Dodaj do ulubionych

Amica - horror

IP: *.gemini.net.pl / 192.168.20.* 17.07.03, 23:52
Kupiłem najnowszy wynalazek firmy amica. Dwa agregaty, elektronika,wskaźnik
temperatury. Od dnia zakupu śpię tylko wtedy kiedy agregaty nie pracują.
Hałas jest nie do wytrzymania. Bulgotanie, stuki, wibracje i różne inne
odgłosy, które trudno zdefiniować. Panie z teleserwisu uspakajają, że to
przejdzie. Miało być po 4 tygodniach, potem po 3 miesiącach. Nic z tego.
Hałas nie ustępuje. Zdecydowanie odradzam amicę. Chciałem kupić polski
wyrób. Błąd, nigdy więcej. Firma straszy, że przy sprawdzaniu lodówki w
ramach gwarancji, użytkownik zapłaci 70zł!!! Nie kupujcie amici!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: mac1 Re: Amica - horror IP: 213.77.33.* 18.07.03, 07:08
      Gość portalu: bolo napisał(a):

> Kupiłem najnowszy wynalazek firmy amica. Dwa agregaty, elektronika,wskaźnik
      > temperatury. Od dnia zakupu śpię tylko wtedy kiedy agregaty nie pracują.
      > Hałas jest nie do wytrzymania. Bulgotanie, stuki, wibracje i różne inne
      > odgłosy, które trudno zdefiniować. Panie z teleserwisu uspakajają, że to
      > przejdzie. Miało być po 4 tygodniach, potem po 3 miesiącach. Nic z tego.
      > Hałas nie ustępuje. Zdecydowanie odradzam amicę. Chciałem kupić polski
      > wyrób. Błąd, nigdy więcej. Firma straszy, że przy sprawdzaniu lodówki w
      > ramach gwarancji, użytkownik zapłaci 70zł!!! Nie kupujcie amici!!!

Każda dwuagregatowa chodzi głośniej. Ja mam Amice jednagregatowa i praktycznie
      jej nie słyszę, jest zabudowana. Widocznie twój model tak ma. Pzdr.
      • jaki71 Re: Amica - horror 19.07.03, 12:31
        Gość portalu: mac1 napisał(a):

>
        > Każda dwuagregatowa chodzi głośniej. Ja mam Amice jednagregatowa i
        praktycznie
        > jej nie słyszę, jest zabudowana. Widocznie twój model tak ma. Pzdr.

A to czemu miala by glosniej chodzic? Jesli jeden agregat jest cich to i drugi
        jest cichy. Jesli nawet dwa chodza naraz (co nie jest takie czest bo jednak
        obydwa sa sterowane osobno a czas wlaczenia agregatu w dobrej lodowce jest
        zdecydowanie krotrzy od czasu kiedy jest wylaczony) to tez bedzie cicho. Moja
        dwuagregatowa lodowka Electroluxa jest nieslyszalna w czasie pracy. Jedynie
        kiedy jest naprawde cicho w nocy udeje mi sie z trudem wychwycic start
        agregatu, ale juz samej prcy nie slychac.
        JAki
        • Gość: janek Re: Amica - horror IP: *.chello.pl 21.08.03, 18:41
          potwierdzam jaki71 ma racje. Też mam electroluxa - 2agregaty. słychać tylko
          pstryknięcie termostatu przy włączaniu agregatu.
    • Gość: darek Re: Amica - horror IP: *.visp.energis.pl 19.07.03, 11:09
      Moja amica też jest głośna. Serwis fatalny, zanim przyjdą naprawić straszą,że
      nieuzasadnione wezwanie będzie odpłatne, a jak już przyjdą to nic nie są w
      stanie zrobić. Ten model tak ma pracować!
      • Gość: stefan Re: Amica - horror IP: *.visp.energis.pl 29.07.03, 10:31
        Ja także odradzam kupno lodówki amica!!! Jest głośniejsza od starego mińska, a
        miała być najcichsza ze wszystkich បdec.>
    • Gość: magdaj11 Re: Amica - horror IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.07.03, 12:20
      Witajcie! Właśnie przymierzałam się do zakupu lodówki Amica - nie wiem, czy to
      ta sama, o której piszesz, ta moja ma dwie komory, na dole jest zamrażalnik, na
      górze lodówka (nie wiem, czy ma dwa agregaty...) Widziałam ją w Euro RTV AGD,
      kosztowała ok 1200 zł. Czy ktoś ma taką lodówkę? Czy wszystkie lodówki tej
      firmy tak głośno pracują?
      M.
      • zayzayer Re: Amica - horror 29.07.03, 16:48
        W tanich lod. jak trafisz będzie cicha.
        W drogich jak trafisz będzie głośna.
        Z tanich lod. można brać pod uwagę Ardo,
        które zrobiło ostatnio duży skok jakościowy.
        Mają bardzo dobre i ciche sprężarki.
        Sam jestem zaskoczony :)
        Żeby nie było nieporozumień - ten skok
        dotyczy wyłącznie lod. i pralek.

zayzayer
        • Gość: Kasia Re: Amica - horror IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.03, 21:40
          Dzięki raczej nie kupię Amici.
        • Gość: magdaj11 Re: Amica - horror IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 30.07.03, 09:24
          A może da się to jakoś sprawdzić? Czy zawsze trzeba już kupować w ciemno? Czy
          nie ma jakichś wskaźników, po których można byłoby poznać która lodówka pracuje
          cicho, a która głośno...
          To chyba tylko moje marzenia...
          • Gość: mac1 Re: Amica - horror IP: *.katowice.pl 30.07.03, 09:41
            Gość portalu: magdaj11 napisał(a):

> A może da się to jakoś sprawdzić? Czy zawsze trzeba już kupować w ciemno? Czy
            > nie ma jakichś wskaźników, po których można byłoby poznać która lodówka
            pracuje
            >
            > cicho, a która głośno...
            > To chyba tylko moje marzenia...

Zdarza sie to najlepszym :
            www2.gazeta.pl/usenet/704534,27014.html?group=pl.rec.dom&tid=23520
            Samo załączenie lodówki w sklepie nic nie da. To loteria. Ja widocznie z drugą
            już Amicą mam szczęście. Cichutka, ale w zabudowie. Jak ją odpaliłem zaraz po
            wypakowaniu myślałem że jest zepsuta, bo nie słyszałem że chodzi. Ale zdarzają
            sie głośne jak piszecie. Pzdr.
            • Gość: magdaj11 Re: Amica - horror IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 30.07.03, 13:01
              No tak, jest to jakieś pocieszenie... Muszę jeszcze raz wszystko przemyśleć i
              dokładnie wypytać o serwis i ew. reklamacje... Słyszałam dużo złego o Polarze i
              Ardo, ale z wypowiedzi forumowiczów wynika, że właściwie do każdego sprzętu
              trzeba mieć duuuże szczęście. Niestety.
              Pozdr.
              • Gość: mac1 Re: Amica - horror IP: *.katowice.pl 30.07.03, 13:31
                Gość portalu: magdaj11 napisał(a):

> No tak, jest to jakieś pocieszenie... Muszę jeszcze raz wszystko przemyśleć i
                > dokładnie wypytać o serwis i ew. reklamacje... Słyszałam dużo złego o Polarze
                i
                >
                > Ardo, ale z wypowiedzi forumowiczów wynika, że właściwie do każdego sprzętu
                > trzeba mieć duuuże szczęście. Niestety.
                > Pozdr.

Pytaj też o gwarancję. Niektóre firmy dają 5 lat. Amica - 3 lata. Pzdr.
    • Gość: pinio Re: Amica - horror IP: *.visp.energis.pl 30.07.03, 20:31
      Coś jest w tych amicach dziwnego z nowym ekologicznym płynem. Same agregaty
      chodzą cicho, ale płyn hałasuje, że w całym mieszkaniu słychać <bulgotanie,
      chlupotanie itp.>
      • Gość: gaga Re: Amica - horror IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 30.07.03, 21:04
        Niestety nie tylko amica
        AEG, które nabyłam po 3 miesiącach szukania, wybierania i porównywania wydaje
        dzwięki, które sa co najmiej dziwne. Podejrzewam, że to płyn właśnie.
        Może zayzayer ma rację - trafiłam na głośną.
        • Gość: goha Re: Amica - horror IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.03, 17:47
          ja mam amicę do zabudowy z jednym agregatem od 2 tygodni. Chdzi cicho i nie mam
          z nią żadnych problemów. Mam nadzieję , że się nie pojawią. Czy u Was od samego
          początku tak strasznie bulgotała?
          pozdr
          • Gość: bolo Re: Amica - horror IP: *.visp.energis.pl 19.08.03, 22:00
            amica bulgocze i rzęzi od 3 miesięcy a serwis mnie olewa, straszą, że jak ją
            sprawdzą na chałas w fabryce i będzie dobrze to będę im płacił za transport i
            sprawdzenie
    • Gość: didi Re: Amica - horror IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.03, 13:01
      dobrze że to przeczytałam, bo właśnie przymierzam się do kupna lodówki Amica
      inox, a co myślicie o prlkach tej firmy?
      Też chciałam kupić produkty polskiej firmy, kupiłam już piec elektryczny do
      zabudowy
      • Gość: joanna Re: Amica - horror IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.03, 13:54
        mam również lodówkę amica, chodzi cicho, ale nie w tym problem po 2 latach od
        zakupu pękła w środku, nie zwracałam na to uwagi, aż pęknięcie powiększyło sie
        do całej długości lodówki. na moje nieszczęscie minęła wtedy 3 letnia
        gwarancja, pisałam do tej firmy ale odpowiedzieli mi ze po terminie gwarancji
        moge sobie najwyżej kupić nową, próbowałam przynajmniej sie od nich dowiedzieć
        czy przez to pękniecie cos sie może wydostawac co jest szkodliwe ale mnie
        zbyli. wiecej nic z tej firmy nie kupię i serdecznie nie polecam.
        • busstop Re: Amica - horror 20.08.03, 17:02
          Cłodziarki amiki podobno pękały w środku niezwykle czesto. Dlatego też obecnie
          na nowych chłodziarkach znajduje się napis (na reklamówce) mniej więcej tej
          treści "wzmocniony korpus wewnętrzny chłodziarki" czy jakoś tam.

Ale czy naprawdę jest wzmocniony, czy tylko tak jest napisane, okaże się za
          kilka lat...

Wydaje mi sie, ze amica powinna taką usterke usuwać nawet po gwarancji, bo to
          była wada materiałowa która wcześniej lub później ujawni się chyba we wszytkich
          chłodziarkach. W branży motoryzacyjnej szanujący się producenci
          samochodów "zapraszają" swoich klientów na tego typu naprawy notorycznie
          powtarzających się usterek. Szkoda, że Amica nie bierze z nich przykładu...
          • Gość: J23 Re: Amica - horror IP: 192.88.212.* 21.08.03, 11:54
            Moja lodowka pracuje cicho jesli chodzi o agregaty(ma dwa). Za to jej plyny
            ustrojowe przypominaja szemranie strumienia, ale tylko podczas pracy agredatu i
            krotko po wylaczeniu. Normalnie jest nieslyszalna dla domownikow.
            Wiem, ze glosnosc pracy lodowki zmienia sie z jej wiekiem. Mam tylko nadzieje,
            ze nie bedzie rzezila glosniej od mojej tesciowej.
            pozdrawiam
            • Gość: ada Re: Amica - horror IP: *.man.polbox.pl 27.08.03, 09:51
              Jeśli czujesz się samotny - KUP AMICĘ. Tak powinna brzmieć ich reklama lodówek.
              Gwarantuję, że lodówka Amici wypełni ciszę w domu i sprawi wrażenie, że w domu
              jeszcze ktoś jest. Nie dość, że kicha, prycha i kaszle to jeszcze się w niej
              coś przelewa. Naprawdę można się wystraszyć. Aha!!! Mam ją 4 lata a już 2 razy
              była naprawiana. A to wszystko dlatego, że w prezencie kupiła nam ją teściowa.
              Wszystko można wytłumaczyć :)))
              Pzdr.
    • yamat Re: Amica - horror 31.08.03, 11:08
      Miałem oststnio pół roku do czynienia z Amicą - 1 agregat, Fresh Line + czy
      jakoś tak....
      Sam agregat może nie byl b. głośny, ale i tak zagłuszały go przeróżne dodatkowe
      odgłosy, właśnie jakieś przelewanie, po jakimś czasie pojawiło się nawet coś
      podobnego do skrzypienia, ale po paru tygodnich przeszło. Faktem jest, że
      odgłosy sa dość urozmaicone, no i niektóre z czasem ustają, a pojawiają się
      inne. Na dodatek drzwi słabiej przylegają w górnej części, przez to czasem nie
      zamyka się czujnik otwartych drzwi, co powoduje m.in. świecenie lampki
      oświetlenia wnętrza, a to z kolei dość znacznie podnosi temp. na górnej
      półce......
      Teraz mam Electroluxa w zabudowie i raz może dwa dziennie udaje mi się
      wychwycić moment załączenia agregatu, i tyle.......
    • Gość: Maria Re: Amica - horror IP: *.wirba.net / 192.168.33.* 31.08.03, 20:51
      Ja kupiłam ok.3 lat temy lodówko-zamrażarkę GR-389SQR firmy LG . Jest to
      lodówka NO-FROST, system Multi Air Flow. Kosztowała ok. 2300 PLN. Nie wiem co
      to hałas. Może ZAYZAYER powie co sądzi o tych lodówkach bo ja jestem zadowolona.
    • Gość: jotka13 Re: Amica - horror IP: 157.25.78.* 08.09.03, 09:59
      Witam, ja również zdecydowałam się na nagorszy zakup jaki tylko można. Po dwóch
      miesiącach użytkowania Amici całkowicie odradzam. Po kilku nieprzespanych
      nocach (a nie sypiam w kuchni) mam ochotę wyrzucić ją za okno. Jakieś zgrzyty,
      piski, skrzypienia itp. Co robić, czy można w jakiś sposób ją wymianić, czy ten
      model "już tak ma". Pomóżcie.
      • Gość: marek Re: Amica - horror IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.09.03, 23:40
        Gość portalu: jotka13 napisał(a):

> Witam, ja również zdecydowałam się na nagorszy zakup jaki tylko można. Po
        dwóch
        >
        > miesiącach użytkowania Amici całkowicie odradzam. Po kilku nieprzespanych
        > nocach (a nie sypiam w kuchni) mam ochotę wyrzucić ją za okno. Jakieś
        zgrzyty,
        > piski, skrzypienia itp. Co robić, czy można w jakiś sposób ją wymianić, czy
        ten
        >
        > model "już tak ma". Pomóżcie.

Polecam ustawę o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej - dostępną na
        stronie: www.sejm.gov.pl w dziale prawnym. Po lekturze niektórzy mogą dojść do
        wniosku, że jako konsumenci możemy wszystko, a przy odrobinie zaangażowania
        żaden producent nam nie podskoczy. Nie ulega wątpliwości, że można żądać
        wymiany chłodziarki pracującej jak traktor. Trzeba tylko chcieć.
        • Gość: jotka13 Re: Amica - horror IP: 157.25.78.* 09.09.03, 10:04
          Dziękuję Marku za podpowiedź. Dam znać jak sprawa została załatwiona.
          Pozdrawiam serdecznie.
    • busstop Electrolux ERN 2925 10.09.03, 11:45
      Mam taką chłodziareczkę.

Cena podobna do porównywalnej Amici, za to klasa A zamiast B, a chodzi tak
      cicho, że prawie nie słychać...

Patriotyzm nie powinien przekładać się na masochizm, ot co! Dopuki będziecie
      kupować szmirę, doputy będą ją produkować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka