Gość: komp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 21:26 Czy pracownik musi udostepnic na wniosek dyrektora hasło do swojej firmowej skrzynki mailowej, a tym samym udostepnic pozostałym pracownikom wgląd w wiadomości.? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: M Re: wgląd do poczty mailowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 22:02 Tak - przełożony albo osoba wskazana przez niego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Komp Re: wgląd do poczty mailowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 22:56 co w przypadku, kiedy z mojej skrzynki i z mojego adresu, w którym podane jest imie i nazwisko, którys z pracowników wysle informacje, która nie jest potwioerdzona, nie powinna wyjsc poza firme, itp...? przeciez taka wiadomość bede firmowac swoim nazwiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szuwi Re: wgląd do poczty mailowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 05:07 wszystko zależy od stopnia zaawansowania klienta pocztowego - być może da się ustawić pełnomocnictwo do czytania poczty przez osoby upoważnione, ale bez opcji wysyłki nowych wiadomości Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: wgląd do poczty mailowej 27.05.05, 09:01 Gość portalu: szuwi napisał(a): > wszystko zależy od stopnia zaawansowania klienta pocztowego - być może da się > ustawić pełnomocnictwo do czytania poczty przez osoby upoważnione, ale bez > opcji wysyłki nowych wiadomości > Inne haslo na czytanie wiadomosci, inne na wysylanie - ale tutaj, to bardziej odpowiedzialne sa opcje serwera poczty, niz klienta, jesli serwer nie ma takiej mozliwosci to klient musi miec to samo haslo w obu opcjach. Najlepiej ustawic skrzynke (klienta na komputerze) w ten sposob, ze haslo do czytania poczty jest "zapamietane" w programie i skrzynka pobiera nowe wiadomosci bez pytania o haslo, natomiast w opcjach wysylania haslo nie jest zapamietane w programie i trzeba kazdorazowo wprowadzac z reki (czytajacy, korzystajacy z hasla zapamietanego w skrzynce, nie zna go i nie moze wprowadzic z reki w odpowiednie pole przy wysylaniu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramzes udostepnienie hasła do poczty IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 27.05.05, 09:32 przekaż, w formie pisemnej, swojemu szefowi hasło do swojej skrzynki mailowej w firmie. W piśmie podaj dokładny czas przekazania hasła. Zaznacz, że od tej chwili przestajesz być JEDYNĄ osobą, która ma dostęp do tego konta mailowego. A w rozmowie zapytaj po co masz przekazywać hasło do swojej skrzynki i przedstaw swoje obawy. Nie wierz w spiskowa teroię dziejów. Na pewno istnieje logiczne uzasadnienie decyzji szefa pozdrawiam Ramzes. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: udostepnienie hasła do poczty 27.05.05, 09:37 Gość portalu: Ramzes napisał(a): > Nie wierz w spiskowa teroię dziejów. Na pewno istnieje logiczne uzasadnienie > decyzji szefa > No....Koniec miesiaca sie zbliza - dobrze przekazac haslo lacznie ze zwolnieniem lekarskim do konca maja...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znam_temat Pytasz czy musi IP: *.crowley.pl 27.05.05, 09:37 Jeśli skrzynka mailowa jest skrzynka "pracowniczą" tzn nadaną ci przy podjęciu zatrudnienia to pracodawca nie musi cię prosić o żadne hasło. Jest tam zapewne osoba odpowiedzialna za administrowanie kontami mailowymi i może sobie ona zaglądac na Twoją skrzynkę kiedy chce i jak chce. Jeśli pracodawca będzie np chciał sprawdzić czy podczas pracy rozsyłasz "humory" zamiast pracować to może po prostu wejść i sprawdzić. To jest jego prawo i jego własność. Nie jest to skrzynka prywatna i korespondencja prowadzona z takich skrzynek jest korespondencją firmową. Dlatego bardzo wiele osób popełni abłąd w pracy myśląc że jak mają hasło do skrzynki to już im pracodawca nic nie obejrzy:))) Znam wiele takich przypadków a znam też takie gdy osoby wylatywały z pracy... Trochę rozsądku nigdy nei zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
aqwert Re: Pytasz czy musi 27.05.05, 10:03 Dobrze gada dać mu wódki. Jaki koń jest każdy widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znam_temat Eee IP: *.crowley.pl 27.05.05, 13:32 Ja bym chciał browara a najlepiej zgrzewe lub jeszcze lepiej skrzynke szkła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Komp Re: Pytasz czy musi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 18:19 w tym przypadku chodzi o firme państwową. i nie chodzi o to czy wysyłam "humorki" czy nie. po prostu chce miec spokojne wakacje i nie myslec, ze ktos zacznie z mojej skrzynki rozsylac jakies dziwne wiadomosci, albo wiadomosci, które nie powinny byc wysłane, bo np. nie sa potwierdzone. w mailu jest moje imie i nazwisko, wiec gdyby co, to nikt nie bedzie sie zastanawiał czy wlasciciel sdkrzynki byl wtedy na urlopie czy nie, bede taka wiadomosc firmowac wlasnym nazwiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Pytasz czy musi 27.05.05, 22:53 Gość portalu: Komp napisał(a): > w tym przypadku chodzi o firme państwową. > i nie chodzi o to czy wysyłam "humorki" czy nie. > po prostu chce miec spokojne wakacje i nie myslec, ze ktos zacznie z mojej > skrzynki rozsylac jakies dziwne wiadomosci, albo wiadomosci, które nie powinny > byc wysłane, bo np. nie sa potwierdzone. > w mailu jest moje imie i nazwisko, wiec gdyby co, to nikt nie bedzie sie > zastanawiał czy wlasciciel sdkrzynki byl wtedy na urlopie czy nie, bede taka > wiadomosc firmowac wlasnym nazwiskiem. Porozmawiaj z adminem - o ile sam nie wiesz, gdzie szukac takich opcji. Niech ustawi na okres twojego urlopu przekierowanie wszystkich wiadomosci (moze tez byc opcja z pozostawieniem kopii w twojej skrzynce - zalezy od serwera) na skrzynke wskazana przez dyrektora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Pytasz czy musi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 09:47 Przyznam sie :-D jestem adminem w jednej z prywatnych firm Powiem Ci kolego tak -> to nie jest Twoja sprawa interesować się co dzieje sie ze skrzynką jak Ciebie nie ma i łowisz ryby albo pływasz na jakiejś skorupce :D W firmie gdzie pracuje admin odpowiada za wszelki ruch w sieci zarówno firmowej jak i komunikacji z klientami - i to on dostanie po uszach jeśli z firmy wychodzą nieautoryzowane wypowiedzi - czy nie daj Bóg jakieś podejrzane załączniki. Admin wie kto kiedy ma urlop - i terminowo przekierowuje ruch do pracownika zastępczego i informacją do klienta że przez najbliższe 10 dni sprawy przęjęła np pani Barbara Burakowska - która została wdrozona w szczegóły. Owszem szef, czy dyrektor ma prawo do dostępu do korespondencji - chociażby dlatego żeby móc skontrolować czy nie pracujesz na 2 fronty :-D Ale to czysto hipotetyczne założenia - takie sytuacje zdarzają się sporadycznie w mojej karierze a robie to już ponad 3 lata - chyba ze 2 razy. Raz jak pracownik dostał wypowiedzenie - trzeba było przejrzeć wszystko - uregulować sprawy na zewnątrz a drugi raz - mocno skomplikowana sprawa klienta (jakieś tam doradztwo ekonomiczno podatkowe) którą - przejęła szefowa - aby "uratować " pracownika |;-) U Nas w firmie polityka bezpieczeństwa serwera zezwala na mailowanie prywatnej korespondecji - nie jest to niczym złym - - tu nie bede się zagłębiał jak to jest zrealizowane. Ale ... to nic złego - a jedynie dodatkowa mini reklama dla firmy. W razie potrzeby podam GG maila nie - bo za łatwo by mnie wy-googlować i wiedzieć już jaka to firma :-D pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Pytasz czy musi 28.05.05, 11:37 Gość portalu: Mike napisał(a): > Przyznam sie :-D jestem adminem w jednej z prywatnych firm Dokladnie - jestes adminem w jednej z firm. Co firma, to inne zwyczaje, rozwiazania organizacyjne,procedury, poziom wiedzy informatycznej i "dyrektora" i niestety adminow. To, ze u ciebie jest to sensownie rozwiazane, ze jest dwustronny przeplyw informacji pomiedzy kadrami a dzialem informatyki oraz wdrozone procedury na poszczegolne zdarzenia, nie oznacza, ze tak jest wszedzie. Sa i admini, ktorzy o ile szef firmy im czegos nie poleci (a nie poleci, bo nie ma pojecia, ze takie mozliwosci istnieja), to nie rusza placem w bucie, zeby podpowiedziec mozliwe technicznie procedury na wspomniane czy inne sytuacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Pytasz czy musi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 17:17 Dzięki za pochwałki :-D Bedzie troche off-topic W sumie to u Nas też tak było - że generalnie nie było nic zrobione. Wzialem sie troche za to i szefowa poprostu super - dała mi wolną rękę jeśli chodzi o IT i zasady. Wdrażałem to i owo (niekiedy po konsultacjach z wykładowcą :-D)- czasami to co udało mi sie zobaczyć na studiach - czasami inne rzeczy. Jeśli coś wymagało zakupów - to robiłem szczegółowy plan - kosztorys - i wskazywałem to co z tego bedzie miała firma. Na rozwiązania szefowa zgadzała sie lub nie (w większości jednak -tak). Czasami niektórzy klienci sie dziwili że w niedużej w sumie firmie są wprowadzone niektóre zasady - autoryzacje dostępowe i inne - ale zaraz po tym dostawałem info -> na firme szedł mail - "z pochwałami" dla IT'owca :D Teraz jak juz powoli kończe studia i rozglądam się za "większą" pracą to widze że jednak to był strzał w 10; i większość rzeczy jakie udało mi sie zrobić sa jak najbardziej na miejscu, czasem niezbędne, a co najlepsze są stosowane w innych - sporo większych firmach. Dobry admin taki który lubi swoją prace i prace z ludźmi może stanowić trzon działu - *w niektórych firmach - jeśli admin umie coś poza windowsami - można dodać mu troche obowiązków - np - wdrożeniowiec, szkoleniowiec, spec od zakupów IT -podnosząc standardowe wynagrodzenie - ale w sumie minimalizując koszty firmy *(spotkałem sie z takim rozwiązaniem) W małych firmach taki ktosik to bardzo wartościowy "inwentarz" :-D Tak wiec kończąc topic -> nie martw sie kolego o wgląd do Twojej poczty i nieautoryzowane maile - to nie Twój kłopot. :-D POZDR Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Pytasz czy musi 28.05.05, 21:02 Gość portalu: Mike napisał(a): > Tak wiec kończąc topic -> nie martw sie kolego o wgląd do Twojej poczty i > nieautoryzowane maile - to nie Twój kłopot. :-D > POZDR Oczywiscie, ze nie moj, bo to nie ja zalozylem watek :) Odpowiedz Link Zgłoś