Dodaj do ulubionych

VAT 22% na materiały budowlane - help!

IP: *.crowley.pl 12.09.03, 15:29
Czy ktoś wie na 100% od kiedy wchodzi 22% VAT na materiały budowlane, lub
wie, gdzie można się tego dowiedzieć? Czytam różne informacje na stronach
internetowych i co strona - to inna wersja: od 1 stycznia 2004, lub od maja
2004. Te kilka miesięcy różnicy ma dla moich finansów kluczowe znaczenie. Czy
ktoś może mi pomóc?
Obserwuj wątek
    • vampi_r Re: VAT 22% na materiały budowlane - help! 12.09.03, 16:00
      Nie no, VAT nie moze zmieniać sie w połowie roku.
      • Gość: kasia Re: VAT 22% na materiały budowlane - help! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.03, 20:27
        a to niby dlaczego? mam zacząć wymieniać przykłady? Vat rozlicza się w
        okresach miesięcznych (w odróżnieniu od dochodowego którego zasady są
        jednolite dla całego roku) i nie ma powodu aby od pewnego miesiąca było
        inaczej.

Jeśli chodzi o VAT na materiały budowlane to ostatnia zapowiedź jest, że od
        maja 2004. Na usługi dla mieszkalnictwa ma pozostać 7%
    • Gość: kasia Re: VAT 22% na materiały budowlane - help! IP: 195.205.44.* 12.09.03, 16:15
      czy to znaczy, ze na wykup mieszkan tez wejdzie od stycznia 22%. Przeraza mnie
      to, bo nie zdazę.
      A jeszcze nawet nie wiem czy i jak bardzo skorzystam na wykupie mieszkania
      komunalnego, obecnie za 15%. Poniewaz mam ograniczone fundusze, to zastanawiam
      jakie plusy będę miala jako właścicielka mieszkania. Szarpac sie?
      Doradzcie. Pozdrawiam wszystkich niezdecydowanych.
      • vampi_r Re: VAT 22% na materiały budowlane - help! 12.09.03, 16:23
        Oj czy mówisz o VAT na sprzedaż mieszkań? Bo nie bardzo rozumiem co to te 15%.

Obecnie VAT na sprzedaz mieszkań jest 7%, od przyszłego roku chyba nie drożeje.
        Ale Polska "wynegocjowała" z UE VAT na sprzedaz mieszkań 22% i to juz od 2007
        (o ile dobrze pamietam).
      • Gość: JerzyR Re: VAT 22% na materiały budowlane - help! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.09.03, 21:36
        jesli budynek jest w (bardzo) dobrym stanie to radze wykupic, ale jesli jest w
        (bardzo) zlym stanie to lepiej nie wykupowac - koszty remontow obciazaja
        wlasciciela
        JR
        • Gość: asia Re: VAT 22% na materiały budowlane,styczeń czy maj IP: *.crowley.pl 15.09.03, 15:11
          No i co mam mysleć? Znowu różne wersje na temat daty wprowadzenia nowego vatu.
          Czy ktoś wie, gdzie takie rzeczy mogą być napisane czarno na białym, bez
          wątpliwości?
          • vampi_r Re: VAT 22% na materiały budowlane,styczeń czy ma 15.09.03, 15:21
            Gość portalu: asia napisał(a):

> No i co mam mysleć? Znowu różne wersje na temat daty wprowadzenia nowego
            vatu.
            > Czy ktoś wie, gdzie takie rzeczy mogą być napisane czarno na białym, bez
            > wątpliwości?

W ustawie budżetowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka