Dodaj do ulubionych

OKNA PCV - systemy wentylacyjne

IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 02.04.03, 20:09
Czy ktos wie cos o takich gadzetach okiennych, jak:
- wentylacja higrosterowana?
- wentylacja REGEL air?
- nawiewnik naszybowy?
Bede wdzieczna z Wasze uwagi,
Olka
Obserwuj wątek
    • olunc Re: OKNA PCV - systemy wentylacyjne 04.04.03, 13:11
      podciagam watek do gory
    • Gość: strus Re: OKNA PCV - systemy wentylacyjne IP: *.futuro.pl 20.04.03, 22:03
      Wentylator higrosterowalny to jest nawiewnik zamontowany np. na skrzydle okna,
      ktory reaguje na wilgotnosc w pomieszczeniu i tym samym reguluje doplyw
      powietrza do mieszkania. Ma cos takiego np. firma Aereco www.aereco.pl
      Nawiewniki naszybowe umozliwiaja doplyw swiezego powietrza do mieszkania
      poprzez reczne odsuniecie klapki lub cos podobnego i montuje sie u gory okna w
      miejscu gdzie sie konczy szyba i zaczyna skrzydlo okna. Takie cos produkuje np.
      firma Renson - 193.109.185.97/en/producten/zoek.php?
      action=lijsten&groepid=173

Pozdrawiam
      p.strus@pf.pl
      • olunc Re: OKNA PCV - systemy wentylacyjne 22.04.03, 09:22
        Gość portalu: strus napisał(a):

> Wentylator higrosterowalny to jest nawiewnik zamontowany np. na skrzydle
        okna,
        > ktory reaguje na wilgotnosc w pomieszczeniu i tym samym reguluje doplyw
        > powietrza do mieszkania. Ma cos takiego np. firma Aereco www.aereco.pl
        > Nawiewniki naszybowe umozliwiaja doplyw swiezego powietrza do mieszkania
        > poprzez reczne odsuniecie klapki lub cos podobnego i montuje sie u gory okna
        w
        > miejscu gdzie sie konczy szyba i zaczyna skrzydlo okna. Takie cos produkuje
        np.
        >
        > firma Renson

A czy wiesz moze, albomoze ktos inny, czy gra jest warta swieczki? Czy te
        systemy sie sprawdzaja - czy tez w sumie daja to samo, co rozszczelnianie okien
        za pomoca klami (mikrowentylacja)?
        Pozdrawiam,
        O.
        • Gość: strus Re: OKNA PCV - systemy wentylacyjne IP: *.futuro.pl 27.04.03, 20:11
          Jesli chodzi o porownanie miktowentylacji do nawiewnika higrosterowalnego to
          oczywiscie nawiewnik jest o niebo lepszym rozwiazaniem, poniewaz "mysli" sam i
          dopasowuje sie do wilgotnosci w pomieszczeniu regulujac tym samym doplyw
          powietrza do mieszkania. Z tego co zaobserwowalem to wiekszosc ludzi majacych
          okna z mikrowentylacja i tak z niej nie korzysta, poniewaz nie zawsze sie
          pamieta o rozszczelnieniu okna.
          Nawiewnik jest jednak dosc droga inwestycja gdyz koszt 1 sztuki wynosi kolo
          100zl. Ja ostatnio montowalem nowe okna u siebie w mieszkaniu w starej kamienicy
          i nie oszczedzalem na nawiewnikach ale tylko dlatego ze sciany maja sklonnosci
          do lapania wilgoci i budynek jest juz bardzo stary.

Pozdrawiam, Piotr
    • Gość: ada Re: OKNA PCV - systemy wentylacyjne IP: 217.97.163.* 05.05.03, 15:54
      Czy montaż nawiewników nie powoduje utraty gwarancji na okna?. Tez mam problem
      z wentylacjcą( szczelne okna, szczelne drzwi) i czy nie powoduje to większego
      wychłodzenia mieszkania niż solidne wywietrzenie. Mam ogrzewanie elektryczne i
      trochę obawiam się zwiększonych kosztów ale z drugiej strony poprawa wentylacji
      mieszkania też by się przydała. Proszę o jakieś bliższe informacje. I czy koszt
      100 zł to razem z montażem?
      • Gość: strus Re: OKNA PCV - systemy wentylacyjne IP: CyberPUNK:* 06.05.03, 19:02
        100 zł to orientacyjny koszt przy zakupie nowych okien. Cena zależy od firmy i
        może być wyższa. Nie wiem jak ma się sprawa z oknami już gotowymi, ponieważ
        trzeba wyfrezować w ramie i skrzydle okna szczeliny przez które dostawać się
        będzie powietrze i napewno nie jest to proste na tyle, żeby sobie to samemu
        zrobić. Chyba, że ktoś ma takie zdolności i narzędzia. Po samodzielnym montażu
        gwarancję na okna raczej się straci ale zawsze lepiej się dowiedzieć w firmie,
        w której się okna kupiło.

Pozdrawiam, Piotr

Gość portalu: ada napisał(a):

> Czy montaż nawiewników nie powoduje utraty gwarancji na okna?. Tez mam
        problem
        >
        > z wentylacjcą( szczelne okna, szczelne drzwi) i czy nie powoduje to
        większego
        > wychłodzenia mieszkania niż solidne wywietrzenie. Mam ogrzewanie
        elektryczne i
        >
        > trochę obawiam się zwiększonych kosztów ale z drugiej strony poprawa
        wentylacji
        >
        > mieszkania też by się przydała. Proszę o jakieś bliższe informacje. I czy
        koszt
        >
        > 100 zł to razem z montażem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka