Dodaj do ulubionych

generalny remont domu - harmonogram prac

06.09.07, 09:55
Witam,
mam, jako zupelny laik, powazne pytanie. Planuje generalny remont domu, ktory
stoi na kupionej przeze mnie dzialce w lesie (fundamenty i szkielet zostawiam).

1. Potrzebuje zaufanego architekta, poniewaz zamierzam przeorganizowac dom
(jest stary i niezbyt funkcjonalny, np. nie ma w nim lazienki)
2. Potrzebuje zaufanej i sprawdzonej osoby od systemow alarmowych - chcialabym
zabezpieczyc zarowno dom, jak i teren - nie przebywam tam bez przerwy, wiec
potrzebny jest jakis system powiadamiania.
3. Moze ma ktos pomysl/doswiadczenia w tej dziedzinie? Tzn. w dziedzinie
remontu i przebudowy domu (zrywanie dachu, wymiana okien, obijanie scian
balem, doprowadzanie kanalizacji, pradu etc). To prawie jak budowa od podstaw,
ale jednak nie....

Jestem w kropce. Nie mam pojecia od czego zaczac... Przegladalam forum
muratora i inne, ale wszyscy buduja sie od podstaw, nie do konca moge
zaadoptowac ich harmonogramy, do swojej sytuacji. Bede wdzieczna za
JAKIEKOLWIEK sugestie.. :)
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: generalny remont domu - harmonogram prac 06.09.07, 10:32
      Pierwsza sprawa to architekt. Wykonanie projektu i zależnie od niego wszelkie
      potrzebne pozwolenia o ile będą potrzebne. Następnie wybór firmy/firm, które
      zajmą się wykonaniem i tu poznasz na podstawie kosztorysów jakie potrzebne są Ci
      środki na remont. Podczas tych czynności kolejność prac nie jako objawi się
      sama. Warto było by napisać, skoro pytasz np. o architekta, gdzie damek się
      znajduje.
      • andrzej.sawa Re: generalny remont domu - harmonogram prac 06.09.07, 10:37
        Masz rację,że najpierw projekt,a potem robota,ale w tym wypadku jest chyba inny
        problem.Jak znam trochę architektów,to niestety większość z nich tylko narysuje
        to co klient sobie życzy,ale tutaj chyba jest problem opracowania koncepcji i
        prowadzenia budowy.
        • celeste_c Re: generalny remont domu - harmonogram prac 06.09.07, 10:56
          Dokladnie. Ja mam jakis blady zarys, jak dom mialby wygladac (w sensie np.
          organizacji pomieszczen), ale potrzebuje koncepcji - np. nie wiem jak w tak
          malym domku (pow. uz. 70 m) usytuowac schody... no i jakie mialyby byc, zeby
          zajmowaly niewiele przestrzeni.

Domek jest w lesie w okolicy Wloclawka.

Zaczynam sie zastanawiac czy nie prosciej byloby zbudowac nowy :)))
          • andrzej.sawa Re: generalny remont domu - harmonogram prac 06.09.07, 11:59
            No,teraz wiemy gdzie.
          • jarecki_2 Re: generalny remont domu - harmonogram prac 07.09.07, 10:05
            Czyli dokładnie tak jak napisałem. Podczas projektowania, z Twoim udziałem
            przecież, wszystkie odpowiedzi się znajdą. To Ty podejmujesz decyzje a architekt
            Ci podpowiada, proponuje takie lub inne rozwiązania weryfikując Twoje zachcianki
            z rzeczywistością, wskazując na inne, być może leprze lub bardzie funkcjonalne
            rozwiązania. Oczywiście to czy potrzebujesz pozwoleń również się okaże. Być może
            wykonawca projektu zaproponuje coś co spodoba Ci się tak bardzo, że żeby wykonać
            pomysł pozwolenia jednak będą potrzebne. To oczywiście dywagacja, ale nie nie
            możliwa. Oczywiście pomijam oczywistą sprawę możliwości zobaczenia domu który ma
            być wyremontowany. Trzeba ten dom zobaczyć, porozmawiać a to wszystko można
            załatwić przy pomocy projektanta. Jest to oczywiście koszt jakiś, ale może warto.
    • celeste_c Re: generalny remont domu - harmonogram prac 06.09.07, 11:47
      A, wlasnie: wiem juz, ze pozwolen nie potrzebuje itp. Pozostaje mi wiec
      inwentaryzacja i projekt.

Mam jednak pytanie z innej beczki: szambo czy oczyszczalnia?

Wydaje mi sie, ze w przypadku nieregularnego przebywania w domu lepiej szambo,
      bo mniej absorbujace i tansze. A oczyszczalni chyba troszke trzeba pilniowac,
      zeby nie wymarly bakterie, czy nie?

No i jaka jest procedura (i koszt) w przypadku, ze tak powiem, smierci bakterii?
      • Gość: andrzej_bdg Re: generalny remont domu - harmonogram prac IP: *.chello.pl 07.09.07, 07:23
        Miło, że na forum szukasz zaufanych ludzi...
        • Gość: celeste_c Re: generalny remont domu - harmonogram prac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.07, 19:02
          Wiecie co, macie racje.

Znalazlam juz kogos do zrobienia inwentaryzcji. Trzeba tez przeciez stan
          techniczny zbadac - o czym nie pomyslalam, przyznaje, choc budynek ma ok. 50
          lat. Byc moze jedynie fundament nadaje sie do czegokolwiek - reszta niekoniecznie.

A ze zaufanych ludzi szukam na forum... gdzies musze :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka