Dodaj do ulubionych

Wentylacja POMOCY

IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.12.03, 23:01
witam mam problem z wentylacja w lazience i w kuchni. Caly klopot polega na tym, ze wentylacaja (grwitacyjna) dzila dokladnie w przeciwnym kierunku czyli zamiast wciagac powietrze z mieszkania, tloczy do srodeczka wspaniale mrozne powietrze a czesem nawet i snieg (jak pada oczywiscie).
Czy ktos wie jak to naprawic ??? Dodam tylko ze opisywane zjawiska maja miejsce na 1 pietrze 2-wu pietrowego budynku no i czywiscie kanaly wentylacyjne sa dorozne i po jednym na kazde pomieszczenie !!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Janek Re: Wentylacja POMOCY IP: *.chello.pl 12.12.03, 00:05
      Jest parę przyczyn źle działającej wentylacji grawitacyjnej:
      - za krótki przewód kominowy ( w twoim przypadku chyba nie)
      - źle usytuowane (za nisko)ujście komina w stosunku do elementów dachu
      - za słaby nawiew powietrza z zewnątrz (za szczelne okna) w takim przypadku
      jeden komin który wyciąga powietrze może wymuszać w drugim odwrotny przepływ.
      Sprawdź szczególnie ten ostatni punkt jeżeli to nie to, to najlepiej przedłużyć
      wylot komina rurą z kwasówki. Na zakończeniu można jeszcze założyć jakiś
      element wspomagający np. wiatraczek.
      pozdrawiam
    • Gość: Janek Re: Wentylacja POMOCY IP: *.chello.pl 12.12.03, 15:55
      Jeszcze tutaj możesz zajżeć www.wentylacja.org.pl/02_abc.htm
      • Gość: siara Re: Wentylacja POMOCY IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.03, 23:16
        dzieki za podpowiedzi po rozszczelnieniu okna (towarte) wentylacja dzila w dobra strone ale zima okno otwarte to troszke nie mia sensu czy moze cos zmienic otwor w piwnicy w tym samym pionie
        • Gość: kola Re: Wentylacja POMOCY IP: *.acn.pl 13.12.03, 15:04
          Słuchajcie, a co poradzić na taki problem, że do mieszkania tłoczą mi się
          opary dymu papierosowego od sąsiadów i czasem czuć spaliny z garażu
          podziemnego? Przecież nie zatkam otworu wentylacyjnego ;) Mogę tylko
          uszczelnić drzwi wejściowe do mieszkania, ale mam wątpliwości, czy tylko w tym
          jest problem.
          • Gość: piotr Kola IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.12.03, 20:38
            to jest podobny problem jak u Janka. Czujesz zapachy bo jeden z kanałów
            zamiast wyciągac - nawiewa (szkoda że smrody). Trzeba zastosowac te same
            rozwiązania. Nawiewniki i ew. kratki. Pomoze to jednak tylko w przypadku gdy
            kominy są porządne tzn. wysokie i drożne.
            Dobre adresy: www.wentylacja.org; aereco.com.pl
            • Gość: kola Re: Kola IP: *.acn.pl 16.12.03, 22:20
              Dzięki, Piotr. W ogóle się na tym nie znam, ale pogadam z jakimś fachowcem i
              posłużę się twoimi radami. Pozdr
        • Gość: Janek Re: Wentylacja POMOCY IP: *.chello.pl 13.12.03, 15:40
          Jeżeli dobrze zrozumiałem chcesz przebić się z kanałem kominowym do piwnicy. To
          nie jest żadne rozwiązanie (najwyżej będzieszmiał wentylacje piwnicy). Żeby
          wentylacja pracowała poprawnie musi być nawiew świeżego powietrza z zewnątrz.
          Można zastosować nawiewniki montowane na oknach lub w ścianie (zajrzyj na
          stronę www.aereco.com.pl). Wiadomo że w zimę okien się nie otwiera (najwyżej
          rozszczelnia - nowe okna) ale musi być dopływ powietrza. Jęzeli jeden z kominów
          ma bardzo mocny ciąg powodując zasysanie powietrza z drugiego komina można
          spróbować go trochę przytłumić. W zimie jest duża różnica teperatur i
          wentylacja grawitacyjna zdecydowanie lepiej działa. Dlatego trzeba zrównoważyć
          ilość napływającego powietrza z ilością wyciąganą przez wentylacje. Jeżeli
          uszczelnisz mieszkanie to kominy nie mają skąd ciągnąć powietrza i na dobrą
          sprawe można by je zatkać tylko wtedy grzyb na ścianach i ból głowy
          gwarantowany.
          Pozdrawiam
    • Gość: piotr Re: Wentylacja POMOCY IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.12.03, 20:34
      montaż nawiewników to dobry pomysł - można jeszcze zastosować regulowane
      kratki wywiewne. Jest dzięki temu znacznie większy komfort i oszczędności
      ciepła. Jednak nawiewniki to to co trzeba koniecznie zrobić.
    • Gość: Siara Re: Wentylacja POMOCY IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.03, 16:06
      Dziekuje wszystkim serdecznie po uchyleniu okien/okna wentylacaj pracuje we wlasciwym kierunku, powycinane mam uszczelki w gornych czesciach okien ale to raczej za malo wiec czas na inne spoosoby jeszcze raz dzieki i wesolych swiat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka