Dodaj do ulubionych

okap kuchenny

20.04.07, 15:48
witam.mam slepa kuchnie ok 12m2,chcialem zamontowac okap z dobrym
wyciagiem.prosze o pomoc i sugestie.
Obserwuj wątek
    • Gość: kominiarz Re: okap kuchenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 18:40
      Jeżeli masz tylko jedną kratkę otworu wentylacji grawitacyjnej to nie możesz
      zastosować w kuchni okapu.
      Jedyna mozliwość to instalacja pochłaniacza, który najłatwiej dobierzesz w
      dobrym sklepie, gdzie możliwe będzie porównanie cen, wydajności urządzeń oraz
      kosztu filtrów, które trzeba wymieniać.
      • oskar322 Re: okap kuchenny 20.04.07, 18:55
        jaka jest roznica miedzy okapem a pochlaniaczem?
        • Gość: kominiarz Re: okap kuchenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 20:28
          Pochłaniacz zassane powietrze oczyszcza przez filtr (najczęściej) węglowy i
          wyrzuca z powrotem do pomieszczenia (kuchni).
          Okap wyciąga powietrze znad kuchni, filtruje przez wkład z fitolizyny
          (zatrzymuje tłuszcze) i wtłacza poprzez rurę do przewodu wentylacyjnego
          kończącego się ponad dachem budynku.
          • oskar322 Re: okap kuchenny 20.04.07, 20:46
            czyli okap jest skuteczniejszy?-nie zostawia pary w pomieszczeniu.
            ja mieszkam na 4 pietrze w bloku i mam jedną kratke wentylacyjną,a drugą juz w
            pokoju obok ,czy ta z pokoju się nie liczy?dodam że chodzi mi o wydalenie jak
            najwiękrzej ilości oparów by nie było wilgoci
            • Gość: kominiarz Re: okap kuchenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 10:11
              To że w pokoju obok jest osobna kratka się nie liczy. Tak jak nie liczy się
              fakt istnienia kratki w łazience.
              W zasadzie działanie pochłaniacza jest równie efektywne jak okapu. Żadne z tych
              urządzeń nie wyeliminuje w 100% wilgoci powstającej w trakcie gotowania.
              Zadanie to ma spełnić właśnie obecność drożnej, o pełnym przekroju kratki
              wentylacyjnej, której wydajność jest dostateczna pod warunkiem dopływu świeżego
              powietrza z zewnątrz np. poprzez rozszczelnione okno.
              Ważniejsze dla istoty zagadnienia jest aby dobrać sobie urządzenie o
              parametrach odpowiednich dla pomieszczenia (kubatury).
              Można też kupić okap z funkcją pochłaniacza. Różnica polega na tym iż ma on
              oprócz wkładki z fitolizyny również filtr węglowy (2w1) a odpowiednie
              ustawienie powoduje, że zassane powietrze znad kuchni przepuszczane jest przez
              obydwa oczyszczacze i powraca nad kuchnię.
              • Gość: Kazik Re: okap kuchenny IP: *.chilan.net 21.04.07, 21:07
                1. Rzeczywiście przepisy wymagają, by tam gdzie jest piecyk gazowy była osobna
                wentylacja grawitacyjna i ewentualny okap musi być podłączony do innego kanału.
                Ale przy plycie elektrycznej chyba już ten wymóg nie obowiązyje (jeśli się mylę
                proszę o sprostowanie).
                2. można tak wpuścić okap do kanalu wentylacji grawitacyjnej, żeby obie działały
                prawidłowo z odpowiednią wydajnością (ale choć to się sprawdza w praktyce, jest
                nielegalne więc raczej nie polecam).
                • Gość: kominiarz Re: okap kuchenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 09:29
                  To co napisałeś w pkt.1 prawie się zgadza.
                  Otóż w §93 warunków technicznych dla budynków i ich usytuowania jest napisane:
                  ust.1 "pomieszczenie mieszkalne i kuchenne powinno mieć bezpośrednie
                  oświetlenie światłem dziennym."
                  ust.2 "w mieszkaniu jednopokojowym dopuszcza się pomieszczenie kuchenne bez
                  okien lub wnękę kuchenną połączoną z przedpokojem, pod warunkiem zastosowania
                  co najmniej wentylacji:
                  1) grawitacyjnej - w przypadku kuchni elektrycznej
                  2) mechanicznej wywiewnej - w przypadku kuchni gazowej."
                  ust.3 "w mieszkaniu wielopokojowym kuchnia może stanowić część pokoju
                  przeznaczonego na pobyt dzienny, pod warunkiem zastosowania w tym pomieszczeniu
                  wentylacji grawitacyjnej lub mechanicznej z podłączeniem do niej okapu
                  wywiewnego nad trzonem kuchennym, a także z zapewnieniem odprowadzenia
                  powietrza z pomieszczenia dodatkowym otworem wywiewnym, usytuowanym nie więcej
                  niż 0,15m poniżej płaszczyzny sufitu."
                  Jak widać powyższe zapisy dotyczą szczególnych przypadków i przede wszystkim są
                  wymagane dla projektowanych budynków a nie już istniejących.
                  Co do pkt.2 to przepisy zabraniają zmniejszania przekroju kratek/kanałów
                  wentylacyjnych poniżej określonego minimum.
                  A więc nawet wpuszczenie rury od okapu w kanał grawitacyjny np. obok kratki
                  takim zwężeniem przekroju jest i jako takie pozbawia pomieszczenie funkcji
                  wentylowania grawitacyjnego.
                  • Gość: Kazik Re: okap kuchenny IP: 212.33.72.* 23.04.07, 08:06
                    dotyczy punktu 2. I tak, i nie. Jeżeli rurę od okapu wpuszcza się do ciągu
                    wentylacyjnego tuż poniżej wejścia wentylacji grawitacyjnej i jednocześnie
                    modeluje prąd powietrza z okapu za pomocą kolanka 100 mm lub 120 mm, to nie
                    zwężamy wtedy przekroju przeznaczonego do wentylacji grawitacyjnej, a strumień
                    powietrza z pracującego okapu dodatkowo "ciągnie" powietrze z kratki. Nie
                    zmienia to faktu, że nie jest to zgodne z obecnymi przepisami (choż chyba było
                    zgodne z przepisami wcześniejszymi, ale nie jestem pewien).
    • afunia3 Re: okap kuchenny 05.12.14, 17:10
      Ja mam okap tej firmy, obczaj sobie możne znajdziesz coś dla siebie.. a najlepiej zadzwoń to CI doradzą: www.toflesz.com/
    • pije_kawe Re: okap kuchenny 12.12.14, 17:57
      Falmec lub faber. To producenci specjalizujący się w tej dziedzinie. Osobiście jestem szczęśliwą posiadaczką Falmeca z silnikiem NRS. Cisza jak makiem zasiał, nawet na wysokim biegu. Polecam polowanie na takie produkty na wyprzedażach ekspozycji w studiach kuchennych. Trafiają się perełki.
    • mieszkanieodadoz Re: okap kuchenny 15.12.14, 20:09
      Oprócz fachowo tu opisanych aspektów technicznych, warto zwrócić uwagę na aspekt funkcjonalny (teleskopowy, podszafkowy, itd.) oraz aspekt estetyczny - okap/pochłaniacz to element aranżacji wnętrza.
    • gustovna Re: okap kuchenny 19.09.18, 18:05
      Cześć, też jestem na etapie kupna okapu i mi bardzo pomógł ten artykuł: www.globalo.pl/okap-kuchenny-sprawdz-jaki-kupic-i-co-zrobic-by-dobrze-dzialal/ sporo w nim informacji. Powodzenia!
    • szarpak21 Re: okap kuchenny 21.09.18, 20:20
      zawsze byłem zwolennikiem prostych rozwiązań ... proste znaczy tanie ... polecam IKEA---eeeeeeee .
    • gustovna Re: okap kuchenny 24.09.18, 14:12
      Cześć, tu jest bardzo dobry poradnik na ten temat - www.globalo.pl/okap-kuchenny-sprawdz-jaki-kupic-i-co-zrobic-by-dobrze-dzialal/ . Myślę, że powinien Ci pomóc w podjęciu decyzji, a jeśli nie - pod tekstem masz kontakt do specjalistów. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka