Dodaj do ulubionych

Kiedy stosować uni grunt

28.04.09, 00:10
Mam niedługo remont mieszkania w bloku i związku z tym mam kilka pytań. Chcę pokryć ściany gładzią i nie wiem czy gładź gipsowa a szpachlowa to jest to samo? Czy można bezpośrednio na gładź szpachlową/gipsową nanieść uni grunt oraz jak rozwiązać problem lekko pękających ścian w starszych blokach z tzw "wielkiej płyty"
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Kiedy stosować uni grunt 25.05.09, 16:44
      Grunt dajesz pod gładź. Gładź szpachlowa i gipsowa to zasadniczo to samo, zależy
      jak kto mówi i jak sobie na worku napisał. Spękania załatwiasz siatkami
      samoprzylepnymi wtapianymi pod gips. Same gładzie polecam zagruntować najtańszą
      farbą emulsyjną. fachowiec sobie spokojnie poradzi.
      • maciek_ltd Re: Kiedy stosować uni grunt 25.05.09, 18:28
        :)

Środek gruntujący stosuje się dla wyrównania i zmniejszenia chłonności podłoża.
        Także stosuj grunt przed położeniem gładzi i przed malowaniem.

Uwaga!

Jeśli chcesz pomalować wygładzone ściany nie stosuj unigruntu ATLASA.
        Jeśli chcesz uzyskać najlepszy z możliwych efektów, zastosuj farbe i srodek
        gruntujacy jednego producenta. Oczywiscie tańsza opcja to biała farba wymieszana
        z wodą.

• Gość: KRiSss Re: Kiedy stosować uni grunt IP: *.chello.pl 09.05.10, 11:53
      witam moim zdaniem pomiedzy gladzia szpachlowa a gipsowa to nie ma wielkier
      roznicy ale jezeli masz swierze tynki to proponuje szpachlowa:) i gruntowac
      przed szpachlowaniem i po szlifowaniu przed malowaniem:))
    • vievior Re: Kiedy stosować uni grunt 12.05.10, 11:45
      Jeżeli chodzi o różnicę pomiędzy gładzią szpachlową a gipsową to różnica
      faktycznie jest niewielka. Gładź gipsowa nadaje się do grubszego nakładania niż
      gładź szpachlowa. A co do uni gruntu to pod gładź jest ok, ale pod farbę
      zastosowałbym coś słabszego np grunt tytana. Jeżeli masz już uni grunt i nie
      chcesz nic innego to koniecznie pamiętaj aby go rozcieńczyć przed gruntowaniem.
      Bo możesz na gładzi zrobić szklistą powłokę z której farba będzie spływać. Jest
      to tzw. przegruntowanie powierzchni. A co do pękania to pamiętaj o siatce z
      fizeliną w rogach- powinna pomóc.
      • pawel_krk1986 Re: Kiedy stosować uni grunt 12.05.10, 14:32
        Bez gruntowania nie ma co zabierać się za szpachlowanie, popełniłem ten błąd pół
        roku temu przy remoncie mojego pokoju. Na jednej scianie nie dałem gruntu bo się
        uczyłem dopiero klaść gładź, położyłem z wielkimk trudem, problem przyszedł gdy
        zacząłem potem malować gdyż wszystko praktycznie zostawalo na wałku także bez
        gruntu nie warto tracić czasu
        • Gość: Aaron Re: Kiedy stosować uni grunt IP: *.chello.pl 30.10.10, 09:36
          1. Oczyszczasz ściany z tapet etc. (bardzo dokładnie - żadnych farfocli nie może być na ścianie).
          2. Gruntujesz (moim zdaniem rozcieńczonym z wodą 1:1 unigruntem najbezpieczniej - gładzie stwarzają problemy przy nakładaniu na "przegruntowane" ściany a to się zdarza gdy nie ma człowiek doświadczenia).
          3. 2 warstwy gładzi - nakładane jedna po całkowitym wyschnięciu drugiej.
          4. Szlifowanie - jeśli wychodzi że pozostają dziury i inne rzeczy których nie da się wyprowadzić szlifowaniem to omijamy je.
          5. Gruntujesz unigruntem 1:1 jeszcze raz - wtedy po wyschnięciu wszystko co źle wyszło będzie ładnie widać.
          6. Robisz zaprawki wszystkich niedościągnięć.
          7. Lekkie szlifowanie tam gdzie były poprawki.
          8. Gruntowanie - zależnie od ilości szlifowania ale jeśli się napyliło to niestety kolejny raz całość.
          9. Malowanie.
    • grand-tech Re: Kiedy stosować uni grunt 31.10.10, 20:13
      A teraz trochę rozwinięcia bo tak naprawdę to tylko Aaron ma pojęcie o temacie.
      Po pierwsze to powinno paść pytanie czy na ścianach jest stara farba i ile ma lat?
      Po drugie ponieważ to stary blok trzeba sprawdzić czy pod farbą emulsyjną nie kryje się farba klejowa - był taki przypadek i lipa.
      Jeśli nie ma klejówki to i tak należy sprawdzić czy ta co jest się trzyma odpowiednio a tak naprawdę to po fachowemu powinno się zdrapać wszystko wtedy jest 100% pewności.
      Guntujemy całość przed gładzą a na pęknięcia w wielkiej płycie to są specjalne taśmy a nie siatka czy fiselina.Wtapiamy je w gips.
      Dwie warstwy gładzi to nieporozumienie no chyba że ktoś nigdy nie widział prawdziwej gładzi.
      Na dewelopperskich tynkach gipsowych rzadko się udaje po dwóch warstwach uzyskać prawidłowy efekt bo pamiętajmy że część zdejmujemy podczas szlifowania.
      Tak więc trzy warstwy:
      pierwsza z gipsu podkładowego może być nida gips - szara
      dwie kolejne proponuje z masy szpachlowej nowa nida jest w liroju albo bricomanie
      Żadnego gruntowania gruntem po wyszlifowaniu bo jak jest ręka nie wprawiona to zrobią się zacieki i wszystko wyjdzie po malowaniu.
      Najlepiej - biała farba typu jedynka lub dekoral i po kłopocie.Oczywiście rozcieńczamy i dobry wałek - dobry wałek to podstawa ( beckers lub anza do farb lateksowych )
      Wyjdzie malutka struktura.
      Powodzenia
      Grand-tech
      • Gość: gość Re: Kiedy stosować uni grunt IP: 88.220.125.* 02.11.10, 11:10
        grand-tech a nie wiesz co ja zrobiłem źle:
        po 3 miesiącach od malowania farba na suficie się łuszczy i odpada. Sufit i ściany malowane tą samą farbą duluxa, ściany oczyszczone ze starej farby, zagruntowane unigruntem farba odłazi tylko na suficie. O co tu chodzi?
        • grand-tech Re: Kiedy stosować uni grunt 02.11.10, 15:55
          Rzeczywiście można doznać szoku.U nie kiedyś tak się stało i winna była farba a ponieważ zawsze pod sufitem jest cieplej i jest większa wilgotność to najszybciej na lipne farby reaguje sufit.Pytanie też czy nie był kiedyś wcześniej zalany? Ale to już inna kwestia.Tak jak mówię u mnie to była kwestia farby i nie patrz że to dulux bo u mnie szlak trafił po tikkurili i tez niby górna półka.Co śmieszne zdrapałem i pomalowałem jedynką i siedzi. Nawet po roku zadzwoniłem do Klienta czy się nic nie dzieje i spoko.
          • Gość: Timmy Re: Kiedy stosować uni grunt IP: *.play-internet.pl 04.03.14, 13:00
            Zastanawia mnie czy sposòb w jaki koles szpachlujacy syfit k/g ma rzeczywiste odniesienie. zamiast nalewac wode do rozrobienia gipsu szpachlowego uzywal uni gruntu.
    • Gość: gość Re: Kiedy stosować uni grunt IP: *.play-internet.pl 06.03.14, 18:10
      Przed gładzią zawsze trzeba podłoże zagruntować. Wtedy przyczepność gładzi jest o wiele większa i nie ma ryzyka że w trakcie malowania zacznie coś odpadać. Są różnego rodzaju grunty. Tych najtańszych nie polecam-słaba jakość. Dobry jest grunt ceresit niebieski w koncentracie. Oczywiście gładź po wyszlifowaniu należy również zagruntować. Można to zrobić w ten sposób że do wiaderka z gruntem dolewamy zwykłą białą farbę w takiej ilości aby uzyskać konsystencję nieco gęstszą od wody. Następnie dokładnie to mieszamy i malujemy. Dodanie farby ma na celu zmniejszenie ryzyka spływania gruntu po ścianach i dodatkowo tzw. zabielenie gładzi czyli wstępne malowanie które jest dobrym podkładem pod właściwą farbę. Na spękane powierzchnie najlepiej położyć po całości siatkę zbrojącą stosowaną przy ociepleniach lub tylko w miejscach spękanych specjalną masę z włóknami firmy MasterMass. Więcej o gładziach i malowaniu ścian na malowanie ścian warszawa
    • robertkucharski Re: Kiedy stosować uni grunt 06.03.14, 22:54
      Odpowiedz jest krótka - zawsze
      • Gość: grelo Re: Kiedy stosować uni grunt IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.06.14, 08:53
        dobrej jakości grunt maja w ceramik.info.pl/ - mi pomogl szybciej uporac się z remontem
      • ana27nowy Re: Kiedy stosować uni grunt 19.05.24, 09:49
        A czy trzeba go rozcieńczac? Co jeśli dam nie rozcienczony
    • dadis Re: Kiedy stosować uni grunt 27.06.14, 21:25
      Mam pytanie , robie remont mieszkania i wszystkie sciany sa nowe z plyt regips czy uni grunt stosujemy przed zaszpachlowaniem szpar i miejsc gdzie sa wkrety czy po ??? Zwlaszcza jesli chodzi o lazienke poniewaz sa tam plyty biale a nie zielone ..
      • 88yunior Re: Kiedy stosować uni grunt 21.07.14, 19:38
        na płyty k-g nie trzeba stosowac uni gruntu.wrecz odradzam, bo przy szpachlowaniu mogą powstawac pęchcerzyki które ciezko zaszpachlowac,jest to do zrobienia ale trzeba doswiadczenia. inaczej jest w przypadku łazienek,jezeli nie ma zielonej płyty to mozna uni-gruntem pod płytki maznąc.
        WAŻNA SPRAWA : ludzie podstawowy błąd jaki popełniacie to musicie wiedziec ze gruntowanie to nie to samo co "malowanie uni-gruntem" sciany gruntuje sie przed malowaniem,ja uzywam gruntu sniezka, oczywiscie trzeba go rozcieczyc z woda.ja rozcieczam 10l gruntu sniezka i ok 7 litrow wody.nie pół na pół bo to za duzo. a rozcieczyc ten grunt trzeba bo raz ze wolniej ściany na swierzym gipsie wpijaja grunt , dwa ze nie rozcieczony najprawdopodobniej po nałozeniu drugiej warstwy farby bedzie sie odparzac i powstaną pecherze i farba moze na wałku zostac. jesli ktos ma jakie pytania to niech pisze na moje gg 12293491 to postaram sie pomoc, bo widze ze tu sami "fachowcy" a praktycznie nie maja pojecia o pracach wykonczeniowych, pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka