borsuczyca.klusek
12.01.26, 23:28
W Złotych Globach jest inaczej niż w Oscarach, bo filmy i seriale dzielone są na dwie kategorie – dramat oraz Komedia/Musical. Co ciekawe film Grzesznicy trafił do tej pierwszej kategorii mimo że w zasadzie jest horrorem z obszernymi wstawkami muzycznymi, więc jak dla mnie dużo lepiej pasowałby do kategorii drugiej. W ogóle te kategorie powinny brzmieć raczej dramat i film rozrywkowy jeżeli już, wtedy do jednego worka mogliby wrzucić wszystko co dramatem nie jest a tak mamy no cóż... nieporządek.
A nagrody wyglądają następująco:
Najlepszy dramat – Hamnet (nie widziałam)
Najlepsza komedia lub musical - Jedna bitwa po drugiej (to akurat widziałam i męczyłam się okrutnie. I nie jest to ani komendia, ani musical tylko właśnie film rozrywkowy, który akurat mnie żadnej rozrywki nie przyniósł)
Najlepsze osiągnięcie kinowe i finansowe – Grzesznicy (no mnie ten film jakoś nie powalił o czym już pisałam, ale w porównaniu do Jedna bitwa po drugiej to dzieło wybitne). By the way oba są do obejrzenia na HBO Max tylko uwaga na dubbing!
Najlepszy serial dramatyczny – The Pitt + Noah Wyle jako najlepszy aktor w serialu dramatycznym. (Tu nie mam uwag, ale jednak uważam, że Pluribus był bardziej przełomowy, The Pitt to bardzo dobre wykonanie czegoś co już znamy i widzieliśmy nie raz).
Za to Rhea Seehorn z Pluribus dostała nagrodę z Najlepszą aktorkę w serialu dramatycznym i tu pełna zgoda.
Najlepszy serial limitowany, serial antologia lub film telewizyjny – Dojrzewanie (Głośna produkcja Netflixa, ja akurat nie oglądałam, bo tematyka dość ciężka, ale może trzeba nadrobić).
Pełne wyniki i lista nominacji tutaj:
www.filmweb.pl/nagrody/11/7193