Gość: Kornholio IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.06.04, 00:51 Panowie marynarze odpowiedzcie i porady dajcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: salmotrutta Re: Chcę zostać marynarzem i pracować na statku IP: *.compass.net.nz 15.06.04, 08:38 ...a masz skosne oczy i ciemna skore?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amber Badass Re: Chcę zostać marynarzem i pracować na statku IP: *.man.poznan.pl 16.06.04, 16:46 Musisz zrobić szkołe jąkąś która daje kwalifikacje, takie szkoły są w trójmieście i Szczecinie. Ale jest ogromna konkurencja Filipinów, Chinoli i Ruskich. Może nie warto. Zarobisz od 1200 USD jeśli nie jesteś oficerem i 2000 wzwyż za oficera. O pracę jest berdzo ciężko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: Chcę zostać marynarzem i pracować na statku IP: *.wlanet.wla.pl 16.06.04, 18:39 Jest kilka możliwości a jedna z nich to uzyskać ksiazeczke miedzynarodowa z kwalifikacjami marynarza po odbyciu stosownych przeszkolen, jest tego kilka ale mozliwe do zrobienia np w Gdyni w osrodkach szkolenia. Szczegóły - old.umgdy.gov.pl - dokumenty żeglarskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salmotrutta Re: Chcę zostać marynarzem i pracować na statku IP: *.compass.net.nz 17.06.04, 01:54 ...jedyna w zasadzie w tej chwili mozliwoscia jest ukonczenie jednej ze szkol morskich...ale rynek pracy jest dla europejczykow marny...nic nie wskazuje na to ze w przyszlosci sie poprawi...osobiscie nie polecam tego zawodu (a mam w nim prawie 30 lat praktyki, wiec mysle ze wiem o czym mowie)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DeltaLima Re: Chcę zostać marynarzem i pracować na statku IP: 80.51.220.* 17.06.04, 07:24 Pozwolę sobie nie zgodzić się z 'przedpiszcą'. Koniunktura była faktycznie marna ale parę lat temu. Obecnie wiekszość armatorów rezygnuje z Filipińczyków i Rosjan (że o Chińczykach nie wspomnę). Są faktycznie tańsi lecz eksploatacja statku i stawki ubezpieczeniowe u Lloyd'a są wyższe w przypadku zatrudniania tych nacji. Polacy i Chorwaci mają najlepszą renomę. Osobiście byłem na statku, który przejmowaliśmy od Hindusów. Armator wytzymał z nimi niecały rok a statek był niemal zajeżdżony. Faktem jednak jest, że skończyły się czasy gdy do tego zawodu można było wejść 'z ulicy'. Aby zostać marynarzem (pracownikiem fizycznym) trzeba mieć albo doświadczenie albo skończyć morską szkołę średnią. Aby oficerem - tylko studia (Gdynia lub Szczecin). Jest to dobry zawód w dzisiejszych cięzkich czasach. Kończą się pomału kontrakty typu 6-8 miesięcy (normą zaczyna być 4) a stawki rosną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salmotrutta Re: Chcę zostać marynarzem i pracować na statku IP: *.compass.net.nz 17.06.04, 07:32 ...napisalem ze "nie polecam" poniewaz nie uwazam ze jest to zajecie z "przyszloscia" dla mlodego czlowieka...ale z drugiej strony, ktore jest?;)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DeltaLima Re: Chcę zostać marynarzem i pracować na statku IP: 80.51.220.* 17.06.04, 07:37 Każde dobrze płatne zajęcie jest dobre by przeczekać ciężkie czasy. Ja osobiście nie żałuję, choć nie powiem - długie rozstania z rodziną są ciężkie. Ale jak to w życiu - coś za coś. btw. widzę po Twoim IP, że jesteś z Nowej Zelandii. Czyżbyś był ploszczakiem, który zszedł ze statku na obczyźnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kornholio Re: Chcę zostać marynarzem i pracować na statku IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.06.04, 17:39 Napisałeś w poprzednim poscie o morskiej szkole średniej, w Polsce istnieją takie szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DeltaLima Re: Chcę zostać marynarzem i pracować na statku IP: 80.51.220.* 18.06.04, 19:26 tak, zarówno liceum jak i technikum morskie. po ukończeniu dostajesz dyplom starszego marynarza (w terminologii lądowej można to porównać do robotnika wykwalifikowanego) i możesz pływać. najkrótsza droga gdy masz zrobioną maturę w 'normalnej' szkole: istnieje w gdyni od paru lat coś takiego jak 'prywatna szkoła morska'. nauka jest płatna lecz buda naukę kredytuje i załatwia praktyki na zachodnich statkach (w roli 'ordinary seaman' lub kadet, zarobki, w zależności od szczęścia 1000-1500usd) dzięki czemu płacisz za naukę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Chcę zostać marynarzem i pracować na statku IP: 62.233.217.* 18.06.04, 23:31 Jest jeszcze zdajsie w Kołobrzegu technikum ryboustwa morskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salmotrutta Re: Chcę zostać marynarzem i pracować na statku IP: 203.97.104.* 19.06.04, 01:18 Gość portalu: DeltaLima napisał(a): > Każde dobrze płatne zajęcie jest dobre by przeczekać ciężkie czasy. Ja > osobiście nie żałuję, choć nie powiem - długie rozstania z rodziną są ciężkie. > > Ale jak to w życiu - coś za coś. > btw. widzę po Twoim IP, że jesteś z Nowej Zelandii. Czyżbyś był ploszczakiem, > który zszedł ze statku na obczyźnie ...ja tez nie zaluje...nie o to mi chodzilo...raczej o to ze floty w miare cywilizowane corac bardziej sie kurcza...nowozelandzka praktycznie juz nie istnieje - zostalo chyba ok 5 statkow...a wlasnie w niej przepracowalem dobrze ponad 20 lat...przyszlosc wydaje sie wygladac jeszcze mniej ciekawie - kiedy starsi mechanicy maja problemy ze znalezieniem dobrej pracy...moze sie to zmieni, chociaz watpie...i dlatego nie polecam tego zawodu mlodym ludziom...takim samym nakladem pracy mozna dzisiaj dojsc na ladzie znacznie dalej...i w znacznie bardziej intratny sposob...chociaz ja tego zawodu nigdy nie wykonywalem wylacznie dla pieniedzy...fajnie bylo dopoki nie zrobili z nas urzednikow...ale to zupelnie inna historia...a co do przygotowania zawodowego - to do autora tematu, ja bym proponowal zamiast sredniej szkoly morskiej studia w wyzszej...przydadza sie gdybys zmienil zdanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kornholio Re: Chcę zostać marynarzem i pracować na statku IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.06.04, 18:05 Dziękuję wszystkim wypowiadającym się na powyższy temat,dzięki temu pewne sprawy zostały mi przyblizone. Jeszcze raz dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś