Dodaj do ulubionych

Jak widzicie ten projekt??

11.01.07, 23:22
Rozważam bazowanie na tym projekcie przygotowując projekt indywidualny
(zmiana konstrukcji ścian i może delikatnie mniejszy metraż). czy widzicie tu
jeszcze jakieś wady, które podczas projektu idywidualnego moznaby zniwelować??
Jak oceniacie kunszt tej pracowni?

www.z500.pl/index.php?projekt=31&podwarianty=1
wariant Z31 d GL2
www.z500.pl/pliki/31/warianty/3/kosztorysy/Z31_d_GL2_rys_szczeg.pdf
Obserwuj wątek
    • Gość: mif Re: Jak widzicie ten projekt?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 00:06
      > (zmiana konstrukcji ścian i może delikatnie mniejszy metraż). czy widzicie tu
      > jeszcze jakieś wady

Tylko wady
      Możesz opisać, czym Cię zachwycił?
      • Gość: Gargamel Re: Jak widzicie ten projekt?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 05:13
        te romantyczne przypory np....

piękny garaż...

pięknie urozmaicony dach...

i pięknie skomplikowana bryła...

piękny saloon...

BIORĘ !!!!
    • slodko_gorzka2 Re: Jak widzicie ten projekt?? 12.01.07, 09:29
      Kiepsko...połowę domu zajmuje garaż...chcesz zbudować dom dla siebie czy dla
      swoich 4 kółek???
      • Gość: am_lipiec Re: Jak widzicie ten projekt?? IP: 80.72.40.* 12.01.07, 09:46
        W taki sposób to kazdy projekt poniżej 300m z darażem 2 stanowiskowym będzie do
        bani.
        Chcę miec dom poniżej 200m z garażem 2 stanowiskowym.
        Czym mnie zachwycił:
        -ładnie rozplanowana bryła zewnętrzna (przypory mam nadzieję da się częściowo
        wyeliminowac zmieniając konstrukcję)
        - tylko 1 balkon (własnie tylko jeden chce by mozna było np. wierzyć pościel
        nie brykając po schpdach)
        -w porównaniu z innymi projektami ekonomiczne wykorzystanie przestrzeni
        -ma wszytko co chcę(a nawet zbyt wiele tzn. kuchnia za duża, jadalnia i dolna
        lazienka też)
        -chciałam żeby w 3 sypialniach na górze były okna szczytowe i ten projekt mi to
        zapewnia
        -mało skosów (to co jest mozna odciąc tworzac garderoby)

Nie za bardzo rozmumiem sie tylko na tych konstrukcjach ...
        • rispetto Re: Jak widzicie ten projekt?? 12.01.07, 11:29
          oni za wszelką cenę będą Ci chcieli wmowić, że garaż w bryle jest do niczego.
          Nie słuchaj tego. To najlepsze z możliwych rozwiązań. Właśnie niedawno
          zobaczyłem, że jeden z nowych sąsiadów buduje osobno garaż - koszmar. Wygląda
          to tak, że garaż na dwa samochody zajmuje połowe ogrodu. Dla mnie takie
          rozwiązanie to same wady.
          • Gość: beti27 Re: do rispetto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 12:37
            Lepiej jak zajmuje pół ogrodu niż pół domu.Twój sąsiad musi mieć bardzo mały
            ogród.(średnio 50 m2 na garaż dwustanowiskowy)Poza tym,kwiatkom chyba nie
            będzie przeszkadzał zapach benzyny i spalin,a Tobie podczas jedzenia obiadu
            napewno!!!
            • rispetto Re: do rispetto 12.01.07, 13:56
              Od pewnego czasu buduje się już domy np z cegły, a nie z trzciny, żeby spaliny
              miały przenikać do domu. Poza tym nie jeżdżę wartburgiem, żebym miał czuć
              wszędzie spaliny. Zostawiasz zapalony samochód w garażu jedząc obiad? Inna
              sprawa, że wwidzialem projekty, w których z garażu wchodziło się prosto do
              kuchni, więc może coś tam "zalatywać" przez uchylone drzwi.
              • Gość: am_lipiec Re: do rispetto IP: 80.72.40.* 12.01.07, 17:56
                Panowie,

a jak oceniacie DOM????????????/
              • Gość: beti27 Re: do rispetto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 18:05
                Przypominajac,że na tym forum,kazdy wyraza opinię własna;ja np.nigdy bym sie
                drugi raz nie zdecydowała na garaż w bryle,mimo że aktualnie mam go w
                piwnicach.Nawet jeśli ściany sa z marmuru to i tak nieprzyjemny zapach je
                przeniknie,choćby nawet przez otwór drzwiowy.Odp.na Twoje pytanie;nie zostawiam
                nigdy zapalonego samochodu,ale muszę jakoś do garażu wiechać i z niego wyjechać
                a przy tym go zapalić.No chyba że w Twoim przypadku wpierw sie go wypycha a
                potem zapala.
        • Gość: mif Re: Jak widzicie ten projekt?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 23:03
          > W taki sposób to kazdy projekt poniżej 300m z darażem 2 stanowiskowym będzie
          do
          >
          > bani.

Tak jest.

> Chcę miec dom poniżej 200m z garażem 2 stanowiskowym.

Nic nie przeszkadza, żeby był poza bryłą :)
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=33290777&a=33310742
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=55100325&a=55169200
          > - tylko 1 balkon (własnie tylko jeden chce by mozna było np. wierzyć pościel

Można wstawić barierkę w drzwi balkonowe. Pościel wywietrzy się, a odpada
          sprzątanie, odśnieżanie remonty i sam koszt budowy :)

> -w porównaniu z innymi projektami ekonomiczne wykorzystanie przestrzeni

Tylko źle poukładane. Schody zabiegowe, w centralnym miejscu (fatalnie), bez
          możliwości wydłużenia biegu i zrobienia spocznika.
          Salon 30 m przy wysokości 2,7 m - dość niko na tą powierzchnię.
          Jadalnia, po otwarciu drzwi tarasowych, szeroka na 2,3m. Żadenstół z krzesłami
          nie wejdzie. Drzwi do likwidacji.
          Drzwi wewnętrzne od wiatrołapu 120 - jednoskrzydłowe Zawiasy, jak atlasy :(
          Kuchnia: Wentylacja po przekątnej do kuchenki. Wyciąg przez spiro i sufit
          podwieszany :(

itd.

PS
          Nad garażem poddasze nieużytkowe, a jaki wspaniały, duży dach.
          Garaż będzie droższy niż salon :)
          Nie pokazuj tego wzorca architektowi, bo się wystraszy.
    • Gość: sam Re: Jak widzicie ten projekt?? IP: *.miedzylesie.waw.pl 13.01.07, 21:46
      Witam,
      jesli zamierzasz zlecic prace tej pracowni Z500 to zdecydowanie odradzam -
      mialem z nimi kiedys do czynienia, gdy zleciłem kilka drobnych poprawek do
      projektu: slimaczyli sie kilka miesiecy, bez przerwy mieli nieprzemyslane
      propozycje i zmiany, a na koncu i tak cos trzeba bylo zmienic bo nie wzieli pod
      uwage konstrukcji budynku. Szkoda gadac.
      Pzdr
    • szczypior74 Re: Jak widzicie ten projekt?? 14.01.07, 14:49
      Co do wnętrza.
      Po wejściu do domu dobrze jest zobaczyć coś ładnego. Tylko dlaczego w 90%
      polskich projektów sa to korytarz i schody.
      Kominek obok spiżarki to nieporozumienie. Z założenia spiżarka ma być miejscem
      chłodnym. Nie znam się na szczegółach, ale wydaje mi się, że gdy zimą
      włączysz "dopalanie" to w spiżarce zrobi się za ciepło.
      Łazienka na poddaszu niby duża, ale nie ma w niej miejsca na dwie umywalki i
      np. bidet. Zauważ, że ponieważ znajduje się w strefie nocnej będziecie
      korzystać z niej dość często.
      Co do pomieszczenia nad garażem - fajne miejsce na składzik niepotrzebnych
      przedmiotów, suszarnię z "prasowalnią" lub... po zlikwidowaniu przejścia z
      łazienki, a zrobieniu z sypialni - na garderobę.
      • szczypior74 Sprostowanie 14.01.07, 20:11

Uwagi nieaktualne. Dotyczą projektu
        www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/granat/
        Tak to jest, gdy otwiera się za dużo wątków na raz ;o)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka