Forum   młoda kapusta

młoda kapusta

(28 wyników)
  • Jak kisić całe główki lub liście młodej kapusty ?
  • Juz jest młoda kapusta... do zrobienia na maśle z dużą ilościa kopru i czosnkiem :-)
  • Czy ktoś kiedykolwiek próbował robić młodą kapustę jako przetwory do słoika? Na mojej działce w tym roku wybujały kapusty (zwykłe i włoskie) i od nadmiernej ilości deszczu popękały. Nie zjem ich wszystkich na raz więc chciałabym jakoś ratować. Na razie poszatkowałam kilka główek i poddusiłam. Teraz trzeba zawekować, ale nie mam pojęcia jak to jeszcze obrobić, żeby po zagotowaniu w słoikach jeszcze trochę postała. Byłaby jak znalazł na bigos czy łazanki. Nigdzie nie znalazłam przepisów na ta...
  • Witam i proszę o radę. Zrobiłem młoda kapustę tzn. posztakowałem ją na drobno, sparzyłem wrzątkiem (zalałem wrzątkiem i potrzymałem pod przykryciem ok. 5 min, później wodę wylałem). W tym czasie podsmażyłem boczku trochę i cebulę, dodałem do kapusty, podlałem wodą, wrzuciłem zielonego koperku, sól, odrobinę cukru, kminek i pieprzu trochę. Pod koniec, właściwie już na talerzu skropiłem sokiem z cytryny i wymiesząłem z łyżką śmietany. Niestety, kapusta jest gorzka w smaku. Co zrob...
  • jak w temacie czy mozna rozbic gołabki z młodej kapusty?
  • Zatrzymałem się przy przydrożnym straganie i kupiłem u chłopa masę wspaniałych warzyw - w tym mlodą kapustę. Macie może pomysł jak ją przyrządzić???
  • Można się śmiać ale nie mam ręki do surowej,gotowanej kapusty.A teraz będzie młoda tak lubie.Mama robiła jakoś z odrobiną octu czy kwasku cytrynowego sama nie wiem.Jak Wy robicie podpowiedzcie mi jak robić aby była jadalna,na co uważać?
  • Właśnie kupiłam ową kapustkę i szukam tradycyjnego przepisu bezmięsnego. Z góry dziękuję.
  • Kto zna dobry przepis na surówkę z młodej kapustki na obiad?
  • mąż zapragnął młodej kapusty z ziemniaczkami. O ile z ziemniakami sobie poradzę to z kapustą gorzej. Kto pomoże?
  • Wreszcie pojawił sie koper w duzych ilościach i tanio wiec mozna spokojnie zrobic sobie młodą kapustkę; mnie sie dzisiaj udalo zrobic bardzo smaczną wg dawnego przepisu naszej nieocenionej eM-eS, ktorej z tego miejsca jeszcze raz dziekuję za wspaniale acz bardzo proste i co najwazniejsze - bardzo trafne - pomysły!! Andrzej
  • Kochani! Jestem młodą kuchareczką i wszystkich tajników jeszcze nie odkryłam , dlatego też proszę pomóżcie mi zrobic bigosik Będę wdzięczna za wszelkie rady. (Bigosik chce zrobić dzisiaj na obiadek) Dorcia
  • poniewaz pojawia się juz, to wklejam dawny link, a wnim kilka różnych sposobów na młódkę: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=25115137&a=27203479
  • jeśli to ma być kuchnia śląska to KARMINADLE !!! rzatelności !!!
  • 1. czyli młoda kapusta pocięta drobniutko i sparzona wrzątkiem (na razie normalnie:-)) W rondlu oliwa i masło solone rozgrzane dobrze i przesmażona duuuża cebula i 3 ząbki czosnku. Kapusta do gara, podlane szklanką białego wina i: 3 duze łyżki sosu sojowego, pieprz, cukier z ręki, sok z całej cytryny... (na razie normalnie dla niektórych:-)) ale potem wpadło mi w oko pudełko z miętą z Bułgarii od Pyńka (!).. i poszło - duża łyżka tej mięty, plus po 20 minutach duszenia - dwie łyżki...
  • No własnie, jak?
  • znacie jakiś sposób, żeby ją zrobić bez skwarków, tłuszczu i żeby była pyszniutka?
  • mam 2 główki kapusty, nie wiem co z niej zrobić. bigos i gołąbki odpadają. macie jakieś pomysły?
Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?