Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca programisty a wykształcenie.

14.09.15, 13:15
    Witam, chciałbym się dowiedzieć jak to jest z zdobyciem pracy jako programista. Aktualnie kończę kierunek protetyczny i niestety nie widzę w nim przyszłości dla siebie. Hobbystycznie uczę się Javy i umiem już ją całkiem dobrze. Powoli się zabieram za następny język Ruby on Rails albo coś popularnego. Znajomość angielskiego na poziomie bardzo dobrym, zawodowo jak i komunikatywnie. Nie posiadam żadnego dyplomu ani nic co jest związane z programowaniem. Tylko wiedzę. Czy jestem wstanie dostać jakąś pracę?
    Obserwuj wątek
      • ak-69 Re: Praca programisty a wykształcenie. 14.09.15, 13:38
        Pracodawcy w branży IT faktycznie często dają dopiskę, że preferowani studenci ostatniego roku kierunków technicznych, ale nie jest to normą.
        Najważniejsze, aby dostać się na rozmowę kwalifikacyjną.

Jeśli masz dobrze opanowane programowanie obiektowe (np. Javę) to dlaczego nie spróbować. Tak naprawdę, to wielu absolwentów studiów technicznych zna więcej teorii niż praktyki i nie dyplom dla pracodawcy najważniejszy. Tym bardziej, że ważnym elementu rekrutacyjnego przesiewu w IT jest znajomość angielskiego, a z tym jak piszesz nie masz problemu.

Zamiast w ciemno szperać po gazetach, urzędach pracy itp. najlepiej mieć bezpośredni kontakt z pracodawcami zakładając profil na portalach typu GoldenLine, Jobrapido, Pracuj. Na nich możesz nawet umieścić swoje elektroniczne CV widziane z miejsca przez rekruterów firm.
      • uthark Re: Praca programisty a wykształcenie. 14.09.15, 14:29
        Nie jestem programistą, ale pracuję w IT jako sieciowiec. Pracują ze mną ludzie po różnych kierunkach (geografia, ekonomia rolnictwa, lingwistyka), którzy przekwalifikowali się na sieciowców i dostali pracę. Na rozmowie o pracę pytano ich o to, co potrafią. Nierzadko ich wiedza była niższa od wymagań w ogłoszeniu, ale wielu zostało przyjętych (tak jest w IT, gdzie brak wykwalifikowanych pracowników) i douczali się - na kursach i w praktyce.

> Nie posiadam
        > żadnego dyplomu ani nic co jest związane z programowaniem. Tylko wiedzę. Czy j
        > estem wstanie dostać jakąś pracę?

I wiedza się liczy, a jak nie spróbujesz, to nie dowiesz się, czy jesteś w stanie dostać pracę jako programista :-)
      • kingleo Re: Praca programisty a wykształcenie. 14.09.15, 17:49
        Statystycznie to jakieś 50% programistów nie ma wykształcenia informatycznego, więc rodzaj wykształcenia zdaje się być drugorzędnym.

Ale to, że przeczytałeś w gazecie, że firmy poszukują programistów i dobrze płacą nie znaczy, że szukają hobbystów, bo zdecydowanie częściej chodzi o profesjonalistów z kilkuletnim doświadczeniem w konkretnej dziedzinie.

Nie chcę nikogo zniechęcać, ale o ile nie jesteś prawdziwym 'nerdem', który poczynił już kilka poważnych projektów, to taki profil jak wyżej jest mało atrakcyjny dla pracodawcy. Zakładam, że samodzielnie podłapałeś jedynie technik kodowania w Javie, jednak takie kodowanie to za mało, żeby pracować zawodowo jako programista. Mój znajomy pracuje jako senior java programmer i mówi, że tacy hobbyści czy też absolwenci słabych uczelni prawie zawsze okazują się za słabi, więc takich osób już nawet nie zaprasza na rozmowy.

Może warto jednak pójśc na studia zaoczne na informatykę? I wtedy zacząć szukać praktyki/pracy, bo szkoła będzie dobrym argumentem za Twoim profilem.
        • dafirenze Re: Praca programisty a wykształcenie. 14.09.15, 18:05
          Hobbystycznie się tym zajmuje ponieważ aktualnie studiuję i chce to doprowadzić do końca. Niestety nie będę szedł na zaoczną informatykę bo jest tam znacznie więcej fizyki i matematyki. Wiem bo mam kolegę na 3 roku i potrafię więcej z Javy od niego.(nie mieli żadnych większych projektów, czy nacisków na inne języki jeszcze niż Java) Mowa o Politechnice Poznańskiej. Ja sam niestety też mam tylko zdaną rozszerzoną biologię i chemię. W każdym bądź razie, wasze wypowiedzi trochę nadały mi sensu życia, ponieważ cały czas wychodziłem z założenia że potrzebuje papier. Nie wiedziałem co w sumie zrobić ze sobą, ale po ukończeniu tej protetyki ukierunkuję się w programowaniu.
          • uthark Re: Praca programisty a wykształcenie. 14.09.15, 19:51
            Kolega po wychowaniu muzycznym ukończył podyplomówkę programowanie i pracował jako programista. Na pewno są firmy, które przyjmują ludzi z niewielkim doświadczeniem pracy jako programista. Nie zapłacą też pewnie dużo, ale na początek można zdobyć jakieś doświadczenie.
          • bronek77 Re: Praca programisty a wykształcenie. 26.10.15, 12:54
            Nauka języka programowania to nie wszystko. Składni się nauczy dobry fryzjer w 2 miesiące. Możesz 'potrafić więcej z Javy' od niego, ale być gorszym programistą, bo nie znasz teorii grafów i sieci, nie wiesz, co to automat skończony, maszyna stanów (nie mówię, że Ty tego ne znasz - tylko przykład), nie wiesz, jak pracować z dokumentacją (czytanie UML, tworzenie UML), nie znasz technik Test Driven Development (w javie - jUnit), nie potrafisz ocenić kosztowności algorytmu.

Nie musisz mieć studiów informatycznych, ale musisz mieć wiedzę. Jeżeli porównujesz się do innego programisty mówiąc 'potrafię więcej z Javy od niego', to znaczy, że nie wiesz, co naprawdę jest potrzebne. Ale wszystko jest do ogarnięcia - tylko trzeba wiedzieć, czego się uczyć.
            Podstawowe know-how, które musisz zdobyć, żeby nie być tylko hobbystą, który zna składnię Javy, ale kimś, kto może zacząć pracę w zawodzie:
            - SQL, podstawy projektowanie baz danych (postacie normalne, indeksy)
            - kilka różnych algorytmów sortowania/wyszukiwania. Nawet, jakbyś miał ich potem sam nie pisać, musisz wiedzieć, jak działają
            - metody reprezentacji liczb w komputerze. Typy danych stało/zmiennoprzecinkowe, czym się różnią.
            - podstawy algorytmiki w ogóle (trzeba móc ocenić, czy algorytm jest czaso czy pamięciochłonny przynajmniej).
            - rekurencja
            - maszyny stanów, co to, jakie są wzorce pracy z tym czymś

i na koniec najważniejsze - wzorce projektowe (design patterns).
            Na pewno znajomość HTML i css się przyda (większość systemów robi się na przeglądarkę teraz - jak trafisz do frontendu to przed tym nie uciekniesz).

to oczywiście nie wszystko, ale są to podstawy. Sama Java nie wystarczy, to tylko język. Dobry programista nowy język ogarnia w stopniu zaawansowanym w maks 3 miesiące.

Jak to wszystko będziesz umiał, i pokażesz w jakimś 'portfolio' swoim, to pierwszą pracę wyhaczysz, to będzie trudne, potem już z górki.
      • inz.mrownica Re: Praca programisty a wykształcenie. 14.09.15, 20:43
        Nie jestem programistą, ale pracuję jako inżynier w telekomunikacji i mogę powiedzieć, że studia są fajnym okresem życia, ale w pracy i tak musisz robić nowe rzeczy, czasem o wiele głupsze niż na studiach.
        Programowanie to praktyczna umiejętność, a ofert pracy jest tyle, że z pewnością coś znajdziesz. Zwłaszcza jeśli Cię to kręci, a przede wszystkim - jeśli CHCESZ to robić. Poza tym, jak już pisano, dobry angielski to podstawa, więc z mojego punktu widzenia masz prawie wszystko, co potrzeba i na pewno sobie poradzisz. Mimo to, kiedy po kilku latach zechcesz awansować protetyka będzie dziwnie wyglądać w Twoim CV, więc radziłbym zrobić jakiś papier. Choćby kupić w prywatnej uczelni. Piszę tak z czystego polskiego pragmatyzmu, bo powtarzam: wiedza i chęci to podstawa sukcesu. Powodzenia!
      • humbold Re: Praca programisty a wykształcenie. 14.09.15, 21:08
        Spróbuj sprzedać swoje usługi (np poprzez net) i zawsze proś o referencje - z tym kwitkiem weźmie Cię każdy ;) Wykształcenie nie ma żadnego znaczenia. Ja jestem programistą, a nie mam nic wspólnego z IT pod kątem wykształcenia. Najpierw pracowałem w firmach a potem założylem swój biznes....i mam już góre referencji...więc i zagranica się odzywa. Tak, więc wszystko przed Tobą :)
      • kaczusbb Re: Praca programisty a wykształcenie. 15.09.15, 07:49
        Dla programisty wykształcenie formalne w większości wypadków nie jest potrzebne, aczkolwiek niektórzy preferują osoby z wyższym i w miarę kierunkowym wykształceniem.
      • to.pig.out Re: Praca programisty a wykształcenie. 15.09.15, 09:28
        wyżej jedna osoba napisała, że musisz być typowym "nerdem" z czym się nie zgodzę - rzeczywiście do ciekawych projektów nijak się nie dostaniesz bez dobrej wiedzy (takiej właśnie nerdowskiej), ale jest masa miejsc, z których możesz zacząć - dużo pracy outsourcingowej (programistycznej, javy jest dużo) czy przy testowaniu jest przenoszona do polski, zaczepić się jest dosyć łatwo, a jeśli nie zasypiesz gruszek w popiele i cały czas będziesz się uczył, to wyjdziesz stamtąd z wiedzą i doświadczeniem wystarczającym na lepsze projekty. Dużo osób trafiających tam osiada na laurach i wystarcza im, że sobie przeklepią jakiegoś buga raz w tygodniu, ale część z samozaparciem na końcu ląduje w ciekawych projektach. Powodzenia, ale czeka dużo pracy ;)
      • ewa.kawecka Re: Praca programisty a wykształcenie. 15.09.15, 16:01
        Witam serdecznie,
        jak najbardziej tak - dobrze znać PHP 5. Bardzo często w procesie rekrutacyjnym przeprowadzane specjalne testy bądź wymagane próbki pracy, i to one w dużej mierze decydują o sukcesie na rozmowie o pracę. Wykształcenie warto uzupełnić, w formie chociażby podyplomowej.
        Powodzenia,
        Ewa Kawecka
        • kaczusbb Re: Praca programisty a wykształcenie. 16.09.15, 07:34
          Czyli poleca Pani konkurować na rynku ze studentami stosującym dumpingowe ceny? W PHP trzeba być albo bardzo dobrym, żeby dostać się do nielicznych lepszych projektów, albo zna się podstawy i można sobie od czasu do czasu coś dorobić, a często ten rynek psują studenci przeliczający wszystko na "kszynki piwa".
      • ak-69 Re: Praca programisty a wykształcenie. 15.09.15, 20:13
        Gdy dawniej startowałem do jednej z bardzo znanych firm miałem na spotkaniu rekrutacyjnym do zrobienia dwa testy.
        Jeden sprawdzający ogólną wiedzę komputerową. Nie aby sprawdzić czy napiszę skomplikowany program lecz czy potrafię myśleć jak programista. Np. czy faktycznie rozumiem obiektowość języka takiego jak Java pisząc prosty algorytm dla podanego zadania.
        Drugi test sprawdzający znajomość angielskiego. Test wyboru dla zadań gramatycznych, przetłumaczenie prostego akapitu itp.
        Jak ktoś tu napisał liczy się czy pracodawca wyczuje chęć do nauki, pracy w tej dziedzinie, umiejętność myślenia jak programista, znajomość angielskiego. Ewentualne luki w wykształceniu programistycznym są często uzupełniane na szkoleniach firmy.
      • zaytzev Re: Praca programisty a wykształcenie. 26.10.15, 00:51
        Ssanie na rynku jest duże, więc masz szansę, chociaż może trochę zająć zanim dostaniesz się do pierwszej pracy. Potem już górki, bo jak masz doświadczenia zawodowe, to nikt nie będzie patrzeć na wykształcenie. Pamiętaj, że firmy które zatrudniają absolwentów mają zazwyczaj całe starty CV i niestety najpierw zadzwonią do kogoś po informatyce. Warto podszykować porządne CV, samo zdjęcie zwiększa twoje szanse na telefon jakieś 2 razy.
        Warto pojawiać się na targach pracy, pogadać z ludźmi ze stoiska zanim zostawisz swoją CV. Jeżeli wydasz się ogarnięty i komunikatywny to twoja aplikacja trafi na kupkę która może się spodziewać telefonu wcześniej.
        W każdym dużym mieście prowadzone są grupy związane z technologiami, na przykład JUG, MeetJs. Ludzie którzy prowadzą wykłady albo warsztaty często opowiadają o tym czego obecnie używają u siebie w firmach, więc będziesz miał lepszy pogląd na to z czego się podszkolić / umieścić w CV.
      • ma.ci.ej Re: Praca programisty a wykształcenie. 26.10.15, 10:00
        Nie będziesz miał łatwo. Pracuję w IT, zajmował się też rekrutacją pracowników. Praca programisty to nie tylko znajomość języków programowania - to także pojecie o wielu innych zagadnieniach (również np. z matematyki), umiejętność pracy w zespole programistycznym, a tego nie łatwo się samemu nauczyć.
        Powinieneś zbudować naprawdę pokaźne portfolio swoich programów, abyś mógł czymś do siebie przekonać potencjalnego pracodawcę. I to portfolio nie programików, które można napisać za dzień lub dwa. Dobrze byłoby, gdybyś miał jakieś swoje "dzieło", w którym widać tygodnie (albo i miesiące) Twojej pracy, a także jakiś program stworzony w grupie kilku osób. Dopiero wtedy zniwelujesz Twoją znacznie gorszą pozycję startową (którą masz przez brak wykształcenia)
      • fafarafafafa Re: Praca programisty a wykształcenie. 26.10.15, 10:10
        To zależy. Z jednej strony - IT to taka dziedzina, w której wielu rzeczy można się nauczyć samemu (a drugiej połowy i tak nie nauczysz się poza praktyką, bo do pewnych rzeczy w pewnej skali trzeba po prostu mieć dostęp, a zarówno na swoim komputerze, jak i w laborce na studiach to po prostu nie to). Z drugiej jednak - kwestie "techniczne", czyli znajomość tego, lub tamtego języka nie zastąpią umiejętności analitycznych, rozumienia co to jest "koszt algorytmu", czy matematyki (która się, owszem, przydaje).

Dlatego można "załapać" się na bycie prostym programistą zamieniającym po prostu specyfikację na kod, ale to jest praca, do której można przyuczyć średnio inteligentną amebę. Z pracą bardziej twórczą/projektową już będą problemy. Niestety, wielu się prześlizguje i potem widuję takie projekty, że włos na głowie się jeży. Ale, jak mawia znane przysłowie PM-ów - nie ma takiej rzeczy, której nie da się zrealizować skończoną liczbą studentów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka