Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ZUS czy Urząd Miasta

13.08.24, 16:11
    Co byście wybrali: pracę w ZUS-ie w Wydziale emerytalno-rentowym (opracowywanie decyzji) czy pracę w Urzędzie Miasta (obsługa klienta - dowody, meldunki)? Zostałam przyjęta na obydwa stanowiska i mam ogromny dylemat. Bardzo dziękuję za wszystkie opinie!
    Obserwuj wątek
      • chocolate_dog123 Re: ZUS czy Urząd Miasta 13.08.24, 18:05
        Startuj do CBA - ci to ponad 150 k zarabiaja.
      • chocolate_dog123 Re: ZUS czy Urząd Miasta 13.08.24, 18:06
        I tu, i tu słabo płacą.
      • janexyprowy Re: ZUS czy Urząd Miasta 16.08.24, 13:52
        Chciałbym mieć takie problemy, żeby wybierać między kilkoma propozycjami pracy - ja to się cieszę, jak mam choć 1 pozytywną odpowiedź po setkach wysłanych CV i dwucyfrowej liczbie rozmów, zadań rekrutacyjnych.

Jeżeli cyferki są takie same, to wg mnie atrakcyjniejsza byłaby posada w UM. Niby wiele rzeczy można załatwić internetowo, ale wciąż nie brakuje osób z niskimi kompetencjami cyfrowymi. Będzie kontakt z ludźmi, poćwiczysz umiejętności miękkie, może jakieś znajomości przydatne się nawiążą... AI tak łatwo Cię nie zastąpi - a opracowywanie decyzji brzmi bardziej jak coś, czym może zająć się sztuczna inteligencja po odpowiednim treningu.
        • chocolate_dog123 Re: ZUS czy Urząd Miasta 16.08.24, 17:44
          Powiedziałabym na odwrót - sprawa sprawie nierówna, często ubezpieczony przedstawia różne dowody i tu raczej nie polegałabym na samej "sztucznej inteligencji". Co innego np. masowa wysyłka powiadomień o waloryzacji emerytury/ renty - tu możnaby stworzyć taką bazę/ algorytm która pobiera dane emeryta, mnoży przez odpowiednia stopę waloryzacji. Jeśli ktoś nie wybrał e- doręczeń na skrytkę pue zus, zostaje człowiek do pakowania w koperty. Chociaż od któregoś roku wszystkie instytucje przejda na hybrydowe doręczenia. Od decyzji ZUS ludzie często się odwołują, są to nieraz zawiłe sprawy. Jak sobie wyobrażasz automaty rozkminiajace sprawę od każdej strony...
          Dużo łatwiej zautomatyzować wydawanie dowodow osobistych itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka