Dodaj do ulubionych

Kaloryfery które ?

IP: *.oltex.net / 192.168.0.* 25.03.03, 09:17
Witam,

niedlugo bede wymienial kalorywery w bloku, zdecydowalem sie na te panelowe
takie jak purmo czy konwektor, ale ostatnio kolega powiedzial mi zeby ich nie
montowac bo w bloku słabo grzeją czy to prawda ??? Zastanaialem sie jeszcze
nad tymi Aluminiowymi ale one daja straszny szum !

CZy ktos z was ma te waskie panelowe w bloku i czy dobrze grzeja ???

pozdrawiam Artek
Obserwuj wątek
    • Gość: Adam Re: Kaloryfery które ? IP: 217.17.46.* 25.03.03, 11:30
      Podobne pytanie zadałem ok 3 tygodnie temu i cisza a sam bym się dowiedział.
      • Gość: mac1 Re: Kaloryfery które ? IP: 213.77.125.* 25.03.03, 11:40
        Gość portalu: Adam napisał(a):

> Podobne pytanie zadałem ok 3 tygodnie temu i cisza a sam bym się dowiedział.

Ja zamontowałem w całym mieszkaniu panele Brugmana. Co do grzania musisz
        zastosować odpowieni przelicznik, żeby nie przegrzać lub niedogrzać mieszkania.
        najczęściej to 100-150 W/m kw. Ja mam średnio 135.
        Ja kupiłem www.brugman.pl/
        Polecam, zajmuja o połowę mniej miejsca, łatwiej zachowac czystość i sa
        estetyczne. W dogrzaniu mieszkania nie widzę różnic. Pzdr.
        • Gość: mac1 Re: uzupeł. IP: 213.77.125.* 25.03.03, 11:43
          Aha. Kupiłem podwójne Compact Typ 22. Jest grubszy, ale krótszy. Pasował mi tez
          w szerokości 600. Zawsze możesz dobrac coś dla siebie. Pzdr.
          • Gość: Artek Re: uzupeł. IP: *.oltex.net / 192.168.0.* 26.03.03, 08:59
            Wielkie dziki chyba sie skusze tylko powiedz ile pietrowy jest twoj blok bo
            slyszalem ze wlasie przyczyna zimnych paneli jest zbyt slabe cisnienie.

pozdrawiam
            • Gość: mac1 Re: uzupeł. IP: 213.77.125.* 26.03.03, 09:12
              Gość portalu: Artek napisał(a):

> Wielkie dziki chyba sie skusze tylko powiedz ile pietrowy jest twoj blok bo
              > slyszalem ze wlasie przyczyna zimnych paneli jest zbyt slabe cisnienie.
              >
              > pozdrawiam

Mój blok jest 4 piętrowy-cegła. Mieszkam na I piętrze.
              Nie widze problemu z ciśnieniem, jak masz teraz gorące żeberka to panele też
              sobie poradzą. Oczywiście warto załozyć dobre głowice i termostaty. Ja mam
              Honywell (jakoś tak sie pisze). Z żeberka zrezygnowałem w kuchni, bo połączyłem
              ją z pokojem i powstała jadalnia. Jednak musiałem zstosować mocniejszy
              grzejnik, bo ogrzewa teraz większa powierzchnię (kuchnia+jadalnia) a wisi w
              jadalni.
              Przy doborze mocy musisz brać pod uwagę z czego jest zbudowany budynek, czy
              jest ocieplony czy masz mieszkanie rogowe, szczytowe itp. Wszyscy podają w
              tabelach moce dla temp. 90. Wiadomo jednak ze takiej w naszej sieci nie ma.
              Bardziej odpowiednia jest wejściowa 75.
              Pzdr.
              • Gość: Artek Re: uzupeł. IP: *.oltex.net / 192.168.0.* 28.03.03, 09:12

> Przy doborze mocy musisz brać pod uwagę z czego jest zbudowany budynek, czy
                > jest ocieplony czy masz mieszkanie rogowe, szczytowe itp. Wszyscy podają w
                > tabelach moce dla temp. 90. Wiadomo jednak ze takiej w naszej sieci nie ma.
                > Bardziej odpowiednia jest wejściowa 75.
                > Pzdr.

A jak mam obliczyc moc jeesli pod moim mieszkaniem jest przejscie tzn ze cale
                jest w powietrzu ???
                Pozdr.
                • Gość: mac1 Re: uzupeł. IP: 213.77.33.* 28.03.03, 11:20
                  Gość portalu: Artek napisał(a):

>
                  > > Przy doborze mocy musisz brać pod uwagę z czego jest zbudowany budynek, cz
                  > y
                  > > jest ocieplony czy masz mieszkanie rogowe, szczytowe itp. Wszyscy podają w
                  >
                  > > tabelach moce dla temp. 90. Wiadomo jednak ze takiej w naszej sieci nie ma
                  > .
                  > > Bardziej odpowiednia jest wejściowa 75.
                  > > Pzdr.
                  >
                  > A jak mam obliczyc moc jeesli pod moim mieszkaniem jest przejscie tzn ze cale
                  > jest w powietrzu ???

Polecam porady na infolini producenta. Ja przyjąłbym max. możliwy, czyli 150
                  W/1 m. Traktuj to jako nieogrzana piwnica. Pzdr.
                  > Pozdr.
    • Gość: Krzysiek Re: Kaloryfery które ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.03.03, 15:31
      Możesz spokojnie montować grzejniki płytowe w bloku wielorodzinnym. Co do
      doboru grzejników możesz zastosować taki przelicznik : Jedno żebro 60 cm
      (T1,TA1) ma moc około 120 W i na podstawie ilości żeberek możan dobrać wielkość
      grzejnika płytowego. 10 żeber = 1200 W. Możesz mieć jedynie proble, z gwarancją
      na te grzejniki. Niektórzy producenci mają specyficzne warunki gwarancji i w
      blokach z wielkiej płyty bywają trudne do spełnienia z przyczyn niezależnych od
      nabywcy. Generalnie dotyczy to gwarancji antykorozyjnej która na ogół jest
      bardzo długa. Powodzenia przy wyborze grzejników :-).
      • Gość: Artek Re: Kaloryfery które ? IP: *.oltex.net / 192.168.0.* 31.03.03, 18:48
        dzieki mam wielkie, juz wiem od was co nie co

pozdrawam Artek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka