johana75 08.05.09, 19:51 W starej podłodze po szlifowaniu w 2 deskach zauwazyłam ślady po korniku, czym moge go zlikwidować i jak? W sumie nie wiem czy jest zywy czy nie, ale na zimne nalezy dmuchać Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cyklina-klimkiewicz Re: Kornik w deskach podłogowych sosnowych 08.05.09, 20:39 Jak jest to dokuczliwe, należy wymienić zaatakowane przez kornika deski.Wymiana jest prosta.Naprawa taka skuteczna, po szlifowaniu nie różni się od tego co było,pod warunkiem dobrania kolorystycznego.Można wyciąć na legarach i dołożyć nowe.To najpewniejszy i najskuteczniejszy sposób naprawy. B.Klimkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re: Kornik w deskach podłogowych sosnowych 09.05.09, 12:51 Wymiana nie wchodzi w gre , bo moja podłoga ma ok.100 lat i specyficzny odciań drewna który jest jedyny w swoim rodzaju. Ja nic nie słyszałam, znaczy się nie słyszałam tego kornika...może nie ma go już tam i zostały tylko ślady. Myśle ze jesli kornik byłby czynny to byłoby więcej desek uszkodzonych? ja mam tylko 2 deski i b. mało tych śladów. Czy sa jakies płyny które moge dla pewności zastosować? Odpowiedz Link Zgłoś
cyklina-klimkiewicz Re: Kornik w deskach podłogowych sosnowych 09.05.09, 18:21 Cóż wiara czyni cuda, ale czy z kornikami w podłodze sobie poradzi? Z domowych sposobów można obłożyć te miejsca startą cebulą ,trochę uciążliwy zapach,przez kilkanaście dni kuracji jest do zniesienia.Gdzie są ślady kornika , to na pewno on tam jest, ale czy tyko tam? Dobrze poszukasz to znajdziesz więcej.Szczególnie tam gdzie stały stare nie przestawiane meble.Niestety ślady kornika często są pod powierzchnią deski .Liczyć się musisz jednak z naprawą podłogi, jej wiek nie jest gwarancją wiecznego użytkowania.Z patyna na nowych deskach też nie ma problemu.B.Klimkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re: Kornik w deskach podłogowych sosnowych 10.05.09, 23:45 A co powie Pan o takim preparacie jak: "Holzwurm Tod" czy są one skuteczne? Odpowiedz Link Zgłoś
cyklina-klimkiewicz Re: Kornik w deskach podłogowych sosnowych 11.05.09, 09:24 Kornik w drewnie bywa w różnych miejscach, np w meblach. o ile z meblem prościej sobie radzić to z podłogą,niestety tak nie jest.Radzę tylko dobrze czytać instrukcję, by przy okazji walki z kornikami ,sobie nie zrobić krzywdy.Nie znam skuteczności tego środka,nazwę ma zachęcającą.Ciekawe czy tylko robaki w drewnie uśmierca, czy domowników też? Może to nie jest maść na szczury. Z pewnością nic nie jest skuteczniejsze od wymiany zaatakowanych desek, i niczego mniej kłopotliwego też nie ma.Największym problemem jest zlokalizowanie wszystkich miejsc na podłodze, które smakują kornikowi, bo znaczna ich część jest niewidoczna z wierzchu.Żeby robalowi zaszkodziło, to musi mieć z tym kontakt, i tu cała trudność.B.Klimkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re: Kornik w deskach podłogowych sosnowych 11.05.09, 14:48 Byłam dzisiaj w baumarkt i trafiłam na bardzo kompetentnego pana który mi to wszystko wyjasnił szczegółowo. Powiedział ze jeśli ten kornik tam jest to na podłodze mozna zaobserwować takie "kupki" z trocin i ze ten preparat to straszna trucizna. Mam wstrzyknąć strzykawką w każdą dziurkę ten płyn , bo jeśli bym tylko tym posmarowała to nie pozabijam larw które tam sa. I ze trzeba wietrzyć mieszkanie conajmniej 3 doby. Z racji tego ze tam nie mieszkam moge to przed wyjazdem zrobić i zostawić okno otwarte na tydzień ...powinno się dobrze wywietrzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: Kornik w deskach podłogowych sosnowych IP: 94.246.145.* 11.05.09, 17:59 kompetentny pan powinien wiedziec ze kornik atakuje oslabione drzewa i wystepuje pod kora nie znajdziesz drania w litym drewnie dodatkowo starym masz jakiegos innego drania mniejsza jakiego co jak co ale w truciznach na skurczybyki osignelismy perfekcje wystarczy bele jaki srodek na bazie benzyny benzyna powoduje doglebna penetracje i po gosciu pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
plewy4 Re: Kornik w deskach podłogowych sosnowych 03.09.09, 14:40 miałem ten sam problem:) ale znalazłem fajny preparat do ich likwidacji w sklepie internetowym. Polecam skuteczny :) hurt-agd.bazarek.pl/opis/454419/vigonez---spray-do-zwalczania-kornikow--kornik.html można go też kupić w koncentracie i samemu rozrobić wówczas można dostosować dawkę do podłoża wzmocnić :) hurt-agd.bazarek.pl/opis/141883/vigonez---koncentrat-do-zwalczania-kornikow--kornik.html po zamówieniu w ciągu 2 dni miałem preparat u siebie a po 4 walka była skończona i zgadnij kto wygrał Odpowiedz Link Zgłoś
bastekss kołatek domowy 10.09.09, 08:31 jeżeli są to regularne dziurki o średnicy ok. 2mm i są wokół trociny to jest to kołatek najprostszy sposób to terpentyna zmieszana z benzyną lub naftą wstrzykiwanie do każdej dziurki i zaklejanie woskiem trochę śmierdzi ale jest skuteczne i tak do bólu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ha,ha Re: kołatek domowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 14:33 najlepiej to mu soli nasypać na ogon,sam wyjdzie /ha,ha/ Odpowiedz Link Zgłoś