-
Dżem, marmolada, powidła, konfitury...
Wiem, że się różnią - czym konkretnie?
Pozdrawiam :)
-
no właśnie... ostatnio będąc u rodziny na śląskiej wsi, ze zdziwieniem
zobaczyłam w sklepie taką marmolade. obudziła wspomnienia -i w rzeczywistości
była równie pyszna! kiedyś tylko taką można było kupić. Dlaczego
zniknęła???? czy w Warszawie można ją gdzieś dostać??? zrobiłam zapas (na
zdawało by się wieki), ale topnieje!
-
czy mozna gdzies w Warszawie dostac jeszcze taka twarda marmolade w bloku,
ktora zachowuje ksztalt w trakcie pieczenia (chodzi o wypieki kruche
nadziewane)?
z gory dziekuje za odpowiedz :)
-
Witam. Dostałam od cioci kilka słoików marmolady. Na co można ją wykorzystać?
Znacie jakieś przepisy?
-
Mam marmoladę (orange with whisky - mniam, mniam) - na której jest napis 'thin cut marmalade', był też słoiczek z napisem 'thick cut marmalade' - czym one się różnią?, bo mam tylko tą pierwszą i nie mogę porównać organoleptycznie:))))
-
Witam,
czy ktoś z Waz może mi poradzić co zrobić, aby z rogalków nie
wypływał dżem? Wkładam tego dżemu naprawdę mało, staram się dobrze
sklejać ciepłą wodą, a dżem i tak wypływa i zamiast w rogalu jest na
blasze i się przypala. A rogale są bez dżemu albo z jakimiś
śladowymi ilościami .
Co robię źle?
-
czy ktos pamieta rolady, ktore kiedys mozna bylo kupic w cukierniach ?
biszkopt zawijany z kremem, a w srodku taki korek... no wlasnie, chodzi mi o
ten korek ciemnej barwy o bardzo dziwnym smaku. czy ktos wie z czego i jak
mozna ten korek przyrzadzic ?
-
Witam, czy ktos pamięta ciasto sprzed 30 lat o nazwie "krajanka"? Jadlam
ostatnio w Grajewie, cos pysznego, dwie warstwy ciasta jakby biszkoptowego,
ale chyba z dodatkiem masla?, a posrodku marmolada. Smak i zapach
dzieciństwa...tak jak groszki perełki w żółtym pudełku z dziurką.
Pozdrawiam i czekam, moze jakas Grajewianka lub mistrz cukierniczy to przeczyta
-
chodzi mi o ten portugalski przepis
-
Czy moze ktos mi dac przepis na rogaliki? Kiedys juz je robilam ale
ciasto bylo tak lamliwe i mokre, ze ciezko bylo je rozwalkowac.
Fajnie by bylo gdyby rogaliki byly chrupiace i mieciutkie zarazem.
Acha i prosze o rade co do nadzienia. Mam dzem, paste karmelowa i
czekoladowa. Marmolady nie moglam niegdzie kupic.
Dziekuje z gory za pomoc.
-
Czy ktoś zna prawdziwa definicję tych 2ch przysmaków. Jaka jest róznica
miedzy nimi? Co wchodzi w skład dżemu a co w skład konfitury. jak wyglada
przygotowane jednego, a jak drugiego.
Bardzo nurtuje mnie ten temat.
Pozdrawiam.
-
Czy ktos moze mi wytlumaczyc jaka jest dokladnie roznica miedzy, dzemem,
konfitura, powidlami, marmolada a musem ?
Pozdrawiam.
-
Dostane dzis większa ilośc tej szynki.Fig nie mam i mieć nie będę,
za melonem nie przepadam.Czy ktoś z Was jadł ją z jakimiś innymi
owocami?Będę wdzieczna za sugestie.
-
Czym to sie rózni , oczywiście nie móeiąc o nazwie (;
-
Prosze o przepisy na ciasta bez cukru dla mojego męża ,jest cukrzykiem ,dziękuje
-
Zostałam zasypana gruszkami i zastanawiam sie czy mozna je zmrozic. Cwiartki bez pestek. Czy ktos tak eksperymentował?
-
Lubię to mało powiedziane. Uwielbiam, przepadam. Oczywiście najlepsze są
świeże, prosto z krzaka, ale nie każdy ma do nich dostęp. Pozostają więc
sklepowo-bazarowe zakupy. Macie swoje ulubione i takie, których nie lubicie?
Ja najbardziej lubię włoską odmianę 'marmolada'. No ale na nią trzeba jeszcze
trochę poczekać, bo to ta z tych późniejszych. Bardzo smaczna jest popularna
u nas amerykańska 'honeoye', ale tylko wtedy, gdy miała szansę dojrzeć w
słońcu. W przeciwnym razie jest o...
-
Zrobilem, zjedzone. Komentarz jest taki:
dodac trzeba "czegoś". Jestem zawsze za kuchnia minimalistyczną, ale
nastepnym razem dam wiecej cytryny i skorke cytrynowa. Mieso delikatne,
rozplywa sie. Moze mozna jescze (na pewno mozna!) marynowac wczesniej w
ziolach - to doda smaku owieczce samej, a nie zalewie zapiekanki.
Ale na świeta lepiej w kawalku coś upiec:-0
• jagniecina zapiekana w jogurcie - Wielkanoc? :-0
jacek1f 19.03.2005 15:42 + odpowiedz
αρ...