-
Dostałam jajka swojskie przywiezione ze wsi, zastanawiam się tylko czy wszystko z nimi ok, bo mają strasznie dziwną taką biało-zielonkawą barwę skorupki??? Zupełnie inne sa od tych, które są w sklepach, ale w środku wyglądają i pachną normalnie. Wszystko z nimi ok? Jak myslicie?
-
polozylam opakowanie jajek na balkonie, z pewnoscia zamarzly. czy mozna je jeszcze zjesc czy lepiej wyrzucic? wiem, ze bialka sie dobrze mroza ale jajka w calosci?
-
Da się? Serio pytam ;)
No dobra, wiem, że biszkopt bez jaja to jak hm, jajecznica bez jaja, ale potrzebuję coś, co będzie warstwami tortu, co będzie zatem ciastem, da się uformować w tort, przełożyć masą, polać polewą oraz potem serwować.
A więc jakie ciasto się najlepiej do tego celu nada?
Jakieś pomysły?
Dla czepliwych - nie, to nie kolejny wydumany problem dietetyczny, tylko ciasto ma być dla trzylatka, który wszelki kontakt z jajkami (i białko i żółtko) przepłaca trzytygodniowy...
-
Planuję ugotować je wszystkie za jednym zamachem.
Zakładam, że nie powinny być w dwóch warstwach (?)
nie powinny się stykać
powinny być włożone do zimnej wody
słyszałam też o tym ze sól mozna wrzucić, podobno wtedy nie pękają.
Macie jakieś rady?
-
Nie bez zdziwienia dziś uświadomiłam sobie, że przed świętami kupiłam 2 x 30 szt i 2 x 20 szt. W lodówce miałam jeszcze 10 szt. Razem było ich 110. Ocalało 6, czyli na świąteczne przysmaki poszło 104 jajka !!! Sernik - 14 (ciasto + masa), makowiec "Tralalumpka" - 12, do tego rolada, pasztet, jajka faszerowane, jajka do barszczu, do sałatki, do święconki... i tak wszystkich się nie doliczę :) Jestem zaskoczona bo nigdy wcześniej nie liczyłam tych jajek a tu okazuje się, że Wielkanoc to baaardz...
-
Ugotowane wczoraj (na twardo) już dziś wydają mi się lekko "stare", tak samo jako składnik sałatki.
Czy są jakieś określone wymogi czasowe, po których gotowane jajka stają się niezjadliwe?- skorupka w żadnym miejscu nie uszkodzona jak co ;-)
-
ostatnio mam faze na jedzenie potraw z jajek. byly jajka faszerowane pieczarkami, spicy devilled eggs, jajecznica na wedzonym boczku z cebula, jajko na miekko ze swiezym chlebem z maslem, pasta jajeczna z wedlina i zielenina, jajka w sosie tunczykowym...
co zjesc jutro? dla usprawiedliwienia dodam, ze jestem w ciazy :D cholesterol ok
-
Powinno się je jeść codziennie.
bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,35235,11493479,Jedzcie_jaja__Na_sniadanie__na_obiad__na_kolacje.html?as=1&startsz=x
-
nie wiem czy powinnam pytać tu czy na jakimś poradniku domowym, ale... przed chwilą wybuchły mi jajka o których zapomniałam że się gotują. W związku z czym, pomijając że muszę jak ostygnie pozbierać wszystkie kawałeczki jajka ze sciany to muszę coś zrobić z garnkiem. Garnek ulubiony, więc nie ma opcji, cały dół czarny. co powinnam teraz z nim zrobić. Jajka gotowały się 57 minut :(
-
Czy to normalne, że przy gotowaniu jajek na twardo robią się na powierzchni wody takie okrągłe obłoczki w miejcu, gdzie są jajka?
-
Witam,
jestem chora, niedlugo odiwedzi mnie znajoma chcialabym zrobic ciasto jogurtowe, ktore ktos tutja juz kiedys podal- 1 jogurt, traktowanie kubeczka jogurtowego jako miarki, olej, cukier, maka, maka ziemniaczana, 4 jajka.
jajek w domu mam 3:)
myslicie, ze ciasto nie wyjdzie jesli dodam 1 jajko mniej? mam niewiele czasu na decyzje, a na oewno nie wyjde z domu po jedno jajko..
-
[i]Dla kury każde jajko to jej przyszłe dziecko - bądź weganinem[/i]
-
Dwużółtkowe, czyli spore. 3 minuty? 4?
-
Czy zwracacie uwagę kupując jajka na cyfry 3,2, 1 i 0, czyli o znaczenia
rodzaju chowu kur?
Jeśli wiecie gdzie można kupić jajka oznaczone inaczej niż 3 - piszcie.
Zależy mi przynajmniej na dwójkach, o 1 i 0 raczej nie marzę:(
Dlaczego one są tak trudno dostępne?
-
Ostatnio jadłam na większej imprezie schabowe bez panierki z bułki tartej. Ponoć było tylko w samym jajku. Próbowałam zrobić w domu ale jajko spływało mi z kotleta. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jak się takie kotlety robi? Były bardzo pyszne i soczyste ;)
-
po co? czy nie można bez jaj? jaki wyjdzie bez jajek? mniej pulchny bo chyba puszystość dają? ale taki sernik trzeba szybko zjeść ze względu na surowe jaja
-
bylam wczoraj na sniadaniu, Wloch przyniosl pyszne kulki
mowil ze:
bulka tarta, ser, jajko, natka
i smazone
moze ktos wie, jak sie toto moze nazywac?
smaczne bylo, dzieciaki sie zajadaly
-
Wątek przedświąteczny.
Otoż całe życie nie mogłam dojść, czemu zoltka niektorych gotowanych jajek po pewnym czasie szybko ciemnieją, w przekroju ujawniając paskudną siną obwódkę, a inne nie. Myslalam, ze to moze zalezy od diety kury, albo od świeżości jajek, ale i tak wychodziło, ze jestem skazana na ruletkę.
Długość gotowania? Sprawdzę przy najblizszej okazji i jesli się potwierdzi, zastosuję w święta.