Dodaj do ulubionych

Jak oszczędzać wodę w domu - Druga debata Akade...

09.07.09, 16:47
Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Monika Baterie Grohe, V&B.. widziałam Markowydom.pl IP: 89.174.254.* 09.07.09, 20:54
      Baterie "ECO" posiada wiele firm w ofercie już od dłuższego czasu np. Grohe,
      Hansgrohe, V&B, TRES. Oszczędność wody naprawdę jest zauważalna (mam dwie
      baterie Grohe).
      • Gość: jagoda a co z domkami z ogrodem? IP: *.instalnet.com.pl 10.07.09, 11:35
        myje rece w umywalce a to jest czysta woda do podlania kwiatow.przepada.
        czekam az bedzie ciepla woda w kranie czyli absolutnie czysta woda leci do kanalizacji - ja w wannie mam wiadro i latam po schodach na dwor kwiatki podlewac.
        nie wszystko myje sie w zmywarce wiec oplukuje nad miska wstawiona w zlew a potem przelewam do wiadra i znowu po schodach biegam.
        codziennie z kuchni mam 3 wiadra 5-cio litrowe czystej wody.
        rozwiazania sa w kranach ,drogich a gdzie prawidlowo zaprojektowane domy?
        od ostatniego odczytu zaoszczedzilam 35zl (5m mniej) x 2 z 5m poszloby na podlewanie czyli moge wydac na siebie 70zl :) mozliwe ,ze wiecej oszczedzilam wody ale troche ogrod sie podlewalo i samochod mylo.
        • cromwell1 Re: a co z domkami z ogrodem? 10.07.09, 18:34
          droga jagodo
          wykorzystuj wode po podmyciu
          jest zdrowsza dla roslin

pzdr.
          • Gość: ZimnaWoda Masowe ogłupianie farsą ekologii IP: *.dynamic.chello.pl 19.04.12, 12:06
            Myślę. że sedno problemu tkwi nie w dogryzaniu sobie nawzajem tylko uczciwym spojrzeniu na problem. Ja to widzę tak. Ładuje się wszystkich w tzw. "ekologię" i "oszczędzanie" bo to jest bardzo intratny biznes. Chcecie żyć EKOLOGICZNIE to marsz do wigwamów albo glinianych lepianek. Inaczej się nie da. Cała reszta to farsa. Aby powstał komputer nasz gatunek musiał zdewastować cały glob i proces jest narastający bo ludzkość coraz bardziej boi się żywej przyrody (insekty, bakterie, robaki). Rezultatem jest konieczność coraz silniejszej sterylizacji otoczenia w którym żyjemy. Natomiast oszczędność jest tylko jedna - finansowa. I tutaj wszystkie "nowinki" wypadają bo w ogólnym finansowym rozrachunku, po wyliczeniu kosztów zakupu, modernizacji, użytkowania i awaryjności wychodzi, że się spada pod kreskę. Nie dajmy się ogłupić cwanym lisom biznesu. Tyle w temacie...
    • informer75 Jak oszczędzać wodę w domu .... 02.08.09, 16:20
      Bieganie z wiaderkami - lekka przesada, ale projekt domu, gdzie
      magazynowana jest deszczówka i wykorzystywana do spłukiwania w
      toalecie - to jest pomysł (czytalam o tym w internecie). do
      podlewania ogródka deszczówka może się nie nadawać ale do spluczki,
      czemu nie. Zmywarka też fajna rzecz, ale nie wyszystkie naczynia da
      się myć w zmywarce.
      ---------------------------------
      znalazlam dodatkowa kasę u siebie 14.pl/budzet_doomowy
    • strikemaster Jak oszczędzać wodę w domu - Druga debata Akade... 02.08.09, 22:45
      *Jednouchwytowe (zamiast dwuuchwytowych). Pobór wody z baterii dwuuchwytowej wymaga za każdym razem odkręcenia dwóch pokręteł w celu nastawienia odpowiedniego strumienia i temperatury wody, przez co marnuje się bezpowrotnie bardzo dużo wody. Natomiast uruchomienie baterii jednouchwytowej (za pomocą jednej dźwigni ustawiamy zarówno siłę strumienia, jak i jego temperaturę), jest znacznie prostsze i trwa znacznie krócej. Baterie jednouchwytowe pozwalają na około 30% oszczędności wody w stosunku do dwuuchwytowych.

Tylko, dziwnym trafem producenci baterii nie biorą pod uwagę występującej w polskich sieciach różnicy ciśnień między ciepłąa zimną wodą, oraz niestałości tych ciśnień, co znacznie utrudnia obsługę baterii jednouchwytowych.
      Poza tym i tak zużycie mamy mniejsze od średniej, więc ile jeszcze można oszczędzać? Najwyższy czas zająć się cenami wody a nie zachęcać do jeszcze większych oszczędności, bo te oszczędności potem się czuje w komunikacji miejskiej. :(
    • bopin Jak oszczędzać wodę 07.09.09, 13:06
      Przy baterii jednouchwytowej w kuchni ciągle nalewam sobie do czajnika wodę z
      bojlera albo ciepłą z kotłowni zmieszaną z zimną, bo zapominam przed nalanie
      przesunąć dźwignię do oporu "na zimną". Dlatego w kuchni, gdzie zwykle używa
      się wody zimnej, lepsza jest bateria z dwoma pokrętłami. Zawsze odkręcam od
      razu zimną, a nie "pomieszaną".
      • trypel Re: Jak oszczędzać wodę 07.09.09, 15:41
        ale jesli nalejesz do czajnika ciepłą wodę to zużyjesz mniej energii na jej
        zagotowanie :) wiec tu akurat pudło.
        • bopin Re: Jak oszczędzać wodę 08.09.09, 09:00
          trypel napisał:

> ale jesli nalejesz do czajnika ciepłą wodę to zużyjesz mniej energii na jej
          > zagotowanie :)

Lubisz wodę z wymiennika ciepła? uzdatnianą? Ona jest tylko do mycia.
          • trypel Re: Jak oszczędzać wodę 08.09.09, 11:14
            w jaki sposób uzdatniasz wodę w bojlerze? ja np jak jeszcze miałem bojler to nic
            z nią nie robiłem poza podgrzaniem.
            A teraz majac wodę z wymiennika bardzo czesto nalewam własnie gorącą do czajnika
            - zwłaszcza jak dużo potrzebuje :)
            róznic w smaku nie wyczuwam.
            • bopin Re: Jak oszczędzać wodę 11.09.09, 14:41
              trypel napisał:

> róznic w smaku nie wyczuwam.

Organizm odczuje. Ale oczywiście konsument ma prawo wyboru. A w bojlerze są
              różne dodatki mające zapobiegać osadzaniu się kamienia kotłowego na grzałce.
              • trypel Re: Jak oszczędzać wodę 11.09.09, 20:36
                jakie konkretnie? te dodatki wpływające na pogorszenie jakości wody.
                Choć jeden.
                • bopin Re: Jak oszczędzać wodę 15.09.09, 09:39
                  trypel napisał:

> jakie konkretnie? te dodatki wpływające na pogorszenie jakości wody.
                  > Choć jeden.
                  >
                  Nie będę cię tu przekonywał, jeśli lubisz pić wodę podgrzaną przemysłowo przez
                  elektrociepłownie, kotłownie, czy co tam jeszcze to pij. Możesz nawet wypić wodę
                  z grzejnika CO, też ciepła, szybciej się zagotuje. Ja wolę nalać sobie zimnej z
                  wodociągu i samemu podgrzać. Każdy z nas ma wybór.
                  No smacznego.
                • bopin Re: Jak oszczędzać wodę 15.09.09, 09:42
                  trypel napisał:

> jakie konkretnie? te dodatki wpływające na pogorszenie jakości wody.

Wybacz nie mam instrukcji teraz przy sobie. Pamiętam, że kamień niszczy bojler,
                  więc jest tam jakieś zabezpieczenie.
                  • trypel Re: Jak oszczędzać wodę 15.09.09, 10:07
                    no więc nie ma żadnych zmian (innych niż dzieją sie w czajniku elektrycznym), w
                    bojlerach stosuję się katody np magnezowe których działanie polega na tym że
                    cały kamień wytrąca sie na nich a nie na grzałce (tak jak w czajniku elektrycznym)
                    Oczywiscie woda z CO to inna historia ale my mówimy chyba o wodzie w instalcji cwu
    • cromwell1 Jak oszczędzać wodę w domu - Druga debata Akade... 12.09.09, 15:46
      a coz to za twor akademia budowlana
      a coz to za debata akademicka
      prezesowi grohe polecam debate uniwersytecka na temat racjonalnego odzywiania
      nie pchanie sie z tlustym tylkiem na forum z gownianymi bateriami

pzdr.
      • trypel Re: Jak oszczędzać wodę w domu - Druga debata Aka 13.09.09, 09:21
        na temat tłustego tyłka sie nie wypowiem bo nie znam prezesa.
        Ale na temat baterii i owszem - wymień mądralo choć jedną firmę z branży lepszą
        jakosciowo. Choć jedną.

I dobra rada - jak zarzucasz debacie niski poziom lub jej brak to weź w niej
        udział (wstep wolny) i wtedy niewątpliwie podwyzszysz jej poziom samą swoją
        obecnością :)
        • Gość: cromwell Re: Jak oszczędzać wodę w domu - Druga debata Aka IP: 94.246.145.* 13.09.09, 09:36
          przeciez to typowka reklamowa pod szumna nazwa debaty akademickiej

cytuje:
          Zużycie wody w gospodarstwach domowych w Polsce od około 15 lat stale maleje. Z
          209 l zużywanych w ciągu doby przez jedną osobę w 1990 roku spadło do 104 l w
          2005 roku i utrzymuje się poniżej średniego zużycia w krajach Unii Europejskiej,
          które wynosi 130 l. Tak duże oszczędności wymusiła przede wszystkim podwyżka cen
          zimnej i ciepłej wody w latach dziewięćdziesiątych. Zaczęliśmy wtedy zamieniać
          nawyki (np. zakręcać krany podczas mycia zębów), dbać o szczelność instalacji
          oraz montować wodomierze. Stosując jednak tego typu oszczędności, nie można
          popaść w przesadę - myć się trzeba. Dlatego, aby płacić mniej za wodę, a
          jednocześnie by odbywało się to bez uszczerbku dla higieny i komfortu,
          powinniśmy zainwestować w odpowiednie urządzenia zmniejszające zużycie wody.

zauwaz o ile spadlo zuzycie wody
          i ile podrozala woda
          mechanizm jest prosty
          spadek zuzycia powoduje straty wodociagow
          te zeby sie utrzymac naciskaja na samorzady
          samorzady uchwalaja nowe stawki
          i tak sie to kreci
          wodociagi nie obnizaja zatrudnienia
          nie tna kosztow bo po co
          odbiorca i tak wyrowna straty

zeby placic mniej za wode
          radze porzucic durny pomysl z bateriami kosztujacymi krocie
          tylko zainwestowac w studnie glebinowa

pzdr.

• trypel Re: Jak oszczędzać wodę w domu - Druga debata Aka 13.09.09, 10:07
            widzisz - ja tam raz byłem :)

Oczywiscie wszystko to biznes i dlatego to sie kręci i też dlatego GW ma kasę na
            serwer na którym piszemy. Ale po co do tego wycieczki osobiste i negatywny PR o
            firmie? Skoro wiadomo że niezaleznie co grohe czy hansgrohe napisze i zrobi to i
            tak bedzie dalej w czołówce firm jesli chodzi o jakość.
            Dodatkowo faktem jest że nasz kraj wysycha i wodyu pitnej jest coraz mniej. I
            bedzie coraz droższa.

Jakbys mieszkał w takiej Australii to lokalny samorząd pokryłby Ci koszty
            montażu wodooszczędnej armatury (takie akcje są) albo zwrócił połowę kosztów ich
            zakupu.

A Ty piszesz o inwestycji w studnie głębinową... Wtedy ta woda pojawia sie
            znikąd czy jak? też jest zużywana.
            Wiem że przy obecnych cenach wody zakup np baterii elektronicznej nigdy sie nie
            zwróci i o tym wiedzą też producenci ale różnica między zużyciem wody w dwóch
            skrajnie wyposażonych mieszkaniach przy tej samej ilosci osób zamieszkałych
            potrafi być 2 krotna przy tej samej częstotliwosci kąpieli, mycia naczyń i prania.
            • Gość: cromwell Re: Jak oszczędzać wodę w domu - Druga debata Aka IP: 94.246.145.* 13.09.09, 13:08
              powiem ci w sekrecie
              cenie sobie twoje wypowiedzi
              zawsze to milo pogadac z gosciem znajacym sie na rzeczy

jest jeszcze jeden argument przeciw oszczedzaniu wody
              pan prezes nie raczyl o tym wspomniec
              ale rozumiem
              to nie jego brocha

w wodociagach istnieje parametr niskiego przeplywu wody
              w latach 70-80 projektowano przekroje rur liczac na zwiekszenie poboru wody
              tymczasem trend sie zmienil
              woda pitna ma swoje parametry
              min trwalosc
              jezeli zalega rozwijaja sie bakterie i przestaje byc zdatna do spozycia
              przy duzych przekrojach i malym przeplywie woda
              z uwagi na opory scianek
              plynie waskim strumykiem w srodku rury
              pozastalosc zalega i psuje sie

jak z tym walczyc?
              najlepiej zmniejszyc przekroj rurociagu
              najprosciej wymusic przeplyw
              znam 3 osiedla w ktorych co 2 tygodnie panowie zakladaja weze strazackie na
              hydranty i spuszczaja wode do kanalizacji
              pytanie retoryczne:
              jak myslisz kto za te wode placi?
              podsumowujac
              baterie oszczednosciowe w skrajnych przypadkach spowoduja zkazenie wody
              oszczednosci sa raczej iluzoryczne
              podobne jak przed 20 laty montaz wodomierzy w mieszkaniu

pzdr.
              • trypel Re: Jak oszczędzać wodę w domu - Druga debata Aka 13.09.09, 20:52
                To jak już sobie kadzimy to również cenię sobie Twoją złośliwą ironię w postach
                (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) ale niestety odrzucało mnie zawsze
                krytykowanie nieobecnych bez szans na obronę, oraz krytykowanie firm bez podania
                merytorycznych argumentów. To do Twojego pierwszego posta na tej gałęzi :)

Niestety Twoje argumenty chociaż na pewno słuszne w niektórych miejscach miasta
                nie są absolutnie powodem żeby z oszczędzania wody zrezygnować.
                W moim osiedlu jest ok 400 mieszkań. Cisnienie statyczne wynosi tutaj ok 5,5-6
                bar. Niestety koło 20.00 każdego dnia po odkreceniu wody dynamiczne spada do
                0,7-8. I wiem że gdyby każdy z lokatorów miał choćby słuchawkę z prostym
                ogranicznikiem to byłoby co najmniej 2 x lepiej :) a tak d*pa. Blada.
                Dlatego sens jest. Ale wymaga jeszcze wielu wielu lat cały proces choćby zmiany
                prawa budowlanego bo wszystkie baterie wodooszczedne mają zredukowany do 6-7 l
                wody na min przepływ a PN mówi coś o ponad 10/min. Takie tam niuanse.

Cenię Ładny Dom za to co robić próbuje mimo że lekko nie ma. A mimo wszystko
                wydaje mi się że lepiej edukować i przekonywać niż tak jak w przypadku żarówek
                po prostu zakazać sprzedaży 100 W :)

Przy okazji - gdzie są takie sieci z niewykorzystanym potencjałem bo wydawało mi
                się że z uwagi na rozbudowę osiedli jednak zużycie wody sie dalej zwiększa w
                aglomeracjach.
                • Gość: przemek Re: Jak oszczędzać wodę w domu - Druga debata Aka IP: 194.29.130.* 21.03.11, 11:26
                  Rzeczywiście debata śmierdzi reklamą. Skoro tak to dodam swoją :)

www.oszczędzaniewody.pl/
                  • Gość: Robert Re: Jak oszczędzać wodę w domu - Druga debata Aka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.02.12, 17:41
                    Oszczędzanie wody trzeba zacząć od siebie. Najprostszym sposobem jest zakup baterii bezdotykowych, one będą myślały za nas :) W prawie każdym domu w Skandynawii są takie baterie, może tak też kiedyś będzie u nas? Szeroki asortyment takich baterii ma fińska firma Oras... Skandynawskie standardy w Polsce?
    • Gość: darou86 Armatura oszczędzająca wodę IP: *.publikator.com.pl 27.02.12, 15:15
      Znalazłem porady dotyczące instalacji armatury oszczędzającej wodę

porady.lazienka.com.pl/armatura-oszczadzajaca-woda/
      co myślicie o takim rozwiązaniu?
      • Gość: Wanda Re: Armatura oszczędzająca wodę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.04.12, 11:20
        Polecam obejżenie filmiku do kampanii firmy Oras, która rozpoczęła kampanię edukacyjną „Inteligentne baterie dla Twojego domu”. Kampania ma na celu promowanie rozwiązań, dzięki którym łatwo można oszczędzać wodę na co dzień. Dowiemy się o zaletach inteligentnych rozwiązań, jakie od lat z powodzeniem wykorzystywane są w domach mieszkańców Skandynawii.
        Wstawiam filmik:
        smartfaucets.oras.com/
        • Gość: Lenka Re: Armatura oszczędzająca wodę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.09.12, 12:07
          Akcja promocyjna na facebooku. Zobaczcie szczegóły:

pl-pl.facebook.com/OrasPolska/app_208195102528120

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka