrze i przesmażona
duuuża cebula i 3 ząbki czosnku. Kapusta do gara, podlane szklanką białego
wina i: 3 duze łyżki sosu sojowego, pieprz, cukier z ręki, sok z całej
cytryny... (na razie normalnie dla niektórych:-)) ale
potem wpadło mi w oko pudełko z miętą z Bułgarii od Pyńka (!).. i poszło -
duża łyżka tej mięty, plus po 20 minutach duszenia - dwie łyżki...
-
No własnie, jak?
-
znacie jakiś sposób, żeby ją zrobić bez skwarków, tłuszczu i żeby była
pyszniutka?
-
mam 2 główki kapusty, nie wiem co z niej zrobić. bigos i gołąbki odpadają.
macie jakieś pomysły?