mk-80 17.05.07, 14:21 Jakie macie doświadczenia z piecami w których można spalać eko-groszek i pellety ? Jakie piece moglibyście polecić do domu około 130m2 ? I dlaczego właśnie te ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mariusz Re: piece na pellety i eko-groszek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 14:41 Mnie też interesuja tanie kotły na paliwo ekologiczne (bo taki mam warunek), ale równoczesnie abym mógł korzystać z innego, tańszego paliwa. Najtańsze znalazłem za ok. 10 000 zł. Nie ma tańszych? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: piece na pellety i eko-groszek 17.05.07, 15:28 Najpierw radzę sprawdzić ceny paliwa.Są duże różnice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz paliwo ekologiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 16:12 Andrzeju, drewno jest paliwem ekologicznym prawda? kocioł na drewno (ok. 4000 zł) może tez być kotłem na węgiel, więc spełnię warunek - kocioł będzie ekologiczny, a palic będe tym na co mnie będzie stać czyli np. węglem. Czy dobrze myślę? Dostanę odbiór z kotłem na drewno i węgiel jesli mam zapis w WZ paliwo ekologiczne? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: paliwo ekologiczne 17.05.07, 17:34 Przepraszam,ale w tym wypadku nie znam przepisu.Logicznie chyba tak. Odpowiedz Link Zgłoś
mk-80 Re: paliwo ekologiczne 17.05.07, 20:27 Byliśmy z żoną w zeszłym tygodniu w sklepie i chyba niestety bedzie to żeliwny piec i tak jak kolega pisał około 10k. Facet powiedział że w tym piecu pali się eko-groszkiem, pelletami, owsem niestety nie pamiętam nazwy. Mnie interesowałby piec który kosztuje w granicach 7k-8k - na eko groszek i pellety. Znaleźliśmy piec który pali tylko eko-g. - facet teoretycznie mówił że można też pelletami - ale nie ma o tym wzmianki w dokumentacji - więc uważam to za troche ryzykowne. Poczekajmy na innych forumowiczów, może ktoś ma coś takiego fajnego i opowie o szczegółach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cersatech Re: paliwo ekologiczne IP: *.aster.pl 18.05.07, 21:46 Polecam kotły JUNKERS pewnie mało kto wie ale ta firma robi kotły na paliwo stałe jeśli ktoś widział te piece na żywo to wie że to mercedes zwarta obudowa żeliwne ruszta świetne spawy specjalna stal w porównaniu do tych naszych wynalazków a ceny bardzo atrakcyjne www.junkers.com/pl/pl/ek/produkty/ogrzewanie/kotly_na_paliwa_stale.html wkleiłem link można sobie poczytać sprawdzić ceny itd. Piece te można zamawiać w mojej firmie z rabatami od cen producenta zapewniam transport tel. 607372087 Odpowiedz Link Zgłoś
mk-80 Re: paliwo ekologiczne 19.05.07, 06:30 Od kiedy na "mercedesa" jest jedynie 2 lata gwarancji ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cersatech Re: paliwo ekologiczne IP: *.aster.pl 19.05.07, 09:27 Jasne tylko że do mercedesa nie tankuje się śmieci i wszystkiego co tylko przyjdzie nam do głowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubymac Re: paliwo ekologiczne IP: *.winn.cable.ntl.com 19.05.07, 18:52 Nie chce zabierac glosu w tej sprawie z uwagi na fakt izdopiero zaczynam ten temat. Bralem tez pod uwage eko-g, ale.... uslyszalem ze moga byc z tym problemy, gdyz musi on spelniac pewne wymogi jak kalorycznosc, byc suchy itd, itd. Poza tym istnieje ryzyko zapychania sie wezownicy. Pisze tyle ile slyszalem, dlatego na razie odchodzi mi ochota, a zwracam sie w kierunku oplanaia np mialem, ktory mozna wrzucac pod kazda postacia. Minusem jest brud.... Moze jakies kontrargumenty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal373 Re: paliwo ekologiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 22:03 Witam, I tu sie zgodze, ze mial bedzie najtanszym paliwem w Polsce. 80% wydobycia wegla to mial. eko-groszek bedzie drozal a jakosc jego bedzie gorsza. Najleprzym rozwiazaniem jest zakup pieca z dolnym i gornym spalaniem w zaleznosci od dysponowania w danym momencie rodzajem paliwa. Koniecznie z wielopunktowym nawiewem powietrza. Z powazaniem, Odpowiedz Link Zgłoś
mk-80 Re: paliwo ekologiczne 20.05.07, 08:08 Wczoraj byłem w sklepie i rozmawiałem wreszcie z jednym dość dobrze zorientowanym Panem. Ceny takiego sprzętu o jaki nam chodzi wahają się od 5,5k do 11k. Gwarancja od 3 do 12 lat. W jednym przypadku gwarancja jest 12 lat jeśli raz na 3 lata piec bedzie miał przegląd wykonywany przez serwisanta tej firmy. Ten scenariusz najbardziej mi chyba pasuje. Odnośnie uszczypliwości kolegi - palenia wszystkiego co przyjdzie do głowy ... Jeśli mówimy o piecach na paliwa stałe a nie mercedesach - to jest właśnie ta cecha która jest jedną z najważniejszych i zapewnia komfort funckjonowania. Szanowny Panie: Po pierwsze: Uskutecznia Pan reklamę swojego towaru na forum na którym reklam się nie zamieszcza. Po drugie: Kiepską metodą Pan to reklamuje. Widziałem wczoraj piece z 3 różnych firm - przyglądałem się również pańskiemy dziełu ... i niestety muszę przyznać że nie jest to nawet renówka ... P.S. Do mercedesa szczególnie tych starszych modeli można wlać i olej opałowy i też jedzie ... Odpowiedz Link Zgłoś
mmarusia Re: piece na pellety i eko-groszek 26.05.07, 09:36 My mamy kociol EKO-R 17 z firmy Seko.(www.seko.pl). Jestesmy bardzo z niego zadowoleni.Jest bardzo latwy w obsludze,z podajnikiem,z ciekawie rozwiazanym systemem bezpieczenstwa.Piec ten kosztuje ok.6tys. Naprawde goraco Wam go polecam ! Poczytajcie na stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
mk-80 Re: piece na pellety i eko-groszek 27.05.07, 10:33 Szukaliśmy, szukaliśmy i zdecydowaliśmy się na rozwiązanie LING, Piec na ekogroszek, pellety, owies. Cena 7,2k zł. Odpowiedz Link Zgłoś