02.08.25, 08:07
Tytuł taki, żeby nie nudzić tych, których to nudzi, żeby nie musieli czytać.
Znacie nasze rozterki od początku, dotąd idę za Waszymi radami, przypadkiem albo jesteście genialne.
Wiecie, że planujemy dom 125 m dla naszej dwójki, parter, poddasze nieużytkowe. No właśnie, taaak? Planowaliśmy tam po prostu przechowywać nie sezonowa odzież. Ale nie ma na dole miejsca na siłownię, chyba że w 10 m gabinecie męża, no słabo. Może zatem ocieplić dach ( zamiast strop), schody i tak lejemy normalne dla wygody, okna szczytowe i tak będą na dachu dla światła, i zrobić tam siłownię i pełnowymiarową garderobę? Dalej nie musimy tego używać ( wejście do strychu będzie izolowane żeby c ciepło nie uciekało). Koszt większy, tak, no ale powiedzmy do uniesienia. Jak byście zrobiły?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Budowlane 02.08.25, 08:24
      Jak nie ocieplisz poddasza, to latem masz saunę i przechowywanie czegokolwiek robi się problematyczne.
      To ostatni dom? Zrobiłabym siłownię na poziomie mieszkania, żeby korzystać jak najdłużej - ćwiczenia są ważne na starość, jakaś rehabilitacja, czy ćwiczenia w domu.
      • ekstereso Re: Budowlane 02.08.25, 08:32
        No tak, na dole teraz nie ma miejsca, potrzebujemy dwóch gabinetów. Jak przestaniemy pracować, możemy siłownię tam przenieść.
    • gris_gris Re: Budowlane 02.08.25, 08:49
      A jaki będzie te dom jeśli chodzi o energooszczędność? Czy w lecie na takim zaizolowanym strychu nie będzie za ciepło na korzystanie z siłowni? Ja mam ocieplony strych, bez klimatyzacji, i w upały było tam tak, jak na pozostałych piętrach, czyli dość ciepło, ale nie koszmarny upał, jaki by był bez tej izolacji. Ćwiczyć by się tam jednak nie dalo. Gdybyś miała w tym celu zakładać tam klimatyzację, to ja bym była przeciwna; gdyby to natomiast miała być część systemu z chłodzeniem pompą i/lub użyciem paneli fotowoltaicznych, to inna sprawa.

Ewentualnie, nie da się siłowni zrobić w garażu? Lub w (ocieplonej) altance ogrodowej?
      • ekstereso Re: Budowlane 02.08.25, 08:55
        Hmm. Pc będzie ale jeszcze nie badałam jaki system dokładnie. Teraz mam pełne piętro, nie mam klimatyzacji tylko dobrze ocieplony dom, i muszę powiedzieć że o ile na dole jest latem wręcz chłodno to i na górze bardzo przyjemnie, wystarczająco. Ale pewno że strychem to inaczej wypada.
        • gris_gris Re: Budowlane 02.08.25, 09:05
          ekstereso napisała:

> Ale pewno że strychem to inaczej wypada.

Niekoniecznie, ale zapytaj. Czy masz teraz wokół domu drzewa? Czy wokół nowego będą? Cień z zabudowań obok? To wszystko będzie miało wpływ. I rolety zewnętrzne na okna na strychu (ja nie mam, i chyba będę musiała założyć, ale się wstrzymuję, bo rzadko tam ktoś przebywa, a te rolety są drogie).
          • ekstereso Re: Budowlane 02.08.25, 09:40
            Mam przepiękne drzewa. Wziął patrzyłam na moja działkę i z mężem zaczęliśmy jęczeć że tu tak fajnie... Na niej działce mam drzewa na razie z tyłu, gdyż na przodzie zostały usunięte... Więc w okolicy domu nie ma jeszcze.
            • ekstereso Re: Budowlane 02.08.25, 09:41
              *wczoraj, nowej
            • chatgris01 Re: Budowlane 02.08.25, 13:08
              ekstereso napisała:

> i z mężem zaczęliśmy jęczeć że tu tak fajnie...

Ja nadal nie pojmuję, dlaczego koniecznie się chcecie przeprowadzać, przecież nie ma obowiązku użytkowania piętra (a może się przydawać w czasie wizyt dzieci z rodzinami).
              Lepsze jest wrogiem dobrego suspicious
              • gris_gris Re: Budowlane 02.08.25, 13:30
                chatgris01 napisała:

> Ja nadal nie pojmuję, dlaczego koniecznie się chcecie przeprowadzać, przecież n
                > ie ma obowiązku użytkowania piętra (a może się przydawać w czasie wizyt dzieci
                > z rodzinami).
                > Lepsze jest wrogiem dobrego suspicious
                >
                Ja też nie… „Stary” dom wydaje się być idealny. Ale extereso tak postanowiła, więc mam nadzieję, że nowy spełni jej oczekiwaniasmile
                • ekstereso Re: Budowlane 02.08.25, 15:42
                  Też mam taką nadzieję że zaraz będziemy jęczeć jak tu fajnie, o nowym.
              • ekstereso Re: Budowlane 02.08.25, 15:45
                Między moim piętrem a parterem kursy duża otwarta przestrzeń, nie da się tego zamknąć
                  A konstrukcja domu jest całkiem otwarta, też nie nadaje się na jedyna
                    ,*dołu
    • wapaha Re: Budowlane 02.08.25, 09:32
      u nas tak będzie-zgodnie z planem
      na dole 120 m2 na górze siłownia jednej strony a z drugiej przestrzeń dla mnie -maty/pufy/biblioteczka itp
      z tym, że my podnieśliśmy ścianę kolankową i będziemy mieli w dachu 3 okna. Nie wiem co zakłada twój projekt- jakie będą skosy/wysokość poddasza - bo żeby siłownia spełniała swoje funkcje musi być wygodna do poruszania się i przemieszczania

Dobrze rozumiem, że planowaliście w ogóle nie ocieplać dachu ?
      • ekstereso Re: Budowlane 02.08.25, 09:35
        Architekt mówił że zakładał ocieplenie stropu a teraz ociepli cały strych. Kąt będzie 35 stopni, ale budynek l ściana będzie troszkę podniesiona.
        • wapaha Re: Budowlane 02.08.25, 09:42
          troszeczkę czyli ile ?-sprawdz, to ma znaczenie by poddasze nieużytkowe stało się "użytkowym"
          • ekstereso Re: Budowlane 02.08.25, 09:44
            Tak ma być podniesione, że względu na wykorzystanie/ możliwości w przyszłości.
      • ekstereso Re: Budowlane 02.08.25, 09:42
        Wapaha, a na jakim etapie jesteś? Niechże Ci trochę pozazdroszczę ♥️
        • wapaha Re: Budowlane 02.08.25, 09:48
          nie ma czego w sumie bo my powoli wszystko robimy-i ze względu na kasę, nasze wyjazdy i na wiek młodego-czekamy aż skończy podstawówkę albo chociaz będzie w 8klasie ( za rok) żeby bez obaw mógł dojeżdzać ze wsi do miasta do szkoły

mamy stan surowy otwarty, właśnie kończy się robić dach płaski nad garażem. w tym roku chcemy zamknąć budynek
          • ekstereso Re: Budowlane 02.08.25, 09:52
            To po prostu super! Właśnie fajnie, że budujecie bez kredytu, my musimy wziąć, no a potem będę utrzymała kciuki żeby się klienta na stary dom znalazł 👀👀👀
            • wapaha Re: Budowlane 02.08.25, 09:56
              niestety nie damy rady całości bez kredytu- etap zamknięcia zamknie też portfele z gotówką wink - będziemy musieli dobrać trochę kredytu
              my póki co nie planujemy sprzedawać naszego mieszkania -wstępnie ma służyć jako baza mieszkaniowo/noclegowa , zobaczymy jak wyjdzie w praktyce
              • ekstereso Re: Budowlane 02.08.25, 10:00
                Fajnie, zawsze jak syn będzie chciał nocować w mieście będzie miał gdzie!
                My się też nie chcemy spieszyć, bo początkowo będziemy musieli utrzymywać nowy dom, stary póki nie sprzedamy i syna w mieszkaniu do końca studiów, dla nas to duże obciążenie. Chyba że szybko sprzedamy. Ja już wczoraj rozmawiałam z agentką 🙈 ale ja zawsze jestem dwa kroki do przodu z planami.
                Powodzenia
                • wapaha Re: Budowlane 02.08.25, 10:01
                  ekstereso napisała:

> Fajnie, zawsze jak syn będzie chciał nocować w mieście będzie miał gdzie!
                  dzieciaki ale to też meta dla nas wink

> My się też nie chcemy spieszyć, bo początkowo będziemy musieli utrzymywać nowy
                  > dom, stary póki nie sprzedamy i syna w mieszkaniu do końca studiów, dla nas to
                  > duże obciążenie. Chyba że szybko sprzedamy. Ja już wczoraj rozmawiałam z agentk
                  > ą 🙈 ale ja zawsze jestem dwa kroki do przodu z planami.

no i dobrze, warto rozważyć każdą alternatywę a wiadomo, że plany mogą byc sobie a zycie sobie

> Powodzenia
                  wam również smile
                  • ekstereso Re: Budowlane 02.08.25, 10:02
                    🥰
    • em_em71 Re: Budowlane 02.08.25, 10:52
      O, widzę, że szykuje się mały domeczek 250 m2 po podlodze 😀
    • eva_evka Re: Budowlane 02.08.25, 12:51
      Jestem na tak.
      Ale weź pod uwagę temperatury. Jak masz lany strop to pod dachem może być bardzo gorąco / bardzo zimno - czy nie zaszkodzi to przechowywanym tam rzeczom?
    • heca007 Re: Budowlane 02.08.25, 13:44
      My budujemy weekendowy. Kształt stodola wink zresztą we wsi tylko takie stoją no i musiał mieć dach spadzisty. W każdym razie poddasze miało być nieużytkowe. Z wejściem przez właz w hallu. Ale po położeniu stropów (drewniane) wyszła tam tak duża (70m) i fajna przestrzeń, że będzie dodatkowy pokój, łazienka i rekreacja. Z tym że nasz dom jest ze styropianu łącznie z dachem więc z ociepleniem nie pomogę wink
    • malia Re: Budowlane 02.08.25, 15:47
      Może przemyśl jeszcze te przeprowadzkę 🙂
    • nenia1 Re: Budowlane 02.08.25, 16:00
      Ja trochę tego nie rozumiem, nie masz projektanta? Przecież dom to spora inwestycja, lepiej zapłacić fachowcowi, który wszystko rozplanuje, zamiast trochę przyoszczędzić, wydać kasę na budowę i urządzenie wnętrz, a potem nie być zadowolonym.
      • ekstereso Re: Budowlane 02.08.25, 17:16
        Oczywiście, że mam, ale radzę się i ich i z Wami rozmawiam. Już kilka rzeczy architektowi zasugerowałam i fajnie to wplotł.
        • ekstereso Re: Budowlane 02.08.25, 17:21
          To tak jakby powiedzieć: nie masz fryzjera? Po co pytasz o fryzurę? Nie masz przepisu? To po co pytasz? Głównie żeby pogadać z osobami co mają takie same doświadczenia, jakiś pomysł zaświta i już.
          • nenia1 Re: Budowlane 02.08.25, 20:04
            Sama piszesz, że nie ma miejsca na dole na siłownię. Stąd pomyślałam, że nie masz projektanta, skoro powstał projekt domu bez uwzględnienia miejsca na siłownię. No chyba że pomysł na siłownie pojawił się dopiero teraz. Nie przyszło mi do głowy, że masz projektanta a jednocześnie projekt nie przewiduje pomieszczenia, które chcecie mieć.
            • ekstereso Re: Budowlane 02.08.25, 20:07
              Tak, bo to kompromisy miedzy naszymi możliwościami (lub bardziej akurat w tym przypadku weź- mamy ileś metrów do zabudowania i nie wiecej) a chęciami. . Chcialabym to mieć jeszcze saunę i pokój wypoczynkowy- ale tez nie będzie.
              • ekstereso Re: Budowlane 02.08.25, 20:08
                Wz
              • ekstereso Re: Budowlane 02.08.25, 20:12
                Neniu- teraz to nie do Ciebie, naprawdę, bo brzmi jakbym bawiła się w złośliwości, a to mi nie w głowie, tylko ogólna uwaga: ja zanim zaczęliśmy to nie myślałam, że W-Z określają liczbę możliwych do zabudowania metrów. Sądziłam, że masz działkę, masz przepisy budowlane np. Odległości od płotu i hulaj dusza- a tak to nie wygląda. Musisz się ściśle trzymać % zabudowy- u nas niewiele sąsiadów, wiec i procent możliwej do zabudowania działki -niewielki obszar całości.
                • nenia1 Re: Budowlane 02.08.25, 20:33
                  ok, ok. Po prostu źle zrozumiałam. U nas (co prawda duże mieszkanie, nie dom) partner był początkowo przeciwny projektantom, bo czasem tak to działa - a po co, tyle kasy, sami wymyślimy. A teraz się nie może nachwalić. No może nie wszystko uważa za udane w 100% ale sam układ pomieszczeń, w stosunku do tego co było pierwotnie od dewelopera, jest naprawdę bardzo dobrze rozwiązany i na pewno byśmy na to nie wpadli. Zwyczajnie nie mamy takiego wykształcenia i doświadczenia, które pozwoliłoby nam rozwiązać technicznie inne rozmieszczenie instalacji, ścian czy oświetlenia już na etapie budowy.
                  • ekstereso Re: Budowlane 02.08.25, 20:38
                    Ja rok wybierałam projektanta, oglądałam mnóstwo stron. Na razie jestem bardzo zadowolona, ale to początki.
    • primula.alpicola Re: Budowlane 02.08.25, 19:50
      Oczywiście że tak.
    • kamin Re: Budowlane 02.08.25, 20:09
      Nie możecie po prostu zostać w starym domu?
      • ekstereso Re: Budowlane 02.08.25, 20:13
        Każda zmiana w moim życiu, na którą się zdecydowałam, wychodziła mi na dobre.
    • bywalec.hoteli Re: Budowlane 02.08.25, 22:40
      Ex-Tereso, zrób normalne schody na poddasze jak chcesz mieć sensowne używanie. Nie wyciągana drabinę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka