Dodaj do ulubionych

zbrojenie, fundamenty jakie prety

26.10.06, 17:15
prosze o informacje jakie zbrojenie dawaliscie do fundamentow 25cm grubosci (
nie lawy )
budynak 13x10m niepodpiwniczony 120m pow uz z poddaszem czyli cos malego

Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: zbrojenie, fundamenty jakie prety 26.10.06, 17:18
      Zgodnie z projektem.
    • Gość: mif Re: zbrojenie, fundamenty jakie prety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 17:37
      pręty zbrojeniowe i zgodnie z projektem :)
      Budujesz bez projektu i pozwolenia na budowę?
    • Gość: cromwell Re: zbrojenie, fundamenty jakie prety IP: *.57.jawnet.pl 26.10.06, 18:14
      pytaj w hutach o prety srednicy 12mm ze stali 35hgs
      mowie ci
      ogien

pzdr.
    • Gość: dzialkarolna Re: zbrojenie, fundamenty jakie prety IP: 217.153.180.* 26.10.06, 21:53
      oczywiscie ze bez pozwolenia u mnie na wsi jest ok
      a w projekcie jaki dorwalem od znajomego jest bloczek betonowy grubosc sciany
      24sm
      no to jakie prety i strzemiona co ile cm?
      dzieki
      • rispetto Re: zbrojenie, fundamenty jakie prety 26.10.06, 22:40
        Jestem pod wrażeniem twojej kreatywności.
        • Gość: observator Re: zbrojenie, fundamenty jakie prety IP: 82.146.246.* 26.10.06, 23:03
          jesli w projekcie konstruktor zastosował takie rozwiązanie (po analizie wyników
          badan gruntu)znaczy to, że wymagany jest fundament betonowy.
          Dla fundamentu betonowego stosujemy zwyczajowo cztery pręty ze stali gładkiej
          od 12-16mm ze strzemionami ze stali d=6 mm rozmieszczonymi co 40-50 cm. Taki
          fundament nie jest żelbetowym, a zwykłym betonowym ze zbrojeniem potrzebnym do
          uniknięcia przykrych nastepstw wynikających z budowania sposobem gospodarczym.
          Uwaga: jesli nie było badań gruntowych (projektant wziął rozwiązanie z
          powietrza) - mojej opinii również tu nie ma. Pozdrawiam.
          • Gość: ramonka27 Re: zbrojenie, fundamenty jakie prety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 16:34
            ja tylko z taką małą poprawką - na zbrojenie podłużne syosujemy prety żebrowane
            a nie gładkie - tak na marginesie.
            Gładkie w budownictwie stosujemy przeważnie jako strzemiona lub zbrojenie
            rozdzielcze.
          • Gość: dzialkarolna Re: zbrojenie, fundamenty jakie prety IP: *.starnettelecom.pl 27.10.06, 22:01
            observator, dzieki za odpowiedz
            pozdrawiam
            • Gość: kid Re: zbrojenie, fundamenty jakie prety IP: *.131.rev.vline.pl 28.10.06, 23:01
              Nie masz za co dziękowac bo wypisuje brednie.Jak napisała ramonka prety 12
              żebrowane a strzemiona co 30-40 cm .Pozdrawiam
              • Gość: zbrojenie Re: zbrojenie, fundamenty jakie prety IP: *.starnettelecom.pl 29.10.06, 19:19
                jezeli wysokosc/glebokosc fundamentow na 80cm to daje sie tylko 4 x po 12mm
                prety, cos mi tu nie gra
                czy to sie nie rozleci?
                nie jestem fachowcem ani nawet znawca ale....
              • dzialkarolna Re: zbrojenie, fundamenty jakie prety 31.10.06, 14:53
                wlasnie
                czy 4 prety fi 12- to nie za malo jezeli fundament ma 80cm wysokosci
                jak myslisz kid?
                • Gość: ramonka27 Re: zbrojenie, fundamenty jakie prety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 16:35
                  Pytanie nie było do mnie ale jesli mogę się wtrącić to:
                  1. Jeżeli w projekcie założono ścianę BETONOWĄ to należy ją zbroić jako
                  betonową a nie żelbetową. Czyli odpowiedni współczynnik betonu do zbrojenia
                  zgodnie z PN 03264 (punkt o stopniu zbrojenia).
                  2. Jeżeli ścianę należy zbroić jako żelbetową to na taki przekrój te 4 pręciki
                  FI 12 mają za mały przekrój czynny, aby nazwać ścianę żelbetową. Oczywiście w
                  takim przypadku należy policzyć i odpowednio rozmieścić zbrojenie: podłużne,
                  poprzeczne i przeciwskurczowe. - wszystko jest w PN 03264.
                  3. Ja bym twoją scianę (zbrojoną jako betonowa) zazbroił w nastepujący sposób:

* 4 FI 12 STAL AII (18G2) lub AIII (34GS)dołem
                  * Strzemiona FI6 STAL AI (ST3S) co 30cm
                  * zbrojenie przeciwskurczowe FI 4,5 AO lub siatki z drutu FI 3mm.

TYLE
                • Gość: kid Re: zbrojenie, fundamenty jakie prety IP: *.131.rev.vline.pl 31.10.06, 20:17
                  Uważam,że 4 fi 12+strzemiona co 30cm wystarcza w zupełności.Dla pewności dodaj
                  beton B-20,różnica w cenie z B-15 niewielka.Jeśli budujesz w rejonach
                  górniczych bądź narazonych na powodzie to raczej stosuj się do wyliczeń
                  projektowych.Pozdrawiam
                  • Gość: ? podsumowując dyskusję chciałbym zwrócić uwagę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.06, 06:40
                    szanowym przedmówcom że "działka rolna" planuje

wyryć w ziemi dziury o szerokości 25 cm i głębokości 80 cm
                    a następnie zalać je betonem

z mego doświadczenia wynika że te dziury to wyjdzie coś o tym przekroju:

images1.fotosik.pl/169/3e46cbc9fd6bc880med.jpg

wy proponujecie /z nawyku i rozsądku/ zbrojenie jak ławy fundamentowej, która

to raczej nie będzie w tym przypadku występować.....:-)

• dzialkarolna Re: podsumowując dyskusję chciałbym zwrócić uwagę 02.11.06, 14:59
                      chcialem troche inaczej jak Gosc
                      jak sie wkleja zdjecie lub link?
                      • Gość: ? Re: podsumowując dyskusję chciałbym zwrócić uwagę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.06, 20:54
                        może i chcesz inaczej...

ale wyjdzie Ci raczej jak na moim pięknym rysunku:-)

• Gość: mif Re: podsumowując dyskusję chciałbym zwrócić uwagę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 21:29
                          Zatrudni tanich robotników i wyjdzie tak, jak chce:
                          foto.icp.pl/albums/userpics/10019/normal_Turku%E6%20Podjadek.jpg
                          www.naturjan.home.pl/roslinyzwierzeta/photos/kret.jpg
                          :)
                          • ramonka27 Do mifa 02.11.06, 21:39
                            Ile kosztuje r-g takich robotników. Jezeli jest konkurencyjna to odrazu
                            zatrudnimy w naszej firmie.:P
                            • Gość: mif Re: Do mifa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 21:41
                              rg nic :)
                              koszty są po stronie tresury
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka