Dodaj do ulubionych

Awaria pieca gazowego

IP: *.bielsko.msk.pl 31.03.03, 22:56
Od kilku dni mam problem z piecem PG1720 (10 letni). Po pobraniu ciepłej wody
i zakręceniu kurka następuje przegrzanie rurki doprowadzającej zimną wodę
(cofa gorącą wodę?). Po tym następuje przegrzanie zespołu wodnego i
rozszczelnienie układu (zrywa przewód doprowadzający zimną wodę = woda się
leje z pieca). Fachowiec był, ale sobie z tym nie poradził.
Obserwuj wątek
    • zayzayer Re: Awaria pieca gazowego 01.04.03, 07:36
      Przyczyny mogą być dwie.
      1 Poduszka powietrzna w rurze. Odpuścić wodę w najwyższych punktach budynku.
      Gorącą i zimną.
      2 Jednoczesne zużycie zespołu wodnego. Ja bym go nie naprawiał ale wymienił
      na nowy. Naprawa zespołu wodnego nie polega na wymianie tylko membrany lecz
      na wymianie co najmniej pięciu elementów. Ciężko jest skompletować wszystkie
      te elementy jako oryginalne i dlatego najlepiej wymienić zespół na nowy.
      Nie jest drogi.
      Po 10 latach zespół wodny w piecach typu PG i tak należy wymienić ze względu
      na bezpieczeństwo (możliwość wybuchu nagrzewnicy) i ekonomię (za duży przepływ
      wody przy ustawieniu ekonomicznym).

Fachowca też wymień.

Powodzenia
      • Gość: wieslaw Re: Awaria pieca gazowego IP: *.bielsko.msk.pl 06.04.03, 12:31
        zayzayer napisał:

> Przyczyny mogą być dwie.
        > 1 Poduszka powietrzna w rurze. Odpuścić wodę w najwyższych punktach budynku.
        > Gorącą i zimną.
        > 2 Jednoczesne zużycie zespołu wodnego. Ja bym go nie naprawiał ale wymienił
        > na nowy. Naprawa zespołu wodnego nie polega na wymianie tylko membrany lecz
        > na wymianie co najmniej pięciu elementów. Ciężko jest skompletować wszystkie
        > te elementy jako oryginalne i dlatego najlepiej wymienić zespół na nowy.
        > Nie jest drogi.
        > Po 10 latach zespół wodny w piecach typu PG i tak należy wymienić ze względu
        > na bezpieczeństwo (możliwość wybuchu nagrzewnicy) i ekonomię (za duży
        przepływ
        > wody przy ustawieniu ekonomicznym).
        >
        > Fachowca też wymień.
        >
        > Powodzenia

Zayzayer!
        Miałeś rację,co do przyczyny tej awarii...
        Kilka lat temu wymieniałem zespół wodny - nie myślałem, że już się zużył, ale
        pewnie tak było. Wszelkie drobne usterki naprawiałem sam, ale po raz pierwszy
        miałem takie długotrwałe efekty specjalne (co ciekawe, zawsze zrywało ten wężyk
        z wodą, kiedy kąpała się starsza córka - i tak przez tydzień... Już myślałem,
        że ściąga jakieś złe moce...). Kupiłem nowy zespół wodny (dla wiadomości
        innych - kosztuje 111 zł), wymieniłem - minęło pięć dni - wszystko działa jak
        najlepiej. Bardzo dziękuję za pomoc. Wszystkiego Dobrego! W.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka