Dodaj do ulubionych

baterie słoneczne

30.03.07, 20:09
Czy ktoś może mi doradzić, czym trzeba sie kierować wybierając solary?
Obserwuj wątek
    • Gość: ? Re: baterie słoneczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.07, 20:48
      słońcem... by mocno świeciło...

dokładniej trzeba się przeprowadzić do Afryki...
    • ebook24 Re: baterie słoneczne 30.03.07, 23:28
      Ciągle jeszcze inwestycja droga (mowa o porzadnej instalacji). Zwraca się po ok
      7 latach, a zaraz potem trzeba dużo włożyć w naprawe/wymiane.
      -----------
      ebook24.googlepages.com
      • trypel Re: baterie słoneczne 31.03.07, 22:42
        To ja już nie wiem jak to jest z tą Afryką. Bliski znajomy w Poznaniu
        zainwestował 5400 (dokładnie co on podkreśla) w 2 panele, zbiornik 300 l +
        montaż w zeszłym roku w marcu, (rodzina 3 os) pierwszy raz włączył grzałkę
        elektryczną pod koniec września... wiec min pół roku grzało tylko słońce.
      • Gość: pytak Re: baterie słoneczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.07, 22:45
        co to znaczy "się zwraca" ? Do czego sie zwraca ? Do jakich kosztów
        porównujesz? Jak ktoś sie nie myje i zacznie z solarów to też mu się zwróci? W
        naszej strefie nasłonecznienia i klimatu to nigdy sie nie opłaci i nie zwróci
        nawet w porównaniu do grzania elektrycznego. Można traktowac jako działalność
        proekologiczną i zastosować do wstępnego podgrzania ciepłej wody w okresie od
        kwietnia do września. W pozostałych miesiącach działa ale jako dolne źróło do
        pompy ciepła. reasumując : ciekawostka, czasem stosowana nawet w dużych
        instalacjach ale nieprzydatna do indywidualnego użytkownika.
        Jeśli masz gaz ziemny to całkiem nic innego nie opłaci sie modzić.Nigdy sie
        nie "zwróci" w zestawieiu z kosztami inwestycyjnymi i eksploatacyjnymi gazu.
        Chyba że ktoś lubi węgiel , ten jest jeszcze o połowę tańszy.
        • Gość: calculator Re: baterie słoneczne IP: *.e.krakow.pl 02.04.07, 15:46
          takie sobie mądrkowanie.
          Rachunek jest taki:
          - opłaty za gaz na potrzeby cwu miesięcznie dla 4-osobowej rodziny to ca 200 zł.
          Dzisiaj.
          - Dobry solar próżniowy to wydatek ok 12 tyś zł
          - Jeśli pokrywa on zapotrzebowanie na ciepło dla wody użytkowej w 70% w skali
          roku (a o to nie trudno) to faktycznie inwestycja winna się zwrócić po 7 latach.
          (11760,-)
          - Jak się kupi trochę tańszy solar płaski to wyjdzie podobnie.
          --
          To nie jest zły wynik, nawet licząc stałą cenę gazu.
          • Gość: Paweł Napierała Re: baterie słoneczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 10:45
            Jak słyszę te bzdury to krew mnie zalewa.. Jak można mądrować sie na temat
            kolektorów słonecznych nie mając ich zamontowanych tylko opierać sie na osądach
            innych! I te bzdury na temat strefy klimatycznej - to ciekawe dlaczego Szwedzi
            tak chętnie montują kolektory, bo dziennie wyjeżdżają z Polski setki kolektorów
            właśnie do Szwecji gdzie jest chyba trochę gorsze nasłonecznienie. i nie wiem
            kto wziął cenę 12 000 zł za kolektory dla 3-4 osób chyba z kapelusza bo bardzo
            dobre kolektory o żywotności 25-30 lat kosztują dużo mniej! zainteresowani mogą
            dzwonić 505 056 984
    • cola33 Re: baterie słoneczne 01.04.07, 10:53
      Witam. Niczym się nie kierować, zapomnieć i tyle, nie jest to dla naszej strefy
      klimatycznej. jezeli masz gaz ziemny to masz wszystko.
    • Gość: Paweł Napierała Re: baterie słoneczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 15:44
      prosze o kontakt w sprawie solarów 505 056 984 chętnie pomoge w doborze
      odpowiedniego zestawu solarnego.
    • Gość: Artur Re: baterie słoneczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 11:38
      znalazłem ciekawą promocje www.e-dach.pl/1420_7506.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka