Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

kierunek studiów-jaki?

13.08.02, 18:48
    W tym roku kończyłem technikum i chcę rozpocząć studia, a mam nie wiele
    czasu. Zrezygnowałem ze studiów dziennych gdyż musiałem znaleźć pracę, a więc
    startuję na zaoczne, ale jaki kierunek obrać? Interesuje mnie na dzień
    dzisiejszy telekomunikacja, albo poligrafia na PW. Jak na dziś trzymają się
    te zawody? Moim hobby jest rysowanie, jednak na ASP nie mam szans się dostać,
    ponieważ nigdy nie miałem w szkole średniej historii sztuki, a tam trzeba
    było zdać egzamin wstępny z owego przedmiotu. Coraz częściej myślę nad tym
    aby pójść pierw na 2 lata na policealne studium plastyki i grafiki
    komputerowej, a po tym czasie iść na inżinierskie na PW na telekomunikację,
    bądź poligrafię. W ten sposób w ciągu 11 semestrów nauczę się 2 zawodów, a
    nie (gdybym poszedł na magisterskie studia) jednego zawodu w ciągu 10
    miesięcy. Czy to dobry pomysł?
    Obserwuj wątek
      • blah1230 Re: kierunek studiów-jaki? 14.08.02, 09:44
        Mysle jednak, ze wystarczy nauczyc sie jednego 'zawodu' a porzadnie, a nie
        kilku i powierzchownie. Ja raczej radze wybrac telekomunikacje i dazyc do tego,
        zeby skonczyc cale studia z tytulem mgr inz. a nie tylko studia zawodowe.
        Uwazam, ze szkola policealna nie ma sensu, skoro masz ambicje na rozpoczecie
        studiow. Telekomunikacja jest bardzo dobrym kierunkiem, wydaje mi sie, ze o
        wiele lepszym, niz poligrafia. Ale nadal przystaje przy tym, ze wszelkie szkoly
        policealne, jezeli ma sie ambicje na studia nie maja najmniejszego sensu.

Pozdrowienia
        blah1230
      • aneta.dowgiert Re: kierunek studiów-jaki? 19.08.02, 10:15
        Witam,

moim zdaniem na dzisiejszym rynku pracy trzeba być po prostu naprawdę dobrym w
        tym co się robi. Żeby osiągnąć mistrzostwo w swojej dziedzinie trzeba ją lubić.
        Powinieneś więc wybrać kierunek, który Cię bardziej interesuje. Moim zdaniem
        sprawdzenie swoich sił i zainteresowań w sudium policealnym może być dobrym
        pomysłem pod warunkiem, że sprawdzisz szkołę, którą wybrałeś i uznasz, że jest
        dobra. Będzie Ci później łatwiej dokonać wyboru między telekomunikacją a
        poligrafią.

Pozdrawiam,

Aneta Dowgiert
        • intruder Re: kierunek studiów-jaki? 19.08.02, 17:46
          Tak, tez mi sie wydaje, ze na poczatku trzeba ksztalcic sie w jednym kierunku.
          Potem najprawdopodobniej zaistnieje potrzeba zmiany zawodu a co za tym idzie
          doksztalcenia sie. Takie czasy wlasnie nastana, ze trzeba bedzie byc
          elastycznym i gotowym do zmian, bo bedzie ich wiele na rynku pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka