Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

testy psychologiczne

18.07.06, 13:46
    mam wątpliwości czy takie testy określą ludzką osobowośc... dziwne jest, ze
    pracodawcy w większosci operają sie na takich wynikach.. ostatnio wyszło mi,
    ze rywalizuję, a ja uważam przeciwnie, ze jestem mało komunikatywna, a ja
    czsem jestem niesmiała... niedułgo takie testy będa pokazywałay, ze wariatami
    jesteśy...
    Obserwuj wątek
      • sirtalent Re: testy psychologiczne 18.07.06, 15:18
        zgadzam się, że jest to kwestia co najmniej dyskusyjna. rzetelne i prawidłowo
        przeprowadzone testy dostarczają rzeczywiście wiarygodnych informacji o naszej
        osobowości (zgodnie ze stanem wiedzy z zakresu psychologii i socjologii na
        dzień dzisiejszy). tyle że nie brakuje głosów krytycznych w sprawie ich zbyt
        pochopnego wykorzystywania w procesie rekrutacji. jest to bowiem sytuacja, w
        której osoba badana jest wyjątkowo zainteresowana korzystnym wynikiem, a więc
        oczywiste jest że nie udziela szczerych odpowiedzi. a biorąc pod uwagę dość
        łatwy obecnie dostęp do wiedzy i samych testów - staje się to problemem bo dla
        inteligentnego kandydata "oszukanie" testu nie stanowi dużego problemu.
        należałoby zatem stosować nowe, stosunkowo nieznane testy bądź ich
        modyfikacje/adaptacje. czy zatem tak szerokie zastosowanie popularnych narzędzi
        diagnostycznych ma sens ? inna sprawa, że te najbardziej powszechne są po
        prostu najtańsze. wydaje mi się, że często jest to jednak sztuka dla sztuki.
        i tak przecież wyniki z testów są traktowane jako jeden z elementów oceny,
        wcale nie najważniejszy. jestem przekonany, że panująca obecnie "moda" na tak
        szerokie wykorzystanie testów, niedługo przeminie na rzecz kolejnego trendu ;)
        pozdrawiam,
        Paweł :)
      • patrycja.zasieczna Re: testy psychologiczne 19.07.06, 08:50
        Wiekszość testów psychologicznych wykorzystywanych na polskim rynku została
        stworzona na potrzeby diagnozy psychologicznej a nie rekrutacji pracowników.
        Wydaje mi się, że czasem są wykorzystywane niepotrzebnie i w wielu przypadkach
        stosują je osoby, które nie powinny mieć do nich dostępu. Testem
        psychologicznym może posługiwać się osoba, która posiada tytuł magistra
        psychologii. Częstym przypadkiem jest nieudzielanie informacji zwrotnej na
        temat uzyskanego wyniku, co jest niezgodne z etyką. Proszę pamiętać, że przed
        przystąpieniem do wypełniania takiego testu, osoba poddawana badaniu musi
        uzyskać informacje na temat celu badania i wyrazić zgodę na jego
        przeprowadzenie.
        • miranda8 Re: testy psychologiczne 19.07.06, 14:02
          odmowa przystąpienia do testu jest jednoznaczna z rezygnacją ubiegania sie o
          prace... bo to assessment center było..
          • sirtalent Re: testy psychologiczne 19.07.06, 21:48
            miranda8 napisała:

> odmowa przystąpienia do testu jest jednoznaczna z rezygnacją ubiegania sie o
            > prace... bo to assessment center było..

najlepsze co mi przychodzi do głowy w takich sytuacjach to wziąć się w garść,
            być sobą i niczego nie udawać, pamiętać po co tu jestem i nie przejmować się.
            testy były, są i będą nie ma sensu ich tak demonizować.
            pozdrawiam,
            • miranda8 Re: testy psychologiczne 20.07.06, 09:41
              a czy wyniki takich testów powinny nasuwać mi jakaś propozycję do działania? bo
              juz nic z tego nei rozumiem.
              • sirtalent Re: testy psychologiczne 20.07.06, 11:42
                miranda8 napisała:

> a czy wyniki takich testów powinny nasuwać mi jakaś propozycję do działania?
                bo
                >
                > juz nic z tego nei rozumiem.

Cechy osobowości mają złożone pochodzenie. częściowo są uwarunkowane
                genetycznie, częściowo porzez wpływ środowiska (rodziców, dalszą rodzinę,
                rówieśników). Najogólniej można powiedzieć, że geny warunkują sposób, w jaki
                dane środowisko wpłynie na rozwój osobowości. W trakcie rozwoju osobowość
                człowieka podlega jednak pewnym modyfikacjom i tu jest szansa żeby nad tym
                rozwojem świadomie popracować. Wymaga to rzecz jasna odpowiedniej motywacji i
                sporego zaangażowania. Przykładowo, dla osoby nieśmiałej bardzo pomocne byłyby
                wszelkie warsztaty rozwojowe, np. umiejętności interpersonalnych, asertywności
                czy komunikacji. Na tym poprzestanę aby pozostać w zgodzie z regulaminem ;)
                pozdrawiam,
                • krasny_chlop Re: testy psychologiczne 20.07.06, 16:51
                  a ty jestes psycholog dypllomowany czy psycholog domorosly?
                  • sirtalent Re: testy psychologiczne 20.07.06, 18:03
                    krasny_chlop napisał:

> a ty jestes psycholog dypllomowany czy psycholog domorosly?

i jedno i drugie :D
        • martak82 Re: testy psychologiczne 20.07.06, 17:04
          a na testy osobowosci i testy ktore opisuja moje zachowanie w sytuacjach
          stresowych?/ czy je tez moze zadawac tyko mgr psychologii? jezeli tak, to czy
          na rozmowach kwalifikacyjnych (obojetnie czy w agencjach czy w firmie) mozemy
          sie dopytac o wyksztalcenie, kompetencje itp osoby przeprowadzajacej dany
          tescik??
          • miranda8 Re: testy psychologiczne 20.07.06, 18:37
            mnie strasznie korciło by babę zapytac czemu się tak mądruje, czy ma do tego
            odpowiednie wykształcenie czy szkolenie... bo jak ja widzę czasem na ulicy to
            taka niepozorna sie wydaje.. no cóż, staram sie takie warsztaty organizować i
            zwalczać moją nieśmiałość:)
            • sirtalent Re: testy psychologiczne 20.07.06, 23:28
              miranda8 napisała:

> mnie strasznie korciło by babę zapytac czemu się tak mądruje, czy ma do tego
              > odpowiednie wykształcenie czy szkolenie... bo jak ja widzę czasem na ulicy to
              > taka niepozorna sie wydaje.. no cóż, staram sie takie warsztaty organizować i
              > zwalczać moją nieśmiałość:)

dość często bywa, że pozory mylą. swoją drogą ciekaw jestem, czy tylko
              organizujesz czy też może prowadzisz jakieś warsztaty ? szczerze mówiąc to nie
              znam zbyt wielu nieśmiałych szkoleniowców. czy może jest to jakaś grupa
              wsparcia ?
              w każdym razie życzę powodzenia i pozdrawiam,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka