Dodaj do ulubionych

Adaptacja strychu

09.01.08, 18:51
Witam,
Chcemy zaadaptować już istniejący strych na dodatkowe pomieszczenie całoroczne. W związku z tym proszę o kilka rad tak aby ułatwić mi choć trochę... W tym momencie jest on częściowo ocieplony,nie ogrzewany lecz temperatura nigdy nie spada tam poniżej 0C.Jeżeli chodzi o ocieplenie dachu w tym momencie struktura wygląda tak:blacha, deski grubość 2cm, folia, 5cm wełna mineralna, 5cm styropian, deski szczelnie grubość 2cm oraz całość jest obita boazerią gr 1cm. Pytanie jest czy zerwać to wszystko (masa pracy!!!) i ocieplić od nowa wełną 20cm + płyta G/K czy na ten już istniejący materiał mogę nałożyć szkielet pod płyty G/K + wełna 5-10cm?Dodam, ze podciągnięcie CO nie stanowi problemu.ścianki szczytowe mają grubość 40cm + 5 cm styropian więc tu powinno być ok?
Proszę o Wasze rady. Będę wdzięczny za każdą uwagę!

Pozdrawiam,
szymon
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Adaptacja strychu 09.01.08, 20:11
      Nie ma co przekombinować, daj płyty i wełnę, bez rozbierania (no może boazerii
      bym się pozbył, nie jest tam do niczego potrzebna może tylko przeszkadzać w
      montażu) i po zawodach.
    • Gość: Marki Re: Adaptacja strychu IP: 89.171.108.* 10.01.08, 17:31
      A wymieniasz też okna na tym poddaszu? Jak są stare to przydałoby się to zrobić
      żeby unikąć niepotrzebnych strat ciepła. Żeby za bardzo nie kombinować możesz
      wymienić stare za pomocą okien renowacyjnych, coś takiego ma np roto, wtedy
      montaż robiony jest bez burzenia i nie ma wielkiego zamieszania
      • pannap Re: Adaptacja strychu 10.01.08, 18:55
        Witam, uff myślałem, że za sam pomysł przykrycia tego co już jest tam zrobione
        posypią sie gromy...Jeżeli chodzi o tą boazerię właśnie tu jest największy
        problem, tego nie chce zbijać tylko to przykryć wełną oraz płytami G/K. Ruszenie
        tej boazeri to mój największy koszmar więc zostawię to tylko dodam dodatkowe
        10cm wełny. Jeżeli chodzi o okno to będzie ono wymienione na nowe, możliwe, że
        powiększę także.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka