-
Cześć, poszukuję sprawdzonego przepisu na nadzienie do rogalików. Nie chcę
żeby to było słodkie, ale raczej słone lub ostre nadzienie. Macie jakieś
sprawdzone przepisy lub pomysły? Potrzebne mi tylko nadzienie, bo przepis na
ciasto mam wypróbowany od kilku pokoleń;)
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
-
pomyslalam zrobic rogaliki drozdzowe inaczej niz do tej pory, z kremem tofi,
zrobionym z ugotowanym w puszcze mlekiem skondensowanym, czy ktos z Was robil
tak? obawiam sie ze nadzienie wycieknie :/
co o tym myslicie?
dziekuje za rady
-
Czy moze ktos mi dac przepis na rogaliki? Kiedys juz je robilam ale
ciasto bylo tak lamliwe i mokre, ze ciezko bylo je rozwalkowac.
Fajnie by bylo gdyby rogaliki byly chrupiace i mieciutkie zarazem.
Acha i prosze o rade co do nadzienia. Mam dzem, paste karmelowa i
czekoladowa. Marmolady nie moglam niegdzie kupic.
Dziekuje z gory za pomoc.
-
Witam, chcę zrobić rogaliki z ciasta francuskiego z nadzieniem takim, jak w
7-daysach albo rogalikach z cukierni, tzn. takim, które jest półpłynne i nie
zastyga po wystygnięciu rogalików, czy ktoś mógłby podzielić się przepisem?
Nutella i inne mazidła ze słoika mi nie odpowiadają, szukam czegos o głębszym
smaku, raczej z gorzkiej czekolady, może być z nutką alkoholu.
Ewentualnie: czego dodać do rozpuszczonej, zwykłej czeklady, aby nie zastygała?
-
Chciałam zrobic rogaliki z marmolada lub dżemem jednak w googlu wyskakuja mi przepisy z użyciem drożdży...... może ktoś ma przepis właśnie bez drożdży i mógłby sie podzielić...... Z góry dziękuję
-
Serdecznie polecam- już wielokrotnie góra rogalików znikała w oka
mgnieniu :):)
-
Zawsze jak jestem w Galerii Mokotow na gorze we wloskiej jadlodajni jem
salatke z grillowanych baklazanow i do tego rogaliki, ktore uwielbiam. No,
wlasnie - nie spotkalam jeszcze podobnego przepisu, wiec pytam Was. Rogaliki
maja w ciescie suszone ziola (zapewne oregano i moze cos jeszcze) zawiniety
maja w srodku tarty parmezan (chyba). Smak maja intensywnie ziolowo-serowy.
Moze ktos z Was spotkal przepis na takie wloskie pieczywo. Bede wdzieczna za
wszelkie porady.
-
Dziendobry,
cz ktos moze sie spotkal ze starymm wydaniem ksiazki " ciasta,
ciastka, ciasteczka"...Jana Czernikowskiego ... byl tam przepis na
rogalikie krucho drozdzowe Elzbiety.. niestety nie pamietam
dokladnie. przepisu w nowej wersji tej ksiazki niestety ten przepis
nie istnieje w tej samej formie....
chyba bylo
12.5 dag masla
12.5 dag maki
jajko
troche smietany i drozdze ,,,
Czy ktos moze zna ten przepis..... chcialam je upiec na Swieta..
Dzieki za pomoc
-
witam,
jak w temacie. namowilam na nie rodzine i mam 2 pytania:
- poslugujac sie klasycznym nadzieniem do makowca lepiej zrobic drozdzowe, czy
krucho-drozdzowe? musze na cos zwrocic szczegolna uwage przy produkcji i
pieczeniu drozdzowego?
- jesli krucho-drozdzowe, to czy ten przepis na ciasto bedzie ok?
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,38653236,38653236.html
-
Wlasnie zrobilam rogaliki (przepis przez wszystkich zachawalany) i wielka
klapa. Po pierwsze ciasto przy rozwalkowywaniu rwalo sie i bylo ogolnie
trudno cokolwiek z tym zrobic. Po wielu mordegach udalo mi sie cos zklecic,
no i masz ze wszystkich podczas pieczenia wyplynalo dzem (wkladalam do srodka
minimalna ilosc wedlud zalecen) i sie poprzypalal. Smakuja bardzo ale wyglad
jest okropny, a robienie to koszmar. Prosze o rade co zrobic aby uniknac
wyzej wymienionych rzeczy. Pozdrawiam
-
Prosze o jakis fajny pomysł na nadzienie do rogalików drożdzowych.
-
W imieniu mojej mamy, która jadła takowe rogaliki. Czy ktoś ma przepis na rogaliki, na które ciasto wkłada sie do wody i dopiero gdy wypłynie może brac się do roboty?
-
Jadłam takie rogaliki z cukierni, ale mam ochotę zrobić sama. Może macie
jakiś przepis i propozycje nadzienia. Ja preferuje duże ilości słodkości i
szukam proporcji np. do 1 kg maki. Z góry dziękuję za pomoc. Szukałam w
necie, ale jakoś mało jest takich ciasteczek. Pozdrawiam
Kasia
-
Wątek o rogalikach przypomniał mi te, które piekła kiedyś moja babcia. Na szczęście miałam zapisany przed kilku laty przepis, bo teraz niestety babcia nie pamieta, ze kiedykolwiek takie robiła :(
Kiedy przeczytałam przepis nie byłam pewna, czy dobrze go zapisałam będac dziecięciem, poniewaz nie miał w składzie nie tylko jajek ale także cukru, więc obawiałam się, że drożdże nie będa miały na czym wyrosnąć, a konsultacja u babci odpadała. Zrobiłam jednak i wyszły naprawdę świetne. Są drożdżow...
-
chce dzis piec pyszne rogaliki, i zastanawiam sie, czy posmarowac ciasto przed wlożeniem do piekarnika, aby było ładnie zarumienione. Kiedyś próbowałam z samym białkiem, ale potem nie dało rady tego jeść, jakby ktoś jadł plastik. Co poradzicie? smarowac rogaliki całym jajkiem? pomożcie
pozdr
asia
-
Mam pytanie dla tych co sa z Poznania, ewentualnie co widzieli oryginalne
takie rogaliki. Jak one powinny wyglądać? Bo raz widziałam we Wrocławiu takie
raczej małe, raczej nie puszyste. A te co ja zrobiłam to wyszły piękne
wielkike, wyrośnęte, puchate. A jakie naprawdę powinny być?
-
w ciescie jest bialy ser. niesamowicie pyszne - znikaly w ciagu 3 minut ale
zgubilam przepis :/ (byl pare lat temu w jakiejs kobiecej gazecie). pomoze mi
ktos bo rodzina rozpacza!
-
Mam ciasto francuskie i chcę zrobić z niego rogaliki z nadzieniem
czekoladowym. Z takim jak kupujemy gotowe w sklepach ( np. 7 DAYS ). Czy ktoś
zna przepis na takie czekoladowe nadzienie?
-
Drugi raz w życiu robiłam rogaliki z gotowego ciasta francuskiego i
drugi raz po wystygnięciu rogaliki robią się gumiaste.
Pierwsze były z konfityrą, drugie z marmoladą...
Co robię nie tak?
Z góry dziękuję za wypowiedzi! :)
-
Zostało mi trochę makowego nadzienia do rogalików, jak długo mogę je
przechować w lodówce? A może lepiej zamrozić? Jest to masa z mlekiem, masłem,
bakaliami. Skłaniam się ku zamrożeniu, ale chcę się utwierdzić...:)