helenka-n 30.03.07, 20:09 Czy ktoś może mi doradzić, czym trzeba sie kierować wybierając solary? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ? Re: baterie słoneczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.07, 20:48 słońcem... by mocno świeciło... dokładniej trzeba się przeprowadzić do Afryki... Odpowiedz Link Zgłoś
ebook24 Re: baterie słoneczne 30.03.07, 23:28 Ciągle jeszcze inwestycja droga (mowa o porzadnej instalacji). Zwraca się po ok 7 latach, a zaraz potem trzeba dużo włożyć w naprawe/wymiane. ----------- ebook24.googlepages.com Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: baterie słoneczne 31.03.07, 22:42 To ja już nie wiem jak to jest z tą Afryką. Bliski znajomy w Poznaniu zainwestował 5400 (dokładnie co on podkreśla) w 2 panele, zbiornik 300 l + montaż w zeszłym roku w marcu, (rodzina 3 os) pierwszy raz włączył grzałkę elektryczną pod koniec września... wiec min pół roku grzało tylko słońce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytak Re: baterie słoneczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.07, 22:45 co to znaczy "się zwraca" ? Do czego sie zwraca ? Do jakich kosztów porównujesz? Jak ktoś sie nie myje i zacznie z solarów to też mu się zwróci? W naszej strefie nasłonecznienia i klimatu to nigdy sie nie opłaci i nie zwróci nawet w porównaniu do grzania elektrycznego. Można traktowac jako działalność proekologiczną i zastosować do wstępnego podgrzania ciepłej wody w okresie od kwietnia do września. W pozostałych miesiącach działa ale jako dolne źróło do pompy ciepła. reasumując : ciekawostka, czasem stosowana nawet w dużych instalacjach ale nieprzydatna do indywidualnego użytkownika. Jeśli masz gaz ziemny to całkiem nic innego nie opłaci sie modzić.Nigdy sie nie "zwróci" w zestawieiu z kosztami inwestycyjnymi i eksploatacyjnymi gazu. Chyba że ktoś lubi węgiel , ten jest jeszcze o połowę tańszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: calculator Re: baterie słoneczne IP: *.e.krakow.pl 02.04.07, 15:46 takie sobie mądrkowanie. Rachunek jest taki: - opłaty za gaz na potrzeby cwu miesięcznie dla 4-osobowej rodziny to ca 200 zł. Dzisiaj. - Dobry solar próżniowy to wydatek ok 12 tyś zł - Jeśli pokrywa on zapotrzebowanie na ciepło dla wody użytkowej w 70% w skali roku (a o to nie trudno) to faktycznie inwestycja winna się zwrócić po 7 latach. (11760,-) - Jak się kupi trochę tańszy solar płaski to wyjdzie podobnie. -- To nie jest zły wynik, nawet licząc stałą cenę gazu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Napierała Re: baterie słoneczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 10:45 Jak słyszę te bzdury to krew mnie zalewa.. Jak można mądrować sie na temat kolektorów słonecznych nie mając ich zamontowanych tylko opierać sie na osądach innych! I te bzdury na temat strefy klimatycznej - to ciekawe dlaczego Szwedzi tak chętnie montują kolektory, bo dziennie wyjeżdżają z Polski setki kolektorów właśnie do Szwecji gdzie jest chyba trochę gorsze nasłonecznienie. i nie wiem kto wziął cenę 12 000 zł za kolektory dla 3-4 osób chyba z kapelusza bo bardzo dobre kolektory o żywotności 25-30 lat kosztują dużo mniej! zainteresowani mogą dzwonić 505 056 984 Odpowiedz Link Zgłoś
cola33 Re: baterie słoneczne 01.04.07, 10:53 Witam. Niczym się nie kierować, zapomnieć i tyle, nie jest to dla naszej strefy klimatycznej. jezeli masz gaz ziemny to masz wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Napierała Re: baterie słoneczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 15:44 prosze o kontakt w sprawie solarów 505 056 984 chętnie pomoge w doborze odpowiedniego zestawu solarnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: baterie słoneczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 11:38 znalazłem ciekawą promocje www.e-dach.pl/1420_7506.htm Odpowiedz Link Zgłoś