Dodaj do ulubionych

pytanie dot. paneli-prosze o rade

11.02.07, 20:41
prowizoryczna podloga poddasza wykonana zostala ze zwyklych, surowych,
nieheblowanych desek sosnowych przybitych do belek stropowych gwozdziami. ich
powierzchnia jest bardzo nierowna. jak przygotowac podloge by moc na niej
polozyc zwykle panele, jezeli duza ilosc gwozdzi wyklucza szlifowanie desek?
Bede wdzieczna za wszelkie rady. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: pytanie dot. paneli-prosze o rade 12.02.07, 08:20
      Nie wiem jak bardzo jest to nie równa powierzchnia, ale można dać dodatkową
      warstwę "gąbki" pod panele i to powinno zniwelować pewne wystające elementy
      desek o ile nie wystają bardzo wysoko. Można na deski dać również płytę OSB i na
      to dopiero panele, ale całość podnosi nam się sporo do góry, można kombinować
      z przybiciem sklejki zamiast płyty, będzie można kupić znacznie cieńszą sklejkę
      niż płytę OSB, i na tym położyć panele. Tak na prawdę trzeba zobaczyć o co
      chodzi żeby dobrze doradzić.
      • Gość: pp Re: pytanie dot. paneli-prosze o rade IP: 213.17.180.* 12.02.07, 10:58
        jarecki tu się z tobą nie zgodzę co do dodatkowej gąbki. chcesz żeby stracili
        gwarancję? maksymalna grubość gąbki to 3 mm. nawet gdyby nie patrząc na
        gwarancję, to ta podłoga by się szybko zniszczyła (pękały by zamki)i by się
        uginała co nie jest komfortem w użytkowaniu. jedyna rada to właśnie płyta osb,
        wtedy napewno będzie zrobione fachowa i solidnie.
        p.s.
        oszczędny dwa razy traci.
        • jarecki_2 Re: pytanie dot. paneli-prosze o rade 12.02.07, 11:18
          Również jestem zdania, że powinna to być płyta, ale z gąbką, określenie gąbka
          stosuję jako dość uniwersalne, to mogą być inne podkłady, można sobie poradzić.
          Nie wiem jakie to nie równości. Być może papier w połączeniu z gąbką, być może
          dodatkowe grubości są potrzebne tylko miejscowo, nie wiem tak na prawdę o czym
          mówię bo nie widziałem podłogi.
          • kiks4 Re: pytanie dot. paneli-prosze o rade 12.02.07, 19:40
            a może gwoździe "podobijać" za pomoca stalowego punktaka i po sprawie. Gdyby
            deski różniły się gruboscią- to wówczas mozna trochę je zeszlifować.
            Ciężkim młotkiem i punktakiem można zagłębić łeb gwoździa nawet na parę milimetrów.
    • cyklina-klimkiewicz Re: pytanie dot. paneli-prosze o rade 13.02.07, 08:35
      miss_e napisała:

> prowizoryczna podloga poddasza wykonana zostala ze zwyklych, surowych,
      > nieheblowanych desek sosnowych przybitych do belek stropowych gwozdziami. ich
      > powierzchnia jest bardzo nierowna. jak przygotowac podloge by moc na niej
      > polozyc zwykle panele, jezeli duza ilosc gwozdzi wyklucza szlifowanie desek?
      > Bede wdzieczna za wszelkie rady. pozdrawiam
      Witam,może rozważ takią możliwość:połóż na te nieheblowane deski następne deski
      oheblowane zrobione jak normalny materią podłogowy.Kladź je tak by nie było
      widać gwoździ czy wkrętów.Potem wyszlifować i polakierować lub zaolejować czy
      zawoskować.Nakład na panele i równanie podobny do nowych desek i cyklinowania
      .Naturalnie na starych deskach można połżyć także parkiet,deskę parkietową,a
      prawdę mówiąc w różnych konfiguracjach,każdą podłogę jaka istnieje.Trzeba tylko
      mieć wiedzę i umiejętności.Istotne jest to jaka jest wysokość pomieszczenia,jego
      wielkość ,czy są drzwi,czy .....Żeby doradzić trzeba zobaczyć.To nie powinno być
      wicie,rozumicie,ale rada z ,której możesz skorzystać.Czy zrobsz to we własnym
      zakresie?Czy masz takie możliwości?Czy potrafisz?Rozważ wiele opcji,nie spiesz
      się,ale jak się zdecydujesz nie zmieniaj decyzji stale tylko zrealizuj.Pomyśl
      jak ma być używane pomieszczenie,jak obciążone ruchem.Porozmawiaj z
      zawodowcami.Wiedza wynika z doświadczenia.
      • miss_e Re: pytanie dot. paneli-prosze o rade 13.02.07, 14:59
        Bardzo dziekuje za fachowe rady, zastanowie sie nad kazda propozycja.Bardzo mi
        pomogliscie, pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka