agapimu 05.06.06, 16:59 Jesli placi sie podatek w Holandii(firma jednoosobowa)to trzeba rozliczac sie w polsce tez? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nekki Re: Podatek w Holandii 05.06.06, 20:23 Jezeli jesteś zameldowany w Polsce, to tak. A napewno jestes. Ja pracuję sezonowo w Holandii, składam pit w U.S, ale nic nie płaciłam kolejny rok. Wychodzi na zero. Złożenie jest formalnością właśnie na wypadek skontrolowania. A mają na to 5lat. Temat tego podatku jest świezy, i z tego co wiem od pani ktora mi rozlicza ten podatek (biuro rachunkowe), sukcesywnie będą sprawdzac, kto pracował, poniewaz mają podpisane umowy, by wymieniać sie info. Dlatego proponuję Ci składac pit. Niestety, z tego co czytam to nasz fiskus nie popusci tej latwej kasy. Krew człowieka zalewa. Zal mi tych,ktorzy muszą wyjeżdzac, a potem karze im sie płacic, tym złodziejom, rząd ma głęboko tych którzy z nie własnej woli przeciez wyjeżdzają, są zmuszeni tragiczną sytuacja finansową, zostawiają rodziny. Sama wyjeżdzac musze, więc wiem jak to jest.Nic do kasy rzadu nie powinno z tego tytułu wpływac, bo te cięzko zarobione na obczyźnie pieniądze będą zmarnowane przez rządzących. W tym chorym kraju wszystko jest złe...szkoda czasu, by to wymieniac.Zadnych perspektyw dla młodych, startujących co dopiero ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
strzalka33 Re: Podatek w Holandii 04.09.06, 19:48 hej nekki, możesz mi podać namiary do Twojej księgowej, bo mam kilka pytań odnośnie podatków w Holandii, może bedzie mi mogła pomóc. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam. strzalka33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Podatek w Holandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 21:20 Dziwna sprawa że nie było dopłaty podatku. Mozliwe to jest tylko w sytuacji gdy dochód z tej pracy był niski - czyli praca trwała krótko. W przeciwnym wypadku wychodzi dopłata bo z tego co wiem to skala podatkowa w Holandii jest korzystniejsza w Holandii niż w Polsce a zarobki w przeliczeniu na polskie wyższe niż w Polsce, więc logicznie wychodzi dopłata w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
napolnoc Re: Podatek w Holandii 06.06.06, 23:48 Zalezy:)Sa warunki,po spelnieniu ktorych sie nie placi.Jesli masz rezydencje podatkowa czyli przeniesienie osrodka interesow zyciowych moga Ci w PL....wiesz co:)pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Podatek w Holandii IP: *.elisa-laajakaista.fi 10.06.06, 23:53 też byłam tym zainteresowana, ale z lektury różnych tekstów i strony ministerstwa finansów (głónie odpowiedzi na zapytania) wynika, że rezydnecja podatkowa to nie wszystko - bo status rezydenta podatkowego uzyskuje się w obcym kraju a nie w Polsce, a to polski Urząd Skrabowy musi zwolnić podatnika z tego obowiązku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaudia Re: Podatek w Holandii IP: *.168.mds.euronet.nl 27.11.06, 14:17 a jaka jest procedura, zeby US PL zwolnil podatnika z obowiazku podatkowego ? do kogo wyslac oficjalne pismo ? wiecie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkwr Re: Podatek w Holandii IP: *.freedom2surf.net 27.11.06, 20:14 Umowa z Holandią jest narazie podobna do tej z UK. Duzo na temat podatków w UK mozna znalezc na www.podatki.org.uk Sporo tez o tym jak urzedy interpretuja, czy powinny interpretowac "miejsce zamieszkania w Polsce", "osrodek interesow zyciowych" itd. Natomiast jezeli ktos chce otrzymac definitywna odpowiedz na pytanie "czy musze placic w Polsce", to polecam jednak podanie o interpretacje do ministra finansow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkwr Re: Podatek w Holandii IP: *.freedom2surf.net 27.11.06, 20:20 A tak bardziej na temat pytania... Nie ma jakiejś konkretnie ustalonej procedury. Zeby nie placic w Polsce podatku (w kontekscie umowy jaka ma Holandia), trzeba umiec wykazac ze miejsce zamieszkania ma sie tylko w Holandii. Jezeli ma sie tu i tu, to rozpatruje sie jeszcze "osrodek interesow zyciowych" czyli czy w Polsce ma sie meza/zone/dzieci, nieruchomisci, konta bankowe itd itd. To jest meksyk i na temat osrodka mozna dyskutowac w nieskonczonosc bo przepisy sa denne (patrz: www.podatki.org.uk). Na poczatek radzilbym zlozyc w US NIP-3 z podanym nowym adresem zamieszkania (w Holandii), do tego oswiadczenie o emigracji z Polski z zamiarem stalego pobytu w Holandii. Jezeli sie da, to wymeldowac sie z PL, pozamykac konta itd, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
equipebv Re: Podatek w Holandii 09.02.07, 20:30 Profesjonalna Kancelaria Podatkowa BEAN rozlicza podatki holenderskie oraz przygotowuje materiały do uzyskania zasiłku rodzinnego dla osób pracujacych w Holandii. Wszystkie czynności można załatwić on-line Szczegóły na stronie: www.bean.owo.pl ||| ZAPRASZAMY ||| Odpowiedz Link Zgłoś