Gość: kijek IP: *.infocoig.pl / *.crowley.pl 11.11.05, 20:20 Pierwszy! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mistermister Hipermarkety bez niepodległości 11.11.05, 20:25 Na szczęscie wszystkie polskie sieci typy Chata Polska, Żabka, Społem i małe pokrzywdzone przez hipermarkety osiedlowe i rodzinne sklepy wykazały się bardzo patriotyczną postawa i były pozamykane, prawda? Nie można było nigdzie kupić wódy ani jaboli, nie było żuli sączących nalewki pod zieleniakami. Moja sąsiadka pracuje w piekarni, która w niedzielę jest nieczynna. Dziś jednak musiała być w pracy, bo szef kazał otworzyć,ale jej nie broni żadna Solidarność. A szef jest Polakiem, katolikiem, zapewne głosował na PiS :) O polska obłudo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marakuja Re: Hipermarkety bez niepodległości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 21:02 Dlaczego od razu dajesz do zrozumienia, że w takie dni robią zakupy pijacy? Ja mam dzisiaj wolne i mogę zrobić zakupy, jutro już od samego rana jestem w pracy i na mnie panie w sklepie nie zaczekają, abym miała też co jeść > Moja sąsiadka pracuje w piekarni, która w niedzielę jest nieczynna. Dziś jednak > musiała być w pracy dziś jest piątek, więc daj sobie na wstrzymanie > O polska obłudo!!! a nie jest obłudne kazać pracować policjantom, szpitalom, górnikom, energetykom itp? Coście się wzięli za obronę sprzedawców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patriota Re: Widać, Polacy nie dorośli do niepodległości.. IP: *.16-136-217.adsl.skynet.be 11.11.05, 22:49 Masz racje. Mi wstyd czasami ,ze my Polacy to taka czarna masa... Czy ludziska naprawde w ten akurat dzien nie maja nic do zarcia w domu... A gdzie solidarnosc z ludem pracujacym.... Jestesmy jeszcze glupi. Chcemy walczyc o lepsza POlske ale zakupy w markecie, gdzie placa ok.600 zl i wyzysk w cholere, to robimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Widać, Polacy nie dorośli do niepodległości.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 22:57 nie doceniamy tego co zdobyli nasi przodkowiea.zdaje mi się że socjaliści wywaliczyli kiedyś 8 godzinny dzień pracy i ! mają. Strasznie mnie wkurza że jast taka niesprawiedliwośc na tym swiecie i robotnicy pracują w swoje święto. Zaś zwykli Polacy chociaż jeden dzień w roku mogliby pomyśleć o innych i się zjednoczyć. Tak najeżdża się na zagranicznych inwestorów ale wszyscy chodzą do nich na zakupy i nabijają im kieszenie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria342 Re: Widać, Polacy nie dorośli do niepodległości.. IP: 69.182.93.* 11.11.05, 23:23 RODACY - CZAS NAJWYZSZY DOROSNAC! Supermakiety powstaly, bedą i będą otwarte w niedzielę i święta - ażeby Ci, co pracują mogli spokojnie zrobić zakupy. A ten, kto podejmie pracę w supermarkecie niech pracuje zgodnie z harmonogramem i cieszy sie, ze ma pracę. Wszędzie na zachodzie tak jest! Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpaku Re: Widać, Polacy nie dorośli do niepodległości.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 10:07 to spobuj tak zaszalec z zakupami w swieto w Niemczech?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odwazny Sprobuj zaszalec z zakupami w Niemczech....... IP: *.mad1.adsl.uni2.es 12.11.05, 13:31 Nie wiem jak jest w Niemczech, bowiem mam uraz psychologiczny do Niemiec i Niemcow. Wiem napewni, ze we Wloszech, Hiszpanii, Portugalii, Francji, UK - supermarkety sa otwarte w niedziele i swieta. Daje to prace tysiacom ludzi - a w koncu o to chodzi!!!!!!!! My, Polacy placzemy, ze jest bieda, ze..... a jak mamy okazje pracowac, to zaraz chcemy miec pensje miliony dolarow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Sprobuj zaszalec z zakupami w Niemczech...... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.11.05, 00:01 Jakie supermarkety we Włoszech? Mówisz o małych sklepikach samoobsługowych? Włosi nie mają praktycznie żadnych centrów handlowych i dzięki temu wszystkie sklepy "wychodzą" na ulicę. U nas żydokomuna pobudowała getta handlowe i tam musimy robic zakupy a ulice mamy obskurne, brudne i puste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Sprobuj zaszalec z zakupami w Niemczech...... IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 13.11.05, 20:16 Raz jeszcze we FRancji i we Wloszech,nie sa otwarte w niedz i swieta.Maja prawo do 6-iu otwarc w roku w niedzi sw.Tzn biora 4 niedzw grudniu,11 listop.wlasnie,i poniedz.zielonych sw. I TO WSZYSTKO MOI TAK BARDZO CHCACY DO PRZODU RODACY! Sprzedawca,to zawod,ktory nie musi 24h Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Widać, Polacy nie dorośli do niepodległości.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.05, 10:32 wszedzie tak jest?w calej europie zarabia sie 600zl?ja widze tylko strajki we francji i wloszech bo tam sa zwiazki zawodowe i godne place a nie wyzysk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Widać, Polacy nie dorośli do niepodległości.. IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 13.11.05, 20:11 No, nie wszedzie we Francji np.nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Widać, Polacy nie dorośli do niepodległości.. IP: *.org 11.11.05, 23:42 Dziewczyno, co Ciebie tak denerwuje? Jechałam dzisiaj o godz. 20 ulicami Warszawy. I co widzę? Jeżdżą autobusy, karetki. Drogowcy kładą asfalt, otwarte apteki, jeździ metro. Moja znajoma pracuje w systemie 4-zmianowym "świątek - piątek" bo pracuje w zakładzie, gdzie technologia produkcji wymaga 24 godzinnej kontroli (produkcja leków). Do licha, czy w święta mamy nie chorować (żeby lekarze i aptekarze wypoczęli), nie powodować wypadków, nie wzywać strażaków gdy pali się mieszkanie? Wtedy wypoczną policjanci, strażacy. Czy mamy nie poruszać się po mieście (odpoczną kierowcy autobusów i tramwajów). Przecież to tacy sami ludzie jak ci, którzy pracują w supermarketach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esspo Re: Widać, Polacy nie dorośli do niepodległości.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 10:03 nic nie rozumiesz, lekarz, policjant,strażak to służba, i gwarantuje Ci, ze nigdzie w Europie nie pracują placówki handlowe w niedzielę i święta, więc skończmy z tą obłudą.a zakupy można robić w każdy dzień i nie wierze, że nie można znaleźć czasu na zakupy w tyg. poprostu w to nie wierze, sam prcuje w systemie trzy zmianowym, w hurtowni farmaceutycznej, i mam czas na zakupy w każdy normalny dzień. a tak na marginesie uważam ze dostarczanie leków w niedziele do aptek wcale nie jest konieczniecznośią można przecież zamówić w sobotę boądź w piątek kwestia mądrej polityki magazynowej.owszem praca w niedziele czy świeta ale tylko dla chętnych i dobrze opłacona. a twoja kolezanka w fabryce leków zarabia napewno świetnie bo takie są fakty i nie narzeka na pracę w takim systemie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Widać, Polacy nie dorośli do niepodległości.. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.11.05, 00:05 Ja się niektórym nie dziwię. Zarobki w Polsce są niskię, więc wielu chce pracować w święta za stawkę 200% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Widać, Polacy nie dorośli do niepodległości.. IP: *.org 13.11.05, 21:28 Wszystko rozumiem. Nie mogę tylko zrozumieć obłudy, w imię której twierdzi się że hipermarkety powinny być zamknięte w niedzielę i święta, żeby można było odpocząć i uszanować dzień święty (jestem osobą wierzącą). Jeżeli ktoś będzie chciał uszanować niedzielę i święta to uszanuje je bez zamykania marketów. Może są ludzie którzy relaksują się chodząc między półkami sklepów? Dlaczego nikt nie użala się nad Twoim losem, że pracujesz w niedzielę? Dlaczego nikt nie użala się nad dziennikarzami, reporterami pracującymi w radiu, telewizji? Przecież możemy odpocząć od mediów w niedzielę i poświęcić ten czas rozmowom z rodziną, przejść się na spacer. Zamykanie marketów to w ostatnim czasie świetny temat medialny a spora część społeczeństwa ulega mu. W moim oddczuciu problem nie tkwi w pracy w dzień święty tylko w godziwym płaceniu za ten dzień spędzony w pracy. I o to powinniśmy jako społeczeństwo dopominać się. Albo być konsekwentnym i wymagać, żeby właściciele sklepików osiedlowych, dziennikarze, drukarze, pracownicy kin, teatrów też czcili dzień święty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fpitt Re: Widać, Polacy nie dorośli do niepodległości.. IP: *.devs.futuro.pl 11.11.05, 23:19 Chyba nie bardzo wiesz , o czym mowisz ! niepodleglosc to nie jest knebel, ktorym mozna zagluszyc pracodawce. Niepodleglosc -to nasz wspolny zbiorowy, obowiazek. I nie przypinaj do tego roznych, specyficznych , zaleznosci. Niepodleglosc to swiadomosc ludzi, ktorzy musze w ten dzien pracowac - dla dobra Ogolu- aby dac im poczucie wolnosci, swobody decyzji- jak chca uczestniczyc w Wolnym spoleczenstwie! To co? zwolnisz hutnikow z wielkich piecow, dasz wolne szpitalom, policji, wojsku ? chyba nie bardzo wiesz o czym mowisz!! sa ludzie, ktorzy maja w te dni "istotne", dosc szczegolna role... i za to im chwala!. Kazdy moze, w pewnym zakresie, decydowac o swym losie. Hmmm, wiem, ze nie wszystko od nas zalezy!! ale pokaz mi taki kraj, gdzie masz zupelna niezaleznosc obywatela od Panstwa? gdzie mozna robic wszystko, pracowac kiedy sie chce itp.? Znasz taki?? chetnie tam pojade (chociaz ..... chyba nie, tu sa moje korzenie, i tu chce pozostac - mimo niedoskonalosci) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakopis WIDAC POLITYCY NIE DOROSLI DO POLAKOW ! IP: *.chello.pl 12.11.05, 00:58 znaczy pseudopolitycy bo to TERAZKU..MY a nie politycy ! Odpowiedz Link Zgłoś
jmadura Re: Widać, Polacy nie dorośli do niepodległości.. 12.11.05, 05:34 A moze pikietujący przed hipermarketami zajęli by się najpierw poziomem zarobków i stosunkami w pracy w marketach? Wierzę, ze gdyby pracownicy Reala czy Geanta za pracę w świeto dostawali naprawdę godziwą zapłatę (np. 250% dniówki) to sami by protestowali przeciwko zamykaniem sklepów w świeta. Od 20 lat pracuję w ruchu ciągłym i nie pamiętam kiedy miałem wszystkie swięta wolne, ale wiem, ze nie mam wyjścia i sam się godze na taki uklad. Podobnie jest z pracownikami hipermarketów. No, ale ja za swoją pracę dostaję rozsądne pieniądze, a oni głodowe stawki. I tu jest główny problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erg_samowzbudnik Re: Widać, Polacy nie dorośli do niepodległości.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.05, 09:22 jmadura napisał: > A moze pikietujący przed hipermarketami zajęli by się najpierw poziomem zarobkó > w i stosunkami w pracy w marketach? Wierzę, ze gdyby pracownicy Reala czy Geant > a za pracę w świeto dostawali naprawdę godziwą zapłatę (np. 250% dniówki) to sa > mi by protestowali przeciwko zamykaniem sklepów w świeta. Od 20 lat pracuję w r > uchu ciągłym i nie pamiętam kiedy miałem wszystkie swięta wolne, ale wiem, ze n > ie mam wyjścia i sam się godze na taki uklad. Podobnie jest z pracownikami hipe > rmarketów. No, ale ja za swoją pracę dostaję rozsądne pieniądze, a oni głodowe > stawki. I tu jest główny problem. Rydzyk powiedział że hipermarkety są be , więc mohery na tył głowy alleluja i do przodu. Na pohybel krwiopijcom z zachodu. :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś Re: Widać, Polacy nie dorośli do niepodległości.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 07:09 A ja mam pytanie. Czy to kina z dziećmi w święto iść wolno? Bo one, kurcze, w centrach handlowych są. A do restauracji na obiad wypada? Bo tam kelner może chciałby obchodzić rocznicę odzyskania niepodległości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GĘŚ Re: Widać, Polacy nie dorośli do niepodległości.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 10:10 Tak to widac, jestes "czarna masa", kogo zalowac ? ta ciemna mase ktora glosowala na "Kaczory"!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hiperwnerwiony A ja chcę także Hiperurzędów oprócz Hmarketów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 00:29 by wreszcie do <pani lekkich obyczajów> nędzy, można było coś w nich załatwić bez zwalniania się z pracy ! I jeszcze hipermęki dla tego .... co postawił parkomaty przed urzędami, bankami, pocztą, szkołami itd, gdzie wiadomo, że nie da się załatwić nic w 3 minuty tylko jeszcze trzeba miastu płacić haracz, że się przyjechało z daleka do urzędu albo, że trzeba objechać kilka innych ! PRECZ Z PARKOMATAMI PRZED URZĘDAMI, BANKAMI, POCZTAMI I INNYMI INSTYTUCJAMI PUBLICZNYMI ! TO JEST DOPIERO ZŁODZIEJSTWO ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piwowarek Re: Widać, Polacy nie dorośli do niepodległości.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 10:06 A ty napewno dorosles madralo. Minely czasy kiedy pracowalo sie osiem godzin w mysl hasla czy sie stoi czy sie lezy 2 tys. sie nalezy, teraz ludzie pracuja od wczesnych godzin rannych do pozna wieczora i dni wolne od pracy wykorzystuja do wspolnych rodzinnych "zakupow" , ten problem mozna rozwiazac inaczej, caly handel pracowal w ten dzien normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lea Re: Widać, Polacy nie dorośli do niepodległości.. IP: *.ds.ae.katowice.pl 12.11.05, 11:04 kiedy czynności tak zwyczajnej jak zrobienie zakupów nadaje sie range "rodzinnego" wydarzenia to ja przepraszam... i gratuluje <sarkazm> Ja raz na jakiś czas wychodze do sklepu, kupuje szybciutko to czego potrzebuje i koniec.. nie potrzebuje do tego angażowac całej rodziny ani miec pół dnia wolnego.. widocznie niektórych osób nie stać na wymyślenie ciekawszej formy spędzania wolnego czasu z rodziną, co jest raczej smutne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boglak Re: Widać, Polacy nie dorośli do niepodległości.. IP: *.chello.pl 12.11.05, 18:50 Wprowadzić 7 dniowy tydzień pracy dla wszystkich, a komentarze będą zupełnie inne. urzędy czynne siedem dni w tygodniu bo przecież ludie pracują i nie mają czasu..., serwisy gwarancyjne siedem dni w tygodniu...,Wszyscy pracujemy i każdemu należy się wypoczynek w niedziele. A może by tak jeszcze zlikwidować długiw łikendy do roboty chołoto Odpowiedz Link Zgłoś
jola_wroc do tych co przeciwni zamykaniu marketów 12.11.05, 19:23 ciekawe czy jakby twoja żona/mąż pracowali w takim supermarkecie, też byś był przeciwny/na. Ja pracowałam. Dniówki często 10-12 godzinne. sobota niedziela w pracy, wigilia w pracy(tu do facetów-rób sam se kolacje wigilijną bo żona do 19-stej na kasie, a zanim dojedzie bedzie 20sta albo lepiej).Sylwester w pracy - nie wyjedziesz w góry świetować nowy rok! A 10-tego taką wypłatę przyniesie, że nawet na "waciki" nie starczy. Mówicie że pracujecie do późna i nie ma kiedy na zakupy jechać, ale pracując do późna podejrzwam że nie zarabisz 500-600zł. Są sklepy całodobowe. A jeśli juz te supermarkety mają być czynne to niech chociaż trochę krócej np do 15-stej, a ci pracownicy niech dostają więcej, żeby czuli że warto. Bo wiadomo że dla przyjemności nie pracują tam, tylko po to aby mieć za co żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mistermister Re: Hipermarkety bez niepodległości 11.11.05, 21:19 No nie zrozumiałeś/aś ironii płynącej z mojego postu.. ale cóż... Przeczytaj jeszcze raz, ze zrozumieniem i dojdziesz do wniosku, że ja nikogo nie bronię:-) Pokazałem tylko obłudę tych, którzy chcą zakazać cos innym w imię swoich własnych interesów pod płaszczykiem wielkich słów i ideologii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Hipermarkety bez niepodległości IP: 80.48.175.* 11.11.05, 21:58 to wstyd że swięto narodowe jest jakimś targiem publicznym, trzeba być polakiem i świętować , a dla reszty społeczeństwa któremu i tak nic nie da sie wytłumaczyć to tylko wolny dzień, wstyd powiedzić ale to nie ludzie z sercem i rozumem ale byd....o Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Che Re: Hipermarkety bez niepodległości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 22:29 >Dlaczego od razu dajesz do zrozumienia, że w takie dni robią zakupy pijacy? Ja mam dzisiaj wolne i mogę zrobić zakupy, jutro już od samego rana jestem w pracy i na mnie panie w sklepie nie zaczekają, abym miała też co jeść Oj ci biedni ludzie w niemczech, anglii. Im zamykaja te sklepy w niedziele i swieta i musza chodzic glodni. Jak dobrze ze zyjemy w Polsce,. Przynajmniej mozemy cos sobie kupic do jedzenie w swieta i niedziele, bo inaczej bysmy pomarli Odpowiedz Link Zgłoś
krzyniu1971 Re: Hipermarkety bez niepodległości 12.11.05, 00:13 to co w soboty też pracujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
kubokus Re: Hipermarkety bez niepodległości 12.11.05, 07:57 Bo zakupy mozna zrobic w dzien powszedni. Juz raz pisalem. Najpierw zacznijcie chodzic do pracy w niedziele i swieta, a pozniej sie wypowiadajcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sawi51 Re: Hipermarkety bez niepodległości 13.11.05, 19:52 Gość portalu: Marakuja napisał(a): > Dlaczego od razu dajesz do zrozumienia, że w takie dni robią zakupy pijacy? > Ja mam dzisiaj wolne i mogę zrobić zakupy, jutro już od samego rana jestem w > pracy i na mnie panie w sklepie nie zaczekają, abym miała też co jeść > > > Moja sąsiadka pracuje w piekarni, która w niedzielę jest nieczynna. Dziś > jednak > > musiała być w pracy > > dziś jest piątek, więc daj sobie na wstrzymanie > > > O polska obłudo!!! > > a nie jest obłudne kazać pracować policjantom, szpitalom, górnikom, energetykom > > itp? Coście się wzięli za obronę sprzedawców? > kiedys sklepy byly pozamykane i nic sie nie stalo a przynajmniej ci ktorzytam pracuja tez mieli swieto zakupy mozna robic w sobote i tylko trzeba pamietac zeby kupic chleb na niedziele i juz nie trzeba chodzic do sklepu I nie porownuj pracy policji pielegniarki czy lekarza bo wiadomo ze ta praca jest niezbedna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Hipermarkety bez niepodległości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 21:08 tak sie sklada, ze robilam dzisiaj zakupy w żabce, jak najbardziej byla otwarta, a obslugujaca mnie pani nie wygladala na nieszczesliwa z powodu iz musiala dzisiaj pracowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fpitt Re: Hipermarkety bez niepodległości - i inne tyz?? IP: *.devs.futuro.pl 11.11.05, 23:00 A co z wypalem wielkopiecowym, tez ma wygasac w co druga sobote? (te wszystkie katolickie, patriotyczne i ... wie jakie swieta ???? Przeciez my mamy wiecej swiat niz dni pracy! Ludzie, kto na to zapracuje? Czy juz wam calkiem rozum odjelo? Niech pracuje, kto ma taka potrzebe, dzis nikt,nikogo, do niczego nie zmusza!!! zawsze mozesz powiedziec NIE ... i odejsc z tej pracy, ktora Ci nie odpowiada. Jezeli chcesz miec pieniadze - to pracujesz - nie wazne czy to "swiatek, piatek czy niedziela" - albo chcesz zarabiac albo chcesz swietowac - sam wybierasz. Ruscy mowiali- na polski- " i cnoty nie stracic i rubla zarobic"- to co? ta mentalnosc pozostala?? Moze, w koncu, dorosnijmy do WYBOROW. Dajmy szanse, niech kazdy zdecyduje sam za siebie! Narodowe odniesienia tu nic nie pomoga. KAzdy ma swoj wybor i swoje szanse. AMEN. A Swietu to nie przeszkadza - jest NASZE, tym bardziej w PRACY. Bo tak budujemy nasza NIEPODLEGLOSC - przez prace dla NIEJ. A reszta ....??? jest milczeniem, nawet o naszych rolach w tym wspolnym OBOWIAZKU.... ale, dzis kazdy chce AFIRMOWAC to co w sobie nosi, zapomina sie o NALEZNOSCI dla Ojczyzny. Lubimy te parady, patriotyczne odniesienia. Tak nam dobrze. TO C.K. Norwid zauwazyl, ze Polacy "jak herosi -swiata obywatele - KARLY jako SPOLECZENSTWO". Dzis nasza niepodleglosc BUDUJE sie inaczaj. No, ale coz! nam trzeba fajerwerkow! To widac!!! A codzienna praca nas mierzi! To nie dla nas! I czego uczy nas HIstoria ?... Otoz, ona nas niczego nie UCZY. Tu nasz problem. Wazne nasze,partykularne, interesy. Polska nie wazna.Chyba juz jestem stary (nie wiekiem- ale wzruszylem sie ty mco dzialo sie przed strzaskanymi arkadami, przy Grobie Nieznanego . Odpowiedz Link Zgłoś
svetomir Re: Hipermarkety bez niepodległości - i inne tyz? 12.11.05, 09:16 jak nie wiesz to nie pisz. Kraje oscienne maja wiecej dni wolnych niz my. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: Hipermarkety bez niepodległości IP: 80.50.255.* 12.11.05, 12:31 Jeżeli ceny w tzw. sklepikach rodzinnych nie będą wyższe niż w supermarketach, to ja bedę robił w nich zakupy. Natomiast dopóki tak nie jest, to wara wam od tego, że ja chcę taniej kupować. Odpowiedz Link Zgłoś
jerryjak Re: Hipermarkety bez niepodległości 12.11.05, 15:04 mistermister napisała: > Na szczęscie wszystkie polskie sieci typy Chata Polska, Żabka, Społem i małe po > krzywdzone przez hipermarkety osiedlowe i rodzinne sklepy wykazały się bardzo p > atriotyczną postawa i były pozamykane, prawda? Nie można było nigdzie kupić wód > y ani jaboli, nie było żuli sączących nalewki pod zieleniakami. > Moja sąsiadka pracuje w piekarni, która w niedzielę jest nieczynna. Dziś jednak > musiała być w pracy, bo szef kazał otworzyć,ale jej nie broni żadna Solidarnoś > ć. A szef jest Polakiem, katolikiem, zapewne głosował na PiS :) > O polska obłudo!!! To nie ma nic wspolnego z zadna obluda - nie wolno laczyc swiat z byznesem. Mieszkam (b.dlugo) w USA - oprocz Bozego Narodzenia - wszystkie*) sklepy sa otwarte ! *)Jest jednak wyjatek - gdy przejezdzam przez "polska" dzielnice 4-go lipca (Swieto Nar. USA), to widze,ze prawie WSZYSTKIE polskie sklepy sa ZAMKNIETE, natomiast chinskie,arabskie,hinduskie,koreanskie i ..amerykanskie sa OTWARTE ! Oczywiscie o zadnych pikietach, ani protestach mowy nie ma.Pomyslcie (troche). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Win Re: Hipermarkety bez niepodległości IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.05, 09:14 Nie wtykajcie nosa do gospodarki!!-każdy może robić zakupy kiedy chce i kiedy ma czas , a nie pod dyktando solidarności lub innych partii!!! A patriotyzm wyrazić w inny sposób. Nie podchlebiajcie się klerowi ,gdyż to oni namawiają do bojkotu zakupów w niedziele i święta[ żeby zebrać większą kase na mszy!!!Niech to państwo będzie wreszcie NORMALNE! religia - państwo to 2 różne sprawy! Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Jeszcze wam sie przeje zamykanie sklepow 11.11.05, 20:26 w nidziele. Hipermarkety daja zatrudnenie rowniez ludziom bez kawalifikacji i wyksztalcenia (ot takim buraczkom jak niektore liderujace nam partie od owsa i ku..kow) ktorym trudno znalezc prace. Zamykanie sklepow nawet nie ubodzie koncernu per se za to spowoduje wywalke ilus tam proc pracownikow. Pomyslcie o tym w swoim katolicko patriotycznym zrywie bo potem bedziecie skolmlec o prace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luis Re: Jeszcze wam sie przeje zamykanie sklepow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 21:26 > Hipermarkety daja zatrudnenie rowniez ludziom bez kawalifikacji i > wyksztalcenia (ot takim buraczkom jak niektore liderujace nam partie od owsa i > ku..kow) ktorym trudno znalezc prace Za kilkaset złotych miesięcznie. I to wszystko co dają hipermarkety. Resztę zabierają (do siebie za granicę). > Zamykanie sklepow nawet nie ubodzie > koncernu per se ano nie ubodzie bo ktoś im stworzył w Polsce takie warunki żeby nie ubodło... > Pomyslcie o > tym w swoim katolicko patriotycznym zrywie bo potem bedziecie skolmlec o prace. przedstawiasz tę nędzną pracę za jałmużnę zachodnich koncernów jako luksus którego niektórzy nie potrafią docenić i jednocześnie krytykujesz "patriotyczne zrywy", zatem ja znajduję tylko jedno logiczne wytłumaczenie Twojego stanowiska: jesteś z Europy Zachodniej i masz udziały w sieci hipermarketów, można wiedzieć w jakiej? Odpowiedz Link Zgłoś
4xl Re: Jeszcze wam sie przeje zamykanie sklepow 12.11.05, 00:21 Gość portalu: Luis napisał(a): przedstawiasz tę nędzną pracę za jałmużnę zachodnich koncernów jako luksus > którego niektórzy nie potrafią docenić i jednocześnie krytykujesz "patriotyczne > zrywy", zatem ja znajduję tylko jedno logiczne wytłumaczenie Twojego stanowiska > : > jesteś z Europy Zachodniej i masz udziały w sieci hipermarketów, można wiedzieć > w jakiej? > Skoro widzisz w każdym krytykującym ingerencje Państwa czy związków w godziny pracy dużych obiektów handlowych udziałowca /czytaj: wrednego kapitalistę/ sieci handlowych, to co stoi na przeszkodzie, abyś stworzył choćby jedno miejsce pracy w małym sklepiku i tam zatrudniony przez Ciebie pracownik będzie miał godziwą pensję 2000 zł, wszystkie soboty, niedziele i święta wolne. Ty natomiast zapłacisz m.in. czynsz za wynajem /miesięcznie, obojętnie ile dni sklep będzie otwarty/lokalu na sklep,ZUS za niego także za te wolne dni. Zobaczysz jak wygląda ten cymes od strony pracodawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogus Re: Jeszcze wam sie przeje zamykanie sklepow IP: *.chello.pl 12.11.05, 19:08 jak masz jakiś problem co do inteligencji ludzi zatrudnionych w marketach to daj namiar palancie na siebie to ci wytłumacze Odpowiedz Link Zgłoś
dobrowoj Im więcej hipermarketów tym wyższe bezrobocie 11.11.05, 20:29 1 miejsce pracy w zagranicznym hipermarkecie to 6 miejsc pracy w małym i średnim handlu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Zniszczyć kombajny!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 20:34 1 kombajn zabiera prace 25 rolnikomom!!! huehuehuehue Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Zniszczyć kombajny!!! IP: *.devs.futuro.pl 11.11.05, 21:29 idealny komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wniosek Czyli tych pozostałych 24 ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 00:21 rozstrzelać, tak ? Odpowiedz Link Zgłoś
tasma_izolacyjna Re: Zniszczyć kombajny!!! 12.11.05, 09:04 Bardzo dobre! Dodam, że jeden samochód osobowy zabiera pracę czterem osobom, które mogłyby nieść lektykę. Pomyślcie ilu osobom pracę zabiera autobus, tramwaj czy pociąg! Zlikwidować! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmilu Re: Im więcej hipermarketów tym wyższe bezrobocie IP: *.aster.pl 11.11.05, 20:38 ja bym poszedł jeszcze dalej, im wiecej inwestycji zagranicznych tym wieksze bezrobocie - przecierz podnoszac efektywnosc pracy przyczyniamy sie do odrzucenia z rynku pracy pracownikow niewykfalifikowanych, niezmotywowanychi niewykszatalconych. Zakażmy wreszcie tych inwestycji zagranicznych i bedzie spokoj!!! Macie moze jeszcze jakies ksiezycowe postulaty? Odpowiedz Link Zgłoś
pozytywista Re: Im więcej hipermarketów tym wyższe bezrobocie 11.11.05, 20:42 Kupuję w hipermarketach ponieważ: -są otwarte wtedy gdy kończę pracę ( a często jest to późno) - jest tam względnie tanio - jest duży wybór artykułów - nie musze biegać od sklepiku do sklepiku, tu po mydło tam po powidło. I pewnie inni też dlatego tam kupują. A kupujących jest więcej niż sprzedawców w małych i średnich sklepach. I tyle Odpowiedz Link Zgłoś
krzyniu1971 Re: Im więcej hipermarketów tym wyższe bezrobocie 12.11.05, 00:25 Dziękuję ci już wiem dlaczego w moim sklepie jest taki zastuj.Bo nie masz czasu aby do nas wstąpić(a moze nie chcesz wstąpić).Z tego wniosek że w hiperach zakupy robią ludzie strasznie zapracowani samotni(no bo jak mąż strasznie pracuje to zakupy zrobi żona nie?)a do normalnych sklepów chodzą ludzie bezrobotni mało zarabiający czyli prawie nikt bo jak ktoś nie ma pieniędzy to nie kupuje ani tu ani tu.Więc ci bogaci co robią zakupy w marketach otwartych co niedziela a tych jest 4 w miesiącu zostawiają pewnie ze 100 do 200 zł za jedną wizytą to muszą straszne pieniądze zarabiać aby wmiesiącu wydać np.1000 zł na same zakupy a przecierz jeszcze telofony komórkowe cyfra+ czynsz za mieszkanie paliwo za auto gaz za ogrzewanie to wyjdzie ze 4000 miesięcznie.A więc ludzi którzy zarabiają ponad 4000 miesięcznie jest większość skoro wszystkie markety są otwarte to musi to być zdecydowana większość.Pewnie Urząd kontroli skarbowej jeszcze im się do tyłka nie dobrał(przynajmniej na razie)a takie bezrobocie niby jest taka bieda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lea Re: Im więcej hipermarketów tym wyższe bezrobocie IP: *.ds.ae.katowice.pl 12.11.05, 11:22 >- jest tam względnie tanio >- jest duży wybór artykułów >- nie musze biegać od sklepiku do sklepiku, tu po mydło tam po powidło. polemizowałabym.. w moim osiedlowym sklepiku w moim małym miasteczku mam większy wybór interesujących mnie produktów, po cenach nie zwalających z nóg, a ta drobna niedogodność jaką jest przejście czasem paru kroków do sklepu z innym asortymentem? cóż.. czasem nie trwa to dłużej niż stanie w długaśnej kolejce do hipermarketowej kasy.. jako że większą cześć roku mieszkam w "prawdziwym dużym mieście" zdarza mi sie zajrzeć do marketu... ale tylko w podbramkowych sytuacjach, bo strasnie mnie denerwuje konieczność sprawdzania przy czytnikach czy cena wywieszona na półce jest zgodna ze stanem faktycznym (a można sie zdziwić jak często nie jest).. może jestem drobiazgowa robiąc problem z kilku groszy ale nie pozwalam sie oszukiwać i juz.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazimierz Leper Re: Im więcej hipermarketów tym wyższe bezrobocie IP: *.devs.futuro.pl 11.11.05, 21:31 im wiecej komputerow tym wieksze bezrobocie, one na sekunde wykonuja miliony operacji!jakby tak rozdac te operacje do wykonania ludziom w ciagu tygodnia bezrobocie spadloby do ZERA!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GlosNarodu NALEZY ODGORNIE IP: *.umcs.lublin.pl 11.11.05, 20:37 zakazac handlu w niedziele i swieta, i bedzie ok. Dlaczego do cholery matki nie moga tego jedynego dnia spedzic sopokojnie w domu, z rodzina... My, zwykli ludzie mozemy sie wstrzymac od jezdzenia wozkiem w niedziele po markecie z obledem w oczach. Choc na poczatku moze byc trudno, ale sie przyzwyczaimy. Poza tym, chyba hipermarketow jest juz zbyt duzo w Polsce... Mam nadzieje, ze obecna ekipa troche to unormuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lupus Hipermarkiety to v kolumna w kraju bazują na nie IP: *.torun.mm.pl 11.11.05, 20:45 niewolniczej pracy polaków!!!!!!!!!won z polski Odpowiedz Link Zgłoś
pozytywista Re: NALEZY ODGORNIE 11.11.05, 20:46 Dlatego, do cholery, że w inne dni do poźna się pracuje. Matki również. I dlaczego od razu obłęd ? Po prostu zwyczajnie się kupuje. Obłędu można dostać, gdy się wyjdzie z pracy a tu wszystko pozamykane. I na dodatek , to samo, w dni wolne od pracy. Jest duża grupa ludzi, którzy muszą pracować w święta. Dlaczego sprzedawcy akurat nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barabara Re: NALEZY ODGORNIE IP: 212.182.126.* 11.11.05, 21:48 pozytywista napisała: > Dlatego, do cholery, że w inne dni do poźna się pracuje. Matki również. I > dlaczego od razu obłęd ? Po prostu zwyczajnie się kupuje. To kupuj po 20:00. EOT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: NALEZY ODGORNIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 21:48 nie chodzi o sprzedawców ale o zachwianie rynku. Wszyskie zachodnie kraje dbają o drobny handel ponieważ to bardzo aktywni i pracowici ludze,którzy nie siedzą na ,,państwowym garnuszku,, ( płacąZUS, podatki,zatrudniają pracowników i nie chcą zasiłków od państwa). Dlatego np. w Niemczech czy Francji Duże sieci nie tylko N I E mogą być budowane w granicach miast (ale poza nimi nawet po kilkanaście czy kilkadziesiąt km W tzw. szczerym polu). Poza tym Te ,które są w mieście N I E mogą pracować w W niedziele,święta i soboty. Mogą wybrać zależności od kraju 7 czy 12 dni w roku kiedy mogą mieć otwarte w sobotę niedzielę lub święta.W ten prosty sposób małe rodzinne biznesy mogą istnieć przy dużych sieciach. Nie zapominajcie o tym,że kupując tylko w dużych sieciach doprowadzacie do bankructwa małe ,,polskie,, rodzinne firmy.Jeżeli to was nie przekonuje to widzcie o tym ,że ci ludzie już wkrótce staną w kolejce po zasiłek dla bezrobotnych .Co oczywiście przełoży się na zwiekszenie dla C I E B I E podatków,aby można było je wypłacić nowej rzeszy bezrobothych. Nie mówiąc już o tym,że tzw. ,,niskie ceny ,, w hipermarkecie znikną razem z ,, poską drobną konkurencją ,,.trzeba być I D I O T Ą by nie rozumieć tych prostych mechanizmów rynku. Niw wspomniałam też o tym ,że te wspaniałe hipermarkety prowadząc wirtualną ksiegowość nie płacą w POLSCE podatków. Z ksiąg podatkowych tych firm wynika ,że cały czas dopłacają do działalności w POLSCE. Przemyslcie to sobie dlaczego NIEMIEC czy FRANCUZ kupują rodzime produkty i tylko w rodzimych sklepach, .Oni poprostu wiedzą TO czego poskie społeczeństwo jeszcze się nie nauczyło.Ale nauka kosztuje i dlatego tak trudno wydobyć nam sie z dołka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudi Re: NALEZY ODGORNIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 22:01 Ale bzdury... w takim Bordeaux ( dla wyborców PiS-u i Samoobrony dodatkowa informacja -to dużo miasto we Francji :] taki Auchan jest w samym centrum miasta ( jako część ogroomnego centrum handlowego. A dwa skrzyżowania dalej jest Geant... Tak więc kilkadziesiąt kilometrów od miasta to się buduje rezydencje a nie markety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: garfield69 Re: NALEZY ODGORNIE IP: 200.46.75.* 11.11.05, 22:33 No wreszcie, jakis logiczny wywod na tym forum. Widze, ze Pani jedyna rozumie o co w tej aferze z hipermarketami chodzi. Ale jak wiemy Polacy najbardziej nienawidza ... Polakow i tak dlugo jak bedziemy to "polskie piekielko " pielegnowac, tak dlugo bedziemy uzaleznieni od widzimisie zagranicznych inwestorow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga P. Re: NALEZY ODGORNIE IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.11.05, 09:22 Tak, Niemiec i Francuz kieruje się przede wszystkim troską o swojego współziomka i swoje państwo.Będąc w Bawarii (jeden z najbogatszych landów)nie spotkałam sporadycznie obce sieci handlowe tylko ich rodzime,najwyżej austryjackie- a więc Aldi ,Plus, Lidl,Hertie,Media Markt itd. są w zdecydowanej ,przeważającej, powszechnej większości. To one mają pierwszeństwo i rodzime produkty, a już na pewno spożywcze.W niedzielę każdy sklep jest zamknięty nie mówiąc już o świętach.Szacunek i odpoczynek należy się każdemu.I inni to rozumieją i popierają.Sztuką jest uczyć się na dobrych przykladach a nie na własnych blędach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ren Re: NALEZY ODGORNIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 20:53 Pewnie jesteś urzędnikiem i masz kiedy robić zakupy. Masz też wolne soboty, niedziele itp. Pamiętaj, że punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgal10 Re: NALEZY ODGORNIE 11.11.05, 20:56 "...z obledem w oczach." Właśnie z obłędem w oczach to kupuje część elektoratu PiS'u, LPR'u i Samoobrony. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marakuja Re: NALEZY ODGORNIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 20:59 Gość portalu: GlosNarodu napisał(a): > zakazac handlu w niedziele i swieta, i bedzie ok. Dlaczego do cholery matki nie moga tego jedynego dnia spedzic sopokojnie w domu, z rodzina... bo do cholery muszą mieć za co tą rodzinę nakarmić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exposer NALEZY ODGORNIE wprowadzic zakaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 21:02 wychodzenia z domu w soboty i niedziele. Dlaczego do cholery matki mają wałesac się po ulichach zamiast pielegnowac rodzinne ognisko. W ogole nalezy odgornie zrobic z tym bydlem podajacym sie za spoleczenstwo, porzadek. Ci pseudo-obywatele nie maja pojecia jak sie powinno spedzac czas. Organizacja i planowaniem czasu tej slepej masy zajmie sie Centralny Urzad Planowania i Organizacji IV RP. Podporzadkowanie sie uchwalom Urzedu kontrolowac bedzie specjalna spec-supergrupa wydzielona ze struktur policji - CAWSZ - Centralna Agencja Wdrazania Slusznych Zasad. I to juz za 100 dni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogus Re: NALEZY ODGORNIE wprowadzic zakaz IP: *.chello.pl 12.11.05, 19:15 debil Odpowiedz Link Zgłoś
maria333 Re: NALEZY ODGORNIE 11.11.05, 23:27 Matki mają siedzieć w domach i dobrym katolikom obiadki gotować, tak? Coście się tych matek uczepili?? chcą - niech siedzą, znowu gospodarka nakazowo- rozdzielcza? czy raczej tylko nakazowa, bo dzielić wkrótce nie będzie czego.. Czyście och...jeli??? Ja nie jestem matką, i chcę chodzić do sklepu kiedy mi się podoba - dziś nie byłam, bo nie miałam potrzeby. A od matek się odczepcie, bo już mdli... Może o ojcowskich obowiązkach zaczniemy? ;_)) Co za zaścianek... Boszszszsz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woody Re: Hipermarkety bez niepodległości IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.11.05, 20:44 Na niedziele i święta zamykać sejmowy hotel i knajpy , niech mają wolne obsługujący nowych "wybrańców".Też mają rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Bo na tym polega właśnie niepodległość i wolność, 11.11.05, 20:53 że konsumenci mają prawo kupować i wydawać pieniądze a pracownicy hipermarketów (A TAKŻE MAŁYCH SKLEPÓW SPECJALISTYCZNYCH, GASTRONOMII, STACJI BENZYNOWYCH ITP.) mają prawo pracować i zarabiać. Zakupy w hipermarketach to pierwsza ale jednoznaczna demonstracja przeciwko zamordystycznym planom trzech braci Kaczperów (zwanych też Lepczyńskimi). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katon o czym ten artykuł? IP: *.chello.pl 11.11.05, 21:06 Ludzie robią zakupy w niedziele (czyli teoretycznie dzień poświęcony samemu Bogu) to czemu maja nie robić w dzień poświęcony jakiemuś narodowemu egoizmowi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umo Re: o czym ten artykuł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 21:25 a musze powiedziec,ze wbrew pozorom ludzie kupuja nawet w swieta koscielne(bo kurde co to wogole za swieta) rowniez w narodowe,a do tego polski hipermarket loklany dzis pracowal co prawda o 2 godziny krocej ale pracowal a bedac(bo niestety nie mam kiedy robic zakupow)widzialem pelny parking samochodow.Wedlug mnie jakby obywatele niechcieli kupowac to by nie jezdzili na zakupy w niedziele czy swieta.A tak przy okazji to apteki,szpitale i wogole wszystkie inne instytucje ktore pracuja w niedziele i swieta tez maja byc zamkniete? A zamykajcie sobie tylko nie zdziwcie sie jak nagle wzrosnie liczba zgonow. A jezeli nie maja byc zamkniete to czemu do cholery sprzedawcy maja miec wolne jak lekarz,gornik,kierowca autobusu miejskiego itd. nie maja czy oni sa jacys gorsi? Wedlug mnie praca jest przywilejem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woody Re: Hipermarkety bez niepodległości IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.11.05, 21:13 Proponuję aby "Rydzykowa" koalicja poszła dalej:1. kąpać wolno się tylko w sobotę wieczór 2.w piątki woda i suchy chleb 3.żony powinny użyczać przyjemności tylko w dni płodne(gumki wycofać ze sklepów i aptek) 4.w czwartki wolno zmienić gacie i skarpety itd. Odpowiedz Link Zgłoś
tasma_izolacyjna Re: Hipermarkety bez niepodległości 12.11.05, 09:18 Litości! A jak mi dni płodne wypadną tuż przed sobotą? Jak ja biedna dam radę.... no wiesz....? Niechby ta kąpiel chociaż 2 x w tygodniu była... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glechosg Re: Hipermarkety bez niepodległości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 21:20 nasze społeczeństwo nie ma innych zainteresowań tylko zakupy w marketach w święta brawo ciemnota - w każdym normalnym kraju wesoło ludzie świętują a u nas nawet swoich flag wstydzą się wywiesić :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woody Re: Hipermarkety bez niepodległości IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.11.05, 21:22 A nie przeszkadza ci , że z barw narodowych rządzący robią krawaty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glechosg Re: Hipermarkety bez niepodległości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 21:26 na temat tych w krawatach no to lepiej się nie wypowiadać no ale to społeczeństwo ich wybrało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woody Re: Hipermarkety bez niepodległości IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.11.05, 21:31 Patetycznie powiem ,że za te barwy ginęli, byli więzieni , dostawali prawdziwi patrioci, a teraz buractwo sejmowe to deprecjonuje nosząc krawaty w barwach narodowych,koalicjantom to nie orzeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazek Re: Hipermarkety bez niepodległości IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.05, 21:28 brak związku między jakimkolwiek świętem i postawą propolską,propatriotyczną i pro inną, a nieszczęsnymi hipermarketami,w ktorych pracą gnębią ludzi. Gdyby nie było hipermarketow,to ludzie siedzieliby w domu i spali albo pili i to bez okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woody Re: Hipermarkety bez niepodległości IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.11.05, 21:32 Jak to bez okazji, a 5 stadionów, 3 miliony mieszkań , ogólny dobrobyt to luj? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luca Re: Hipermarkety bez niepodległości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 21:39 Mnie się wydaje, że związkowcy dobrze kombinują. Należy edukować klientów a nie pracodawców. Supermarkety "muszą" działać bo takie są oczekiwania klientów. Ale jeśli klienci zrozumieją, że święto narodowe nie jest po to by robić zakupy to sprzedawcy sami wyciągną wnioski i zamkną na ten dzień interes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robinson Re: Hipermarkety bez niepodległości IP: *.chello.pl 11.11.05, 21:46 Jasne w święto "niepodległości" powinni też mieć ABSOLUTNIE WOLNE w elektrowniach i gazowniach, jakoś po ciemku wytrzymamy... No i koniecznie powinny stanąć pociągi, autobusy i tramwaje!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robinson Re: Hipermarkety bez niepodległości IP: *.chello.pl 11.11.05, 21:43 Jeśli w dzień "niepodległości" pójdę kupić sobie spokojnie jakiś sprzęt w Media Markt, to już tej "niepodległości" ubędzie...? A zresztą my ciągle walczymy o swą niepodległość i ciągle jej nie mamy...! Nikt mi nie powie, że TERAZ ją mamy, jak MUSIMY wysyłać naszych synów na wojnę aby ciemiężyć Afagańczyków i Irakijczyków na rozkaz z USA. Za chwilę nam każą lądować w Afryce bo się jakiś afrykański któl nie kłania zbyt nisko Bushowi a dziś w dzienniku jest news, że mamy na swych samolotach latać już pod rosyjską granicą, "broniąc" na rozkaz USA - Litwy, Łotwy i Estonii przed Rosją...??? To paranoja. Może od razu ciągnijmy ropę i gaz z USA w zamian wyślijmy im nasze wędliny III gatunku.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZA DOBRZE WAM !! Re: Hipermarkety bez niepodległości IP: *.orange.pl 11.11.05, 21:58 jesteście zbyt leniwi i rozpieszczeni i wam nigdy bieda i strach nie zajrzał w oczy....szacunek dla najstarszego pokolenia, którzy bronili naszej niepodległości i potrafią uszanować ten dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLA Re: Hipermarkety bez niepodległości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 22:08 obce markety czynne dzień z nocą we wszystkie dni tygodnia majĄ w POLSCE ELDORADO ,którego nie mają nawet w swoim ojcztsty kraju. Bo tam własnie dba się odrobynych przedsiębiorców ( którzy z taką pogardą są traktowani w POLSCE przez ciemnotę).Jak można gardzić ludzmi.którzy ciezko pracuja(niejednokrotnie nawet po kilkanaście godzin dziennie) płacą podatki, ZUS,zatrudniają ludzi iNIE WYCIĄGAJĄ RĄK PO ZASIŁEK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudi Brawo! Naród pokazał , że ma oszołómów z Pisu ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 21:57 ...w głębokim poważaniu. Zakazy, nakazy - tak by chcieli zmieniać ludzi...ale ludzie - przynajmniej w dużych miastach (bo tam są hipermarkety) swój rozum mają i bardzo, ale to bardzo nie lubią, gdy ktoś mówi co jest dla nich lepsze... a panowie ze związku zawodowego nie skomentowali jakoś faktów, że zamknięcie sklepów w niedziele i święta spowoduje utratę pracy przez 20% pracowników marketów... Ale lepiej szafować pustymi hasłami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Brawo! Naród pokazał , że ma oszołómów z Pisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 22:21 To rzadna strata ,że dwudziestu NIEWOLNIKÓW HIPERMARKETU straci pracę. Bo zyski HIPERMARKETU i tak wyjadą za granicę zamiast pobudzić rodzimą gospodarke.Market jak zwykle wykże ,że dołożył do dziłalnosci w POLSCE.Ale na tak daleko idacą przewidywalnośc stać jedynie NIEMCÓW I FRANGUZÓW.Oni to rozumieja ale dla wielu POLAKÓW niestety to zbyt odległe myślenie. FRANCUZI NIEMCY, PORTUGALCZTCY śmieją się pod nosem,że głpie polaczki dajasobamanipulować i ogałcać sie tak jaknie pozwoliłby na to rzaden z tych krajów. Sprwadzcie jakie restrykcej ciażą na POLACZKACH ,którzy porowdzą działalność w NIEMCZECH, FRANCJI,WŁOSZECH CZY PORUGALII. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudi Re: Brawo! Naród pokazał , że ma oszołómów z Pisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 22:43 Brawo - dostęp do internetu już Pani ma. Teraz polecam zatroszczyć się o dostęp do słownika ortograficznego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: razdwa [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 22:46 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLA Re: Brawo! Naród pokazał , że ma oszołómów z Pisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 23:04 dziekuję za radę.Piszę na zalanej kawą klawiataurze,mam dość poprawiania kazdegowyrazu akomputer mamw domu od 1993 roku.Mam dośc ortografów \bo jestem dyslektykiem mimo,ze znam zasady często popełniam błędy.a debilne uwagi w stylu patrz jakpiszesz bo nie ważne co piszesz poprosu mnie wkurzają. Rozmowa NIE na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzzz Re: Brawo! Naród pokazał , że ma oszołómów z Pisu IP: 194.63.135.* 11.11.05, 23:30 Nie masz się czym chwalić, że masz w domu chlew i nie wycierasz klawiatury. A jeśli jesteś dyslektyczką to nie musisz pisać i irytować ludzi swoimi błędami. Lepiej zajmij się czym innym, np. sprzątaniem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Brawo! Naród pokazał , że ma oszołómów z Pisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 23:33 cham Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Brawo! Naród pokazał , że ma oszołómów z Pisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 23:43 poza tym do słownika mój panie.Zobacz sam jak piszesz bar..ie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cossack hej, Ola! IP: *.olsznet.ec.pl 12.11.05, 00:03 Gość portalu: OLA napisał(a): dziekuję za radę.Piszę na zalanej kawą klawiataurze,mam dość poprawiania > kazdegowyrazu akomputer mamw domu od 1993 roku.Mam dośc ortografów \bo jestem > dyslektykiem mimo,ze znam zasady często popełniam błędy.a debilne uwagi w stylu> patrz jakpiszesz bo nie ważne co piszesz poprosu mnie wkurzają. Rozmowa NIE na temat. Boże. Nie dość że ortograficzna kaleka, to jeszcze cholernie niechlujna. Mam dla Ciebie dwie dobre rady: 1) weź szmatkę i posprzątaj trochę wokół siebie. Jak ci nie wstyd, pracować w takim chlewie. Jak przeczyścisz klawiaturę, to może będziesz wiedział(a) co tam "klepiesz". 2) pisząc cokolwiek, zwalczaj swoją intelektualną ułomność, korzystając ze słownika ortograficznego (MS Word nie wyłapuje wszystkich błedów). Nie zaszkodzi, na pewno pomoże. W dawnych złych, mrocznych, komunistycznych czasach w szkołach robiono dyktanda. Dzisiaj połowa matołów macha wyżebranym w kuratorium papierkiem, będącym zaświadczeniem lenistwa i głupoty. Mamy istną pandemię dysortografii- /leksji/-grafii.. Swoją drogą zastanawiam się, jak tacy dyslektycy/ "chorzy" na dysortografię/ dysgrafię spełniają swoje zawodowe obowiązki? Czy np pisząc pisma urzędowe/ biznesowe stawiają nagłowek: UWAGA. SPORZĄDZONE PRZEZ DYSLEKTYKA! TRAKTOWAĆ Z POBŁAŻANIEM ! ? wątpię. Pewnie adresaci zastanawiają się, dlaczego do pracy przyjęto kogoś, kto nie daje sobie rady z zapamietaniem "regół" ;-) pisowni. No ale coż, jeśli w reklamie niewidoma może pracować na recepcji, to i osoby z dysortografią pewnie będą mogły uczyc w szkołach polskiego. Niedługo niewidomi będą pilotować samoloty :-D PS nie zapomnij posprzątać Odpowiedz Link Zgłoś
maria333 Re: Brawo! Naród pokazał , że ma oszołómów z Pisu 11.11.05, 23:33 Ale dla tych dwudziestu 'niewolników' to strata, głupku! ...już Goryszewski kiedyś powiedział... "niech Polska będzie biedna, byleby była katolicka..." Dzięki za TAKI patriotyzm!! Ja jestem patriotką, i chcę być ze swojego kraju dumna! Chcę, żeby się ludzie wzajemnie szanowali, a nie jedynie szukali pod każdą miotła agenta/czarownicy, i obrzucali się inwektywami (przepraszam więc za głupka). I żeby każdy miał wolność wyboru.. I ci co chcą, mogli pracować... zamiast wyciągać rękę po zasiłek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esspo Re: Brawo! Naród pokazał , że ma oszołómów z Pisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 14:25 rzucaj takie same hasła w niemczech i we francji tam jest ponoć normalny kapitalizm i ciekawe jak tam się traktuje ludzi w pracy a jak u nas. za zwlnienia z powodu protestu tam te hipermarkety przestałyby poprostu istnieć taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: er Re: Hipermarkety bez niepodległości IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.05, 22:33 Ludzie sie po prostu przyzwyczaili do zakupów w niedziele i święta. Taki "aktywny wypoczynek" zamiast spaceru. Jak przyjechałam do Niemiec to nie wiedziałam jak sie zorganizowac. Na sylwestra i Nowy Rok zosatłam bez jedzenia bo sklepy o 12 zamknęli i nawet mi to do głowy nie przyszło . Z czasem sie przyzwyczaiłam i nawet mi się podoba, że jak są śwęta to musze iść z rodziną na spacer albo na wycieczkę. Tutaj ludzie też pracują musza zdążyć, a jak nie zdążą to tylko chleb i parówki na stacji benzynowej na cały weekend :( Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 'Białe Murzyny ' nie mają prawa świętować - 11.11.05, 22:40 - nie to co Europejczycy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wystep goscinny Re: Hipermarkety bez niepodległości IP: *.zzbw.uni-hannover.de 11.11.05, 22:46 nie wiem czy ogladasz niemieckie dzienniki, ale wlasnie dolna saksonia czy hamburg planuja wprowadzic mozliwosc handlu 24h od poniedzialku do soboty. i nie ot tak, tylko sa jakies tego przyczyny. poza tym zazdroszcza i tak polakow mozliwosci pracy i dokonywania zakupow po 20. zreszta kazdy sam powinien decydowac kiedy idzie do sklepu. jak urzad jednego dnia jest nieczynny to lament, a markety mozna zamykac? to moze i od razu inne zawody uszczesliwic takimi przepisami! wszystko mozna ograniczyc, tylko pytanie: po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinio101 Re: Hipermarkety bez niepodległości IP: *.241.81.adsl.skynet.be 11.11.05, 23:09 W Belgii jest tak samo. Nie ma mowy, aby w niedzielę był czynny chociaż jeden większy sklep. A w inne dni już na 15 min. przed zamknięciem nie wpuszczają nikogo. A ludzi, którzy już są w środku co chwila poganiają, aby kończyli. Następny etap, to zamknięcie żaluzji, aby nic nie można było wziąć z półki i przyciemnienie światła. Jeśli zdarzy się, że dłużej muszę zostać w pracy, to praktycznie nic nie zdążę kupić, chyba, że u Arabów, a u nich ceny o ok. 20% wyższe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Do Rządu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.11.05, 09:46 Proszę o wprowadzenie w Polsce całkowitego zakazu handlu w niedziele i święta (w sklepach spożywczych i wszystkich innych) a w pozostałe dni pozwolić na handel w godz. 6 - 22, w soboty 6 - 16. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga-ta Re: Ale z was brechta!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 22:37 jak można porównywać pracę kasjerki z pracą lakarza ratującego życie w dzień wolny od pracy????przecież są zawody które mają misję a markety nie mają żadenj misji!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola dlaczego Polacy są tacy egoistyczni i zacofani? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 22:42 przeciez dzień wolny od pracy daje wam mozliwości miłego spedzenia czasu, idźcie wiec z dziecmi do teatru do kina na lody do zoo a nie do superwmarketu.kasjerkowm tez należy sie wolny dzień. i bez przesady nie wierzę że pracujecie 24 godziny na dobe i nikt w rodzinie w ciągu dnia nie moze kupić chleba!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Moskal sie cieszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 22:43 Zagraniczny sklep - swiatynia glupich Polakow . Odpowiedz Link Zgłoś
derduch [...] 11.11.05, 22:49 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
maria333 Re: Hipermarkety bez niepodległości 11.11.05, 23:29 ...niezła sygnaturka ;) Tez chciałam iść do sklepu im na pohybel.. ale mi się z domu nie chciało wyjśc... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Hipermarkety bez niepodległości IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 11.11.05, 22:52 Właśnie teraz widać, jak to wszystkim zależy na tym święcie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AXX Re: Hipermarkety bez niepodległości IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 11.11.05, 23:02 Polacy parobkami zachodniego kapitału. WSTYD !! Odpowiedz Link Zgłoś
hetman_a Jesteście ludzie chorzy! 11.11.05, 23:16 Dla mnie też ten dzień świąteczny był jedynym w którym nie pracowałem ale nawet do głowy mi nie przyszło żeby pójść do sklepu. Przecież w ciągu tygodnia sklepy są czynne do późnych godzin wieczornych, więc niech nikt nie pieprzy, że nie miał czasu kiedy indziej zrobić zakupów. To jest po prostu głupie tłumaczenie, i wcale nie śmieszne. Ludzie! Przyznajcie się, że jesteście tak tępi, że nie potraficie spędzić wolnego czasu inaczej niż relaksować się w sklepach i przed TV. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bilans Re: Jesteście ludzie chorzy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 23:59 Co sie dziwisz. Rusin zostawil niestety sporo nasienia na naszej ziemi . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drzazga wam w oko. Re: Jesteście ludzie chorzy! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.11.05, 01:22 ok. Zapie_przaj 12 godzin bez jedzenia w garniturze albo innym uniformie. Po pracy zona robia awantury, że w domu mnie nie ma i ciągle pracuje i mam jeszcze iść na zakupy o 22.00. I tak 5-6 dni w tygodniu. 5-6 godzin snu an dobę. Poszedłem ostatnio do tzw. sklepiku osiedlowego, to kut... nie podobało sie że narzekam na ceny. Nie chce moich pieniędzy to ich nie dostanie. Czytając to forum, oglądając TV i czytając gazety żałuję że jestem polakiem. Na około pełno zawistnych, nienawistnych, wrednych, chamskich i niedorozwiniętych debili. Ja już nie mówię o sobie polak bo to jakby mi ktos w twarz splunął. Żałuję, że Niemcy I rosjanie nie wytłukli tej buraczanej bandy zwanej polakami. Nie szanujecie siebie nazwajem, swojego kraju, rzeczy na około was, swojej i innych religii. Zawsze gdy wychodzę na ulice widzę i czuję smród, syf, gówna, pety, żuli zarzyganych, przywiezione ze "shrotu" trumny zaparkowane wszędzie tak, że przejść sie nie da. Jestem ateistą i mam w dupie wasze swięta, kiedy możecie w spokoju zapić chore dupy i pobic swoje dzieci w imie religii i rodziny. Nie jestem już polakiem i mam w dupie wasze narodowe święta, które są dla was okazja do sączenia jadu przeciwko sobie samym. Prawdziwi polacy. Bujajcie się w swoich popłuczynach kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mahmud Drzazga - ty sie lecz na głowę... IP: *.chomiczowka.waw.pl 12.11.05, 10:52 ...albo przyjedź do nas, do Francji. Dostaniesz kijem w łeb od araba, to zaczniesz myśleć pozytywnie. W większości państw Europy Zach. hipermarkety w niedziele są zamknięte - wiesz o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
tasma_izolacyjna Re: Jesteście ludzie chorzy! 12.11.05, 09:39 Z jakiej niby racji miałabym się tłumaczyć komukolwiek kiedy i gdzie robię zakupy? Czy ja mam Twoim zdaniem obowiązek chodzić w niedzielę i święta na spacer z rodziną? Mam wrażenie, że zapominasz, że mamy (jeszcze) prawo sami dysponować własnym czasem. I to w każdym wymiarze. Jeśli chcę pójść na zakupy do hipermarkeru w święto/niedzielę to mam do tego prawo. Jeśli przeszkadza mi, że mój pracowawca wymaga ode mnie pracy w niedzielę to mam prawo z tej pracy zrezygnować. Proponuję nie uszczęśliwiać na siłę sprzedawców z hipermarketów wolnymi niedzielami i świętami mając w pamięci, że to "uszczęśliwienie" dla 20% z nich rozciągnie się na wszystkie dni tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś