Dodaj do ulubionych

Malowanie ścian - balkon

16.05.07, 10:53
Ściany naszego balkonu były już odnawiane i malowane kilka razy. Zawsze
zajmował się tym malarz, więc powinno być właściwie wszystko w porządku.
Niestety co roku po okresie jesień/zima ściany wyglądają tragicznie -
odchodzące kawałki farby, wszystko się sypie:(
Nie wiemy właściwie co jest przyczyną ? za każdym razem stosowana była farba
elewacyjna ( tak się nazywała z tego co pamiętam ? była przeznaczona do
malowania ścian na zewnątrz ), zdrapywana była poprzednia warstwa ( nie wiem
jedynie czy ściany były porządnie umyte ? może o to chodzi? ) no i zajmował
się tym fachowiec. Mieszkamy wysoko zapewne wiatr mocno przyczynia się do
niszczenia ścian ? jednak mam nadzieję, że można temu jakoś zaradzić.
W tym roku podejmujemy walkę sami - w związku z czym prośba o ewentualne
porady ? co powinniśmy zrobić, jakiej farby użyć. Za wszelką pomoc z góry
dziekuję.
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Malowanie ścian - balkon 17.05.07, 14:43
      Wina nie leży po stronie farby tylko tego co dzieje się pod nią, czym została
      ściana wykończona prze/pod malowanie. Najprościej jest zerwać wszystko aż do
      tynku/betonu i pokryć ściany balkonu tynkiem elewacyjnym w kolorze. Gama
      kolorystyczna i rodzaje faktur są spore i na pewno coś się da wybrać. Oczywiście
      nie można wykluczyć, że balkon podczas zimy i dni słotnych tak bardzo
      wilgotnieje, poprzez brak lub uszkodzenie obróbek blacharskich, stałe zaciekanie
      z innych nieszczelności itp. że wszelkie zabiegi nic nie dadzą do momentu
      zlikwidowania przyczyn takiego stanu. Przy normalnym funkcjonowaniu balkonu, bez
      wad innych i ingerencji wody, której tam w żaden sposób być nie powinno, nie
      powinno się nic dziać, zwłaszcza z tynkiem elewacyjnym.
      podejrzewam że i owszem malowanie odbywało się odpowiednią farbą, ale pod farbą
      znajduje się gips, który pod wpływem wilgoci zawsze się złuszczy i zacznie
      odpadać, najpierw farba, później reszta. Na balkon nie można stosować materiałów
      które są przeznaczone wyłącznie do wewnątrz.
      Na tym co się robi trzeba się znać i wtedy nie ma kłopotów z wykonaną pracą.
      • Gość: GOS Re: Malowanie ścian - balkon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 15:02
        z ciebie k...a to chyba jakis czarodziej wszystko wiedzacy1
        • andrzej.sawa Re: Malowanie ścian - balkon 17.05.07, 15:21
          Chyba w tym wypadku trafił.
          Ja bym zdrapał do żywego,potem grunt i warstwa
          ostateczna.Ale problem może być w tynku.Widziałem,jak jakieś p...gipsem
          zewnętrzny tynk wyrównywali,na jesieni ubiegłego roku,a już w zimę zaczęło się
          sypać.
          • jarecki_2 Re: Malowanie ścian - balkon 17.05.07, 16:48
            Andrzej, to nie kwestia trafiania tylko wiedzy, dobrze wiesz. I nie ma co
            odpisywać matołowi, niech zaczepia co nas to.... baran się nie douczył to się i
            dziwi.
            • Gość: wienna Re: Malowanie ścian - balkon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 02:55
              Oj, Jarecki!
              Nie wyzywaj od baranów, bo zaledwie liznąłeś wiedzy. Piszesz trochę prawdy a
              trochę improwizujesz. Co ma dać skuwanie tynku do podłoża i ponowne wykonanie?
              Nic! Czy ktoś stosował tam gips? Możliwe, chociaż wątpliwe, bo minimum wiedzy
              fachowej tego zakazuje.
              Żeby odpowiedzieć na ten problem trzeba tam jechać albo obejrzeć kilka zdjęć.
              Problemem może być zarówno zły dobór farby, jak i wnikanie wilgoci pod nią.
              Jeżeli odpryski są masowe - to pierwsze, jeżeli lokalne - to drugie. Chociaż
              możliwe jest jedno i drugie.

Do pytającego: Prześlij nam kilka fotografii, a znajdziemy przyczynę i podamy
              sposób skutecznej renowacji. I nie nazywaj "fachowcem" brakoroba.

BAZA DORADZTWA BUDOWLANEGO BDB
              www.bdb.com.pl
              • Gość: Tomek-Dortmund Re: Malowanie ścian - balkon IP: *.versanet.de 18.05.07, 03:30
                wienna ty cieniasie, jarecki wie napewno wiecej niz ty, wpierw trzeba zdrpac
                stara farbe, potem wyczyscic pod cisnieniem, potem zagruntowac, wtedy malowac
                albo klejem wyrownac(mozna wzmocnic siatka) i albo farba albo jakis mily baranek :)
                • andrzej.sawa Re: Malowanie ścian - balkon 18.05.07, 10:33
                  To forum prawie fachowe a wy zachowujecie się jak dzieci w piaskownicy.
                  Powagi trochę.
                • Gość: Frank Re: Malowanie ścian - balkon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 01:40
                  słuchaj dziecino mądrych rad ludzi co sie znają, a baranek to sam jesteś :)
    • miedziana Re: Malowanie ścian - balkon 21.05.07, 12:42
      Witam!
      Dziekuję za wszelkie uwagi, przekażę je dalej, ponieważ mnie osobiście wszystko
      zagmatwało się jeszcze bardziej. Przyznaję w tej kwestii jestem totalnym
      laikiem i trudno mi się połapać o co w tym wszystkim chodzi.Nie wiem co jest
      pod farbą, znajomy twierdzi, że inna farba ? kredowa, która była położona przez
      wcześniejszych lokatorów. Balkon został jedynie pomalowany po mojej
      przeprowadzce ? od tamtego czasu dwa razy, za każdym razem przez osobę
      pracującą jako malarz i uważającą się za fachowca w tej dziedzinie. Farbę
      kupowałam zawsze zasięgając porady sprzedawcy ? zewnętrzną farbę elewacyjną,
      niestety nie pamiętam firmy. Czy była dobra?? tak twierdził sprzedawca, ja się
      niestety na tym nie znam.
      Co do wilgoci ? na pierwszy rzut oka nie widać żadnych nieszczelności, ale jak
      przypuszczam wcale nie musi ich być widać. Balkon jest na zasadzie loggi, dość
      głęboko wsunięty w głąb. Farba odpryskuje głównie przy krawędziach
      zewnętrznych, w paru miejscach również pośrodku. Jak już wspominałam ? często
      farba odpada pod wpływem wiatru, po potężnej wichurze widać więcej zniszczonych
      miejsc. Im bliżej mieszkania, tym w zasadzie ściana mniej naruszona.
      Z tego co zrozumiałam: należy zdrapać tę farbę plus tę pod spodem i co tam
      jeszcze ewentualnie jest ? do betonu. A potem ten tynk elewacyjny w kolorze ?
      to jakoś do mnie najbardziej przemawia:) (przynajmniej jeśli chodzi o babską
      intuicję, bo jak wspomniałam ? nie znam się na tym kompletnie ).
      No a następnie należy mieć nadzieję, że w końcu balkon będzie wyglądał
      normalnie i nie będzie straszył nas i gości.
      Dziękuję za wszelkie rady, zdaję sobie sprawę, że na odleglość ciężko cokolwiek
      stwierdzić.

pozdrawiam
      • andrzej.sawa Re: Malowanie ścian - balkon 21.05.07, 16:40
        Niestety,współczuję.
        Powodzenia.
      • andrzej.sawa Re: Malowanie ścian - balkon 21.05.07, 17:01
        Jak są problemy z malowaniem,to zdziera się do gołego tynku.
    • pyot Re: Malowanie ścian - balkon 21.05.07, 20:35
      Hej...
      :)
      --

>> Farba odpryskuje głównie przy krawędziach zewnętrznych, w paru miejscach
      również pośrodku. <<

Przyczyn kilka,lecz sugerując się cytatem pokażę Ci to na przykładzie.
      Klik! .
      Pozdrawiam,pyot.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka