jakock 20.05.07, 19:26 Czy można aż tak tanio i prosto wybudować dom? www.biobudownictwo.org Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andrzej.sawa Re: Niekonwencjonalny dom 20.05.07, 19:31 A jakie masz praktyczne umiejętności? Po za tym to jest oszczędność tylko w ścianach,a pewne koszty związane z zapezpieczeniem przed wilgocia też są. Odpowiedz Link Zgłoś
jakock Re: Niekonwencjonalny dom 20.05.07, 22:19 Oszczędności są: -na fundamentach bo można wykonywać albo punktowye albo płyta monolityczna, - na ścianach bo materiały na wykończoną (z ociepleniem) ścianę wynoszą ok.15-17 zł/mkw. - na stropach bo wykonuje się z je żerdzi - 3 razy taniej niż z belek - na więźbie dachowej - jak wyżej - na podłogach bo materiał na mkw. to 5-7zł - na systemie ogrzewania bo do takiego - pasywnego domu nie ma potrzeby instalować kotła z grzejnikami, wystarczy nieduży kominek albo tylko przenośny piecyk gazowy. Można też we własnym zakresie wykonać -jak w przypadku tego domku pokrycie dachowe, wychodzi wtedy około 10-12 zł za mkw. Jak widać pewne koszty też są - ale są to koszty kilkakrotnie mniejsze od normalnych. Odrazu uprzedzam też ewentualne uwagi, że w słomie zalęgną się myszy i że spali sie od iskry - praktyka wykazuje, że jeśli dom właściwie się zabezpieczy np.poprzez mineralizowanie kostek słomy wapnem to nie lęgną się, a 10cm tynk gliniany który otacza kostki słomy nie podpali się nawet palnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Niekonwencjonalny dom 20.05.07, 22:36 Niestety z fundamentami to nie tak,bo jeżeli chcesz,żeby był pasywny,a więc ściany muszą mieć wysoką izolacyjność,a więc i pewną wagę.Po za tym w stosunku do jakiej innej konstruksji tańsze? Strop ma mieć wytrzymałość,a więc nie istotne czy belki,czy żerdzie,i zawsze można stosować tańszy materiał,o tej samej wytrzymałości. Co do pasywności,to mam poważne wątpliwości,a więc problem ogrzewania. Zasadniczym problemem jest założenie samodzielnej,tańszej budowy.Przemysłowe materiały są zwykle łatwiejsze do montażu,niż materiały zastępcze.Robotę trzeba umieć zrobić.Trzeba być doświadczonym majsterkowiczem,żeby zbudować poważną konstrukcję - dom.To nie tropikalny szałas.A i szałas byle kto nie zbuduje,żeby nie ciekło. Odpowiedz Link Zgłoś
jakock Re: Niekonwencjonalny dom 20.05.07, 22:48 Przyznam się, że jako wykonawca tego domu jednocześnie pytam się - bo jestem ciekawy opinii i ... reklamuję a raczej polecam technologię. Co do ciężaru to ściany są przecież głównie z kostek prasowanej słomy i bardzo bardzo ciepłe- U=0,12- 0,14 W/mkw . To prawda, że stropy i krokwie muszą mieć odpowiednią wytrzymałość i że można wykonac je drożej lub taniej - z żerdzi jest własnie najtaniej. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Niekonwencjonalny dom 20.05.07, 23:17 Ja też bywam entuzjastą niektórych spraw,ale trochę realizmu trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wienna Re: Niekonwencjonalny dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 01:00 Żeby budować, potrzebny projekt chłopie! A bredzisz ile wlezie, bo taka konstrukcja nie wchodzi w grę! Ponadto, nie masz zielonego pojęcia o domach pasywnych. Najlepiej to taki dom sobie zbuduj i zamieszkaj, a potem zobaczysz jaki knot wyszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
jakock Re: Niekonwencjonalny dom 21.05.07, 09:07 Wienna - zgadzam się, że potrzebny jest projekt - ten został wykonany na Politechnice Lubelskiej. Chcę też wyprowadzić ciebie (o ile przyjmujesz racjonalne argumenty) z przekonania, że nie można budować konstrukcji budynku z żerdzi, bo można. Do obiczeń na podst zał.Z-2.2.3-1 PN-B-031150:2000 trzeba zastosować tablice Winklera. Istnieje literatura fachowa na ten temat, jeśli chcesz mogę ci podać. W takich domach jak ten prezentowany na stronie www.biobudownictwo.org mieszka się bardzo wygodnie i zdrowo. PS Mam wrażenie, że wypowiadający się w tej sprawie dotychczas goście nie zapoznali się z opisem i technologią budowy domku. Odpowiedz Link Zgłoś
jakock Re: Niekonwencjonalny dom 21.05.07, 09:37 Cd. do poprzedniego postu - Może dlatego, że wstawiłem nie aktywny link,przepraszam i poprawiam się www.biobudownictwo.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Niekonwencjonalny dom 21.05.07, 09:39 Patrzyłem i dlatego pisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wienna Re: Niekonwencjonalny dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 21:44 Następnym etapem domów ekologicznych będą ziemianki a potem szałasy z gałęzi i ogniskiem w środku. Gratulacje. A admina proszę o nie kasowanie podpisów - co to cenzura? Zdaje się, że wasz szef jest przeciwny cenzurze? Odpowiedz Link Zgłoś
jakock Re: Niekonwencjonalny dom 22.05.07, 00:38 Droga(i) wienna, dobre jest przynajmniej to, że martwisz się o oblicze polskiego budownictwa - to nas łączy. Tylko ja nie mam nic przeciwko temu, że ty preferujesz domy konwencjonalne i myślę, że rynkowi i ludziom (których nie stać na takie konwencjonalne budownictwo) poszerzenie budowlanej oferty wyjdzie na kożyść. Nie sądzę też że trwałe, niepalne super ciepłe, energoszczędne i tanie domy z prasowanej słomy i gliny są dowodem na upadek i dziczenie społeczeństwa. W krajach o wysokiej kulturze ekologicznej i technicznej jak Niemcy, Szecja... budowane są przez elity finansowe i to nie ze względu na cenę, ale na unikalne walory zdrowotne. Bardzo dużo materiałów w Internecie można w google znaleźć pod hasłem "strawbale" i strohballen, także poprzez grafikę. Niestety - to my Polacy jesteśmy w tym temacie opóźnieni i pora to nadrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Niekonwencjonalny dom 22.05.07, 11:21 A ja namawiam do rozsądku - w obie strony. Odpowiedz Link Zgłoś
jakock Re: Niekonwencjonalny dom 22.05.07, 17:57 Panie Andrzeju, czy dobrze zrozumiałem aluzję? Chodzi Panu o to, że zwrócenie uwagi na prasowaną i mineralizowaną słomę jako na materiał budowlany jest jakąś skrajnością? W moim przekonaniu to jest właśnie racjonalne -połączenie techniki z wykorzystaniem walorów użytkowych słomy, gliny i innych naturalnych materiałów. Ponad stuletnia praktyka budowy z prasowanej słomy, a nie uprzedzene do niej udowodniła, że można ją bezpiecznie stosować - oczywiście pod pewnymi warunkami i zgodnie ze sztuką budowlaną. Pozdramiam. Odpowiedz Link Zgłoś