kiwaczek11 19.04.07, 11:08 Czy jest ktos , kto mógłby podzielić się swoimi wrażeniami dotyczącymi pracy w AP w Łodzi? Warto tam próbować, np. jako automatyk ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
absoolvent Re: Alstom Power Łódź 19.04.07, 12:09 Przyłącze się do pytania, inż elektryk, jakie zarobki?? Odpowiedz Link Zgłoś
kiwaczek11 Re: Alstom Power Łódź 14.05.07, 12:25 widze po raz kolejny to samo ogłoszenie Alstomu, wiec chyba nie warto? Nie ma nikogo, kto miał z nimi styczność? Odpowiedz Link Zgłoś
wypowiedz Re: Alstom Power Łódź 14.06.07, 20:23 Sama firma godna polecenia, zasady wynagradzania chyba podobne jak w korporacjach, czyli brak kominow placowych, ustalone kierunki rozwoju, itp., itd.... Wygrali przetarg na budowe bloku 833MW(w EB) na warunki ultranadkrytyczne wiec z tym zwiazana jest taka "duza" rekrutacja. Odpowiedz Link Zgłoś
best-martino Re: Alstom Power Łódź 30.03.08, 22:02 Z tymi "warunkach ultranadkrytycznych" chyba troszkę przegiołeś, nie słyszałem o takiej działającej instalacji, gdziekolwiek. To troszkę jak lot na marsa, dzisiaj. W Bełchatowie parametry 26MPa/550*C z tego co obiło mi sie o uszy wiec do ultra jeszcze trochę... ...kiedy słyszę o tych tysiącach poszukiwanych inżynierów nóż mi sie w kieszeni otwiera ;(... Odpowiedz Link Zgłoś
wypowiedz Re: Alstom Power Łódź 31.03.08, 22:03 Jezeli parametry pary sa takie jak podales to fakt zwracam racje ale ja bedac jeszcze na praktykach w BE zostalem poinformowany,ze projekt ALSTOM zaklada 27MPa przy temperaturze 580*C. Co do istniejacych elektrowni na USC to juz jest ich troche a dla malego przykladu podam Yuhuan w Chinach, wiec z tym lotem na marsa to kolega przesadzil. Odpowiedz Link Zgłoś
best-martino Re: Alstom Power Łódź 02.04.08, 15:06 Jeśli chińczycy nazwali swoją elektrownie (Huaneng Yuhan Power Plant is the country’s ultra-supercritical units manufacturing localization support project. The main steam pressure is 26.25Mpa (a), the main steam and reheat steam temperature is 600℃. The project is developed, constructed by Huaneng Power International, Inc. the planned capacity of the power plant is 4x1000MW units.) ultranadkrytyczną trudno. To co dla niektórych jest sufitem dla innych jest podłogą... Takich elektrowni o parametrach nadkrytycznych pary na świecie jest już kilkaset. Nie ma jasno określonej dolnej granicy jak w przypadku parametrów nadkrytycznych, jednak pojecie ultranadkrytycznych wprowadzono dla wysoko sprawnych kotłów przyszłości. Mają być to parametry ok. 37MPa i 700*C z tego co wiem nic takiego jeszcze nie pracuje. Głównym kłopotem jest wytrzymałość materiałowa rurociągów i turbin, ciągle trwają badania nad nowymi materiałami. Co do marsa myliłem się, faktycznie już coś naszego tam pełza. Odpowiedz Link Zgłoś
wypowiedz Re: Alstom Power Łódź 02.04.08, 18:46 Jak juz wspomnialem ,nie jestem na biezaco ale juz 8lat temu dostepny byl stop "P92 (NF616)" ktory wytrzymywal parametry pary dolotowej 33MPa/620C, a co do granicy SC and USC to jesli sie nie myle to istnieje i musze poszukac w ksiazkach mojego mentora prof. Pawlika. Coraz blizej nam do tego Marsa... Odpowiedz Link Zgłoś