Dodaj do ulubionych

Prysznic bez brodzika

31.07.03, 10:19
Chcialabym miec prysznic bez brodzika. Mieszkanie w bloku, a lazienka dosyc
mala. Czy cos stoi na przeszkodzie, zeby kabina byla bez brodzika??
Obserwuj wątek
    • Gość: Dosia Re: Prysznic bez brodzika IP: 195.217.253.* 31.07.03, 10:56
      Przerabialam ten temat.

Podstawowy problem to taki, ze odplyw musisz zrobic w podlodze, czyli de facto
      podwyzszyc podloge o jakies 10 cm. Wtedy masz w lazience schodek. Nie wiem, czy
      taki schodek wystarczy tylko pod prysznicem - ale przeciez nie o to Ci chodzi.
      Wtedy podloge musialabys podwyzszyc w calej lazience, czyli miec schodek na
      wejsciu.

Ale moze ktos zna problem z doswiadczenia.
      • szczekuszka Re: Prysznic bez brodzika 31.07.03, 14:00
        Gość portalu: Dosia napisał(a):

> Przerabialam ten temat.
        >
        >

I zdecydowalas sie na brodzik? To jest bardzo mala lazienka. W "Czterech
        Katach" przeczytalam cos takiego:"Mozna tez zamontowac kabine bezposrednio na
        podlodze-wtedy najlepszy z profili dolnych. To rozwiazanie jest mozliwe tylko
        wtedy, gdy da sie umiescic w stropie syfon odplywowoy, a podloge tak
        wyprofilowac, by woda splywala swobodnie."
        Bardzo nie chcialabym miec brodzika, ale nie wiem czy to sprawa wartA
        swieczki?! Za kazde uwagi (najlepiej z autopsji) bede wdzieczna.

Acha... PolecaCIE plastikowe czy szklane kabiny?1 Ja wole szklane, ale moj
        chlopak twierdzi, ze sa niebezpieczne, bo sie moga potluc...
        • Gość: mac1 Re: Prysznic bez brodzika IP: *.katowice.pl 31.07.03, 14:08
          szczekuszka napisała:

>> Acha... PolecaCIE plastikowe czy szklane kabiny?1 Ja wole szklane, ale moj
          > chlopak twierdzi, ze sa niebezpieczne, bo sie moga potluc...

Zdecydowanie szklane. Nic się nie potłucze. Pomyśl też o ściance z luksferów.
          Drzwi kupowałem deco w www.artweger.pl/deco.html
          Rozwiązanie nie tanie ale na lata. Zapomnij o kabinach plastikowych. Jak już
          brodzik to metalowy Kaldenwai. Pzdr.
        • Gość: Dosia Re: Prysznic bez brodzika IP: 195.217.253.* 31.07.03, 15:22
          Tez b. chcialam taki brodzik, ale w koncu dalam sobie spokoj i instaluje wanne,
          bo przynajmniej ta nie bede miala schodka. Zapytaj swoja ekipe, moze da sie
          gdzies ten odplyw wkuc w podloge (nie wybijajac sasiadom z dolu dziury w
          suficie).
    • Gość: MoniW Re: Prysznic bez brodzika IP: 217.8.176.* 31.07.03, 15:48
      szczekuszka napisała:

> Chcialabym miec prysznic bez brodzika. Mieszkanie w bloku, a lazienka dosyc
      > mala. Czy cos stoi na przeszkodzie, zeby kabina byla bez brodzika??

Ja mam w łazience takie rozwiązanie i jestem bardzo zadowolona. Rzeczywiście
      należało podnieść poziom podłogi w tej części, pomimo tego, że mieszkamy na
      parterze. Nasza łazienka jest tak rozwiązana, że brodzik zajmuje miejsce od
      ściany do ściany, czyli tak naprawdę z trzech stron jest "otoczony" ścianami.
      Pomysł poddał nam projektant z Salonu Muratora, u którego byliśmy na
      konsultacji. Niestety nie do końca skorzystaliśmy z jego propozycji, ponieważ
      on zasugerował nam położenie na podłodze mozaiki z takich malutkich płytek
      przyczepionych do maty, co umożliwiłoby ukształtowanie podłogi w dowolny
      sposób. My jednak położyliśmy zwykłe płytki 20x20, zachowując spadek
      oczywiście. Należy również zrobić kilkucentymetrowy próg na brzegu, aby uniknąć
      wylewania się wody. To tyle na temat naszego brodzika, z którego jesteśmy
      baaardzo zadowoleni, czego, jeśli się zdecydujesz na to rozwiązanie, i Tobie
      życzę.
      • Gość: szczekuszka Re: Prysznic bez brodzika IP: *.visp.energis.pl 31.07.03, 21:28
        Gość portalu: MoniW napisał(a):

>cos stoi na przeszkodzie, zeby kabina byla bez brodzika??
        >
        > Ja mam w łazience takie rozwiązanie i jestem bardzo zadowolona. Rzeczywiście
        > należało podnieść poziom podłogi w tej części, pomimo tego, że mieszkamy na
        > parterze.

A glazurnik nie mial zadnego problemu z ulozeniem tych plytek??? I jak to sie
        robi ten spadek??? Czy to koniecznie projektant musi to wymierzyc?
        Dzieki Twoj post natchnal mnie pozytywnie:)))!

Nasza łazienka jest tak rozwiązana, że brodzik zajmuje miejsce od
        > ściany do ściany, czyli tak naprawdę z trzech stron jest "otoczony" ścianami.
        > Pomysł poddał nam projektant z Salonu Muratora, u którego byliśmy na
        > konsultacji. Niestety nie do końca skorzystaliśmy z jego propozycji, ponieważ
        > on zasugerował nam położenie na podłodze mozaiki z takich malutkich płytek
        > przyczepionych do maty, co umożliwiłoby ukształtowanie podłogi w dowolny
        > sposób. My jednak położyliśmy zwykłe płytki 20x20, zachowując spadek
        > oczywiście. Należy również zrobić kilkucentymetrowy próg na brzegu, aby
        uniknąć
        >
        > wylewania się wody. To tyle na temat naszego brodzika, z którego jesteśmy
        > baaardzo zadowoleni, czego, jeśli się zdecydujesz na to rozwiązanie, i Tobie
        > życzę.
        • Gość: MoniW Re: Prysznic bez brodzika IP: 217.8.176.* 01.08.03, 10:43
          > > Ja mam w łazience takie rozwiązanie i jestem bardzo zadowolona. Rzeczywiśc
          > ie
          > > należało podnieść poziom podłogi w tej części, pomimo tego, że mieszkamy n
          > a
          > > parterze.
          >
          > A glazurnik nie mial zadnego problemu z ulozeniem tych plytek??? I jak to sie
          > robi ten spadek??? Czy to koniecznie projektant musi to wymierzyc?
          > Dzieki Twoj post natchnal mnie pozytywnie:)))!

Zupełnie nie miał problemu, tak naprawdę to sam wszystkie techniczne
          rozwiązania podrzucił. Ze spadkiem jest tak, że po prostu im bliżej odpływu,
          tym poziom podłogi jest niższy. Nie są to jakieś monstrualne różnice wysokości,
          raczej kwestia centymetra lub kilku centymetrów w sumie. Ważne jest tylko
          zrobienie wyższego o kilka centymetrów obrzeża brodzika, w przeciwnym wypadku
          będą w łazience potopy. Nasz brzeg jest wyższy od poziomu brodzika o 10 cm, a z
          kolei brodzik należało podnieść o jakieś 8cm, bo taką znaleźliśmy najniższą
          kratkę ściekową z odprowadzeniem, ale to już powie Ci gość, który będzie
          układał podłogę.
          Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, służę pomocą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka