miliarder 01.08.08, 22:02 co za debilny schemat ile miejsca zajmują schody.... moze by ktos napisał do tego schematu jaką wysokosc takimi schodami da sie pokonac, a nie tylko ile zajmują?? jak mam 3 schodki jednobiegowe to tez 510 cm ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eli63 Ile razy można pokazywać te same zdjęcia. 03.08.08, 14:18 Ostatnio pokazywaliście te schody 12 lutego 2008 roku. Skończyły się fotki. Brak nowych pomysłów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawels jasne drewno na schody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.08, 06:45 szanowni forumowicze, prosze was o dorade, jakie jest najlepsze jasne drewno na schody, wykluczam buk i dąb. Zastanawiam sie nad klonem (jaworem), jesionem, grabem. moze ktos z Was ma juz schody z jasnego drewna i moglby sie podzielic swoimi spostrzezeniami. milego dzionka dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gunb Re: jasne drewno na schody IP: *.chello.pl 05.08.08, 20:29 Lepsze są schody masywne ( np.żelbetowe ) co najwyżej z okładziną drewnianą ... Przynajmniej np. nie dudnią. Myślę, że po kilku latach użytkowania schodów drewnianych będziesz je przeklinał ") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: ABC dobrego domu: schodami na piętro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.08, 20:40 miliarder napisał: > co za debilny schemat ile miejsca zajmują schody.... > > moze by ktos napisał do tego schematu jaką wysokosc takimi schodami da sie > pokonac, a nie tylko ile zajmują?? ?? > > jak mam 3 schodki jednobiegowe to tez 510 cm ? 3 schodki jednobiegowe? Radzę się podszkolić w temacie wcale nie "debilnym". Odpowiedz Link Zgłoś
rlangdon Schody jako element wnętrza 23.02.15, 21:33 Doradźcie mi proszę jakie schody wybrać? Drewniane czy jednak solidny Żelbeton? Poczytałem już trochę o schodach w tym artykule www.mgprojekt.com.pl/blog/schody-zelbetowe-czy-drewniane autor zwrócił uwagę na kilka ważnych aspektów. Niemniej jednak chcę jeszcze was zapytać. Odpowiedz Link Zgłoś
drogimex Re: Schody jako element wnętrza 03.05.15, 21:58 W tradycyjnym domu polecam schody betonowe (dokładniej żelbetowe), wykończone drewnem. Na stronce zbudujmydom.pl/index.php?page=schody-betonowe-czy-drewniane opisano zalety i wady schodów betonowych oraz drewnianych wraz z analizą kosztów budowy i wykończenia schodów. Z doświadczenia powiem Ci, że schody betonowa są dużo trwalsze niż samonośna konstrukcja drewniana. Jest to jednak rozwiązanie docelowo droższe. Wbrew pozorom wykonanie "samych" stopnic drewnianych nie jest wiele tańsze niż cała konstrukcja schodów samonośnych. Zaletą betonu jest jednak możliwość rozłożenia kosztów budowy schodów na dwa etapy - beton, po którym możemy już bez problemu wchodzić na górę, oraz dobre jakościowo drewno, gdy uzbieramy odpowiednią gotówkę. Przy betonie warto wiedzieć, że nie tylko dąb nadaje się do ich wykończenia, wbrew temu co wiele osób twierdzi. Ja posiadam schody wykończone stopnicami bukowymi i jestem bardzo zadowolony z takiego rozwiązania. Stopnice są bardzo wytrzymałe, dość twarde a jednocześnie tańsze od dębu, w moim wypadku, o ok. 30%. Polecam artykuł na temat drewna do schodów wewnętrznych na stronie zbudujmydom.pl/index.php?page=jakim-drewnem-wykonczyc-schody-betonowe Pozdrawiam, Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
ekspert_schody_kamex Re: Schody jako element wnętrza 19.08.15, 16:15 Schody drewniane będą się lepiej prezentować niż wylewane betonowe. Są przede wszystkim lekkie i dodatkowo stanowić będą dekorację wnętrza. Połączenie drewna ze stalą nierdzewną czy szkłem da świetny efekt :) A jak Wam się podobają poniższe realizacje ? Schody drewniane 1 Schody drewniane 2 Schody drewniane 3 Odpowiedz Link Zgłoś
eskatt_balustrady Re: Schody jako element wnętrza 15.09.15, 08:55 Do schodów należy dopasować również balustradę. Jeśli wykonacie schody drewniane można dopasować pod to pochwyt w formie drewna: buk lub dąb, surowy bądź drewniany. Słupki jednak zalecałabym wykonać w całości z stali nierdzewnej, gdyż jest to najważniejszy element konstrukcyjny balustrady i musi być stabilny aby zapewnić bezpieczeństwo całej balustrady. Wypełnienie jakie można dobrać, zależy już od indywidualnych potrzeb. Do drewna jak najbardziej pasuje wypełnienie z szkła. Tafle szkła produkowane są na indywidualny wymiar jak również kolorystykę można dobrać pod zamówienie. www.eskatt.pl/galeria-g-1.html Odpowiedz Link Zgłoś
marlenka.1985 Re: Schody jako element wnętrza 06.04.16, 09:34 Też uważam, że do schodów drewnianych będą pasować szklane balustrady. Oczywiście wybór balustrady musi być uwarunkowany aranżacją wnętrza. We wnętrzach klasycznych sprawdzą się bez wątpienia balustrady drewniane, bądź kute, natomiast w nowoczesnych aranżacjach balustrady z elementami szklanymi, bądź ze stali nierdzewnej www.eskat.com.pl/eskatt/balustrady_z_pretami_poziomymi/balustrady_z_pretami_poziomymi.html Odpowiedz Link Zgłoś
machwiej Re: ABC dobrego domu: schodami na piętro 06.04.16, 21:54 W zależności od gustu: drewno,stal nierdzewna,szkło teraz w modzie jest.Wygoda,gdyż zawsze można po kilku latach wymienić/zmienić wgląd. "Betonowców" się nie robi,gdy schody prowadzą z salonu... Odpowiedz Link Zgłoś