Dodaj do ulubionych

Malutki domek - da radę?

15.10.06, 13:06
Witam.
Wiem, że niektórych takie pytania mogą denerwować ale jednak je zadam bo
ważne jest dla mnie zdanie innych ludzi.
Po przemyśleniu naszych możliwości (jesteśmy małżeństwem dopiero co po
ślubie) wyszło nam, że żeby mieć gdzie mieszkać to musimy wziąć kredyt.
Tylko, że jeśli za mieszkanie mamy zapłacić około 90 tys. to postanowiliśmy
zbudować mały domek (60 - 70 m2). Problem polega na tym, że kredyt możemy
dostać tylko na około 130 tyś. (10 tyś ewentualnie możemy jeszcze mieć wkładu
własnego). I teraz moja gorąca prośba - napiszcie proszę czy to się da
zbudować za taką kwotę?
Dodam, że działkę już mamy a dom nie musi być idealnie wykończony, możemy się
narazie wprowadzić do jednego pokoju, kuchni i łazienki
Projektu jeszcze nie wybraliśmy ale powiedzmy, że byłoby to coś w tym stylu
co pod linkiem: www.dom-projekt.pl/orzeszkowo.php
Podobno budowa domu to około 2000 zł za m2 (średnio), czy tak? Wiem, że to
bardzo ogólne pytanie ale chciałbym znać Wasze zdanie (najlepiej osób, które
mają jakieś doświadczenie w takich kwestiach). Mamy ambitny plan, żeby
wszystko załatwić przez zimę i wiosną zaczynać. Jak uważacie, jest to
wykonalne?
Aha - działka ta jest na Śląsku
Obserwuj wątek
    • Gość: damian Re: Malutki domek - da radę? IP: *.adsl.inetia.pl 16.10.06, 11:37
      Witaj, wszystko zalezy od nastawienia, pewnie duzo osob powie ze niemozliwe :)
      Ja jednak uwazam ze jesli bedzie sie bardzo polnowac kosztorysu to powinno sie
      udac, jest to walka o kazda "zlotowke"
      Mowie tak na przykladzie mojego znajomego, wybudowal i wykonczyl dom na
      podstawie tego projektu www.archeton.pl/index.aspx drobina 2
      Calkowity koszt to 100tys, nie ma dachowki tylko blache, cegle kupil w zimie bo
      taniej, buduje mu murarz z pomocnikiem a nie firma .....
      pozdrawiam i zycze powodzenia
      • voice_of_silence Re: Malutki domek - da radę? 16.10.06, 12:45
        Ale czy to aż takie ryzyko jest przy tej kwocie (około 140 tyś.). Zaznaczam, że
        domek ma mieć tylko około 65 m2 i działka już jest. Czy około 2000 zł za metr
        kwadratowy to jest za niska cena? Podobno tyle można liczyć. Więc jak to jest?
    • orald Re: Malutki domek - da radę? 16.10.06, 13:26
      Jeśli masz dostęp do tańszych materiałów i jeszcze tańszych mistrzów budowlańców
      to da radę.
      Sporo zależy od miejsca gdzie się chcesz budować ...
      • voice_of_silence Re: Malutki domek - da radę? 16.10.06, 13:56
        orald napisał:

> Jeśli masz dostęp do tańszych materiałów i jeszcze tańszych mistrzów
        budowlańcó
        > w
        > to da radę.
        > Sporo zależy od miejsca gdzie się chcesz budować ...

Budowa będzie na Śląsku - czyli dom 65 m2 będzie ciężko za 140 tyś? Wydawało mi
        się, że powinno starczyć...
    • Gość: Kierbedź Re: Malutki domek - da radę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 23:15
      Powinno wystarczyć nawet na większy (120 m2), tylko bez szaleństw.
      • voice_of_silence Re: Malutki domek - da radę? 17.10.06, 09:54
        ja jestem raczej realistą - 120 m2 to chyba jednak nie da rady za taką kwotę
        (niestety sam nie jestem w stanie budować)...
    • Gość: Misia Re: Malutki domek - da radę? IP: 195.117.99.* 17.10.06, 11:17
      Fajny domek, powinno się udać zakladając baaaaaardzo niski standard wykonczenia.
      Jeżeli chodzi o ten projekt, to zrobiłabym wejście do kuchni z holu (tam, gdzie
      na planie jest kuchenka) a między kuchnią i salonem (w miejscu obecnego barku)
      wybudowałabym komin do kominka.
      Taki maly domek bez problemu ogrzejesz kominkiem, jednak musisz mieć jakąs
      alternatywe (piecyk gazowy -w kuchni lub lazience, albo grzejnki elektryczne.
      czym będziesz grzal wodę - bojlerem czy tez piecykiem gazowym ? Trzeba
      przemyślec ogrzewanie ( kominy spalinowe/wentylacyjne).

Nie dajcie się namówic na grogie materiały, strop i pięterko "na wszelki
      wypadek". Słuchajcie TYLKO i wyłącznie swojego salda w banku - absolutnie
      żadnych "doradzaczy" typu: kup sobie lepsze to i to= droższe, poszerz dom o
      metr, podnieś ścianke kolankową itp.

Kierujcie się raczej: najtańszy, ale "firmowy" gazobeton + styropian, blacha na
      dach w kolorze "z promocji" itp.

• ramonka27 Re: Malutki domek - da radę? 17.10.06, 16:09
        Ja mam tylko parę wątpliwości.
        Mianowicie Dom DROBINA2 ma 94m2. Ktoś napisał, że wybudował stan wykończony za
        100 koła papieru. Dla mnie jako konstruktora budownictwa jest to nierealne.
        Biorąc średnią cenę jaka wychodzi ze zrobienia kosztorysu to jest to własnie
        około 2000 - 2500 zł za m2.
        Kwota 100 w tym przypadku - jak najbardziej lecz stan surowy zamkniety i to bez
        instalacji. Proszę sobie policzyć ile będą was kosztowały same instalacji i
        przyłącza do sieci istniejącej infrastruktury. Sam dobry piec na opał stały to
        koszt około 4000 - 6000 zł. No chyba, że chcecie mieszkać bez wody i prądu.

Moja rada jest taka - wybierzcie sobie projekt i wykonajcie do niego kosztorys
        uwzględniając wasze wymagania wykończeniowe i aktualne ceny mat. budowlanych.
        Z tego co się orientuję to pod inwestycje kredytową bank i tak zażąda od was
        kosztorysu. Bedzie wysztko jasne bez gdybania.
        POZDRAWIAM
        • trypel Re: Malutki domek - da radę? 17.10.06, 16:36
          Własnie policzyłem że w minutę mogę zbić 10 tys z tego projektu - zamiast tego
          pieca i instalacji c.o. wybieram 4 konwektory elektryczne za 800 pln.
          wszystko :)
          • voice_of_silence Re: Malutki domek - da radę? 18.10.06, 07:59
            trypel napisał:

> Własnie policzyłem że w minutę mogę zbić 10 tys z tego projektu - zamiast tego
            > pieca i instalacji c.o. wybieram 4 konwektory elektryczne za 800 pln.
            > wszystko :)

Ale koszt ogrzewania później nie będzie większy?
          • Gość: mif Re: Malutki domek - da radę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 08:17
            trypel napisał:
            > Własnie policzyłem że w minutę mogę zbić 10 tys z tego projektu - zamiast tego
            > pieca i instalacji c.o. wybieram 4 konwektory elektryczne za 800 pln.

A potem rachunek z elektrowni zeżre ratę kredytową :(
            • trypel Re: Malutki domek - da radę? 18.10.06, 08:55
              Mój domek ma 90 m kw i 4 konwektory (3x600W i 1x1000W), największy rachunek to
              styczeń luty tego roku - 1100 pln za dwa miesiące, standardowo w zimie 700-800
              za dwa miesiące. Za całą zimę wychodzi średnio 2-2,5 tys, faktycznie na węglu
              byłoby pewnie 1,5 i już po 10 latach różnica by się zwróciła :):):)
              W następnym domu zostaję przy prądzie.
              • Gość: mif Re: Malutki domek - da radę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 09:19
                220 m2 do ogrzania. Gaz. CO + cwu. X-XI 260 zł miesięcznie. XII - II 400 zł
                miesięcznie. III - IV 220 zł miesięcznie.
                :)
                • trypel Re: Malutki domek - da radę? 18.10.06, 09:40
                  Przy takim metrażu też bym wybrał gaz lub ekogroszek. Ale mój nastepny dom
                  będzie miał max 120 m więc znów zostanę przy prądzie ale + mechaniczna
                  wentylacja z wymiennikiem. Swoją drogą moi rodzice płacą za gaz więcej niż Ty w
                  mieszkaniu 80 m kw :)
                  Oczywiście moje rachunki za prąd dotyczą również oświetlenia, gotowania i c.w.u.
                  bo nie mam doprowadzonego gazu.
        • voice_of_silence Re: Malutki domek - da radę? 18.10.06, 07:58
          ramonka27 napisała:
          > Kwota 100 w tym przypadku - jak najbardziej lecz stan surowy zamkniety i to
          bez instalacji. Proszę sobie policzyć ile będą was kosztowały same instalacji i
          > przyłącza do sieci istniejącej infrastruktury. Sam dobry piec na opał stały
          to
          > koszt około 4000 - 6000 zł. No chyba, że chcecie mieszkać bez wody i prądu.
          >Moja rada jest taka - wybierzcie sobie projekt i wykonajcie do niego kosztorys
          > uwzględniając wasze wymagania wykończeniowe i aktualne ceny mat. budowlanych.
          > Z tego co się orientuję to pod inwestycje kredytową bank i tak zażąda od was
          > kosztorysu. Bedzie wysztko jasne bez gdybania.
          > POZDRAWIAM

Ale ja nie mówię o 100 tys tylko okolo 140.
          A co do kosztorysu to żeby go zrobili to nie trzeba projektu kupić?
          Czy da sie tylko na podstawie tylko takich podstawowych informacji zawartych na
          stronie zlecić wykonanie kosztorysu?
          • Gość: mif Re: Malutki domek - da radę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 08:26
            Pracownie zaniżają celowo kosztortsy. Podstawą projektu na stronie www/katologu
            jest sprzedać produkt za wszelką cenę. "Potem" się nie liczy :(
            Za 140tys.zł, niestety, tego domu nie wykończysz. Jakbyś nie liczył:
            - bieżesz kredyt na wszystko (ok. 200 - 250 tys) budujesz i spłacasz.
            - bieżesz kredyt na stan surowy zamknięty, budujesz, wprowadzasz się, spłacasz
            kredyt i nie wykańczasz, bo nie masz na tyle dużej, bieżącej gotówki.
            Wykończeniówka jest najdroższa. Niby są to jednorazowe, małe kwoty, le żeby
            zamknąć jakiś etap, tych kwot jest dużo i robią w sumie potężną kwotę +
            nieprzewidziane wydatki :(
        • grey_wolf Re: Malutki domek - da radę? 18.10.06, 09:49
          Piszecie że koszt m2 domu "pod klucz" to przeszło 2 tys. PLN, dlaczego zatem
          firmy stawiające też "pod klucz" domy drewniane - z bali lub "kanadyjczyki"
          podają cenę za m2 ko 1600 PLN? Czy tylko dlstego że to drewno zamiast cegły?
          • Gość: mif Re: Malutki domek - da radę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 10:33
            grey_wolf napisał:
            > firmy stawiające też "pod klucz" domy drewniane - z bali lub "kanadyjczyki"
            > podają cenę za m2 ko 1600 PLN? Czy tylko dlstego że to drewno zamiast cegły?

Jak w gotowcach, dla zachęty :)
            • grey_wolf Re: Malutki domek - da radę? 18.10.06, 10:54
              To znaczy g... prawda? Ale miałem na myśli firmy, które same taki dom montują i
              cana jest z montażem (oczywiście nie licząc działki).
    • kreedka Re: Malutki domek - da radę? 17.10.06, 22:37
      Witam, moim zdaniem spokojnie wybudujesz i wcale nie z bardzo niskim standardem
      wykończenia. Z autopsi wiem, że czasami nierealne jest mozliwe. Ten domek nie ma
      piwnicy i poddasza użytkowego, zostaje tylko parter. Ja za "chaupke" 120mkw
      piwnica+parter+poddasze wykosztowalam sie około 200 tysiaków na gotowo. Koszt
      jednej kondygnacji to wg mojego wykonawcy jakieś 40 tyś, więc szanse sa duże.
      Najlepiej udajcie sie z tym projektem do jakiejś firmy budowlanej niech wam
      zrobia kosztorys, niekoniecznie za darmo potem sami mozecie sie zorietować czy
      można zmniejszyć koszty szukając gdzie najtaniej, i zawsze negocjować ceny. A
      2000zł za metr to chyba za dużo, mnei wyszło jakeis 1600. Zycze powodzenia i
      pozdrawiam.
    • Gość: magdas1701 Re: Malutki domek - da radę? IP: *.eia.pl 18.10.06, 09:05
      Witam cię ! Chetnie odpowiem ci na to pytanie bo 2 lata temu miałam ten sam
      problem.Widziałam twój projekt i tak najdroższy jest dach(4-ro spadowy) wasz
      jest 2 spadowy więc nie jest tak strasznie... jak strop będzie drewniany,góra
      niezamieszkalna tobardzo obniża koszty,ale jak "przyjdą "dzieci nie wiem jak to
      będzie.Jeśli Twój mąż będzie szukał po anonsach i gdzie nie tylko materiałów
      budowlanych,okien,dachu zaznacze ,że najlepsze produkty po najniższych cenach!
      np.znalazł okna dachowe veluxa w Krakowie za700!!!!!zł LUDZIE DACIE RADĘ!!! My
      wybralismy drogi dom bo Archon-Pod Jemiołą 2 wzielismy kredytu 150 tyś. co
      prawda stan surpwy (do stropu) mielismy ale dało się rade.Nie ukrywam ,ze
      pieniażki szybko się skończyły bo jak wiesz wszystko z dnia na dzień drożeje,nie
      ma pracowników do pracy trzeba ich szukać,a i materiałów budowlanych czasem nie
      było...trzebabyło zamawiać.Ale pomimo wszystko warto i uważam,że dacie
      radę.Pozdrawiam.
    • mpieszak Re: Malutki domek - da radę? 24.10.06, 13:04
      jest możliwość wybudowania domu w takiej kwocie, jęśli jesteś zainteresowany to
      pisz na adres prywatny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka