Dodaj do ulubionych

cyklinowanie

06.05.07, 14:24
Witam wszystkich

Przede mną pierwszy duzy remont mojego pierwszego mieszkania. Finanse są
ograniczone, przede mną wymiana okien, grzejnikow, zrywanie tapet, kladzenie
gładzi, malowanie, wymiana drzwi, burzenie co niektorych scian,calkowity
remont łazienki, wymiana drzwi,meblowanie. Jedyną rzeczą w tym mieszkaniu
ktora może zostac jest parkiet drewniany. Nie ptrafię określić fachowo jaki
jest jego stan,nie wygląda źle( byl pod chodnikami).

I teraz niech ktoś mi podpowie czy oplaca się go zostawić i cyklinować go,
lakierować, nie wiem co jest potrzebne jeszcze, czy lepiej polożyć coś od
nowa(jakies panele)? Drugie pytanie: ile moze kosztowac robocizna? mieszkanie
ok 80m kw, zeby nie zdarli ze mnie fachowcy, zwlaszcza,że się nie zman ...
Obserwuj wątek
    • kermitthefrog Re: cyklinowanie 06.05.07, 14:30
      Czy jak znajdę juz jakiegoś fachowca od remontu to on mi doradzi co najpierw
      robic, czy ja sama mam mu to powiedzieć? tzn na pewno najpierw bylaby wymiana
      okien, potem grzejniki, pozniej ewentualne cyklinowanie, wymiana drzwi wewnn.

Czy są jakies zasady jakie pomieszczenia sie robi napierw? mam do zrobienia
      wszystko: kuchnia lazienka duzy pokoj przedpokoj sypialnia...
      • Gość: janusz Re: cyklinowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 15:12
        wyslalem na priv.
      • andrzej.sawa Re: cyklinowanie 06.05.07, 15:42
        A musisz wymieniać grzejniki?Radzę wydać pieniądze na inne rzeczy,np.na dobrą
        instalację elektryczną - ile ma lat?
    • andrzej.sawa Re: cyklinowanie 06.05.07, 15:36
      Ja zdjąłem parkiet i w innym mieszkaniu będę kładł i napewno poleży jeszcze po
      mojej śmierci,a ma ponad 50 lat.Oczywiście roboty dużo.Pytanie podstawowe,czy
      trzeba zrywać,czy tylko cyklinować.Musi zobaczyć fachowiec.Czyszczenie starego
      parkietu jest drogie,o ile był przyklejany na lepik.To robota dla
      majsterkowicza.Ja żałuję,że przegapiłem jak sąsiedzi wywalali,bo miałbym na
      resztę podług w całej chałupie,a tak poszło na śmieci.
      Zastanawiam się po co jest mania gładzi.Patrzę,że często takie gładzie są źle
      robione i nawet czasami gorzej wyglądają niż zwykły tynk.
      • Gość: cekol Re: cyklinowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 16:05
        ja robie gladzie na mokro/bez szlifu/ i nie zdazyla mi sie
        zadna reklamacja,a takich rzeczy laik niestety nie zrobi-pzdr.
        • andrzej.sawa Re: cyklinowanie 06.05.07, 16:33
          Czy ja piszę,że Ty jesteś partaczem?Po prostu są tacy i to niestety dużo.
          • kermitthefrog Re: cyklinowanie 06.05.07, 17:04
            gładzie,czy cokolwiek na tych ścianach musi być bo teraz są wszędzie tapety,wiec
            trzeba bedzie je zerwac i coś zrobić ze ścianami.

co do instalacji elektrycznej nie mam pojęcia, jest to blok ze wczesnych lat
            90tych, grzejniki chcę obowiązkowo wymienić bo ich wygląd mi się nie podoba i juz:)

czyli mówicie,ze co do ceny ewentualnego cyklinowania i odnawiania parkietu
            muszę się zwrocic do paru fachowcow i wybrac najlepsza ofertę...

• andrzej.sawa Re: cyklinowanie 06.05.07, 17:23
              To jest okazja uzupełnienia instalacji elektrycznej pod swoje potrzeby.
              • kermitthefrog Re: cyklinowanie 06.05.07, 17:29
                andrzej.sawa napisał:

> To jest okazja uzupełnienia instalacji elektrycznej pod swoje potrzeby.

czyli co mam dokładnie zrobić z tą instalacją? Duże są to koszty?
                • Gość: X,,Y,Z Re: cyklinowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 18:26
                  czytam i cos mi sie wydaje ze ludzie
                  co beda robic u ciebie remont
                  beda musieli miec "stalowe "nerwy.
                • andrzej.sawa Re: cyklinowanie 06.05.07, 18:41
                  Np.w każdym pokoju odpowiednia ilość gniazdek,odpowiednio dużych,ja mam prawie w
                  każdym rogu i dlatego nie mam problemu kabli na środku pomieszczenia i prawie
                  wszystkie podwójne,a może nawet warto zrobić większe,np przy komputerze potrzeba
                  conajmniej 3x.Oświetlenie - górne mam na dwa klawisze/kabel 3x/, a więc mogę
                  regulować oświetlenie,a może wymyślisz kinkiety na ścianie.W kuchni kabel pod
                  piekarnik,albo mikrofalę,czajnik lub ekspres do kawy można poprowadzić
                  bepośrednio od licznika,a może pomyślisz o kuchni elektrycznej i wtedy napewno
                  trzeba poprowadzić grubszy od licznika - ja tak mam.
                  Szczegółowo nie dam rady doradzić bo nie znam mieszkania.
                  Sam miałem 40 letnią instalację elektryczną.Zostawiłem ją w ścianie i położyłem
                  nową.Twoja jest nowsza i najprawdopodobniej tylko do skorygowania.

Pomyśl.

Koszty to oczywiste,ale pomyśl o kosztach ewentualnego późniejszego rycia
                  ścian.Grzejniki wymienisz bez rycia ścian,a więc możesz później.

Jeżeli potrzeba,to możesz pisać na priv.
            • Gość: parkieciarz Re: cyklinowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 18:36
              nie pomyslalas ze sa ekipy ,ktore robia pod "klucz"?
    • cyklina-klimkiewicz Re: cyklinowanie 06.05.07, 19:48
      kermitthefrog napisała:

> Witam wszystkich
      >
      > Przede mną pierwszy duzy remont mojego pierwszego mieszkania. Finanse są
      > ograniczone, przede mną wymiana okien, grzejnikow, zrywanie tapet, kladzenie
      > gładzi, malowanie, wymiana drzwi, burzenie co niektorych scian,calkowity
      > remont łazienki, wymiana drzwi,meblowanie. Jedyną rzeczą w tym mieszkaniu
      > ktora może zostac jest parkiet drewniany. Nie ptrafię określić fachowo jaki
      > jest jego stan,nie wygląda źle( byl pod chodnikami).
      >
      > I teraz niech ktoś mi podpowie czy oplaca się go zostawić i cyklinować go,
      > lakierować, nie wiem co jest potrzebne jeszcze, czy lepiej polożyć coś od
      > nowa(jakies panele)? Drugie pytanie: ile moze kosztowac robocizna? mieszkanie
      > ok 80m kw, zeby nie zdarli ze mnie fachowcy, zwlaszcza,że się nie zman ...
      Pozdrawiam.Z treści wynika,że za wyjątkiem parkietu do wymiany jest
      wszystko.Żeby w domu wymienić wszystko ,to przy krótkiej kasie nie jest do
      zrobienia.Parkiet można ocenić w następujący sposób,po pierwsze czy jest
      przyklejony do podłoża-uciskając na końce klepki,popatrzeć czy się rusza,albo
      upuszczając z wysokości 20 cm kij od szczotki(odklejona wydaje inny odgłos).Po
      drugie czy ma szczeliny między klepkami no i potrzecie czy nie ma plam np po
      psie czy kocie,oraz czy nie ma jakichś uszkodzeń mechanicznych.Pieniądze na
      pracę wydasz niewielkie(od 3 lat taka sama cena).Co do zakresu robót jaki jest
      niezbędny,to inna sprawa.Każdy ocenia innaczej.Dziwne że w kilkuletnim budynku
      wszystko jest do śmietnika.Tak bardzo podniósł się standard i
      wymagania?Okna,grzejniki,hydraulika,tynki,ściany,elektryka,i jeszcze coś to
      skromnie licząc wartość samochodu.Nawet jak to słowo dla wielu znaczy co
      innego.Niestety w naszym kraju nie ma inspektorów budowlanych,którzy określą co
      i jak odnowić lub wymienić,mają uprawnienia państwowe,a ich usługę można
      odliczyć od podatku.No i nie naciągną na zbędne wydatki.
      • kermitthefrog Re: cyklinowanie 06.05.07, 21:54
        blok nie jest kilkuletni bo ma juz ok 16 lat ... okna stare,grzejniki stare,wiec
        nic dziwnego ze idą do wymiany...
        (No i przepraszam,że co niektórzy uważają moje pytania ze tendencyjne,czy
        głupie. Ciekawe czy wy w moim wieku i przy pierwszym remoncie wiedzieliście
        wszystko:) )
        • kermitthefrog Re: cyklinowanie 06.05.07, 21:59
          A Andrzejowi i innym dziękuję za cierpliwe odpowiadanie na moje pytania.
          • edit1233 Re: cyklinowanie 06.05.07, 22:42
            Zyczę powodzenia w remoncie generalnym. Ja jestem w trakcie i niestety trafiłam
            na partaczy , wiec wydatków konca nie widać. Grunt to myśląca ekipa
            remontująca. Właśnie zliczyłam że do mieszkania 55 kw m weszło 1,5 tony gipsu
            (ynki i gładzie) ciekawe czy to możliwe? Jeśli się na tym nie znasz, to na 90%
            dostaniesz badziewie w wysokiej cenie, chyba że masz cholerne
            szczęście.Dołożyłam do każdego metra 2 tys zł - w tym kuchnia za 20000 ze
            sprzętem.

Good Luck!
    • lipaandrzej2 Re: cyklinowanie 23.09.15, 12:27
      ok 25-30 zł m2 a zeby to ocenic trzeba zaprosic parkieciarza niech sam sie wypowie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka