oskar322 20.04.07, 15:48 witam.mam slepa kuchnie ok 12m2,chcialem zamontowac okap z dobrym wyciagiem.prosze o pomoc i sugestie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kominiarz Re: okap kuchenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 18:40 Jeżeli masz tylko jedną kratkę otworu wentylacji grawitacyjnej to nie możesz zastosować w kuchni okapu. Jedyna mozliwość to instalacja pochłaniacza, który najłatwiej dobierzesz w dobrym sklepie, gdzie możliwe będzie porównanie cen, wydajności urządzeń oraz kosztu filtrów, które trzeba wymieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
oskar322 Re: okap kuchenny 20.04.07, 18:55 jaka jest roznica miedzy okapem a pochlaniaczem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kominiarz Re: okap kuchenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 20:28 Pochłaniacz zassane powietrze oczyszcza przez filtr (najczęściej) węglowy i wyrzuca z powrotem do pomieszczenia (kuchni). Okap wyciąga powietrze znad kuchni, filtruje przez wkład z fitolizyny (zatrzymuje tłuszcze) i wtłacza poprzez rurę do przewodu wentylacyjnego kończącego się ponad dachem budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
oskar322 Re: okap kuchenny 20.04.07, 20:46 czyli okap jest skuteczniejszy?-nie zostawia pary w pomieszczeniu. ja mieszkam na 4 pietrze w bloku i mam jedną kratke wentylacyjną,a drugą juz w pokoju obok ,czy ta z pokoju się nie liczy?dodam że chodzi mi o wydalenie jak najwiękrzej ilości oparów by nie było wilgoci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kominiarz Re: okap kuchenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 10:11 To że w pokoju obok jest osobna kratka się nie liczy. Tak jak nie liczy się fakt istnienia kratki w łazience. W zasadzie działanie pochłaniacza jest równie efektywne jak okapu. Żadne z tych urządzeń nie wyeliminuje w 100% wilgoci powstającej w trakcie gotowania. Zadanie to ma spełnić właśnie obecność drożnej, o pełnym przekroju kratki wentylacyjnej, której wydajność jest dostateczna pod warunkiem dopływu świeżego powietrza z zewnątrz np. poprzez rozszczelnione okno. Ważniejsze dla istoty zagadnienia jest aby dobrać sobie urządzenie o parametrach odpowiednich dla pomieszczenia (kubatury). Można też kupić okap z funkcją pochłaniacza. Różnica polega na tym iż ma on oprócz wkładki z fitolizyny również filtr węglowy (2w1) a odpowiednie ustawienie powoduje, że zassane powietrze znad kuchni przepuszczane jest przez obydwa oczyszczacze i powraca nad kuchnię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik Re: okap kuchenny IP: *.chilan.net 21.04.07, 21:07 1. Rzeczywiście przepisy wymagają, by tam gdzie jest piecyk gazowy była osobna wentylacja grawitacyjna i ewentualny okap musi być podłączony do innego kanału. Ale przy plycie elektrycznej chyba już ten wymóg nie obowiązyje (jeśli się mylę proszę o sprostowanie). 2. można tak wpuścić okap do kanalu wentylacji grawitacyjnej, żeby obie działały prawidłowo z odpowiednią wydajnością (ale choć to się sprawdza w praktyce, jest nielegalne więc raczej nie polecam). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kominiarz Re: okap kuchenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 09:29 To co napisałeś w pkt.1 prawie się zgadza. Otóż w §93 warunków technicznych dla budynków i ich usytuowania jest napisane: ust.1 "pomieszczenie mieszkalne i kuchenne powinno mieć bezpośrednie oświetlenie światłem dziennym." ust.2 "w mieszkaniu jednopokojowym dopuszcza się pomieszczenie kuchenne bez okien lub wnękę kuchenną połączoną z przedpokojem, pod warunkiem zastosowania co najmniej wentylacji: 1) grawitacyjnej - w przypadku kuchni elektrycznej 2) mechanicznej wywiewnej - w przypadku kuchni gazowej." ust.3 "w mieszkaniu wielopokojowym kuchnia może stanowić część pokoju przeznaczonego na pobyt dzienny, pod warunkiem zastosowania w tym pomieszczeniu wentylacji grawitacyjnej lub mechanicznej z podłączeniem do niej okapu wywiewnego nad trzonem kuchennym, a także z zapewnieniem odprowadzenia powietrza z pomieszczenia dodatkowym otworem wywiewnym, usytuowanym nie więcej niż 0,15m poniżej płaszczyzny sufitu." Jak widać powyższe zapisy dotyczą szczególnych przypadków i przede wszystkim są wymagane dla projektowanych budynków a nie już istniejących. Co do pkt.2 to przepisy zabraniają zmniejszania przekroju kratek/kanałów wentylacyjnych poniżej określonego minimum. A więc nawet wpuszczenie rury od okapu w kanał grawitacyjny np. obok kratki takim zwężeniem przekroju jest i jako takie pozbawia pomieszczenie funkcji wentylowania grawitacyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik Re: okap kuchenny IP: 212.33.72.* 23.04.07, 08:06 dotyczy punktu 2. I tak, i nie. Jeżeli rurę od okapu wpuszcza się do ciągu wentylacyjnego tuż poniżej wejścia wentylacji grawitacyjnej i jednocześnie modeluje prąd powietrza z okapu za pomocą kolanka 100 mm lub 120 mm, to nie zwężamy wtedy przekroju przeznaczonego do wentylacji grawitacyjnej, a strumień powietrza z pracującego okapu dodatkowo "ciągnie" powietrze z kratki. Nie zmienia to faktu, że nie jest to zgodne z obecnymi przepisami (choż chyba było zgodne z przepisami wcześniejszymi, ale nie jestem pewien). Odpowiedz Link Zgłoś
afunia3 Re: okap kuchenny 05.12.14, 17:10 Ja mam okap tej firmy, obczaj sobie możne znajdziesz coś dla siebie.. a najlepiej zadzwoń to CI doradzą: www.toflesz.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
pije_kawe Re: okap kuchenny 12.12.14, 17:57 Falmec lub faber. To producenci specjalizujący się w tej dziedzinie. Osobiście jestem szczęśliwą posiadaczką Falmeca z silnikiem NRS. Cisza jak makiem zasiał, nawet na wysokim biegu. Polecam polowanie na takie produkty na wyprzedażach ekspozycji w studiach kuchennych. Trafiają się perełki. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanieodadoz Re: okap kuchenny 15.12.14, 20:09 Oprócz fachowo tu opisanych aspektów technicznych, warto zwrócić uwagę na aspekt funkcjonalny (teleskopowy, podszafkowy, itd.) oraz aspekt estetyczny - okap/pochłaniacz to element aranżacji wnętrza. Odpowiedz Link Zgłoś
gustovna Re: okap kuchenny 19.09.18, 18:05 Cześć, też jestem na etapie kupna okapu i mi bardzo pomógł ten artykuł: www.globalo.pl/okap-kuchenny-sprawdz-jaki-kupic-i-co-zrobic-by-dobrze-dzialal/ sporo w nim informacji. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
szarpak21 Re: okap kuchenny 21.09.18, 20:20 zawsze byłem zwolennikiem prostych rozwiązań ... proste znaczy tanie ... polecam IKEA---eeeeeeee . Odpowiedz Link Zgłoś
gustovna Re: okap kuchenny 24.09.18, 14:12 Cześć, tu jest bardzo dobry poradnik na ten temat - www.globalo.pl/okap-kuchenny-sprawdz-jaki-kupic-i-co-zrobic-by-dobrze-dzialal/ . Myślę, że powinien Ci pomóc w podjęciu decyzji, a jeśli nie - pod tekstem masz kontakt do specjalistów. :) Odpowiedz Link Zgłoś