Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Nadanie NIP - problem

IP: *.acn.waw.pl 09.11.05, 23:24
    Mianowicie w moim wspanialym urzedzie nie chce przyjac wniosku o nadanie NIPu
    jesli nie ma tam "skierowania" od pracodawcy (pieczatki na wniosku). Jednak
    roznie bywa i czasem pracodawca nie bedzie sie cackal w zalatwianie i
    czekanie dla tego papierka. Mam pytanie, czy jesli zdobede pieczatke
    ewentualnego pracodawcy (znajomy prowadzi jakas firme) na wniosku o NIP to
    czy dla US to bedzie oznaczalo ze bede automatycznie zatrudniony?
    Teoretycznie nie, ale korzystajac z takiej mozliwosci nie chcialbym aby potem
    sie US do kogos czepial, ze pieczatka byla a zatrudnienia nie ma itd itp.
    Obserwuj wątek
      • Gość: działaczka Re: Nadanie NIP - problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 23:34
        Jak to? Przecież US ma obowiązek wydać NIP na wniosek podatnika, niezależnie od
        powodów. A gdybyś włąśnie zamierzał pracowac nie na umowe o pracę, ale na umowy
        o działo dla setek zleceniodawców, to też musiałbyś przyjśc z pieczątką?
        Paranoja. Zgłoś się do przełożonego tej Pani, albo wystosuj oficjalne pismo do
        naczelnika. Moze się babie po prostu pracowac nie chce (wcale by mnie to nie
        zaskoczyło)
      • irek.gorczok Niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę 10.11.05, 00:05
        Z twojego posta wnioskuję, że jesteś w trakcie zatrudniania się u nowego
        pracodawcy. Moja rada - nie kombinuj z jakimiś pieczątkami! Numer NIP dostaje
        każdy PODATNIK. Jeśli do tej pory nie miałeś dochodów to nie byłeś podatnikiem
        a więc nie mogłeś dostać numeru NIP. Pracodawca zatrudniając cię po raz
        pierwszy ma obowiązek pobrać formularz zgłoszeniowy z US (oczywiście możesz to
        zrobić sam) i dostarczyć ci go w ciągu 7 dni od dnia potrącenia pierwszej
        zaliczki na podatek dochodowy. Ty masz 14 dni na wypełnienie formularza i
        zgłoszenie go do US za POŚREDNICTWEM PRACODAWCY. Lepiej zapytać u przyszłego
        pracodawcy niż narażać się na duże kłopoty. Nie zapominaj, że podanie
        fałszywych danych, np. co do istnienia zatrudnienia to oszustwo, a dalej klocki
        potoczą się już same...

Pozdr.
        • Gość: Pacyn Re: Niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę IP: *.acn.waw.pl 10.11.05, 00:43
          Nie. Nie jestem w trakcie zatrudniania. Tylko chce miec ten NIP. Pracodawca ma
          obowiazake pobrac formularz i mi go przekazac. Ale jak nie mam NIPu to jesli mu
          sie nie bedzie w to chcialo bawic to mnie nie zatrudni i tyle. I ja chce po
          prostu miec przybity jakis stempel, tak jakbym to wlasnie mial byc zatrudniony.
          Ale zalozmy ze ten stepmel dostaje i pracodawca sie rozmysla i nie zatrudnia i
          wtedy mam NIP i nie jestem zatrudniony.
          A co do obowiazku nadania to wlasnie jest takie kur*** ze gdzie niegdzie daja
          od reki, a gdzie indziej te baby nie wydadza skoro nie zamierzasz sie
          zatrudnic. POLSKA....
          • Gość: fiołek Re: Niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 09:03
            O NIP może wystąpić każdy, to czy pracuje czy nie nie ma żadnego znaczenia.
            Może masz jakiś zły formularz? Pamiętam że na moim wniosku nie było miejsca na
            pieczątkę pracodawcy ani nic takiego.
            • andrejwww Re: Niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę 10.11.05, 11:22
              Jeżeli jest Pan podatnikiem podatku dochodowego od osób prawnych lub od osób
              fizycznych, to jest Pan ustawowo zobowiązany do zgłoszenia o nadanie
              identyfikacji podatkowej NIP.Jednak nie póżniej niż w terminie złożenia
              pierwszej deklaracji podatkowej.Natomiast jeżeli jest Pan podatnikiem VATU czy
              podatku akcyzowego, to powinien Pan odrazu złożyć wniosek, przed dokonaniem
              czego kolwiek.

W Pana przypadku będzie to wniosek N3.
            • kurczeno Re: Niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę 10.11.05, 11:32
              W tej chwili potrzebna jest pieczątka na formularzu Nip3 od pracodawcy (czyli
              już po zatrudnieniu) lub jeśli ktoś jest bezrobotny a chce mieć przyznany numer
              Nip to podbija to Urząd Pracy i po sprawie. (tak było w moim przypadku niecały
              rok temu więc sprawdzone empirycznie )

Pozdrawiam.
              • Gość: Pacyn Re: Niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę IP: *.acn.waw.pl 10.11.05, 12:19
                A ja nie moge byc bezrobotny bo studiuje dziennie a zatrudniony na razie nie
                jestem. Wiec jest mozliwosc dostania tego NIPa w inny sposob?
                • andrejwww Re: Niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę 10.11.05, 14:45
                  Nie ma znaczenia czy pobiera Pan nauke na uczelni wyższej, czy pracuje Pan
                  zawodowo, czy posiada status osoby bezrobotnej.NIP otrzymuje osoba która
                  ukończyła 18 rok życia.Proszę w tej sprawie złożyć stosowny wniosek do urzędu
                  skarbowego o wydanie NIPu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka