Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak uzyskać?

22.01.04, 15:25
    zaświadczenie o niekaralności i korzystaniu z pełni praw publicznych?
    Obserwuj wątek
      • kasiulek10 Re: Jak uzyskać? 22.01.04, 16:38
        może ktoś wie???
        • jck.x Re: Jak uzyskać? 22.01.04, 17:01
          kasiulek10 napisała:

> może ktoś wie???

Ja wiem!! W Warszawie idzie się do rejestru skazanych. Mieści sie to teraz na
          Saskiej Kępie (chyba ul. Zwycięzców). Nowy blok Exbudu-Skanskiej, albo
          bezpośrednio przy nim. Płaci się 50 zeta i papierek dostaje się od ręki.
      • Gość: G. Re: Jak uzyskać? IP: *.idea.pl 22.01.04, 18:19
        Po pierwsze - nie ma już rejestru skazanych, od 2001 (chyba) mamy Krajowy Rejestr Karny.

Po drugie - nie trzeba się z tym udawać do Warszawy, wniosek można złożyć w dowolnym sądzie rejestrowym (okręgowym w miastach wojewódzkich), opłata skarbowa coś z 50 zł.

Po trzecie - pracodawca NIE MOŻE żądać od pracownika takiego zaświadczenia, chyba że wymaga tego ustawa. Na przykład ustawa o ochronie osób i mienia wymaga niekaralności od ochroniarza (ale tylko takiego z licencją). Wątpię, Kasiu, abyś na takie stanowisko startowała :)
        • beata_ Re: Jak uzyskać? 22.01.04, 18:35
          Gość portalu: G. napisał(a):

> Po drugie - nie trzeba się z tym udawać do Warszawy, wniosek można złożyć w
          > dowolnym sądzie rejestrowym (okręgowym w miastach wojewódzkich), opłata
          > skarbowa coś z 50 zł.

Opłata sądowa, dla uściślenia - płatna znaczkami sądowymi NIE SKARBOWYMI...

> Po trzecie - pracodawca NIE MOŻE żądać od pracownika takiego zaświadczenia,
          > chyba że wymaga tego ustawa. Na przykład ustawa o ochronie osób i mienia
          > wymaga niekaralności od ochroniarza (ale tylko takiego z licencją). Wątpię,
          > Kasiu, abyś na takie stanowisko startowała :)

Racja - może tu chodzić o OŚWIADCZENIE o niekaralności i korzystaniu z pełni
          praw publicznych - coś takiego funkcjonuje na starcie przy ubieganiu się o
          pracę w służbie cywilnej (tak to się chyba nazywa)
          • kasiulek10 Re: Jak uzyskać? 23.01.04, 11:36
            Ja sie ubiegam o pracę w służbie cywilnej (w policji).
            • beata_ Re: Jak uzyskać? 23.01.04, 12:03
              kasiulek10 napisała:

> Ja sie ubiegam o pracę w służbie cywilnej (w policji).

To upewnij się jeszcze w kadrach, telefonicznie - moim zdaniem będzie to
              właśnie oświadczenie napisane i podpisane przez ciebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka