dzialkarolna 26.10.06, 17:15 prosze o informacje jakie zbrojenie dawaliscie do fundamentow 25cm grubosci ( nie lawy ) budynak 13x10m niepodpiwniczony 120m pow uz z poddaszem czyli cos malego Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarecki_2 Re: zbrojenie, fundamenty jakie prety 26.10.06, 17:18 Zgodnie z projektem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: zbrojenie, fundamenty jakie prety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 17:37 pręty zbrojeniowe i zgodnie z projektem :) Budujesz bez projektu i pozwolenia na budowę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: zbrojenie, fundamenty jakie prety IP: *.57.jawnet.pl 26.10.06, 18:14 pytaj w hutach o prety srednicy 12mm ze stali 35hgs mowie ci ogien pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzialkarolna Re: zbrojenie, fundamenty jakie prety IP: 217.153.180.* 26.10.06, 21:53 oczywiscie ze bez pozwolenia u mnie na wsi jest ok a w projekcie jaki dorwalem od znajomego jest bloczek betonowy grubosc sciany 24sm no to jakie prety i strzemiona co ile cm? dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: zbrojenie, fundamenty jakie prety 26.10.06, 22:40 Jestem pod wrażeniem twojej kreatywności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observator Re: zbrojenie, fundamenty jakie prety IP: 82.146.246.* 26.10.06, 23:03 jesli w projekcie konstruktor zastosował takie rozwiązanie (po analizie wyników badan gruntu)znaczy to, że wymagany jest fundament betonowy. Dla fundamentu betonowego stosujemy zwyczajowo cztery pręty ze stali gładkiej od 12-16mm ze strzemionami ze stali d=6 mm rozmieszczonymi co 40-50 cm. Taki fundament nie jest żelbetowym, a zwykłym betonowym ze zbrojeniem potrzebnym do uniknięcia przykrych nastepstw wynikających z budowania sposobem gospodarczym. Uwaga: jesli nie było badań gruntowych (projektant wziął rozwiązanie z powietrza) - mojej opinii również tu nie ma. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ramonka27 Re: zbrojenie, fundamenty jakie prety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 16:34 ja tylko z taką małą poprawką - na zbrojenie podłużne syosujemy prety żebrowane a nie gładkie - tak na marginesie. Gładkie w budownictwie stosujemy przeważnie jako strzemiona lub zbrojenie rozdzielcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzialkarolna Re: zbrojenie, fundamenty jakie prety IP: *.starnettelecom.pl 27.10.06, 22:01 observator, dzieki za odpowiedz pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kid Re: zbrojenie, fundamenty jakie prety IP: *.131.rev.vline.pl 28.10.06, 23:01 Nie masz za co dziękowac bo wypisuje brednie.Jak napisała ramonka prety 12 żebrowane a strzemiona co 30-40 cm .Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbrojenie Re: zbrojenie, fundamenty jakie prety IP: *.starnettelecom.pl 29.10.06, 19:19 jezeli wysokosc/glebokosc fundamentow na 80cm to daje sie tylko 4 x po 12mm prety, cos mi tu nie gra czy to sie nie rozleci? nie jestem fachowcem ani nawet znawca ale.... Odpowiedz Link Zgłoś
dzialkarolna Re: zbrojenie, fundamenty jakie prety 31.10.06, 14:53 wlasnie czy 4 prety fi 12- to nie za malo jezeli fundament ma 80cm wysokosci jak myslisz kid? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ramonka27 Re: zbrojenie, fundamenty jakie prety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 16:35 Pytanie nie było do mnie ale jesli mogę się wtrącić to: 1. Jeżeli w projekcie założono ścianę BETONOWĄ to należy ją zbroić jako betonową a nie żelbetową. Czyli odpowiedni współczynnik betonu do zbrojenia zgodnie z PN 03264 (punkt o stopniu zbrojenia). 2. Jeżeli ścianę należy zbroić jako żelbetową to na taki przekrój te 4 pręciki FI 12 mają za mały przekrój czynny, aby nazwać ścianę żelbetową. Oczywiście w takim przypadku należy policzyć i odpowednio rozmieścić zbrojenie: podłużne, poprzeczne i przeciwskurczowe. - wszystko jest w PN 03264. 3. Ja bym twoją scianę (zbrojoną jako betonowa) zazbroił w nastepujący sposób: * 4 FI 12 STAL AII (18G2) lub AIII (34GS)dołem * Strzemiona FI6 STAL AI (ST3S) co 30cm * zbrojenie przeciwskurczowe FI 4,5 AO lub siatki z drutu FI 3mm. TYLE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kid Re: zbrojenie, fundamenty jakie prety IP: *.131.rev.vline.pl 31.10.06, 20:17 Uważam,że 4 fi 12+strzemiona co 30cm wystarcza w zupełności.Dla pewności dodaj beton B-20,różnica w cenie z B-15 niewielka.Jeśli budujesz w rejonach górniczych bądź narazonych na powodzie to raczej stosuj się do wyliczeń projektowych.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? podsumowując dyskusję chciałbym zwrócić uwagę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.06, 06:40 szanowym przedmówcom że "działka rolna" planuje wyryć w ziemi dziury o szerokości 25 cm i głębokości 80 cm a następnie zalać je betonem z mego doświadczenia wynika że te dziury to wyjdzie coś o tym przekroju: images1.fotosik.pl/169/3e46cbc9fd6bc880med.jpg wy proponujecie /z nawyku i rozsądku/ zbrojenie jak ławy fundamentowej, która to raczej nie będzie w tym przypadku występować.....:-) Odpowiedz Link Zgłoś
dzialkarolna Re: podsumowując dyskusję chciałbym zwrócić uwagę 02.11.06, 14:59 chcialem troche inaczej jak Gosc jak sie wkleja zdjecie lub link? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: podsumowując dyskusję chciałbym zwrócić uwagę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.06, 20:54 może i chcesz inaczej... ale wyjdzie Ci raczej jak na moim pięknym rysunku:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: podsumowując dyskusję chciałbym zwrócić uwagę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 21:29 Zatrudni tanich robotników i wyjdzie tak, jak chce: foto.icp.pl/albums/userpics/10019/normal_Turku%E6%20Podjadek.jpg www.naturjan.home.pl/roslinyzwierzeta/photos/kret.jpg :) Odpowiedz Link Zgłoś
ramonka27 Do mifa 02.11.06, 21:39 Ile kosztuje r-g takich robotników. Jezeli jest konkurencyjna to odrazu zatrudnimy w naszej firmie.:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: Do mifa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 21:41 rg nic :) koszty są po stronie tresury Odpowiedz Link Zgłoś