Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

działalność gospodarcza

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 23:00
    Czy to dobry pomysł nawiazać współpracę z firmą, która współpracuje na
    zasadzie, że pracownicy muszą załozyć działalność gospodarczą? Podpisuje sie
    wtedy jakiś kontrakt? Dajcie znać bo nie pracowałam tak jeszcze nigdy i nie
    wiem czego się spodziewać.Co się dzieję jeśli taka współpraca nie wypali?
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: quest Re: działalność gospodarcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 23:32
        To zależy jak ma sie ukladac ta wspolpraca. Tzn. czy bedziesz rozliczany na
        takiej zasadzie ze jestes podwykonawca i czy dostajesz wynagrodzenie za zadanie
        czy tez masz pracowac jak pracownik ktory ma umowe o prace. Jesli masz pracowac
        jako pracownik firmy rozliczajac sie fakturowo raz w m-cu to musisz sie liczyc
        z tym ze bedziesz w pewnym stopniu wykorzystywany. Plusów ten wariant nie ma
        wiele jedyny to stały m-czny dochód za wystawiona FV. Minus jest taki ze nie
        masz zadnych praw pracownika tzn: nieunormowany czas pracy, zero urlopu, brak 3
        m-cznego wypowiedzenia umowy jakby mieli z ciebie zrezygnowac, chorujesz w
        pracy bo to cie nie zwalnia z dopelnienia umowy.
      • Gość: mła Re: działalność gospodarcza IP: *.parkiet.com.pl / *.crowley.pl 08.12.04, 08:31
        wszystko nalezy poprostu ustalić wcześniej z ewentualnym pracodawcą, jesli
        pracujesz jako firma i wystawiawiasz fakture, to ustal by kwota była na tyle
        wysoka by Ci się opłacało, sam płacisz zus i vat, jeśli ustlisz wczesniej to za
        nadgodziny będziesz miał płacone oddzielnie np. na umowę o dzieło.
        WSZYSTKO trzeba ustalić by nie było niedomówień, jeśli to ma byc stała
        współpraca powinieneś także ustalić, że za urlop także wystawiasz fakturę.
        w przypadku choroby to już pewnie sam będziesz pokrywał koszty,
        i tak się opłaca taka współpraca -dla pracodawcy jesteś "kosztem" .
        ale jeszcze raz : koniecznie ustal wszystkie zasady współpracy.
        pozdrowionka
        • Gość: mła Re: działalność gospodarcza IP: *.parkiet.com.pl / *.crowley.pl 08.12.04, 08:41
          zapomniałam, opis porzedni chyba nie dotyczy współpracowników , na prowizji bez
          stałej ustalonej pensji
          • Gość: Piotrek Re: działalność gospodarcza IP: 195.85.209.* 08.12.04, 22:58
            Tak działa wielu przedstawicieli handlowych i żyją. Musisz tylko
            policzyć czy to co dostaniesz po odliczeniu kosztów działalności
            starczy Ci na życie. Jeżeli chodzi o vat to akurat dodajesz do
            faktury a póżniej wpłacasz do US (zresztą nie musisz być na vacie).
            Podaj więcej szczegółów np czy będziesz używać jakiś swoich rzeczy
            do pracy (np samochód) ile byś chciała zarabiać na tym stanowisku
            jako pracownik to Ci napiszę na jaką kwotę powinnaś wystawiać
            fakturę, żeby mieć ten dochód na działalności
            • Gość: maluch Re: działalność gospodarcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 09:41
              Piotrek, dzieki jedyne słowa pozytywne.To jeszcze nic pewnego ale chce mieć
              pewność co gadać do nich na spotkaniu:)No wiec chciałabym zarabać netto
              min.1500zł.a samochodem to chyba tylko bym dojeżdżała do pracy bo praca u nich
              w biurze.Jeśli nie będę vatowcem to jak inaczej to sie robi?aha i co z nimi
              podpisac żeby mieć pewność że zpłacą itp...jakiś kontrakt, jak to jest?Wiesz to
              miałaby być moja pierwsza praca i chciałam mieć pełne świadczenia itp...a tu
              dość ryzykowna wydaje mi się propozycja
              • Gość: Piotrek Re: działalność gospodarcza IP: 195.85.209.* 09.12.04, 23:24
                Umowa i tak nie gwarantuje że nie będzie problemów z wypłatą. To
                zależy czy pracodawca jest uczciwy czy nie. Jeśli nie planujesz
                kosztów przy których można odliczyć vat - możesz tego vatu nie mieć.
                Rejestrując firmę w skarbówce jeśli chcesz być vatowcem- musisz to
                zgłosić, jeśli tego nie zrobisz po prostu nie jesteś płatnikiem vatu.
                Masz wtedy mniej roboty z księgowością. Zakładam , że samochód który
                posiadasz nie jest ciężarowy tzn bez kratki. Jeżeli chcesz mieć na
                rękę 1500 dodaj 550 na zus ( składkę zdrowotną odlicza się od podatku
                więc jej nie liczę), 15 na konto firmowe- załóż jakieś internetowe
                to coś Ci zostanie, jeśli nie będzie płatnych urlopów dodaj ok 150
                (10% zarobków bo tyle mniej więcej wynosi stosunek urlopu do pracy),
                jakieś 120-150 za brak u pracodawcy ryzyka że zachorujesz a on Ci
                będzie musiał płacić i na sprawy socjalne( tutaj nie wymienię bo
                niem co dokładnie- nigdy nie byłem pracownikiem etatowym),50-100 na
                księgową- księgowość w tak mało skomplikowanej działalności możesz
                prowadzić sama. Czyli jeśli chcesz zarabiać 1500 na rękę powinnaś
                wystawić fakturę na ok 2450 ( + vat jeśli będziesz vatowcem)
                • Gość: Piotrek Re: działalność gospodarcza IP: 195.85.209.* 10.12.04, 09:34
                  Zapomniałem o podatku dochodowym. Faktura powinna być na ok 2800(+vat)
      • Gość: szan Re: działalność gospodarcza IP: *.acn.waw.pl 09.12.04, 20:09
        Moje zdanie jest takie, że własną działalność warto założyć tylko jeżeli 1)
        kasa jest pewna (pracodawca gwarantuje konkretne zarobki) 2) chodzi co najmniej
        o parę ładnych tysięcy miesięcznie. Inaczej szkoda zawracać sobie głowę
        urzędami - pracę za 1500 zł znajdzie się zawsze, bez konieczności otwierania
        działalności gospodarczej.
        • Gość: Piotrek Re: działalność gospodarcza IP: 195.85.209.* 09.12.04, 23:05
          Z tą pracą jest różnie. A wprawa w prowadzeniu "firmy" może się
          przydać w przyszłości. Poza tym nie ma tego stresu gdy jest się
          zatrudnionym na czas określony czy przedłużą umowę czy nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka