Dodaj do ulubionych

Użycie gazet jako tapet

• Gość: kinia Re: Użycie gazet jako tapet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 20:40
      kup w sklepie z materiałami plastycznymi klej taki do decoupage"u wszystko
      pięknie przykleisz i nic za chorobę sie nie rozlezie ani nie odpadnie, na to
      wszystko, jak wyschnie, polecam lakier bezbarwny do drewna.
      • Gość: mlk Re: Użycie gazet jako tapet IP: *.cust.tele2.be 12.05.07, 21:38
        Sa firmy produkujace tapety ktorym jak dostarczysz zdjecie o odpowiedniej rozdzielczosci, to oni ci z tego zdjecia zrobia tapete - wiec rowniez tapete ze wzorem gazet.
        Ta firma w holandii www.eijffinger.com/index.jsp moze to dla ciebie zrobic. Wystarczy ze wyslesz zdjecie mailem, no i kase przelejesz oczywiscie i gotowe
    • wampirius Re: Użycie gazet jako tapet 12.05.07, 22:02
      nie tapetuj bezpośrednio gazetą, tylko z jakimś podkładem, poza tym nie lepiej
      wygląda farba albo kafelki?
    • bertfox Re: Użycie gazet jako tapet 12.05.07, 22:11
      Kiedyś w łazience jedną ścianę miałem wytapetowaną wycinkami gazet...
      wątek jest dość obszerny i nie wiem czy się nie powtarzam, ale ja do
      przyklejenia gazet użyłem rozcieńczonego POLIMEROWEGO KLEJU UNIWERSALNEGO, to
      taka przezroczysta substancja, w oryginale bradzo gęsta (jak miód), do
      rozcieńczania używałem przezroczystego DENATURATU - choć fioletowy też nie jest
      zły, właściwie nie widać różnicy.
      Sprawa była dość prosta:
      1. smarujemy ścianę
      2. nalepiamy gazetę
      3. po wyschnięciu (żeby gazety sie nie marszczyły) impregnujemy rozcieńczonym
      POLIMEROWYM KLEJEM UNIWERSALNYM, jednak nie tak "wodnistym" jak w pkt.1

"wygazetowałem" tak ścianę przy prysznicu... fajna sprawa - jak na pamięć
      znałem już każdą szpaltę naklejałem nowsze gazety

UWAGA!! używając tej techniki odradzam kolorowe periodyki - niektóre wydruki
      mogą się rozmazywać!!

powodzenia
    • Gość: dobromir impregnowanie gazet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 11:07
      Zrób to olejem z puszki szprotek. Będzie miało klimat i pasowało w kuchni
      • Gość: lol Do Dobromir IP: *.autocom.pl 13.05.07, 11:44
        > Zrób to olejem z puszki szprotek. Będzie miało klimat i pasowało w kuchni

Piszesz co wiesz czy wiesz co piszesz?

Wydaje Ci się śmieszne co piszesz? Po co zabierasz głos jak masz tak niewiele
        do powiedzenia.
        • kukurukuku a ja 13.05.07, 12:52
          zajęłam się kiedyśtym na mniejszym formacie, 'obłożyłam' parapet, kleiłam
          zwykłym klejem, a na wierzch przykleiłam przylepną folię[?], w każdym razie coś
          takiego. czego jednak, w wypadku ścian, szczególnie w kuchni, nie polecam.
          a pomysł świetny, naprawdę!
    • Gość: he Re: Użycie gazet jako tapet IP: *.plock.mm.pl 13.05.07, 14:01
      hahahahahahaahihihihihhi
    • pusta_literatka Re: Użycie gazet jako tapet 13.05.07, 15:09
      Sam pomysł jest napradę dobry i oryginalny, ale z czysto technicznych względów, może być sporo problemów.
      Jeżeli już wytapetujesz gazetami, to przynajmniej dobierz odpowiednie tytuły, żeby goście mieli co czytać ;)

graciarnia.blox.pl/html
      • Gość: Tomek-Dortmund Re: Użycie gazet jako tapet IP: *.versanet.de 13.05.07, 19:04
        Wedlug mnie cienki pomysl, gustowo i w skali mody na najnizszuym poziomie,
        bedzie wygladalo jak u typowej wschodniej rodziny, na jak mniejszej powierzchni
        nawalic wszystkiego co wyprodukuja chiny jak najwiecej....
        Albo eksponujesz sciany albo meble. Jesli sciany to meble maja byc neutralny
        itd, zreszta i tak tu tego nie zrozumie.
        • fathom Re: Użycie gazet jako tapet 14.05.07, 09:01
          A skąd Ty wiesz, Tomusiu z zachodnich rubieży (lepsiśmy dzięki temu, co?), co
          autor wątku chce eksponować? Guścik się w efie wyrobił razem ze zdolnościami do
          jasnowidzenia?
    • mikolaj.plank [...] 13.05.07, 20:37
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: kasiula781 akryl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 20:45
      ja mam wytapetowane lazienke w ten sposob i po wyschnieciu pomalowalismy ja
      akrylem i nie chlonie wody, mozna zmyc scierka. co do nierownosci to nam to nie
      przeszkadza
    • mefika Re: Użycie gazet jako tapet 14.05.07, 07:59
      proponuję po położeniu i wyschnięciu tapet pomalować je perłowym werniksem (do
      kupienia w markecie budowlanym bardzo dobry foxa) wtedy zabezpieczysz je przed
      brudem. Poza tym werniks jest zmywalny wiec łatwiej będzie utrzymać czystość.
    • Gość: satyron Re:idz do konca idei... IP: *.w81-251.abo.wanadoo.fr 14.05.07, 10:36
      uwazam ze pomysl jest ciekawy .jedna porada polega na tym , aby nie wpasc w
      monotonie dobrze byloby abys wykleil jedynie jedna sciane na ktorej np nie ma
      mebli ,i same ich "ukladanie " na scianie wymaga pewnej "konstrukcjii"
      artystycznej.wazna jest tematyka artykulow czy tez umieszczonych
      zdjec .powodzenia .architekt
      • Gość: anka Nie poddawaj sie to jest wykonalne IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 14.05.07, 13:37
        ja mam słup wyklejony kolazem (gazety, komiksy, tapety i rysunki dziecka).

sciana dobrze zagruntowana
        klej nanoszony na sciane a na to przyklejane gazety, rysunki, tapeta
        smarowana klejem dodatkowo, potem polakierowna lakierem akrylowym matowym
    • trzezwa_puenta Re: Użycie gazet jako tapet 14.05.07, 13:07
      tapetą może wytapetowałabym WC, może.
      dla ekstrawagancji.

mydlarnia.blox.pl/html
    • Gość: nikula Re: Użycie gazet jako tapet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:35
      jak juz wykleisz to kup lakier matowy do wewnatrz i polakieruj te gazet - niebeda sie niszczyc i latwo myc (ja polakierowalam u siebi papierowa tapete przy zlewie i nic sie z nia niedzieje).
      Co do klejenia gazet. Tak naprawde to papier niebedzie sie "marszcyl" jak uzyjesz odpowiedniego kleju - moze to byc klej do gumy (do detek), klej introligatorski, i w sklepie z artykulami dla plastykow tzw. "rubber cement" klej drogi ale dobry. Ze wzgledow finansowych polecilabym ci chyba introligatorski - ale trzeba byloby sprawdzic jak sie klei do sciany. a jak poprzyklejasz gazety to je polakieruj zwyklym lakierem bezbarwnym - tylko wez matowy zeby sciana nieblyszczala jak dzika.
      decoupagu chyba bym ci niepolecila - bo drogi.
      pozdrawiam
    • Gość: panna Migotka Re: Użycie gazet jako tapet IP: *.magma-net.pl 15.05.07, 02:16
      Dzięki za inspirację:)
      Już wiem, jak będzie wyglądać kibelek w moim przyszłym domu. wszak to wlaśnie w
      kibelku tak często brakuje prasy dla zabicia czasu. Po co psuć estetykę
      pomieszczenia półką na czasopisma... Wyobrażam sobie ścianę wyklejoną
      czarnobiałą gazetą a dla kontrastu ściana i sufit w jednolitym ciemnym
      wyrazistym kolorze: głębokie bordo albo turkus... ha!rozmarzyłam się
    • aniutek Re: Użycie gazet jako tapet 15.05.07, 17:35
      pomysl rewelacyjny!!!
      wykorzystam w nowym domu :)))
      Dzieki za inspiracje !!!!!!!!!!!!
    • Gość: haza Re: Użycie gazet jako tapet IP: 80.55.239.* 17.05.07, 12:29
      W jednym z lokali widziałam wytapetowane gazetami ściany, trzymało się to bardzo
      ładnie. Nie mam pojęcia jak to zrobili, ale piszę że to możliwe i trzmya się :)
      To były takie zwykłe codzienne (ale zagraniczne)
      • Gość: avea Re: Użycie gazet jako tapet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 12:40
        też widziałam w jednej z knajpek cos takiego. ładnie wyglądało. ale gazety były
        pod taką jakby cienką folijką, coś jak w skoroszytach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka