Dodaj do ulubionych

Operacja plastyczna domu

07.05.08, 19:46
Bunkier w lesie.
Obserwuj wątek
    • Gość: edek Re: Operacja plastyczna domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 20:22
      Burak na forum.
      • em_obywatel rtd - to od ang. retarded :P 06.06.08, 17:22
        rtd - to od ang. retarded, nick mówi wszystko :D
        (a tak na serio to żartowałem)
        • anuszka_ha3.agh.edu.pl klocek wciąż klockiem 06.06.08, 19:46
          Domek po przebudowie jest oczywiście ładniejszy niż był, ale klockiem jest
          dalej... Ja tam się nim nie zachwycam.
    • Gość: dodo Operacja plastyczna domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 23:12
      Swietna przebudowa, to bardzo udana zmiana i mysle ze mlody czlowiek duzo
      osiagnie w zyciu (nie jestem jego znajoma :) )
      Zycze powodzenia!
      • Gość: satyron Re: Operacja plastyczna domu IP: *.w90-15.abo.wanadoo.fr 07.05.08, 23:37
        ...to jest dobry modernistyczny przyklad na przebudowe domu .Cos z rodzaju domow
        mieszkalnych z okresu miedzywojennego, jedynie ludzie posiadajacy pewna kulture
        architektoniczna to docenia .obecna architektura polskich domow przypomina
        bardzo kiepski pastyz drobnoszlacheckich domkow...powodzenia dla mlodego architekta
        • Gość: anka Re: Operacja plastyczna domu IP: *.lsb.edu.pl 08.05.08, 10:09
          Gratuluję architektowi
        • Gość: ss Re: Operacja plastyczna domu IP: *.chello.pl 06.06.08, 18:08
          obawiam sie, ze pod Wawa taki architekt nie ma racji bytu. Osoby z gustem plyna
          tu pod prad |chodzi mi o CALA POLSKE, nie okolice Wawy, ale jej przedmiescia to
          swietny przyklad architektonicznej i urbanistycznej porazki|

• anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Operacja plastyczna domu 06.06.08, 19:58
          > ...to jest dobry modernistyczny przyklad na przebudowe domu .Cos z rodzaju domo
          > w
          > mieszkalnych z okresu miedzywojennego, jedynie ludzie posiadajacy pewna kulture
          > architektoniczna to docenia .

Ja tam mam pewną kulturę architektoniczną, ale projekt mnie nie zachwyca. Nie ma
          się co zachwycać samym faktem, że budynek nawiązuje do modernizmu - nic innego
          nie dało się z niego wycisnąć. Bo socjalistyczne polskie klocki też do niego
          nawiązywać miały, cóż że w sposób wyjątkowo pokraczny - była to dziesiąta woda
          po kisielu. No więc trudno, żeby na co innego go przerobili.

Mnie ten budynek przypomina nieliczne w miare udane dziełka z lat 70. i 80.,
          które czasem można napotkać na osiedlach mieszkaniowych. Ale udane jak na tamte
          czasy. Dzisiaj, przy lepszych możliwościach techologicznych i materiałowych
          można by osiągnąć więcej.

Rażą mnie np. te balustradki na balkonie z tyłu domu i na dachu. Wyglądają, jak
          najtańsze jakie mieli w sklepie. A można by wstawić bardziej
          przedwojenno-modernistyczne, zaokrąglone. Rażą mnie rynny z tyłu domu. Zdjęcie z
          tarasem i zejściem do ogródka przypomina mi tani barak biurowy. Jeszcze ten
          wystający komin. Cały ten pomysł z tarasem wśród kominów jest bezsensowny - kto
          będzie tam siedział, wdychając spaliny gazu z kuchni?
          • Gość: rafvonthorn Re: Operacja plastyczna domu IP: *.11.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 07.06.08, 14:57
            W Toruniu, na osiedlu rubinkowo, przerobiono kilka
            typowych "klocków" w dużo fajniejszy sposób. Mianowicie dobudowano
            piętro i poddasze,po czym przykryto je dachem dwuspadowym, łamanym w
            miejscu stropu pietra. Wygląda to super, nie można się dopatrzyć
            poprzedniego kształtu. Polecam redaktorowi tego artykułu, przebudowa
            o której piszę naprawdę robi wrażenie.
          • Gość: aminokwasy anuszko, IP: *.aster.pl 07.06.08, 16:39
            posiadłaś poziom kultury architektonicznej w stopniu co najwyżej
            miernym, razi mnie Twój brak znajmości stylów arhitektonicznych
            materiałów wykonawczych i budowlanych oraz wyobraźni przestrzennej.
            Nie jesteś w tej kwesti ekspertem, więc nie wypowiadaj się na
            tematy, na które pojęcie masz mgliste pojęcie.
            Zalecam natomiast przestudiowanie lektur obowiązkowych
            dla "eksperta" ze szczególnym uwzględniemiem architektury przed i
            powojennej, bo coś Ci się, mylą, dziewczynko, lata trzydzieste z
            pięćdziesiątymi:D
            • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: anuszko, 08.06.08, 12:28
              No to trudno, nie znam się, ale moje przaśne, genetyczne poczucie estetyki to i
              tak razi. Nie razi go natomiast krakowski modernizm, przeciwnie, zachwyca moją
              prostoduszną osobę. A ten domek niby nawiązujący do modernizmu - razi.
    • Gość: arnika Operacja plastyczna domu IP: *.1.13.vie.surfer.at 08.05.08, 10:49
      Bardzo piekna przebudowa. Proste, nowoczesne linie, wrazenie duzej przestrzeni.
      Patrzac na ten dom, ma sie wrazenie swobody i dobrej harmonii z otoczeniem,
      natura. Zadnych balkonikow, lamancow na dachu, kolumieniek. Jaka ulga! Gratuluje
      architektowi i mieszkancom domu!
      • Gość: future766 Re: Operacja plastyczna domu IP: 192.193.245.* 08.05.08, 11:02
        Bardzo udana i ladna przebudowa ale niestety takze i kosztowna,
        szkoda ze artykul nie mowi nic na ten temat... wiekszosci
        wlascicieli tego typu klockow w tym i moich rodzicow na cos takiego
        nie stac...
        Niemniej gratuluje mlodemu architektowi, po prostu zrobione z dobrym
        gustem i wyczuciem... niestety nic wieej nie nalezy sie spodziewac
        po takich konstrukcjach... oczywiscie przy nadmiarze pieniedzy i
        brzydkiego kaczatka mozna zrobic labedzia ale stosunek nakladow do
        efektu jaki mozna uzyskac budujac od podstaw nowy dom moze byc
        nieadekwatny...
        • Gość: młody architekt Re: Operacja plastyczna domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 13:33
          koszty są zasadniczą sprawą ,ale bardziej w tym wypadku dla architekta niż dla
          inwestora, ponieważ zawsze stanowi to wyzwanie , w którym ,przy ograniczonym
          budżecie trzeba dążyć do ciekawych rozwiązań...Nawet tak kosmetyczne zabiegi jak
          zmiana koloru elewacji lub materiału czy np. zmiana okien może już znacznie
          odmienić wygląd takiego domu na lepsze, także opłaca się modernizować 30-letnie
          domy, w każdym możliwym zakresie, byle pod okiem dobrego architekta.
          • Gość: cromwelll Re: Operacja plastyczna domu IP: *.48.jawnet.pl 10.05.08, 17:47

mlody
            miarkuj sie
            powiedz jak zyc w bunkrze bez swiatla
            miales zajecia z psychologiem?
            okienka swiadcza przeciw naturze
            czytal lektury szkolne i schizy z powodu slabego naslonecznienia
            mieszkajcych w sutenerach

gosciu serwuje okienka wysokosci max 80 cm i wszyscy klaszcza

pzdr.

• Gość: dish Re: Operacja plastyczna domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 16:32
              Bardzo ładny lifting, ale ingerencje były na tyle poważne, że prawdobodobnie
              koszty remontu przekroczyły zburzenie tego klocka i postawienie nowego domu IMO
              • Gość: ewa Re: Operacja plastyczna domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 08:42
                dokładnie. mam włąśnie taki "klocek" i jego ewentualna przebudowa w coś w tym
                stylu (w sensie, ze taka wielka ingerencja w formę podstawową) pochłonęłaby
                więcej kasy niż porządne wyremontowanie wnętrza i utrzymanie go na dobrym
                poziomie, zrobienie delikatnych dobudówek oraz reorganizacja i utrzymanie ogrodu.
                • Gość: finka Re: Operacja plastyczna domu IP: *.elisa-laajakaista.fi 06.06.08, 18:48
                  domek po przebudowie bardzo w finskim stylu ;)
                  • damianbsc Re: Operacja plastyczna domu 06.06.08, 18:59
                    W TV mnostwo programów o takiej tematyce - widac na topie teraz.

Zadziwiajace, jak wiele IP jest inszych od polskich.
                    • malpiarnia Re: Operacja plastyczna domu 06.06.08, 19:47
                      od kilku lat pokazuja ten sam ala przebudowany dom
                      koszmarek gorszy niz przed
                      a moze to cela wiezienna za kare dla architekta
                      • Gość: bodowlaniec Re: Operacja plastyczna domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.08, 20:05
                        Domu nie buduje się na 10-15 lat.A trwałość i funkjonalność
                        faktyczną widać po latach.Bo młodym na 2-3 lata może wszystko
                        imponować,tym bardziej jeśli zarabiają pieniądze w dużych
                        aglomeracjach-a odpowiadają prawie za nic.Opisany przykład-
                        mieszkania o wysokości 4 metrów były modne przed wojną-w ostatnich
                        latach krytykowane bo nie funkcjonalne.Teraz wymyśla się duże
                        kuchnie-tylko kto w nich i jakie potrawy będzie robił-kuchnie te
                        mają mieć połaczenie z wielkim wysokim pokojem-tylko kto to będzie
                        sprzątał i robił przyjęcia w domu jak podobnież młodzi są tak
                        zapracowani.
                    • Gość: arch Re: Operacja plastyczna domu IP: 89.100.55.* 07.06.08, 12:10
                      IP z zagranicy jak sadze dlatego ze wiekszosc mlodych architektow pracuje za
                      granica, co pozwala docenic dobre modernizujace adaptacje.
                      Moze to nie poziom swiatowy ale to przyzwoita adaptacja w przeciwienstwie do
                      stawianych w Polsce nowych koszmarkow z katalogow domow gotowych.
    • wlodzimierz.ilicz Kostka nie jest zła. To najbardziej efektywne 06.06.08, 23:31
      wykorzystanie materiałów budowlanych.
      Do tego oczywiście płaski dach.
      Taki dom jest najobszerniejszy i najtańszy.
      Nie wygląda malowniczo ale można to urozmaicić budując dom
      dwupoziomowy gdzie prawa i lewa część są przesuniete wobec siebie o
      np. 5 schodków.
      Powiększanie okien, podnoszenie sufitów to zwykłe szaleństwo biorąc
      pod uwagę aktualne ceny ogrzewania.
      Niestety teraz istnieje wprost urzędowy obowiązek budowy domów ze
      stromym dachem - bo z zewnątrz ładnie wyglądają.
      A że są droższe i że pomieszczenia pod stromym dachem (faktycznie
      piętro) są niefunkcjonalne - urzędów od ładnego krajobrazu to nie
      obchodzi.
    • Gość: MJ barbarzyństwo IP: *.aster.pl 06.06.08, 23:45
      Jak można było tak zeszpecić taki ładny przykład polskiej szkoły
      funkcjonalnej. Pierwowzór był przynajmniej piękny w swojej
      prostocie. Idealna bryła została zeszpecona w sposób tandetny i
      drobnomieszczański.
    • sselrats Operacja plastyczna domu 06.06.08, 23:56
      "Jak przerobić popularną "kostkę" na ładny dom?"

Ciekawa semantyka. Czy "popularna" jest eufemizmem od brzydkiej?
      Czy "ladny" nie jest popularny?
    • Gość: pedRo w Chorzowie jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 20:07
      dzielnica cala skladajaca sie z modernistycznych willi. Cala sie marnuje niestety. Albo to z powodu braku remotnow albo z powodu daremnych remontow. dzienilca Ruch przy stadionie Ruchu.
    • mogiolive Operacja plastyczna domu 16.06.08, 14:29
      Dom widać bardzo ładny jest i mozna by go świetnie urządzić i wyremontować.
      Tylko do tego wystarczą chęci i zrobić z niego coś świetnego. Ostatnio
      natrafiłem na sklep internetowy gdzie jest wiele ciekawych rzeczy które mogły
      by się przydac do tego domu www.mogio.co.uk
      • Gość: cromwell Re: Operacja plastyczna domu IP: *.48.jawnet.pl 16.06.08, 18:46
        mogiolive napisała:

> Dom widać bardzo ładny jest i mozna by go świetnie urządzić i wyremontować.

jestes moim idolem:))))

pzdr.
        • Gość: Darek Re: Operacja plastyczna domu IP: *.xdsl.centertel.pl 05.10.08, 21:01
          Moim zdaniem świetnie urządzony dom z pomysłem i konsekfencją. Ja również jestem w posiadaniu domu z płaskim dachem, bez piwnic - i mam zamiar go nieco przerobić. A jak idzie o koszta to budowa nowego domu jest zdecydowanie bardziej kosztowna - w moim przypadku (156 m2) za 150 tyś zł mam super komfortowy domek - a gdybym chciał go burzyć i budować od nowa musiałbym dać 2 razy tyle - lepiej zorbić użytek z tego co się ma i pojechać na rejs do okoła świata za zaoszczędzone pieniądze niż brnąć w nieskończoność - bo wygląd nie odgrywa aż takiej roli jak funkcjonalność i nie jest tak potrzebny by poczuć sie w nim komfortowo.
    • Gość: Raf4 Re: Operacja plastyczna domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.08, 22:13
      Przede wszystkim w pierwszej kolejności należało by wzrócić się do
      specjalisty o zropbienie badań czy istniejący dom, który ma swoje
      lata jest wykonany po pierwsze prawidłowo konstrukcyjnie, nie ma w
      domu grzyba, krótko mówiąc czy dom będzie mógł w pełni zdrowy stać
      prze następne 30 lat. Jeżeli tak to myślę, że jest to doskonała
      podstawa do dobrej rozbudowy. W dzisiejszych czasach prosta
      architektura wraca do łask. Płaskie dachy tak na prawdę w cale nie
      muszą być droższe w wykonaniu a nawet o wiele tańsze. Należy tu
      tylko zwrócić uwagę na wykonanie b. dobrej hydroizolacji.
      Technologia hydroizolacji w ostatnich latach bardzo się poprawiła.
      Istnieje bardzo wiele doskonałych produktów przede wszystkim mam tu
      na myśli izolacji w postaci płynnej, które jak balon są w stanie w
      100% uszczelnić dach w przeciwieństwie do papy, która jednak może na
      klejeniu tracić swoje właściwości izloacyjne. Nastyępna sprawa to
      ocieplenie. W dzisiejszych czasach są inne normy termoizolacji i być
      może będzie potrzeba wykonać dodatkowe ocieplenie. Myślę, że samo
      wykonanie elewacji oraz wymiana okien już w bardzo dużym stopniu
      wpływa na zmianę architektury. Natomiast prosta linia i tak musi
      pozostać. Osobiście bardzo lubię ten styl i uważam, że tego typu
      rozwiązania są niedocenione. Zazwyczaj wiekszość ludzi woli domki
      typu grzybek, skośny dach o których być może za parę lat będzie się
      mówiło brzydkie kaczontka z lat 2000 ;-) Osobiście nie lubię budować
      czegoś co mają wszyscy. Luibię jak dom ma trochę własnego stylu,
      pewnego charakteru, swego rodzaju indywidualizmu. Ważne też jest
      otoczenie domu no i przedewszystkim mieszkańcy :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka