Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Przedstawiciel handlowy - zarobki

25.05.05, 21:08
    Witam,
    mieszkam w Anglii, pracuje w firmie konsultingowej i obecnie pracuje na
    projekcie dotyczacym rynku artykulow medycznych w Polsce (tradycyjne srodki
    opatrunkowe, artykuly ortopedyczne, zestawy szewne, wyroby uciskowe).
    Prowadze tzn. primary research, czyli rozmawiam z przedstawicielami firm
    produkujacymi tego typu produkty, dystrybutorami, a takze ze szpitalami,
    aptekami itp. Mam jedno pytanie, na ktore nikt nie chce podac mi odpowiedzi,
    a mianowicie: Ile zarabia przedstawiciel handlowy promujacy i/lub zbierajacy
    zamowienia dla firmy od szpitali, hurtowni, aptek itp.? Czy ktos sie
    orientuje?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Adek Re: Przedstawiciel handlowy - zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 21:14
        od 1000 do 10 000 złotych oczywiscie
        • chihiro2 Re: Przedstawiciel handlowy - zarobki 25.05.05, 21:22
          No tak, ale od czego ta rozpietosc zalezy? I jak zalezy? Czy wielkie koncerny
          placa wiecej? Czy dostaje sie procent od podpisanych umow, zrealizowanych
          dostaw itp.? Jak wysoki procent?
          • Gość: Piotrek Re: Przedstawiciel handlowy - zarobki IP: 83.238.70.* 25.05.05, 21:43
            Prowizja zależy od branży (medyczna należy raczej do lepszych-
            szczególnie leki) , oczywiście obrotów, często jest uzależniona od
            windykacji, bonusy za wykonanie planów.
          • Gość: Adek Re: Przedstawiciel handlowy - zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 22:20
            W temacie srodkow opatrunowych prym wiedzie TZMo i reszta daleko daleko za.
            Wiec sie domysl.
            Hehehhe jest tez CZMO-)

W temacie lekow zaleyz od tego co pisza powyzej jak i od kultury firmy .
            pzdr
            • chihiro2 Re: Przedstawiciel handlowy - zarobki 26.05.05, 11:22
              Dzieki, ale to wszystko wiem, zdrowy rozsadek tak podpowiada. Zanm wlasciwie
              niemal wszystkie firmy obecne na rynku polskim, rozmawialam z wiekszoscia.
              Akuurat te wielkie miedzynarodowe koncerny (Johnson & Johnson, Tyco, Aesculap
              Chifa) chetnie udzielaja wszelkich informacji, zas te polskie sa dziwnie
              podejrzliwe, a juz TZMO w szczegolnosci. Wyczytalam tu na forum wiele
              negatywnych opinii o tej firmie i musze przyznac, ze oburza mnie ich polityka.
              Ale coz, zobaczymy, jak to sie potoczy dalej...

Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka