Dodaj do ulubionych

budowa bez mediów

08.02.07, 14:50
Witam i proszę o poradę.
Zamierzam kupić działkę budowlaną. Działka nie ma mediów, ale:
- słup elektr. jest w odległości ok. 50 m - zakład energ. może wykonać
przyłącze za ok. 1500zł
- wodociąg - brak. W tym roku będzie budowany na osiedlu po drugiej stronie
planowanej drogi - czy można się podpiąc pod tą planowaną nitkę pod drogą (na
razie gruntową)? Na własny koszt czy gminy? Czy da się wybudować dom bez
bieżącej wody (beczki i pojemniki)? Czy dostanę pozwolenie na budowę jeśli
wodociąg po mojej stronie planowanej drogi będzie budowany nie wiadomo kiedy?
Będę wdzięczny za podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • rispetto Re: budowa bez mediów 08.02.07, 15:12
      znam zapaleńców, którzy budowali na poczatku korzystając z generatora prądu i
      wodę mieli z beczki, więc da się, ale sugerowałbym mocno się zastanowić.
      W sprawie przyłączenia wody spytaj po prostu w lokalnej firmie wodociągowej.
      • piotrploc Re: budowa bez mediów 08.02.07, 15:21
        To nie do końca tak.
        Jeśli zdecyduję się na kupno działki to załatwię sobie przyłącze elektr.
        Gorzej z wodą. Wodociąg, który będzie budowany nie biegnie wzdłuż "mojej"
        projektowanej drogi lecz wzdłuż równoległej, a w moją stronę sięga "odnogami".
        W gminie powiedzieli, że kolejne przecznice będą wodociągowane (jest takie
        słowo?) w miarę potrzeb, a na nieszczęście ja byłbym dopiero pierwszym
        potrzebującym. Zanim pobuduje się kilka - kilanaście domów po tej stronie drogi
        minie trochę czasu.
        • Gość: gość22 Re: budowa bez mediów IP: *.magma-net.pl 08.02.07, 15:46
          wywierć sobie studnię a przyda ci się później do podlewania działki,gdy będzie
          wodociąg
          • Gość: Sas Re: do gość IP: *.net81.citysat.com.pl 08.02.07, 15:57
            Pomimo ,że mam przyłącze wodne to też myśle o studni Dzialka 17 arów / dom 2
            ary/ reszta to ogród - jest co podlewać . Juz teraz podlewając wodą z licznika
            ogrodowego płace w sezonie ok.100 zł miesięcznie. Tyle ,że u nas woda jest
            bardzo głęboko i trzeba sie przewiercać przez wapienne skaly - koszt ok-10tys.
            Ale jezeli masz mozliwosci to KOP. sAS
        • Gość: Sas Re: budowa bez mediów IP: *.net81.citysat.com.pl 08.02.07, 15:48
          Z tego co wiem to projekt musi uwzględniać imstalacje wod-kan. Jezeli nie ma
          mozliwosci wykonania takiej instalacji to Mozesz nie dostac pozwolenia na
          budowę . Sas
          • piotrploc Re: budowa bez mediów 09.02.07, 08:03
            A czy dostanę pozwolenie na budowę jeśli wodociąg jest przez gminę planowany w
            pasie "mojej" drogi, ale nie jest określony termin budowy?
            • Gość: isztar Re: budowa bez mediów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.07, 11:25
              Należy w dokumentach podać, że na razie będzie studnia. My też tak mieliśmy a
              teraz mamy wodociąg, studni nigdy nie wierciliśmy
    • Gość: isztar Re: budowa bez mediów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 18:22
      Prawie całą budowę przywoziliśmy wodę beczkami z pobliskiej rzeki, a na tynki i
      wylewki wodę przywoziła nam straż pożarna:))
      Mieliśmy 2 zbiorniki na wodę o pojemności 1m3
      A więc można

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka