Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Tegoroczny pobor do wojska

IP: 195.94.193.* 18.10.01, 12:23
    POdobno minister wydal rozporzadzenie ze tegorocznych absolwentow przenosza do
    rezerwy - ktos wie cos wiecej ?
    Obserwuj wątek
      • Gość: knockout Re: Tegoroczny pobor do wojska IP: *.piekary.oho.com.pl 18.10.01, 17:33
        witam,
        cos takiego slyszalem tez w teleekspresie jakis czas temu. dzis wieczorem
        pokopie po necie i zobacze, czy takie rozporzadzenie rzeczywiscie zostalo
        wydane.
        • Gość: Skrzypek Re: Tegoroczny pobor do wojska IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 18.10.01, 20:44
          Hmhmhm dziwne, ja wlasnie dostalem karte powolania (jestem absolwentem 2001),
          dobrze ze na absolutnie stary adres zwyklym listem i oficjalnie nic o tym nie
          wiem... czyli od jutra sie ukrywam. Czy ktos ma doswiadczenie w ukrywaniu sie?
          Jakie sa szanse?
      • Gość: Kuba_Wr Re: Tegoroczny pobor do wojska IP: *.investbank.pl 19.10.01, 09:42
        Gość portalu: LIO napisał(a):

> POdobno minister wydal rozporzadzenie ze tegorocznych absolwentow przenosza do
        > rezerwy - ktos wie cos wiecej ?

Słyszałem o tym już jakiś czas temu w trójce. Postanowiłem zadzwonić do MON i
        oto, co sie dowiedziałem od rzecznika departamentu prawnego tego ministerstwa:

Obecnie w fazie zaawansowanej jest projekt przeniesienia tego i następnego
        rocznika absolwentów szkół wyższych do rezerwy. Czeka on tylko na oficjalne
        zatwierdzenie i podpisanie. Dnia 9.XI wydawane są bilety do jednostek, zetem do
        tego dnia ustawa ta powinna byc podpisana, natomiast nigdy dotąd nie zdażyło się,
        by ustawaq, która weszła w fazę uchwalania, była nagle wycofywana.

Jesli dobrze z tego wnioskuję, mogę spać spokojnie :-)

Pozdro i oby nas wojo nie chapnęło
        Kuba

• Gość: LIO Re: Tegoroczny pobor do wojska IP: 195.94.193.* 19.10.01, 15:30
          Dzieki Kuba - oby sie to tylko sprawdzilo.
          Bede czekal z niecierpliwoscia do listopada zeby zobaczyc co z tego wyniknie
          • Gość: Skrzypek Re: Tegoroczny pobor do wojska IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 19.10.01, 21:31
            to maly galimatias - skoro do mnie juz przyslali mobilizacyjna, to na podstawie
            przyszlej (daj Boze) ustawy ta decyzja bedzie anulowana?
        • Gość: norek Re: Tegoroczny pobor do wojska IP: 213.77.126.* 24.10.01, 17:08
          Ciekawi mnie kiedy ten dokument wejdzie w życie i będzie miał moc prawną. ktoś
          coś wie na ten temat?
          • Gość: ppp Re: Tegoroczny pobor do wojska IP: 212.244.171.* 08.11.01, 11:00
            MATOŁKI!!!!!!!!!!!!!

Nikogo nie będą przenosić do rezerwy.
            Poprostu zawieszono na rok pobór do wojska absolwentów.
      • Gość: tinyger Re: Tegoroczny pobor do wojska IP: 195.116.223.* 09.11.01, 14:54
        Dostałem wczoraj list w którym pisze, ze absolwenci ktorzy ukonczyli studia do
        5 listopada br. beda automatycznie przeniesieni do rezerwy. Mam sie stawic z
        ksiazeczka w WKU 13 listopada, wiec napisze co i jak gdy wroce (jesli wroce:-))
        • Gość: Grz3sieQ Re: Tegoroczny pobor do wojska IP: *.lukow.sdi.tpnet.pl 09.11.01, 19:58
          Ja byłem w WKU z zaświadczeniem że "nadal studiuję" (tak na wszelki wypadek -
          wolę udawać że nadal się uczę niż iść w kamasze) oraz dyplomem ukończenia
          studiów wyższych. Na miejscu sobie coś pozapisywali w papierach. Przy okazji
          zagadałem pracowników WKU o to rozporządzenie. Powiedzieli że nie dostali
          wytycznych z MON-u i poprosili o to abym dowiadywał się w ciągu najbliższego
          miesiąca. Jak już wszystko będą wiedzieli to będę mógł ja albo ktoś z moich
          znajonych będących w pobliżu dostarczyć książeczkę wojskową aby wbili pieczątkę
          o przeniesieniu do rezerwy.
      • Gość: Matek Wybawienie - Rozpozrądzenie MON Nr. 65 2001 IP: *.dialup.warszawa.pl 10.11.01, 23:57
        Do wszystkich absolwentow ktorzy jeszcze nie otrzymali bileciku... tekst ze
        strony www.mon.gov.pl/aktualnosci/archiwum102001.htm:

25.10. W związku z licznymi pytaniami absolwentów szkół wyższych dotyczącymi
        przeszkolenia wojskowego informujemy, że zgodnie z zarządzeniem Nr 65/MON
        Ministra Obrony Narodowej z dnia 15 października 2001 r. "W sprawie
        przeniesienia do rezerwy niektórych grup poborowych bez odbycia zasadniczej
        służby wojskowej lub przeszkolenia wojskowego", przeniesieni do rezerwy z dniem
        9.11. br. zostaną poborowi, którzy do dnia wejścia w życie zarządzenia stali
        się absolwentami szkół wyższych (w tym także studiów licencjackich) i nie
        otrzymali kart powołania do odbycia przeszkolenia wojskowego. Zgodnie z § 3
        powyższego zarządzenia, przeniesienie do rezerwy nie obejmuje poborowych,
        którzy już zostali skierowani do odbycia służby zastępczej. Zarządzenie wchodzi
        w życie z dniem 6 listopada 2001 r., a opublikowane zostało w Dzienniku
        Urzędowym Ministra Obrony Narodowej nr 17 z dn. 22.10 br., poz. 139.

Alleluja !!! Gwiazdka wczesnie w tym roku :-) Szkoda ze te matoly z WKU celowo
        chyba nie podaja informacji ktora prawnie powinna byc dostepna wszystkim !!!
        Pozdrawiam moich kolegow poborowych :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka